jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Poszukaj na forum - ale bez problemu da się Rolada lizdijajska to też piękne mięsko - warto Edytowane 17 Grudnia 2013 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Dziękuję Małgosiu już prawie wszystko wiadome. Ale chyba najlepiej jak sam sprubuję użyć tego cuda i dam znać co i jak wyszło. Dzięki Jumbo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Parę lat temu folia celulozowa była masowo używana przez zakłady, ale już mało kto ją stosuje.Niby zmniejsza wyciek z szynek, ale trzeba je dłużej wędzić aby uzyskać kolor.Jeśli zdecydujesz się na jej użycie pamiętaj aby owinąć mięso tylko jedną warstwą foli z zakładką 2-3 cm. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Mam problem z dostaniem u siebie takiej folii, jak powiedziałem Pani w sklepie, że potrzebuję celofan była lekko w szoku Mam pytanie czy zwykły rękaw do pieczenia by się nadawał, tzn czy przepuszcza dym? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Pytaj w sklepie o folie celulozową a nie o celofan, folie występują w trzech szerokościach.Rękaw do pieczenia nie przepuszcza dymu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Grudnia 2013 PePe dzięki za szybką odpowiedź. O folię celulozową też pytałem Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Grudnia 2013 ale już mało kto ją stosuje.Niby zmniejsza wyciek z szynek, ale trzeba je dłużej wędzić aby uzyskać kolor. Tak jak miro pisze, "mało kto, niby, trzeba" - po co więc tę folie stosować ? Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Po to na przykład żeby z karkówki zrobić baleron . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Jak do tej pory baleron bez folii większość robi. Rozmawiam często z moimi klientami, poruszamy różne sposoby peklowania, wędzenia.... nikt nigdy o folii nie wspominał.Nie krytykuję, szukam wytłumaczenia i ew udoskonalenia wyrobów Edytowane 18 Grudnia 2013 przez DZIADEK MACIEK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Aby baleron był baleronem musi być wędzony w osłonce naturalnej lub sztucznej, bez tego będzie to karkówka wędzona. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Oooo widzisz, to jest jakiś argument, tylko czy ta folia może być stosowana jako zamiennik osłonki naturalnej ? Dodatkowo moja rodzina uwielbia moją wędzoną karkówkę, wolą od baleronu. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Karkówkę na baleron powinno się wkładać w kątnicę wołową lub owijać w przeponę wp.,ale jak się nie ma co się lubi.... , to folia celulozowa też daje radę . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Po to na przykład żeby z karkówki zrobić baleron . Można nawet w pęcherze wieprzowe . Ja nigdy w nic baleronu nie wkładam do wędzenia i parzenia , sznuruję w miarę ścisło i moim zdaniem jest super . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Grudnia 2013 powiem tak że od pewnego czasu baleron ląduje w osłonkach białkowych fi 100 i konsumenci twierdzą że nie chcą innego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-321502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Marca 2014 Zastosowałem ową folię wędzarniczą (pod taką nazwą figuruje w sklepie masarskim w mojej miejscowości) i powiem wam że rewelka. Schab, kaeczek i pieś z indyka wychodzą pierwsza klasa. Mięsko jest tak soczyste i mieciutkie że znajomi byli w szoku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Marca 2014 Możesz pokazać wyroby ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Niestety ale już zostały pochłonięte. Zrobiłem po jednej sztuce dla próby. Przy następnej okazji zrobię trochę zdjęć Edytowane 7 Marca 2014 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Marca 2014 Według Ciebie, co dała folia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Marca 2014 Schab, kaeczek i pieś z indyka wychodzą pierwsza klasa. Mięsko jest tak soczyste i mieciutkie że znajomi byli w szoku. Według Ciebie, co dała folia ? Kolega w tym wpisie co dała ta folia. Ja ze swojej strony dodam, że tez stosowałem do delikatnych kawałków jak pierś indycza kurza czy schab. Zawijałem po obcieknięciu i według mnie w czasie wędzenia mniej wysycha więc jest bardziej soczysta większy komfort w trakcie nie trzeba tak uważać i mam wrażenie jakby była z lekka upieczona słowem prima-sort Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Marca 2014 Ja kiedyś robiłem boczek prasowany z farszem w środku.Jakoś sobie nie wyobrażam zrobienia tego bez folii.Farsz wylatuje A tak to masz św. spokój W prasce siatkowej oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Marca 2014 Folia celulozowa jest jak najbardziej wskazana do wyrobów z szynkowaru, ale do naszych wędzonych wyrobów .....raczej ciekawostka.Folia zatrzymuje wodę, czyli zwiększa wydajność, ale równocześnie spowalnia proces wędzenia.Wolę trzymać się zadanych temperatur i mieć ładnie owędzoną szynkę, zamiast bawić się w owijanie folią. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Marca 2014 Kurde mol... nie popuszczę!!przyznałem że nie doczytałem alee!!!folia Celulozowa głównie powinna znajdować swoje miejsce w temacie wędzenia,a nie w szynkowarach!!! jak mirku napisałeś ciekawostka!!na pewno tak ale cena foli takiej a takiej odbiega znacznie???!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-339799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Marca 2014 Powiem tak. Po zastosowaniu tej folii mięsko było również aromatyczne jak i bez folii. Jest znacznie soczystrze i zabezpiecza przy okazji miesko gdy przez przypadek za wysoko temperatura się zbytnio podniesie w wędzarni. A czas wędzenia wcale się nie zwiększył. Przy najbliższej okazji mam zamiar całą partię zapakować w tą folię. Tylko ważne aby mięsko było owinięte tylko jedną warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-342598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Marca 2014 Wierz mi że gdy będziesz wędził w odpowiedniej temperaturze i parzył z termometrem w bitym w wędzonki, folia nie będzie Ci potrzebna.Folia była używana w celu zwiększenia wydajności nastrzykniętych wędzonek.To była "moda", która jak szybko przyszła, tak zanikła.Pozostało niewiele zakładów które ja stosują i chyba tylko po to aby podczas ściągania siatki nie tracić wyrobu który się do niej przykleja. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-342673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Marca 2014 Moja karkówka zapakowana w rozciętą osłonkę białkową fi100 (brak otoki) oraz siatkę , gotowa do wędzenia oraz po wędzeniu.Baleron ma smak wędliny z dzieciństwa (ciocia przywoziła taki z Warszawy).Wtedy nie wiedziałem że istnieje Baleron Warszawski.A , i jeszcze jedno jak będziemy pakować karkówkę w osłonki, to nie zapomnijmy namoczyć jej w 10% roztworze soli - lepiej się odkleja od mięska. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9096-folia-celulozowa/page/3/#findComment-342678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.