Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura wg DZIADKA 

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1125-kielbasa-podwawelska

 

post-55133-0-77662100-1390814711_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Dostałem podpowiedzi od kolegów, że wp II powinna mieć wg receptury 40%, u mnie rzeczywiście chudsza i z szynki się takiej nie da wykroić. Następnym razem poprawię aby była zgodność.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-329713
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zamierzam zrobić tą kiełbaskę i mam pytanie do Dziadka, chciałabym zamiast podpiec uparzyć, mogę tak zrobić? Jak wówczas powinien wyglądać proces wędzenia i parzenia?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-344050
Udostępnij na innych stronach

Możesz  wędzić a później parzyć tak jak inne kiełbasy w kiełbaśnicach .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-344121
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Podwawelską robię dość często ale temat dawno nie był odświeżany. Dla przypomnienia.

 

post-55133-0-62517400-1451842260_thumb.jpg

 

post-55133-0-95182800-1451842259_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-466118
Udostępnij na innych stronach

Pawel jakie dajesz mieso ..bo ja lubi ta kielbaske ale moja wyszla troche za chuda jak robilam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-466157
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wyżej pisałem powinna być dwójka wieprzowa 60/40 ale po pierwszych testach z początku tematu później zacząłem kupować i najczęściej kupuję 70/30. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-466161
Udostępnij na innych stronach

ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,

w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-466163
Udostępnij na innych stronach

ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,

w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama :)

Z szynki i z łopatki.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-466164
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Zostało z robioru trochę II wp, więc ukręciłem parę metrów. 

 

post-55133-0-35359100-1473847700_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-516487
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Od czasu do czasu zostaje trochę II wieprzowej, więc najszybciej można zrobić podwawelską albo mielone, ja wolę podwawelską.  :)

 

 

post-55133-0-38528600-1479934808_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-527816
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie dzisiaj zaczęłam przygotowania do podwawelskiej- wędzenie w sobotę .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-527821
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie dzisiaj zaczęłam przygotowania do podwawelskiej- wędzenie w sobotę .

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-527875
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? :D

 

A nie... kupiłam łopatkę i musiałam ją jeszcze pokroić :D

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-527885
Udostępnij na innych stronach

 

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? :D

 

A nie... kupiłam łopatkę i musiałam ją jeszcze pokroić :D

A to co innego. Czyli klasyfikowałaś, trochę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-527886
Udostępnij na innych stronach

Pawel fajny pomysl z tymi plakietkami na woreczki , mozesz zdradzic jak je zrobiles

Ktoś mi zrobił "bazę".

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-527923
Udostępnij na innych stronach

Paweł Ci tego nie zdradzi bo sam do końca nie wie jak to ogarnąć ......... :)
Tak jakoś mi się napisało :D :D :D
Bo on sam jest tym The Best , a tacy nie zdradzają szczegółów z 16 tki :D :D :D
Oni i tak wszystko wiedzą lepiej :D

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-527997
Udostępnij na innych stronach

Aha

Oczywiscie to ze papier samoprzylepny w arkuszach do drukarek jest to wiem ,i to ze mozna drukowac rozne nalepki tez wiem , tu poprostu chodzilo mi o szablon gotowy gdzi tylko zmienic mozna np imie , bo w programach graficznych dobry nie jestem i nie lubie sie bawic by zrobic baze tej nalepki , wiec fajnie jakby ktos mial linka do takiego gotowca , ale poki co marker na woreczkach trzyma sie tez dobrze

No z ta 16 to sie zgodze nieliczni posiedli jej wiedze tajemna , by slaska smakowala jak z prlu , choc byc moze przenosza sie w czasie po potrzebna koleandre i czosnek z tamtych czasow o miesie nie wspomne .

Zdradzicie tajemnice , nie chce tej koleandry a cofne sie tylko po tego pomidora z targu i szczypte soli.

 

Ps . Wyroby zrobiene wg 16 przepieknie wygladaja na zdjeciach , a to ze internet jeszcze nie przenosi smaku i zapachu to juz szczegol . No sa zapewne goscie ktorzy kosztowali te tradycyjne 16 tkowe wyroby , ale gdy ja poczestuje gosci przypalonym obiadem to choc klac w duchu usmiechaja sie i mowia ze pysznosci , bo wszakze nasza Polska tradycja i kultura mowi ze darowanemu koniowi w pysk sie nie zaglada , z drugiej strony najwazniejsze ze smakuje szesnastkowiczowi bo o to chyba chodzi.

Edytowane przez agn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-528166
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
KIEŁBASA PODWAWELSKA 

(na 10 kg surowca) 

 

A. Surowiec: 

1. Wieprzowina kl. II średnio tłusta z zawartością 40 % tłuszczu peklowana – 10 kg 

( z szynek i łopatek wp. )

 

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9324-kie%C5%82basa-podwawelska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-592662
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.