Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Folia celulozowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#41 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9676 postów

Napisano 16 mar 2012 - 20:07

Folia musi dolegać do mięsa i nie można zawijać podwójnie, a tylko jeden raz z zakładką 2-3cm.


Tak robię a mimo to serki bo tylko je wędzę w folii, żeby siatka się nie wrzynała wymagają bardzo długiego wędzenia.Dłuższego niż bez.To takie moje spostrzeżenia co do wędzenia w folii.Używam ją głównie do parzenia w szynkowarze a nie do wędzenia.

#42 ziutek

ziutek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćKłobuck

Napisano 31 mar 2012 - 21:06

Witam wszystkich

celofan to raczej mi bardziej pasuje do pakowania kwiatków, natomiast folia celulozowa do pakowania wędlin.

Stosuję ją od dłuższego czasu do zawijania schabu, baleronu i jest OK, wiadoma rzecz, że wędząc razem z innymi wędlinami, tylko sznurowanymi, koloru takiego jak inne wędzonki się nie uzyska, ale chcąc w jednym wędzeniu zaspokoić różne gusta, czasem jest takie zapotrzebowanie.

Stosuję ją również do pakowania po uwędzeniu, oczywiście wpierw musi "odsapnąć" kilka dni na haku.
Wg mnie lepiej się przechowuje a przede wszystkim tak szybko nie wysycha i w cale nie robi się obślizła, przecież nie trzyma się tego w nieskończoność.
Folia celulozowa "oddycha".
Pomijam tu m-ce VI,VII i VIII, wtedy trzeba tak czy tak być bardziej ostrożny, jeżeli pomieszczenie nie klimatyzowane.

Do wędzenia zawijam dopiero po ocieknięciu i wstępnym osuszeniu w pomieszczeniu przy wentylatorze, tak jak inne wędlinki i wcale nie dbam aby to była zakładka 2-3 cm.

I nie chodzi tu o okopcenie czy nieumiejętne wędzenie.

Ostatnio robiłem schabik al'a wedlinka parmeńska i zamiast rajstopy zastosowałem właśnie folię celulozową, oczywiście jak schabik przestał wydzielać soki.
Leżakował w lodówce chyba ponad 3 m-ce, bo tak jakoś o nim trochę zapomniałem, i jest OK.

Wg mnie to jest alternatywa dla rajstop i widać czy coś złego się nie dzieje z wędlinką.

Fotki wkleję na stronie moje wyroby.

#43 z_bychu

z_bychu

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 542 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 02 kwi 2012 - 21:16

celofan to raczej mi bardziej pasuje do pakowania kwiatków, natomiast folia celulozowa do pakowania wędlin.


A co to jest celofan - jak nie przeźroczysta folia celulozowa. :wink:

#44 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 02 kwi 2012 - 21:30

celofan to raczej mi bardziej pasuje do pakowania kwiatków, natomiast folia celulozowa do pakowania wędlin.


A co to jest celofan - jak nie przeźroczysta folia celulozowa. :wink:


Wtrącę moje 0,03PLN

Rękaw do pieczenia też można nazwać celofanem a do wędzenia się nie nadaje.
Folia celulozowa pod wpływem wilgoci(woda, sok z mięsa) robi się miękka ,lepka i strasznie delikatna, po celofanie woda spływa a sztywność pozostaje.

#45 gazda73

gazda73

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 17 gru 2013 - 19:31

Witam. Spotkałem w specjalistycznym sklepie masarniczym coś o nazwie folii wędzarniczej. Sprzedawczyni zachwalała ten produkt twierdząc że wędonki wychodzą wyśmienite i soczyste po jej zastosowaniu a mianowicie owinięcie mięsa w tą folię a następnie wsunięcie do siatki. Po uwędzeniu wyrób ponoć jest smaczny i soczysty. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was miał z tym doczynienia i jakie jest wasze zdanie na ten temat. Pozdrawiam



#46 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 gru 2013 - 19:32

celofan



#47 gazda73

gazda73

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 17 gru 2013 - 19:35

Dokładnie jes to celofan przynajmniej tak wygląda i taki jest w dotyku ale figuruje pod nazwą folia w tym sklepie. Sprzedawczyni twierdziła że ta folia przepuszcza dym a zatrzymuje soki i aromat



#48 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 gru 2013 - 19:38

gdzieś na forum są przykłady stosowania owego cuda - np.rolada lizdijajska



#49 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5570 postów

Napisano 17 gru 2013 - 19:41

tu jest temat o folii celulozowej :

 

https://wedlinydomow...nki/?hl=celofan



#50 gazda73

gazda73

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 17 gru 2013 - 19:41

A do wędzenia schabu, szynki, karczku, lub piersi z indyka ktoś może stosował to cudo.( Najczęściej to mięsiwo wędzę)



#51 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 gru 2013 - 19:43

Poszukaj na forum - ale bez problemu da się :thumbsup:

 

Rolada lizdijajska to też piękne mięsko - warto :tongue:


Użytkownik jumbo edytował ten post 17 gru 2013 - 19:44


#52 gazda73

gazda73

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 17 gru 2013 - 19:59

Dziękuję Małgosiu :thumbsup:  już prawie wszystko wiadome. Ale chyba najlepiej jak sam sprubuję użyć tego cuda i dam znać co i jak wyszło. Dzięki Jumbo



#53 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13262 postów

Napisano 17 gru 2013 - 20:19

Parę lat temu folia celulozowa była masowo używana przez zakłady, ale już mało kto ją stosuje.

Niby zmniejsza wyciek z szynek, ale trzeba je dłużej wędzić aby uzyskać kolor.

Jeśli zdecydujesz się na jej użycie pamiętaj aby owinąć mięso tylko jedną warstwą foli z zakładką 2-3 cm.



#54 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 18 gru 2013 - 07:34

Mam problem z dostaniem u siebie takiej folii, jak powiedziałem Pani w sklepie, że potrzebuję celofan była lekko w szoku  :cry:

Mam pytanie czy zwykły rękaw do pieczenia by się nadawał, tzn czy przepuszcza dym?



#55 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1998 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 gru 2013 - 08:08

Pytaj w sklepie o folie celulozową a nie o celofan, folie występują w trzech szerokościach.

Rękaw do pieczenia nie przepuszcza dymu.



#56 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 18 gru 2013 - 08:15

PePe dzięki za szybką odpowiedź. O folię celulozową też pytałem  ;)



#57 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 819 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 18 gru 2013 - 10:18

ale już mało kto ją stosuje.

Niby zmniejsza wyciek z szynek, ale trzeba je dłużej wędzić aby uzyskać kolor.

 

Tak jak miro pisze, "mało kto, niby, trzeba" - po co więc tę folie stosować ? :rolleyes:



#58 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1998 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 gru 2013 - 10:53

Po to na przykład żeby z karkówki zrobić baleron ;) .



#59 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 819 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 18 gru 2013 - 10:55

Jak do tej pory baleron bez folii większość robi.

 

Rozmawiam często z moimi klientami, poruszamy różne sposoby peklowania, wędzenia....  nikt nigdy o folii nie wspominał.

Nie krytykuję, szukam wytłumaczenia i ew udoskonalenia wyrobów


Użytkownik DZIADEK MACIEK edytował ten post 18 gru 2013 - 11:00


#60 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1998 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 gru 2013 - 11:10

Aby baleron był baleronem musi być wędzony w osłonce naturalnej lub sztucznej, bez tego będzie to karkówka wędzona.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych