jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Poszukaj na forum - ale bez problemu da się Rolada lizdijajska to też piękne mięsko - warto Edytowane 17 Grudnia 2013 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Dziękuję Małgosiu już prawie wszystko wiadome. Ale chyba najlepiej jak sam sprubuję użyć tego cuda i dam znać co i jak wyszło. Dzięki Jumbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Parę lat temu folia celulozowa była masowo używana przez zakłady, ale już mało kto ją stosuje.Niby zmniejsza wyciek z szynek, ale trzeba je dłużej wędzić aby uzyskać kolor.Jeśli zdecydujesz się na jej użycie pamiętaj aby owinąć mięso tylko jedną warstwą foli z zakładką 2-3 cm. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Mam problem z dostaniem u siebie takiej folii, jak powiedziałem Pani w sklepie, że potrzebuję celofan była lekko w szoku Mam pytanie czy zwykły rękaw do pieczenia by się nadawał, tzn czy przepuszcza dym? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Pytaj w sklepie o folie celulozową a nie o celofan, folie występują w trzech szerokościach.Rękaw do pieczenia nie przepuszcza dymu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Grudnia 2013 PePe dzięki za szybką odpowiedź. O folię celulozową też pytałem Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Grudnia 2013 ale już mało kto ją stosuje.Niby zmniejsza wyciek z szynek, ale trzeba je dłużej wędzić aby uzyskać kolor. Tak jak miro pisze, "mało kto, niby, trzeba" - po co więc tę folie stosować ? Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Po to na przykład żeby z karkówki zrobić baleron . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Jak do tej pory baleron bez folii większość robi. Rozmawiam często z moimi klientami, poruszamy różne sposoby peklowania, wędzenia.... nikt nigdy o folii nie wspominał.Nie krytykuję, szukam wytłumaczenia i ew udoskonalenia wyrobów Edytowane 18 Grudnia 2013 przez DZIADEK MACIEK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Aby baleron był baleronem musi być wędzony w osłonce naturalnej lub sztucznej, bez tego będzie to karkówka wędzona. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Oooo widzisz, to jest jakiś argument, tylko czy ta folia może być stosowana jako zamiennik osłonki naturalnej ? Dodatkowo moja rodzina uwielbia moją wędzoną karkówkę, wolą od baleronu. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Karkówkę na baleron powinno się wkładać w kątnicę wołową lub owijać w przeponę wp.,ale jak się nie ma co się lubi.... , to folia celulozowa też daje radę . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Po to na przykład żeby z karkówki zrobić baleron . Można nawet w pęcherze wieprzowe . Ja nigdy w nic baleronu nie wkładam do wędzenia i parzenia , sznuruję w miarę ścisło i moim zdaniem jest super . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Grudnia 2013 powiem tak że od pewnego czasu baleron ląduje w osłonkach białkowych fi 100 i konsumenci twierdzą że nie chcą innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Marca 2014 Zastosowałem ową folię wędzarniczą (pod taką nazwą figuruje w sklepie masarskim w mojej miejscowości) i powiem wam że rewelka. Schab, kaeczek i pieś z indyka wychodzą pierwsza klasa. Mięsko jest tak soczyste i mieciutkie że znajomi byli w szoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Marca 2014 Możesz pokazać wyroby ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Niestety ale już zostały pochłonięte. Zrobiłem po jednej sztuce dla próby. Przy następnej okazji zrobię trochę zdjęć Edytowane 7 Marca 2014 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Marca 2014 Według Ciebie, co dała folia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Marca 2014 Schab, kaeczek i pieś z indyka wychodzą pierwsza klasa. Mięsko jest tak soczyste i mieciutkie że znajomi byli w szoku. Według Ciebie, co dała folia ? Kolega w tym wpisie co dała ta folia. Ja ze swojej strony dodam, że tez stosowałem do delikatnych kawałków jak pierś indycza kurza czy schab. Zawijałem po obcieknięciu i według mnie w czasie wędzenia mniej wysycha więc jest bardziej soczysta większy komfort w trakcie nie trzeba tak uważać i mam wrażenie jakby była z lekka upieczona słowem prima-sort Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Marca 2014 Ja kiedyś robiłem boczek prasowany z farszem w środku.Jakoś sobie nie wyobrażam zrobienia tego bez folii.Farsz wylatuje A tak to masz św. spokój W prasce siatkowej oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Marca 2014 Folia celulozowa jest jak najbardziej wskazana do wyrobów z szynkowaru, ale do naszych wędzonych wyrobów .....raczej ciekawostka.Folia zatrzymuje wodę, czyli zwiększa wydajność, ale równocześnie spowalnia proces wędzenia.Wolę trzymać się zadanych temperatur i mieć ładnie owędzoną szynkę, zamiast bawić się w owijanie folią. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Marca 2014 Kurde mol... nie popuszczę!!przyznałem że nie doczytałem alee!!!folia Celulozowa głównie powinna znajdować swoje miejsce w temacie wędzenia,a nie w szynkowarach!!! jak mirku napisałeś ciekawostka!!na pewno tak ale cena foli takiej a takiej odbiega znacznie???!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Marca 2014 Powiem tak. Po zastosowaniu tej folii mięsko było również aromatyczne jak i bez folii. Jest znacznie soczystrze i zabezpiecza przy okazji miesko gdy przez przypadek za wysoko temperatura się zbytnio podniesie w wędzarni. A czas wędzenia wcale się nie zwiększył. Przy najbliższej okazji mam zamiar całą partię zapakować w tą folię. Tylko ważne aby mięsko było owinięte tylko jedną warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Marca 2014 Wierz mi że gdy będziesz wędził w odpowiedniej temperaturze i parzył z termometrem w bitym w wędzonki, folia nie będzie Ci potrzebna.Folia była używana w celu zwiększenia wydajności nastrzykniętych wędzonek.To była "moda", która jak szybko przyszła, tak zanikła.Pozostało niewiele zakładów które ja stosują i chyba tylko po to aby podczas ściągania siatki nie tracić wyrobu który się do niej przykleja. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Marca 2014 Moja karkówka zapakowana w rozciętą osłonkę białkową fi100 (brak otoki) oraz siatkę , gotowa do wędzenia oraz po wędzeniu.Baleron ma smak wędliny z dzieciństwa (ciocia przywoziła taki z Warszawy).Wtedy nie wiedziałem że istnieje Baleron Warszawski.A , i jeszcze jedno jak będziemy pakować karkówkę w osłonki, to nie zapomnijmy namoczyć jej w 10% roztworze soli - lepiej się odkleja od mięska. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.