Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu kupuję ser zółty o nazwie "Złoty Mazur". Moja rodzina bardzo lubi ten ser. Robiłem do tej pory twarogi, oscypki i ser żółty, który miał być edamski, ale to nie, to niestety. Czy ktoś z forumowiczów posiada przepis na taki lub tego typu ser. Chodzi o to, żeby uzyskać smak i konsystencję podobną do Opisanego "Złotego MAZURA". Jednocześnie prosze o sprawdzone- wypróbowane przepisy . Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie. 

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie.

 

Konkretnie o co chodzi? :cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328102
Udostępnij na innych stronach

Mam na myśli ser żółty o nazwie j.w. raczej miękki i delikatny w smaku, smak zrównoważony, taki żeby da  się kroić nożem w plastry, ale żeby się nie ciągnął - obierał na nożu, żeby też nie był twardy tzn. bez tarki nie podchodź. Taki typowy ser ze sklepu, ale nie podróba  olejowo-chemiczna. Tylko chodzi o domowy przepis.  

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328270
Udostępnij na innych stronach

Szakira.

Na stronie producenta jest napisane, że ser "Złoty Mazur" jest typu holenderskiego.  Musisz poczytać jak wykonuje się sery: gouda, edamski i... możesz zabierać się za pracę. Problemem będzie znalezienie zestawu odpowiednich kultur bakterii oraz dalszych istotnych szczegółów w postępowaniu z masą serową, gdyż całość stanowi tajemnicę produkcji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328326
Udostępnij na innych stronach

:) musisz zrobić kilka-kilkanaście różnych serów (różne przepisy) i znaleźć swój smak .

 

Zrobić dobry ser to potrzeba dużo nauki,czasu i wytrwałości .Sery robię już dwa lata,przerobiłem na pewno ponad 1000 l mleka i dopiero teraz powoli opanowuje tajniki serowarstwa. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328328
Udostępnij na innych stronach

- PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! 

- MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328479
Udostępnij na innych stronach

 

- PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! 

- MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! :)

 O co Ci chodzi :question::facepalm:

 

Może nie znasz tego kawału ale ich rozmowa tak mniej więcej wygląda a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć.

 

- Popróbuj robić sery typy holenderskiego, najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy.

Dzięki za podpowiedzi. Czy sery, które Wy robicie sa typu holenderskiego? Czy uzyskujecie taką konsystencję jak w oryginale?

Zależy, które? Np. mój edamski jest holenderskiego typu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328490
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć.

A co tu się dowiesz jak tu nikt o tym serze nic nie wie :( Twoje wszystkie wpisy są na zasdzie  czym więcej tym lepiej :mad:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328511
Udostępnij na innych stronach

A skąd mamy znać przepis na ten ser, jeśli został wymyślony przez daną wytwórnią. Przepis ten jest tajemnicą producenta. Spróbuj zrobić sery z przepisów dostępnych na forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-329436
Udostępnij na innych stronach

Tutaj wstawiam za zgodą Pana Mirka z Agrovisu:

"Żadnej tu tajemnicy nie ma, ani żadnej specjalnej receptury. Przemysłowy ser typu holenderskiego produkowany w 16 kg euroblokach i cięty na prostopadłościany o wadze około 4 kg. Trzeba odciągnść do 40 % serwatki i dodać do 30 % wody w stosunku do pozostałej gęstwy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-330195
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na stronie "agrovisu" i książkach omawiających produkcję serowarską masz podany ogólny schemat procesu produkcyjnego dla sera edamskiego.

Przeczytać, zrozumieć pojęcia i wykonywać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334651
Udostępnij na innych stronach

Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam. troche czytałem w temacie, ale teoria a praktyka i doświaczenie to dwie różne sprawy. A szanowny kolega tym swoim ostatnim postem nic nie wniósł w temacie......

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334675
Udostępnij na innych stronach

Ten szanowny kolega wniósł więcej niż Ci się wydaje dał Ci wędkę a rybki sam łap.

 

PS

Tyle ile wniósł na to forum kolega Bagno ty nie wniesiesz żebyś tu 20lat pisał więc sugeruję odrobinę więcej taktu i powściągliwości.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334677
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam

A nie prościej zwrócić się by było do producenta o recepturę.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334682
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że już sie zaczyna nawet w tak błahym temacie "bicie piany". Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest  konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne".Na pewno nie chciałem urazić kolegi Bagno, myśle  że w merytorycznej dyskusji przyzna mi rację. Wg mnie To Forum służy między innymi do wymiany poglądów a także przepisów -co widać po tematach. Dlatego poprosiłem uzytkowników o pomoc. Gdybym poprzez czytanie literatury opracował sobie przepis, to nie zawracałbym nikomu głowy. Powtarzam, że oczekuję konkretnych odpowiedzi, jak sie zapoznasz z tym tematem - niewiele postów-  to zrozumiesz, że nie wszyscy sie rzucili do odpowiedzi.... dlaczego, pomimo ,że dużo ludzi robi sery - bo to nie jest łatwe. Na tym kończę dyskusję nie związaną z tematem. Nadal oczekuję podpowiedzi.

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334684
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji

 

 

Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne"

Ja uważam że nie mam żadnych zasług i ich nie szukam.Ty kupiłeś jakiś ser który producent produkuje ten sam pod różnymi nazwami .Ty chcesz mieć  ten przepis Ty żądasz jego i jesteś zły że nikt tego Tobie nie daje .Chyba pomyliłeś adresy pisz do producenta i na nim się wyżywaj

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334690
Udostępnij na innych stronach

Jasne. Ok. na nikogo nie jestem zły.Kilka  razy napisałem , że czekam na pomoc cierpliwie, sam też szukam. Nie róbcie ze mnie na siłę tego "złego". Mój poprzedni post nałożył się w czasie z postem "Dziadka", którego nie myslałem,że zaszczyci temat. Wiem, że jest Fachowcem ale w innej dziedzinie. Chyba trzeba wygasić temat, bo robi sie z tego "off topic"

Przepraszam nie chciałem nikogo urazić.

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334693
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.