Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-43626-0-85246200-1543348841_thumb.jpgpost-43626-0-21269800-1543348857_thumb.jpgpost-43626-0-55821000-1543348874_thumb.jpg

 

 

Drożdżowe słoneczka z karmelizowanym jabłkiem

 

 

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kremówki rozpływające się w ustach. Bardzo delikatne z dodatkiem karmelizowanych jabłek . Zastanawiałam się nad kształtem i padło na krążki, które przypominają słoneczka. Wzorowałam się na przepisie stąd
 
Składniki:
 
  • 3 szkl mątki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl kremówki
  • 1/2 szkl cukru
  • 4  żółtka
  • szczytpa soli
  • 25g drożdży świeżych ( Drożdże Babuni)
  • 100g masła
 
Jabłka karmelizowane
 

  • 2 jabłka ( około 400g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół opakowania przypraw do szarlotki
 
 
 
 
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wsypać cukier, gdy zacznie się karmelizować dodać masło i jabłka. Całość podsmażyć aż wyparuje sok puszczony przez owoce. Pozostawić do ostudzenia.
 
 
Dodatkowo:
 
cukier puder
 
Przygotowanie:
 
W garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. 
Ciasto podzielić na 2 części. Obie z nich rozwałkować i wykroić krążki, ja to robiłam szklanką. Na połowę z nich 
Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce karmelizowanych jabłek nałożyć karmelizowane jabłka.
Każdy krążek przykryć i zlepić, ja to robiłam ręcznie. 
Rogaliki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia.
Po tym czasie blachy wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180stopni i piec około 20 min do zrumienienia.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
 
 
 
 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-614536
Udostępnij na innych stronach

Annam czy w oryginalnej formie u was? nie piecze sie ich na samej sodzie?

 

Oryginalny przepis jest na samej sodzie, goracej wodzie, nie miod tylko golden syrop , nie ma jajek.  Tylko dlatego ,ze byly one wysylane zolnierzom w czasie pierwszej wojny i nie psuly sie. Mialy jakby to powiedziec po dzisiejszemu dluga date przydatnosci do jedzenia :laugh:

Ale do dnia dzisiejszego sa pieczone w ten sposob przez CWA.

Tradycyjnie w czasie swieta ANZAC DAY zawsze goszcza wszedzie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-614539
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM, no wlasnie bo u mnie  takie sa przepisy i pomyslalam czy to nie pod tutejsza modle czy oryginal , dzieki  :) U mnie od niedzieli kroluje szafran bo to juz 1 Adwent :santa:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-614565
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drożdżowe słoneczka z karmelizowanym jabłkiem

Rany, nie mogę oderwać wzroku od tych cudeniek... Poezja... muszę zrobić z Bartkiem, pozdrawiam.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-614770
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Co prawda, nie są to moje słodkie wariacje ale efekt wspólnej zabawy z Zosią  :)

 

Drzewko cukierkowe

 

 

Kolorowe drzewko cukierkowe, bardzo fajnie się prezentuje  w klimacie świątecznym.

Tak naprawdę to o tym drzewku przypomniała mi Zosia, która chodząc jeszcze do przedszkola, wraz z Panią i  całą grupą dzieci  przygotowywały  takie drzewka przed świętami.

Postanowiłam przygotować wszystkie potrzebne rzeczy i zaprosiłam Zosię do wspólnej zabawy. Bardzo fajnie sobie radziła z upinaniem cukierków choć widziałam że ukradkiem podjadała. :D

 

Potrzebne:

 

  • 1kg cukierków 
  • doniczka
  • gips budowlany
  • pianka poliuretanowa lub 
  • kawałek patyka dość mocnego by utrzymał cukierki
  • szpileczki
  Wykonanie :

 

Rozrobić gips i wylać do foremki, wsadzić patyk i poczekać aż gips się zwiąże.

Z pianki wyciąć dowolny kształt, może to być kula , owal lub wyciąć kształt choinki.

Osadzić na patyku i wtedy można upinać cukierki zaczynając od dołu. Najlepsze cukierki zwykłe, czekoladowe są zbyt ciężki i drzewko może być mało stabilne.

 

post-43626-0-59263900-1544376911_thumb.jpgpost-43626-0-88143000-1544376928_thumb.jpgpost-43626-0-07112200-1544376942_thumb.jpgpost-43626-0-88410500-1544376954_thumb.jpgpost-43626-0-29190100-1544376967_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-616414
Udostępnij na innych stronach

Piękne drzewko. :clap:

Ja też kiedyś takie zrobiłam. Bardzo dobrze nadają się do wpinania takie cukierki czekoladowe, które zawinięte są z jednej strony . Tworzy się wtedy ładna kompozycja.

 

post-39887-0-15028400-1544377537_thumb.jpg

 

post-39887-0-57247800-1544377553.jpg  - te to dla dorosłych łasuchów :D

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-616422
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękne drzewko. Ja też kiedyś takie zrobiłam. Bardzo dobrze nadają się do wpinania takie cukierki czekoladowe, które zawinięte są z jednej strony . Tworzy się wtedy ładna kompozycja.

 

Na to nie wpadłam Małgosiu,  już nastpnym razem będę mądrzejsza. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-616431
Udostępnij na innych stronach

A skąd taki patyk?

 

 

Skąd to nie wiem  :facepalm: ale najbardziej odpowiedni to ten drugi od dołu .

 

post-43626-0-92849000-1544384178_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-616455
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jak karnawał , to i pączki. Abratkowe oczywiście  :D

Muszę Wam się pochwalić, Zosia lepiła pączki nie gorzej ode mnie  :D

 

post-43626-0-43201700-1549813878_thumb.jpgpost-43626-0-80094200-1549813892_thumb.jpgpost-43626-0-48951300-1549813906_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-623243
Udostępnij na innych stronach

Jak karnawał , to i pączki. Abratkowe oczywiście  Muszę Wam się pochwalić, Zosia lepiła pączki nie gorzej ode mnie

 

Brawo dla Ciebie   :clap:  :clap:  

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-623247
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nic nie wrzucałam .

 

Biała Pavlova

 

post-43626-0-30861800-1554394870_thumb.jpgpost-43626-0-19960800-1554394887_thumb.jpgpost-43626-0-98879000-1554394902_thumb.jpg

 

 

Składniki:
 
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej
  • świeże owoce sezonowe ja dałam mrożone.
 
Białka umieścić w misce miksera, dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno.

Partiami dodawać cukier , po łyżce , cały czas ubijając  do momentu powstania sztywnej i błyszczącej piany.
Pod koniec dodać ocet winny i przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia , narysować okrąg o średnicy 23 cm.
Wyłożyć na niego ubitą masę bezową i uformować wyrównując łyżką ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i po 5 min zmniejszyć temp do 150 stopni i piec 1,5 godziny.
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować owocami.
Smacznego !

Przepis zaczerpnięty stąd https://www.mojewypieki.com/przepis/biala-pavlova

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-628284
Udostępnij na innych stronach

OOO cos dla mojej mamy! ..ktora uwielbia bezy ..dla mnie za slodkie  , osobiscie mam zawsze problem z taka duza beza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-628289
Udostępnij na innych stronach

 

 

OOO cos dla mojej mamy! ..ktora uwielbia bezy ..dla mnie za slodkie , osobiscie mam zawsze problem z taka duza beza

 

Donatko, wbrew pozorom ta beza nie jest tak bardzo słodka w połączeniu z owocem. Wchodzi wyśmienicie, jeden kawałek za mało  :facepalm:  :D

Skorzystaj z przepisu, na bank Ci wyjdzie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-628293
Udostępnij na innych stronach

robilam pawlowa , ja ogolnie nie przepadam za beza ...za jakis czas zrobie taka co moja mama lubi, chce zrobic na dzien matki  to zapodam przeis i zdjecie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-628295
Udostępnij na innych stronach

wbrew pozorom ta beza nie jest tak bardzo słodka w połączeniu z owocem. Wchodzi wyśmienicie, jeden kawałek za mało :facepalm::D

 

 

Potwierdzam :) Pavlowa to smaczniaste ciasto :tongue:

 

post-40398-0-83533500-1554411324_thumb.jpg

 

post-40398-0-44258300-1554411384_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-628303
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nooo i to jest mój ulubiony temat w Twoim kąciku :D Daj tu tego bezbłędnego mazurka

 

 

Mówisz, masz  :D , nawet  2, gdyż jeden piekłam w p -lu , a drugi w domu. 

Są identyczne ..

 

post-43626-0-44662500-1556120111_thumb.jpg

post-43626-0-35382500-1556120720_thumb.jpg

post-43626-0-60945700-1556120781_thumb.jpg

 

 

 

MAZUREK Z MASĄ KAIMAKOWĄ I ORZECHAMI
 
Ciasto Składniki:
  •  
  •  30dkg mąki tortowej
  •  20 dkg masła
  •  2 żółtka
  •  10 dkg cukru pudru
  •  szczypta soli
Wykonanie:
 
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać i zagnieść ale nie za długo.
3/4 ciasto  rozwałkować na grubość 3–4 mm i wyłożyć formę.

Z pozostałej części ciasta wykrawałam malutkie ciasteczka w kształcie kurczątek, które upiekłam osobno.

Ciasto na dnie formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym) nakłuć widelcem, piec 8–12 minut w temp 200 stopni.
 
Ponadto:
  • Dżem najlepiej kwaskowy ja dałam z czarnej porzeczki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • Jajeczka cukrowe do dekoracji
  • Płatki migdałów
 
Masa:
 
  • Puszka masy kajmakowej
  • 300 dkg orzechów włoskich
 
Wykonanie:
 
Masę kajmakową rozgrzać w garnku razem z orzechami.

Przełożyć na upieczone ciasto, które wcześniej po wystudzeniu posmarowałam dżemem.

Czekoladę z małą ilością mleka  rozpuścić w misce, stawiając na garnuszku z gorącą wodą.

Tak przygotowaną czekoladę wylać na masę kajmakową.

Wierz udekorować w/g uznania.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-630006
Udostępnij na innych stronach

To już kolejne urodziny Zosi czyli 9  :)

 

post-43626-0-44615500-1556467720_thumb.jpgpost-43626-0-75759800-1556467749_thumb.jpgpost-43626-0-42689800-1556467769_thumb.jpgpost-43626-0-36428900-1556467877_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/16/#findComment-630200
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.