Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj upieklam ciasto  z przepisu podanego przez marderm: Fale Dunaju ,

ciasto jest pyszne ,choc je zrobilam na masle i zmniejszylam ilosc kremu( u nie nie przepadaja specjalnie za kremami),

owoce ktore dalam to zamrozone czeresnie uprozone przez chwile w cukrze i rumie,dalam ich troche za malo,

ale ciasto jest przepyszne.post-60407-0-96697400-1417895859_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-388438
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 784
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiaj z pomoca mojego 2.5 rocznego wnusia udalo mi sie upiec  troche ciastek,, pierniki z przepisu halusi i troche ciastek z przepisu sasiadki,

pierniki sa pyszne , choc nie tak pieknie ozdobione jak halusi , ale moj wnusio uparl sie na taka ozdobe, :D  ( nic innego nie mialam), :cool:

i nie mam czasu na wiecej , mam znowu moich wnusiow przez caly dzien. :yes::heart:post-60407-0-62641000-1418474888_thumb.jpgpost-60407-0-01880700-1418474925_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389928
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj z pomoca mojego 2.5 rocznego wnusia udalo mi sie upiec  troche ciastek,, pierniki z przepisu halusi i troche ciastek z przepisu sasiadki,
 

  Eli........Pierniki i ciasteczka są przecudnej urody.... a pomoc wnuka bezcenna  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389930
Udostępnij na innych stronach

oj tam o jtam piekne sa :thumbsup: ...Ja to zawsze mowie ," u nas tak sie robi  i tak podaje" :tongue:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389935
Udostępnij na innych stronach

Eli , wspaniale wypieki. :clap:  A strona artystyczna cudowna, w koncu wnusio dekorowal  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390049
Udostępnij na innych stronach

To jest ciasto czekoladowe z samych bialekpost-60407-0-23427800-1418806333_thumb.jpg

 

3 bialka (jezeli male to 4)

160g cukru

100g oleju

150g wody

170g maki

30g kakao (gorzkie)

16g proszku do pieczenia

bialko ubijamy , make zmieszac z proszkiem i kakao, wode olej i cukier wymieszac razem , dodawac powoli make i na koncu bialka, piecyk nagrzany na 180 stopni , piec przez 30 min ( tutaj kazdy zna swoj piecyk ) pieczenie do suchego patyczka,

ciasto jest naprawde pyszne , dlugo zachowuje swiezosc i mysle ze moze byc do tortow zamiast biszkoptu , zycze smacznego :D


zapomnialam , ja robie zawsze z podwojnej porcji , to wychodzi duza brytfanka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390944
Udostępnij na innych stronach

Eli dziekuje slicznie ,chyba wpadnie w moje kubki smakowe,jakas polewa i wisnie z nalewki ...mniam! :)

chyba zrobie na sobote ..przylatuje tesciowa ,a dobra tesciowa to pijana tesciowa :tongue:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390951
Udostępnij na innych stronach

Moja tesciowa jest OK ( nie wtraca sie) heheh pozatym nie bardzo ma jak,widujemy sie w sumie miesiac, raz do roku :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391007
Udostępnij na innych stronach

Mi sie wydaje ze jak bedzie piana ubita, mozna dac mniej proszku , to poprostu kwestia sprawdzenia, ja zazwyczaj daje mniej proszku bo inaczej moj zoladek odmawia posluszenstwa :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391209
Udostępnij na innych stronach

Z samych białek oprócz bezy robiłem jeszcze takie dwa ciasta:

 

http://durszlak.pl/przepis/makowiec-z-samych-bialek?c=tag&t=ciasto-z-samych-bialek

 

http://durszlak.pl/przepis/ciasto-jak-czekolada-z-bakaliami-na-samych-bialkach?c=tag&t=ciasto-z-samych-bialek

 

Oba są bardzo dobre, do drugiego daję takie bakalie jakie akurat mam pod ręką ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391213
Udostępnij na innych stronach

 

 

torebka zawiera 15 g.taka ilośc nie może być obojętna dla naszego przewodu pokarmowego.
Nestorze, zwróć uwagę co jest składnikiem proszku do pieczenia - poza spulchniaczem i regulatorem kwasowości występuje również mąka jako nośnik i dlatego nie możemy tu mówić o 15g czynnej substancji

 

Problem z "dawkowaniem" sody jest taki że w ciastach cięższych wynik rozkładu "sody" pozostaje uwięziony w strukturze ciasta i dopiero podczas jedzenia zostaje uwolniony, dając nieprzyjemny posmak - dlatego ważne jest "nieprzedawkowanie"......

 

PS

Obiło mi się o uszy że wodorowęglan sodu (soda) jednak zyskuje ostatnio uznanie w leczeniu chorób ;):rolleyes:

 

 

 

Mi sie wydaje ze jak bedzie piana ubita, mozna dac mniej proszku
to jeszcze zależy od "jakości" ubitej masy - dobra zwięzła piana tak ale tylko zabielone biało nic nie da...

jednakże nie zawsze piana z białek całkowicie zastąpi spulchniacze chem.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391218
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj upieklam makowiec , w smaku bardzo dobry ale  gorna warstwa ciasta  bardzo odstaje od reszty ciasta,

 

abratku mozesz mi powiedziec co robie nie tak , jaki jest powod tego nie trzymania sie "kupy" :facepalm:post-60407-0-55837500-1419180310_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-392205
Udostępnij na innych stronach

Eli ja co prawda malo sie znam na pieczeniu makowca ale slyszalam ,ze dodanie troche ciasta do masy makowej spowoduje ze mak nie bedzie odstawal.ile w tym prawdy napewno Abratek sie wypowie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-392276
Udostępnij na innych stronach

Moze powodem jest tez ze sama masa makowa rosnie a pozniej opada i powstaje luka miedzy ciastem a masa makowa.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-392279
Udostępnij na innych stronach

Eli, a mozesz napisac jak robilas i jak przygotowujesz mase?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-392280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.