Pools Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Stycznia 2015 konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania. W tej kiełbasie kutrujesz tylko wołowinę, reszta mielona jest na 8mm. Nie może wyjść z tego mortadela.Stojak ładny . Osobiście używam dwóch kobyłek, mniej miejsca zajmują po złożeniu i nieco praktyczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Stycznia 2015 konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania. W tej kiełbasie kutrujesz tylko wołowinę, reszta mielona jest na 8mm. Nie może wyjść z tego mortadela.No właśnie, poza tym widać na zdjęciu tłuszcz, to co kutrowałeś @zezna? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Kutrowałem tak jak w przepisie tylko wołowinę. Mieliłem , wołowina 2x na najmniejszym sitku jaki mam Zelmerze i blenderowana z pokruszonym lodem. Reszta mięsa mielona na sitku 8. No chyba, że jak wyczytałem w tym wątku problemem może być nóż tępy i sitko, to sitko było najczęściej używane z nożem od kupienia maszynki. Jelita nadziewam też zelmerem, może tu leży problem, że mięso jest bardzo rozdrabniane? editNo może nie jest to jak mortatela ale nie widać większych kawałków i miała takie jakby malusieńkie dziurki. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jelita nadziewam też zelmerem, może tu leży problem, że mięso jest bardzo rozdrabniane?Ale zdejmujesz nóż do nadziewania? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Ale zdejmujesz nóż do nadziewania? Ależ oczywiście:) Zresztą nie dałoby się założyć noża do lejka ponieważ tam wchodzi ten plastikowy krążek co jest w komplecie do nadziewania. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ostry nóż, naostrzone sitko i dobrze dokręcone, to podstawa. Inaczej miazga. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Pochwalę się jeszcze stojakiem jaki sobie zrobiłem aby wędzonki i kiełbasy nie wieszać na krzesłach z jadalni. Fajowy wieszaczek, u mnie jednak byłby za niski i muszę na otwartych drzwiczkach szafek wieszać No i ostatnio zamknąłem szafkę, oczywiście cały kijek z chłopską miałem na głowie w dodatku nogą musiałem z psiakiem walczyć o moją kiełbaskę - wygrałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-397966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Paweł za bardzo wziął sobie do serca moje słowa o gryzieniu kiełbasy z tej strony monitora i dziś dostałem paczkę niespodziankę.W środku paczki spakowana próżniowo ..... Kiełbasa wojskowa.Paweł, no powiem Ci kiełbasa bardzo dobra. Skosztowałem na zimno, a jutro będę miał śniadanko na gorąco. Wielkie dziękuję za poczęstunek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Wielkie dziękuję za poczęstunek. Drobiazg. Cieszę się, że Ci smakuje. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 20 Stycznia 2015 No i nie wytrzymałem i zagrzałem.Teraz dylemat jeszcze większy, bo na ciepło ..... miodzio ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Miro - bez obrazy, ale u nas się mówi "pochwal się swojej ....." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Miro - bez obrazy, ale u nas się mówi "pochwal się swojej ....." O co chodzi? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Paweł, przepraszam że dopiero teraz. W wielkim skrócie: u nas tak się mówi, gdy ktoś coś dostał, zjadł i mówi wszystkim, że było dobre. Zrozumiałeś? Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-398900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 11 Lutego 2016 Dotknęło mnie szczęście w postaci możliwości bezpośredniego zakosztowania legendarnej z receptury z roku1952 kiełbasy w wykonaniu Pawła Zapiękna jest... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-475210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dotknęło mnie szczęście w postaci możliwości bezpośredniego zakosztowania legendarnej z receptury z roku1952 kiełbasy w wykonaniu Pawła Zapiękna jest...Oj tam, oj tam. Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-475525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Września 2016 Małe uzupełnienie zapasów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Września 2016 Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Września 2016 Tak dopytam autora, w oryginale 23g soli kuchennej + 1 g saletry w przepisie Twoim tu podanym 18g peklosoli, ciekawym różnic bo z wątku wynika, że obie wersje sprawdziłeś. W oryginale tłuszcz wieprzowy, co proponujesz jeżeli trzymać by się oryginalnej receptury, czy może być słonina czy też jednak tłuszcz wieprzowy 'wewnętrzny"? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 5 Września 2016 Tak dopytam autoraProporcje podane na pierwszej stronie są wg przepisu beiota, nie znałem jeszcze oryginału i chyba nie do końca wiedziałem co to tłuszcz drobny. Generalnie 18 g na kg dałem chyba tylko raz, od momentu posiadania receptury oryginalnej zawsze daję 23 g/kg peklosoli. A jeśli chodzi o tłuszcz, choć to moja tajemnica, to do wojskowej dodaję słoniny. Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna! Wszystko Bracie Grizzly dzięki DZIADKOWI i wielu innym użytkownikom forum. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-514452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Dla odświeżenia Edytowane 18 Grudnia 2016 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-531724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 28 Listopada 2022 Dawno nic tu nie było, a to moja ulubiona kiełbasa tego typu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/page/6/#findComment-799911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.