Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jogurtowa chałka

Rozczyn

3 łyżki mąki, 2 pełne łyżki cukru, 2 dag świeżych drożdży, 1/3 szkl wody, 1/3 szkl mleka

Wszystkie składniki łyżką w misce dokładnie wymieszałam. Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut

Ciasto właściwe

Mąka 60 dag - użyłam tortową, jogurt naturalny gęsty 220 g - użyłam typu greckiego, jajko, pełna łyżka masła - stopiłam, ekstrakt waniliowy, szczypta soli

Po 20 - u minutach do rozczynu dodałam mąkę, jogurt, płynne letnie masło, sól, ekstrakt waniliowy i jajko. Z podanych składników zagniotłam delikatnie podsypując mąką jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 3 równe części. Uformowałam 3 jednakowej długości i szerokości wałki. Końce wałkow złączyłam i uplotłam warkocz. Gotową chałke przełożyłam do formy wysmarowanej masłem 33 x 17 cm. Nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 min. Po tym czasie gdy chałka pięknie wyrosła delikatnie posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół. Piekłam 40 minut - do suchego patyczka

Kruszonka

2 pełne łyżki miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 4 pełne łyżki mąki

Do miski wsypałam cukier, mąkę, dodałam masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka

 

post-43626-0-41986200-1462473662_thumb.jpgpost-43626-0-63689000-1462473676_thumb.jpgpost-43626-0-14742400-1462473687_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-495154
Udostępnij na innych stronach

Śliczna kuchareczka! :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-495172
Udostępnij na innych stronach

 

 

Śliczna kuchareczka! :)

Dziękuję... kuchareczka pełną gębą :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-495180
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zośka na służbie , więc nudów nie było.

Nadziewanie i dekoracja mojej Uczennicy Zosi :D:facepalm:

 

post-43626-0-37787000-1465748906_thumb.jpg

post-43626-0-09723400-1465748923_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-501571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rośnie Zosia jak na drożdżach :). Wasze koszulki są rewelacyjne :thumbsup:

Tak, duża dziewczynka... co do koszulek , zrobione na rzecz naszej działalności :)

 

https://www.facebook.com/Rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-Halusi-Zosi-1009012442509976/?fref=ts

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-501579
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyroby jak zawsze :thumbsup::clap: Ale koszulki to wymiatają :thumbsup:

 

Dzięki... co do koszulek to mam namiary , firma robi przeróżne nadruki... można by pomyśleć o jakiś koszulkach zlotowych :)

 

 

 

:) uczeń powoli przerasta MISTRZA :tongue::clap:

Aż się  boję , ale niech się dziewczę uczy póki ma od kogo :D:tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-501844
Udostępnij na innych stronach

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną.

Sklładniki :

- 220g płatków owsianych ( 2 szklanki)
- 1 średnie jajko + 1 żółtko
- 90 g miodu (trochę ponad ¼ szklanki)
- starta skórka z cytryny (ok. łyżeczka)
- troche soku z cytryny
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- garść żurawiny
- 100 g pistacji nieobranych niesolonych (3/4 szklanki)*
Wykonanie

1. Płatki zmielić najdrobniej jak to możliwe. Młynek do kawy byłby najlepszy, ale nada się też malakser lub blender kielichowy. Wymieszać z sodą i solą.
2. Jajka wymieszać z miodem, skórą i sokiem z cytryny. Dodać pistacje, żurawinę i suche składniki i połączyć w jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać odrobinę więcej płatków lub mąki- wszystko zależy od wielkości jaj. Można też odczekać z 10 minut, żeby masa stężała.
3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwilżonymi rękami uformować bochenek, można pomóc sobie papierem.
4. Piec przez ok. 25 minut w 170 C. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i pokroić na 1-1,5 cm plastry ostrym nożem, z początku można sobie pomóc robiąc nacięcia nożem z ząbkami do chleba.
5. Piec kolejne 10-12 minut, aż ciastka będą ładnie przyrumienione. Ostudzić na blasze, przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis zaczerpnięty stąd http://targsmaku.pl/…/owsiane-biscotti-z-pistacjami-i-zuraw…

 

 

 

 

post-43626-0-06685200-1466286635_thumb.jpg

post-43626-0-35779300-1466286702_thumb.jpg

post-43626-0-14267100-1466286736_thumb.jpg

post-43626-0-94512100-1466286753_thumb.jpg

post-43626-0-08155700-1466286780_thumb.jpg

post-43626-0-44148000-1466286806_thumb.jpg

post-43626-0-08947000-1466286864_thumb.jpg

post-43626-0-32876600-1466286889_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-502950
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Gdzieś podpatrzone w sieci.. :)

Podejście pierwsze .

post-43626-0-68823000-1468186762_thumb.jpgpost-43626-0-11856500-1468186793_thumb.jpg

 

I wczorajszy wypiek. .

Środek wypełniony owocami Czyli jagody, maliny zalane galaretką. Wcześniej ciasto wysmarowany ubitą śmietaną z serkiem mascarpone.

Wierzch jak widać.

 

post-43626-0-67314500-1468186967_thumb.jpg

post-43626-0-22658500-1468186998_thumb.jpgpost-43626-0-39970800-1468187055_thumb.jpgpost-43626-0-05739400-1468187067_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-506168
Udostępnij na innych stronach

HAlusia  :clap:

 Przy takich wyrobacz cukierniczych, wskazane jest bardzo silnie schlodzic ciasto, prawie na granicy zamrozenia.  NAstepnie po wypelnieniu garetka ponowne schlodzenie. Wtedy nie bedzie tych kolorowych zaciekow n ciescie jakie sie tobie zrobily na dole pod jgodami.

 Dopiero po tym kolejnym schldzeniu uzupelniasz/zamykasz ciasto . A kiedy juz wyjmiesz z formy wlasnie masz sliczne biale ciasto .

 

 Powiem Tobie, ze zazdroszcze Tobie tych porzeczek jakie masz na pierwszym zdjeciu . 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-506200
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  :clap:

W sobotę zbierałem czerwone porzeczki do torta i do mrożenia na "później" ... cholera mrówcza robota nie dziwię się że tych owoców praktycznie nie ma w handlu ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-506205
Udostępnij na innych stronach

Unas  Roger sa drozsze niz maliny . A pamietam, ze bedac dzieckiem lekcewazylismyte owoce, jako ostatnie sie jadlo. Teraz kupuje w takich opakowaniach po 150g zeby dziewczeta chociaz poznamy smak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-506206
Udostępnij na innych stronach

zazdroszcze Tobie tych porzeczek

Aniu podziele sie chetnie porzeczkami za Twoje cytrusy ktore do nas przychodza prawie bez smaku.. 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-506210
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy takich wyrobacz cukierniczych, wskazane jest bardzo silnie schlodzic ciasto, prawie na granicy zamrozenia. NAstepnie po wypelnieniu garetka ponowne schlodzenie. Wtedy nie bedzie tych kolorowych zaciekow n ciescie jakie sie tobie zrobily na dole pod jgodami.

Aniu ja to wszystko wiem, z braku czasu musiałam tempo przyspieszyć :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-506247
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-521365
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kruche babeczki z orzechami i masą kajmakową :)

 

post-43626-0-95074200-1476893385_thumb.jpg

post-43626-0-85148100-1476893396_thumb.jpg

post-43626-0-53468600-1476893409_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-523042
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ czy mam podać adres do wysyłki :question:;):D

 

Jak zwykle pięknie, smakowicie i apetycznie.... szczęśliwa rodzina co ma taką "gosposię" w domu :clap: :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-523054
Udostępnij na innych stronach

Halusia ..moj TZ zobaczyl u Ciebie  te babeczki i zazyczyl sobie ..cos podobnego tylko u nas to sie nazywa tosca ..kruche babeczki sa wypelnione masa a na wierzchu  cos jak twoja kajmakowa polewa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-523056
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Co by nie było że nic nie piekę  :D

Dzisiaj upiekłam takie '' maleństwo'' chyba z 8 kg .  :D  :facepalm:

Okazja nie byle jaka, robię to co miesiąc .. Tort Urodzinowy dla dzieci w P-Lu " Miś''  :)

 

post-43626-0-56891900-1506090492_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/12/#findComment-567978
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.