paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Składniki: Wołowina II kl. 1,25kg Wieprzowina I kl – (u mnie szynka) – 1 kg Wieprzowina II kl. – (u mnie wp II 70/30) – 2,5 kg Tłuszcz wp. – 0,5 kg ( u mnie bez, dodane 0,5 kg wp. II)Peklosól 17- 20 g /kg– (u mnie 18g/kg)Czosnek świeży – 1 g/kgPieprz czarny mielony – 1 g/kg Peklowanie 48 h Mielenie – wołowina 2 razy na najmniejszym sitkuReszta na sitku 8 mm Jelita wieprzowe 32+ Osadzałem 2,5 h w temp. pokojowej Osuszałem godzinę w temp. 55 st. Wędziłem 1,5h w temp. 35-40 st. i 1 h w temp. 55- 60 st. Zamiast podpieczenia na koniec, parzyłem 25 min. do osiągnięcia w środku 72 st. Po wystudzeniu: Przepis znaleziony na blogu u beiota http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ladna i na pewno smaczna :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2014 tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy i troche brakuje składników , ale jak smakuje to jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2014 tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy i troche brakuje składników , ale jak smakuje to jest dobra To napisz proszę jakich albo zapodaj całą recepturę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Prosimy bardzo. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Stycznia 2014 tak sie składa że jestem posiadaczem orginalnej dokumentacji do tej kiełbasy No to dawaj. Czekamy z niecierpliwością. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jak masz oryginalną recepturę to ją podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) W latach 60-tych a ZMs Gdańsk ta kiełbasa była robiona na zamówienie wojska .Receptura procesu produkcji podobna do k. zwyczajnej lecz posiada wzbogacony sklkad o zwiększony dodatek wp kl I. Recepturę możemy znaleźć w zamówieniach dla wojska jak również w ,,Obrót i przetwórstwo mięsne''str 50-51.Była ona smaczną kiełbasą, której trzeba było mocno pilnować by nie została zjedzona przez pracownikow. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Nie wiem gdzie mi się "schowała książka". Dziadku, możesz wrzucić skany (jeśli można o maksymalnej wielkości). Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Właśnie chciałem też zerknąć i zniknęła z rapida. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Temat był na naszym forumPoczytać jak zmieniana tą recepturęhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7261-receptury-z-zamowien-wojskowych/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dziękuję. Wydaje się, że skład u mnie pełny, o tłuszczu napisałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dzięki wielkie Dziadku. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-325942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Informuje że całość dokumentacji dotyczacej kiełbasy wojskowej została przesła i jest w posiadaniu -Paweljacka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Stycznia 2014 050-51.jpg Nie wiedziałem o drugim wędzeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Czy możesz zamieścić całą dokumentację na forum . Receptura kiełbasy była udoskonalana. Następna receptura.Kiełbasa wojskowa specjalnaKiełbasa wieprzowo-wołowa (produkt, w którym mięso wieprzowe stanowi mniej niż 75% wsadu, ale przeważa w składzie surowcowym), wędzona, parzona, podsuszana, średnio rozdrobniona (przeważająca część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości od 5mm do 10 mm),Skład65% mięsa wieprzowego kl. II,30% mięsa wołowego kl. II5% podrobów (serca, ozory)oraz przyprawy charakterystyczne dla tego wyrobu; nie dopuszcza się stosowania preparatów białkowych i składników zwiększających wodochłonność Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zamieszczę oczywiście ale kaszankę właśnie robię. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Stycznia 2014 nie dopuszcza się stosowania preparatów białkowych i składników zwiększających wodochłonność zgadza się dlatego już w roku pańskiego 1980_go kiełbasy miały piękne zielone i siwo szare oczka Szef kuchni zapewniał, że to hit żywnościowy marki "dodatek białkowy" dodatek z ryb, chyba bo już dokładnie nie pamiętam. Jak się nie mylę, to te dodatki były gwoździem do trumny zakładów mięsnych w Gdyni. Szkoda bo mieli super wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dla Wędzarniczej Braci od Leszka Kawy kiełbasa wojskowa 1952 r..pdf Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Na stronie ósmej Twojego pdf wyczytałem, że wody ma być w kiełbasie do 60% ???? Literówka ?????? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jakiś żołnierz w 52 r. widocznie się pomylił, wcześniej jest 6% Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jest dodrze , mięso to nie sucha masa . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacobs Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Stycznia 2014 taka kiełbasa została zrobiono dokładnie według tej receptury, i powiem było troche problermów smak niesamowity , ale niestety nie będzie sprzedawana gdyż kosz tej bardzo wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Stycznia 2014 taka kiełbasa została zrobiono dokładnie według tej receptury, i powiem było troche problermów smak niesamowity , ale niestety nie będzie sprzedawana gdyż kosz tej bardzo wysoki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-326917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Stycznia 2014 witamDobry przepis z użyciem mięsa wołowego,co do ceny wykonania tej kiełbaski można podnieść pułap zamieniając mięso wołowe mięsem cielęcym z łopatki,smak wynadgrodzi każdemu gorycz poniesionej ceny za mięso cielęce.słonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952-r-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-327815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.