Skocz do zawartości

W czym peklujecie szyneczkę ?


Talib

Rekomendowane odpowiedzi

chyba po to jest później szynka parzona po wędzeniu żeby bakterie zabić.

Chyba tak ale chodziło o samo peklowanie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no ale żeby wode przegotowaną brac do peklowania to już trzeba mieć jakąś paranoję bo inaczej tego nie da się nazwać. Czy zakłady masarskie używają wody przegotowanej ?? No raczej nie. bo głupi by im kazał ją gotować. Zapewne mają jakieś normy co do wody, ale może używają filtrów(mam taka nadzieję) ale i my też możemy użyć filtrów typu BRITHA. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to może od razu destylowaną wode jak szaleć to ma maksa ?

nie przesadzajmy już z gotowaniem wody. chyba po to jest później szynka parzona po wędzeniu żeby bakterie zabić.

Nie chodzi tylko o bakterie ale o środki odkażające stosowane w wodociągach,zapach,smak wody.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Nie chodzi tylko o bakterie ale o środki odkażające stosowane w wodociągach,zapach,smak wody."

 

 

 

 

nie wiem jak u Was , ale ja u siebie wiem jak jest oczyszczana woda i nie jest w żaden sposób chemicznie. Ba, woda Jurajska jest brana z tego samego źródła podziemnej wody(zbiorników z przed tysięcy lat, ponad 140m pod ziemią) i ta woda jest czysta. Soki SOKPOL tez są u mnie robione w moim mieście. A ja też korzystam z wody ze studni :)

Edytowane przez Talib
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no ale żeby wode przegotowaną brac do peklowania to już trzeba mieć jakąś paranoję bo inaczej tego nie da się nazwać. 

Wiesz, gotowanie wody na co dzień nie jest czymś niedorzecznym, więc proponuję abyś się trochę kontrolował, a poza tym peklowanie szyneczki jak w temacie nie polega tylko na dodaniu soli, są różne marynaty do mięs. Jak porobisz trochę to się dowiesz. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Nie chodzi tylko o bakterie ale o środki odkażające stosowane w wodociągach,zapach,smak wody."

 

 

 

 

nie wiem jak u Was , ale ja u siebie wiem jak jest oczyszczana woda i nie jest w żaden sposób chemicznie. Ba, woda Jurajska jest brana z tego samego źródła podziemnej wody(zbiorników z przed tysięcy lat, ponad 140m pod ziemią) i ta woda jest czysta. Soki SOKPOL tez są u mnie robione w moim mieście. A ja też korzystam z wody ze studni :)

U mnie woda jest z Dunajca i z Białej.Według zapewnień prezesa wodociągów i innych ekoterrorystów wodę mamy baaaaaardzo dobrą tylko, że to stwierdzenie jest na podstawie wody wychodzącej ze stacji uzdatniania,ale jeszcze są po drodze rury którymi płynie i czasem naprawdę woda ma bardzo nie miły zapach. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 A ja też korzystam z wody ze studni :)

Więc nie z kranówki, kolega Hektor ma źródlaną w piątkach a ja nie używam żadnej z wymienionych, nie mam też filtra na B. więc przegotowuję, robię sobie czystą wodę a dodatkowo nie surową.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i czasem naprawdę woda ma bardzo nie miły zapach. 

  to może być spowodowane np brakiem cyrkulacji wody/brak obiegu, woda stoi i zaczyna się wydzielać wiele związków nawet siarkowodór. 

zmiany w kolorze są najczęściej w lato jak ludzie napełniają baseny i wtedy obrywa się żelazo z rur. Ostatnio w lato tak mialem u siebie. Przyjechali i 2 dni lali wode z hydrantu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

i czasem naprawdę woda ma bardzo nie miły zapach. 

  to może być spowodowane np brakiem cyrkulacji wody/brak obiegu, woda stoi i zaczyna się wydzielać wiele związków nawet siarkowodór. 

zmiany w kolorze są najczęściej w lato jak ludzie napełniają baseny i wtedy obrywa się żelazo z rur. Ostatnio w lato tak mialem u siebie. Przyjechali i 2 dni lali wode z hydrantu :D

 

Mieszkam w domu jednorodzinnym i  zużycie wody w sezonie jesień/zima mamy na poziomie 40-50m ,a w lecie o wieeeele większe: zraszacze trawnika+linia kroplująca 20mb+podlewanie grządek,rabatek,mycie auta, także cyrkulacja jest i to spora. Woda nie jest zażelaziona,kolor ma normalny, tylko czuć ją chemią, może nie chlorem jak na basenie ale nie jest to przyjemny zapach.

Nie jest to cały czas ale nie mogę sobie pozwolić na to,że mam miecho wieczorem do zapeklowania i woda z kranu capi, choć w południe było OK.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety w Wawie woda jest też nie ciekawa . O ile po stronie Śródmieścia , z nowych( wyremontowanych ) filtrów mają już wodę ozonowaną to u mnie dalej z kranu płynie basenówka. Też u siebie gotuję.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro macie kiepską wodę, to taka woda nie nadaje się do peklowania i nie nadaje się do niczego, nawet po przegotowaniu.

Peklowanie, to tylko jeden z etapów produkcji wędlin.

Co zatem zrobić w każdym kolejnym etapie mając taką złą wodę ?

Czym myć, w czym parzyć (brak gotowania), na czym przyrządzać obiad czy zwykłą herbatę ?

 

Woda dostarczana do odbiorców powinna być badana pod kątem przydatności do spożycia.

Skoro coś z nią jest nie tak, powinno się to zgłosić do miejscowego SANEPID-u.

Ta instytucja coś może, pod warunkiem, że koś to zgłosi !

 

Jeśli chodzi o zakłady mięsne, to te używają zwykłej wody miejskiej, jednak mają obowiązek co jakiś czas przeprowadzić kontrolę przydatności wody na użytek spożywczy.

Jak dobrze pamiętam, trzeba to robić dwa razy do roku.

 

Jak to w Polsce bywa, zakłady muszą udowodnić że nie są "wielbłądem".

Jak coś jest nie tak z jakością wody, wina przeważnie jest po stronie odbiorcy.  :tongue:

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety w Wawie woda jest też nie ciekawa . O ile po stronie Śródmieścia , z nowych( wyremontowanych ) filtrów mają już wodę ozonowaną to u mnie dalej z kranu płynie basenówka. Też u siebie gotuję.

Mieszkam na prawym brzegu - Targówek i woda jest w jak najlepszym porządku !!

Naprawdę już od wielu jest znaczna poprawa !!

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem tylko czemu, Mirku chcesz mnie, czy nas przekonać na siłę do surowej wody do peklowania (dla usprawiedliwienia że sam tak robisz pewnie :D ). Jak parzę jakieś rzeczy, które wymagają chłodzenia w wodzie to robię to też wodą z kranu. Natomiast pisze się dużo o bezpieczeństwie, sam w innym wątku pytasz kolegę o 1/2 peklosoli do peklowania itd. No to ja przegotowuję wodę do peklowania. Skoro zakłady mają obowiązek dbać o wodę to pewnie to robią. My w domach nie robimy badań. poza tym nie chodzi o bakterie jakieś szczególne, bo wtedy zakręciliby wodę. 

Piszesz, że woda dostarczana do odbiorców powinna być badana itd. ale czy to znaczy że jest badana pod kątem peklowania, czyli dla mnie do specjalnych zastosowań, raczej nie. To tak jak z plastikami, to że większość używa pudełek do kontaktu z żywnością, to nie znaczy, że są one przeznaczone do peklowania. Temat się już przewinął i abratek chyba pokazał mi pojemniki plastikowe, których używa się w masarniach, to ok. uważam, że one są do tego przystosowane w sensie specjalnego tworzywa a pudełko z Ikei w którym można schować ciasto w lodówce, niekoniecznie. Więc ja gdybym miał miejsce, używałbym kamionek a że nie mam, to używam do peklowania naczyń ze stali nierdzewnej. Gotuję też wodę. Ale każdego wola. I niech tak zostanie. Zresztą całkiem niedawno ktoś wstawiał jakiś nowy artykuł nt. plastików właśnie.

Poza tym w innych krajach dostarczają Ci wodę i możesz się w niej myć a nie do końca do picia, ewentualnie po przegotowaniu. To nie znaczy że jest zasyfiona i nie można z niej korzystać, można.

A co do szyneczki z tematu, to listek i inne zioła wrzucasz do peklowania bez zagotowania? http://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gif


Uff, dawno tyle na raz nie napisałem  :D

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat czystości wody jest lekko OT ale .......

Woda jest badana w samej oczyszczalni gdzie rury są wręcz idealne.  Wodociągi miejskie (rury) bywają tak stare i tak zabrudzone wewnątrz, że nawet kryształowo czysta woda po przepłynięciu przez rury jest syfiasta jak muł bagienny.

Zauważcie, że jak braknie wody (jakaś awaria) i puszczą po czasie to z kranów leci szaro-bura breja - chyba nie  z oczyszczalni ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie twierdze że że jest niezdatna bo przechodzi wszystkie badania ale w porównaniu z tą z nowych filtrów niestety jest gorsza .

Chodziło mi o Mira.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W kranówce zło jest niewidoczne - to metale ciężkie, antybiotyki, pestycydy, cała chemia rolnicza i przemysłowa płynąca rzekami.

W stacjach filtrów woda jest tylko oczyszczana mechanicznie z zawiesiny, żeby była klarowna i traktowana chlorem lub ozonem, żeby była czysta bakteriologicznie.

Nie ma żadnego sposobu, żeby usunąć te niewidoczne zanieczyszczenia. Niby jest węgiel aktywny, ale to drogie i przy ogromnych ilościach uzdatnianej wody niewykonalne technicznie.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby wodociągi wydawały ciężką kasę na usuwanie czegoś, czego klient nie widzi, nie jest w stanie wykryć, a często nawet nie ma świadomości, że coś takiego w wodzie w ogóle pływa.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytałem tylko co daje gotowanie wody, a namawiać do używania kranowej nie mam zamiaru.

 

A co do szyneczki z tematu, to listek i inne zioła wrzucasz do peklowania bez zagotowania?

 

Tak parzę, ale nie ze względu na czystość, a wywar i jego smak przypraw.  http://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gif

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby wodociągi wydawały ciężką kasę na usuwanie czegoś, czego klient nie widzi, nie jest w stanie wykryć, a często nawet nie ma świadomości, że coś takiego w wodzie w ogóle pływa.

 

Polecam wycieczkę do warszawskich filtrów czasami robią dni otwarte - zobaczysz jak to wygląda . Niestety sam tylko ogladałem o nich program - nie mogłem się wstrzelić czasowo .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak czytam wasze opinie o stanie polskiej wody i nie mogę się nadziwić. Mamy XXI wiek, miliardy euro wpompowane w naszą infrastrukturę techniczną. W takim zapiziałym Strzelinie ( 18 tyś mieszkańców) mamy dwie nowoczesne oczyszczalnie, stacje uzdatniania wody itp, woda jest na prawdę dobra. W innych miastach powinno być przynajmniej podobnie o ile nie lepiej. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zauważcie, że jak braknie wody (jakaś awaria) i puszczą po czasie to z kranów leci szaro-bura breja - chyba nie  z oczyszczalni ??

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie lecz na Twoje pytanie odpowiedź jest jedna ten kolor to od zamykania zaworów, W każdej wodzie pozostają różne związki mineralne no i sam metal w zetknięciu wodą , sam wiesz.Zgadzam się z Michałem ja osobiście pije wodę z kranu od lat i co i nic żyje, może się uodporniłem dodam. że nigdy nie chorowałem na żołądek jak już miałem obstrukcje to od jedzenia.

Dyskusja czysto akademicka jak zawsze gdzie dwóch polaków to co najmniej trzy prawdy. Szanując zdanie moich adwersarzy chciałbym zakończyć stwierdzeniem, ze do końca moich dni chciałbym mieć tylko takie problemy mam na myśli to co pijemy i spożywamy. :) Pozdrawiam

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.