Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania.

 

W tej kiełbasie kutrujesz tylko wołowinę, reszta mielona jest na 8mm. Nie może wyjść z tego mortadela.

Stojak ładny  :) . Osobiście używam dwóch kobyłek, mniej miejsca zajmują po złożeniu i nieco praktyczniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397584
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 145
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania.

 

W tej kiełbasie kutrujesz tylko wołowinę, reszta mielona jest na 8mm. Nie może wyjść z tego mortadela.

No właśnie, poza tym widać na zdjęciu tłuszcz, to co kutrowałeś @zezna?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397587
Udostępnij na innych stronach

Kutrowałem tak jak w przepisie tylko wołowinę. Mieliłem , wołowina 2x na najmniejszym sitku jaki mam Zelmerze i blenderowana z pokruszonym lodem. Reszta mięsa mielona na sitku 8. No chyba, że jak wyczytałem w tym wątku problemem może być nóż tępy i sitko, to sitko było najczęściej używane z nożem od kupienia maszynki. Jelita nadziewam też zelmerem, może tu leży problem, że mięso jest bardzo rozdrabniane?

 

edit

No może nie jest to jak mortatela ale nie widać większych kawałków i miała takie jakby malusieńkie dziurki.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397591
Udostępnij na innych stronach

Jelita nadziewam też zelmerem, może tu leży problem, że mięso jest bardzo rozdrabniane?

Ale zdejmujesz nóż do nadziewania?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397592
Udostępnij na innych stronach

Ale zdejmujesz nóż do nadziewania?

 

Ależ oczywiście:) :) Zresztą nie dałoby się założyć noża do lejka ponieważ tam wchodzi ten plastikowy krążek co jest w komplecie do nadziewania.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397593
Udostępnij na innych stronach

Ostry nóż, naostrzone sitko i dobrze dokręcone, to podstawa. Inaczej miazga.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397594
Udostępnij na innych stronach

Pochwalę się jeszcze stojakiem jaki sobie zrobiłem aby wędzonki i kiełbasy nie wieszać na krzesłach z jadalni.

 

Fajowy wieszaczek, u mnie jednak byłby za niski i muszę na otwartych drzwiczkach szafek wieszać:( No i ostatnio zamknąłem szafkę, oczywiście cały kijek z chłopską miałem na głowie w dodatku nogą musiałem z psiakiem walczyć o moją kiełbaskę - wygrałem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397966
Udostępnij na innych stronach

Paweł za bardzo wziął sobie do serca moje słowa o gryzieniu kiełbasy z tej strony monitora :D i dziś dostałem paczkę niespodziankę.

W środku paczki spakowana próżniowo ..... Kiełbasa wojskowa.

Paweł, no powiem Ci kiełbasa bardzo dobra. :clap:

Skosztowałem na zimno, a jutro będę miał śniadanko na gorąco. :tongue:

 

Wielkie dziękuję za poczęstunek.  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398239
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dziękuję za poczęstunek.  :thumbsup:

Drobiazg. Cieszę się, że Ci smakuje.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398247
Udostępnij na innych stronach

No i nie wytrzymałem i zagrzałem.

Teraz dylemat jeszcze większy, bo na ciepło ..... miodzio ! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398255
Udostępnij na innych stronach

Miro - bez obrazy, ale u nas się mówi "pochwal się swojej ....." :blush::facepalm:

O co chodzi? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398439
Udostępnij na innych stronach

Paweł, przepraszam że dopiero teraz. W wielkim skrócie: u nas tak się mówi, gdy ktoś coś dostał, zjadł i mówi wszystkim, że było dobre. Zrozumiałeś?

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398900
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dotknęło mnie szczęście w postaci możliwości bezpośredniego zakosztowania legendarnej  z receptury z roku1952 kiełbasy w wykonaniu Pawła

 

Zapiękna jest...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-475210
Udostępnij na innych stronach

Dotknęło mnie szczęście w postaci możliwości bezpośredniego zakosztowania legendarnej  z receptury z roku1952 kiełbasy w wykonaniu Pawła

 

Zapiękna jest...

Oj tam, oj tam. Smacznego.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-475525
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Małe uzupełnienie zapasów.

 

post-55133-0-87900400-1473065451_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514357
Udostępnij na innych stronach

Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna!  :clap:  :)

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514398
Udostępnij na innych stronach

Tak dopytam autora, w oryginale 23g soli kuchennej + 1 g saletry w przepisie Twoim tu podanym 18g peklosoli, ciekawym różnic bo z wątku wynika, że obie wersje sprawdziłeś. W oryginale tłuszcz wieprzowy, co proponujesz jeżeli trzymać by się oryginalnej receptury, czy może być słonina czy też jednak tłuszcz wieprzowy 'wewnętrzny"?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514429
Udostępnij na innych stronach

Tak dopytam autora

Proporcje podane na pierwszej stronie są wg przepisu beiota, nie znałem jeszcze oryginału i chyba nie do końca wiedziałem co to tłuszcz drobny. Generalnie 18 g na kg dałem chyba tylko raz, od momentu posiadania receptury oryginalnej zawsze daję 23 g/kg peklosoli. A jeśli chodzi o  tłuszcz, choć to moja tajemnica, ;)  to do wojskowej dodaję słoniny. 

Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna!  :clap:  :)

Wszystko Bracie Grizzly dzięki DZIADKOWI i wielu innym użytkownikom forum.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514452
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 5 lat później...

Dawno nic tu nie było, a to moja ulubiona kiełbasa tego typu.

 

post-55133-0-40321400-1669663867_thumb.jpg

 

post-55133-0-58776100-1669664324_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-799911
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.