Szakira Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Od dłuższego czasu kupuję ser zółty o nazwie "Złoty Mazur". Moja rodzina bardzo lubi ten ser. Robiłem do tej pory twarogi, oscypki i ser żółty, który miał być edamski, ale to nie, to niestety. Czy ktoś z forumowiczów posiada przepis na taki lub tego typu ser. Chodzi o to, żeby uzyskać smak i konsystencję podobną do Opisanego "Złotego MAZURA". Jednocześnie prosze o sprawdzone- wypróbowane przepisy . Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Niestety nie znam tego sera, ale próbuj kombinować z różnymi recepturami na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Do tej pory korzystałem z przepisów i porad zamieszczonych na tym forum za co jestem wdzięczny wszystkim, jednak mam uwagę co do solenia serów i solanek, trzeba z tym uważać.....sól konserwuje, ale w nadmiernej ilości psuje smak. Czekam na Wasz odzew w tym temacie. Konkretnie o co chodzi? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Mam na myśli ser żółty o nazwie j.w. raczej miękki i delikatny w smaku, smak zrównoważony, taki żeby da się kroić nożem w plastry, ale żeby się nie ciągnął - obierał na nożu, żeby też nie był twardy tzn. bez tarki nie podchodź. Taki typowy ser ze sklepu, ale nie podróba olejowo-chemiczna. Tylko chodzi o domowy przepis. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Szakira.Na stronie producenta jest napisane, że ser "Złoty Mazur" jest typu holenderskiego. Musisz poczytać jak wykonuje się sery: gouda, edamski i... możesz zabierać się za pracę. Problemem będzie znalezienie zestawu odpowiednich kultur bakterii oraz dalszych istotnych szczegółów w postępowaniu z masą serową, gdyż całość stanowi tajemnicę produkcji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2014 musisz zrobić kilka-kilkanaście różnych serów (różne przepisy) i znaleźć swój smak . Zrobić dobry ser to potrzeba dużo nauki,czasu i wytrwałości .Sery robię już dwa lata,przerobiłem na pewno ponad 1000 l mleka i dopiero teraz powoli opanowuje tajniki serowarstwa. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Popróbuj robić sery typy holenderskiego, najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki za podpowiedzi. Czy sery, które Wy robicie sa typu holenderskiego? Czy uzyskujecie taką konsystencję jak w oryginale? Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zależy, które? Np. mój edamski jest holenderskiego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Stycznia 2014 - PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! - MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Stycznia 2014 - PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! - MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! O co Ci chodzi Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Stycznia 2014 - PANIE, BŁOTNIK PANU TELEPIE !!! - MÓW PAN GŁOSNIEJ BO MI BŁOTNIK TELEPIE!!! O co Ci chodzi Może nie znasz tego kawału ale ich rozmowa tak mniej więcej wygląda a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć. - Popróbuj robić sery typy holenderskiego, najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy.- Dzięki za podpowiedzi. Czy sery, które Wy robicie sa typu holenderskiego? Czy uzyskujecie taką konsystencję jak w oryginale?- Zależy, które? Np. mój edamski jest holenderskiego typu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Stycznia 2014 a ja chciałbym czegoś na przyszłość o tym serze się dowiedzieć. A co tu się dowiesz jak tu nikt o tym serze nic nie wie Twoje wszystkie wpisy są na zasdzie czym więcej tym lepiej Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-328511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie chciałbym bardzo, żebyś miał rację, tylu fachowców z doświadczeniem, na pewno, ktoś poda przepis... Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-329364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Stycznia 2014 A skąd mamy znać przepis na ten ser, jeśli został wymyślony przez daną wytwórnią. Przepis ten jest tajemnicą producenta. Spróbuj zrobić sery z przepisów dostępnych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-329436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Tutaj wstawiam za zgodą Pana Mirka z Agrovisu:"Żadnej tu tajemnicy nie ma, ani żadnej specjalnej receptury. Przemysłowy ser typu holenderskiego produkowany w 16 kg euroblokach i cięty na prostopadłościany o wadze około 4 kg. Trzeba odciągnść do 40 % serwatki i dodać do 30 % wody w stosunku do pozostałej gęstwy." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-330195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zwątpiłem, ale jednak pojawiła sie informacja. Chciałbym sie dowiedzieć jak w warunkach domowych zrobic taki ser? Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Lutego 2014 Na stronie "agrovisu" i książkach omawiających produkcję serowarską masz podany ogólny schemat procesu produkcyjnego dla sera edamskiego.Przeczytać, zrozumieć pojęcia i wykonywać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2014 Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam. troche czytałem w temacie, ale teoria a praktyka i doświaczenie to dwie różne sprawy. A szanowny kolega tym swoim ostatnim postem nic nie wniósł w temacie...... Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2014 Ten szanowny kolega wniósł więcej niż Ci się wydaje dał Ci wędkę a rybki sam łap. PS Tyle ile wniósł na to forum kolega Bagno ty nie wniesiesz żebyś tu 20lat pisał więc sugeruję odrobinę więcej taktu i powściągliwości. Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Lutego 2014 Od początku tego tematu proszę o konkretny przepis jestem cierpliwy i czekam A nie prościej zwrócić się by było do producenta o recepturę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2014 Widzę, że już sie zaczyna nawet w tak błahym temacie "bicie piany". Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne".Na pewno nie chciałem urazić kolegi Bagno, myśle że w merytorycznej dyskusji przyzna mi rację. Wg mnie To Forum służy między innymi do wymiany poglądów a także przepisów -co widać po tematach. Dlatego poprosiłem uzytkowników o pomoc. Gdybym poprzez czytanie literatury opracował sobie przepis, to nie zawracałbym nikomu głowy. Powtarzam, że oczekuję konkretnych odpowiedzi, jak sie zapoznasz z tym tematem - niewiele postów- to zrozumiesz, że nie wszyscy sie rzucili do odpowiedzi.... dlaczego, pomimo ,że dużo ludzi robi sery - bo to nie jest łatwe. Na tym kończę dyskusję nie związaną z tematem. Nadal oczekuję podpowiedzi. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Lutego 2014 Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji Ja nie podważam niczyich zasług i kompetencji. Temat jest konkretny, więc po co to PS. Znam również Twoje zasługi dla forum w innych tematach z którymi sie zapoznałem -przeczytałem-i co najważniejsze skorzystałem. Ale w tym temacie nie masz nic do zaoferowania więc po co się "rozmieniasz na drobne" Ja uważam że nie mam żadnych zasług i ich nie szukam.Ty kupiłeś jakiś ser który producent produkuje ten sam pod różnymi nazwami .Ty chcesz mieć ten przepis Ty żądasz jego i jesteś zły że nikt tego Tobie nie daje .Chyba pomyliłeś adresy pisz do producenta i na nim się wyżywaj Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Lutego 2014 Robisz podobnie jak edamski, tylko zmieniasz 40% serwatki na 40 % wody. Jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lutego 2014 Jasne. Ok. na nikogo nie jestem zły.Kilka razy napisałem , że czekam na pomoc cierpliwie, sam też szukam. Nie róbcie ze mnie na siłę tego "złego". Mój poprzedni post nałożył się w czasie z postem "Dziadka", którego nie myslałem,że zaszczyci temat. Wiem, że jest Fachowcem ale w innej dziedzinie. Chyba trzeba wygasić temat, bo robi sie z tego "off topic"Przepraszam nie chciałem nikogo urazić. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9286-ser-z%C5%82oty-mazur/#findComment-334693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.