paweljack Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Października 2014 Dzisiaj machnęłam paszteciki z farszem mięsnym z wołowiny. Dodałam do farszu pieczarki i cebulkę. Z kilograma mąki wyszły dwie spore blachy ,dlatego większość powędruje do zamrażarki.DSCN3216.JPGA jakieś zdjęcia z etapów produkcji? To się zwija w rulon i tnie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Października 2014 Oj..następnym razem zrobię "sesję" . Ciasto należy rozwałkować na paski ,mniej więcej o długości 40-50 cm i szerokości 10- 15 cm . Farsz nakładać na ciasto, lecz nie na całe .Trzeba zostawić margines bez farszu z jednej strony (w tej ,w którą będziemy rolować ). Następnie całość zwijamy tak ,żeby szew był na dole .Smarujemy rozmąconym jajkiem ,posypujemy kminkiem,sezamem lub czarnuszką ,Tniemy pod niewielkim kątem i umieszczamy na wyłożonej pergaminem blasze. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 CA tu tylko mam fotkę blaszki : Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Października 2014 Ale zagrycha do czystego barszczu.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Października 2014 Spośród kilku różnych urządzeń do mielenia, posiadam również taki młynek i używam go do mielenia pieprzu i innych przypraw. Regulacja gradacji przy pomocy pokrętła znajduje się u mnie na ośce na której jest osadzona korba. Jestem bardzo zadowolony z tego młynka. Nabyłem go kiedyś na pchlim targu, bardzo fajne ustrojstwo. Należy tylko pamiętać aby po każdym użyciu dokładnie wyczyścić te rowki wewnątrz, bo tam dosyć mocno nabijają się przyprawy. W trakcie rożnych rozmów z przyjaciółmi otrzymałem informację że to w krajach Azji i wschodu, dosyć powszechnie używany młynek służący do mielenia kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Października 2014 Dzięki Jarku .Z pewnością prócz maku wypróbuję mielenie przypraw. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Października 2014 Oj..następnym razem zrobię "sesję" Żeby mi to było ostatni raz, bo http://s.rimg.info/449adbe94a07f443f10e09c2ef505677.gifA jak będziesz jeszcze miała chwilkę, to poproszę o przepis na ciasto i farsz. Bardzo apetycznie wyglądają i mam chęć. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) oj..już się boję Ciasto: • 1 kg mąki (najlepiej tortowej) • kostka drożdży (50g -100g) • 4 jajka • szczypta soli • ok.szklanki mleka • kostka margaryny • ok.2 łyżek cukru Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jaja. Do letniego mleku dodać drożdże i cukier .Trzy łyżki mąki odebrać z tego kg , wymieszać i poczekać do wyrośnięcia. Rozpuścić tłuszcz. Gotowy rozczyn wlać do miski , połączyć i dodać letni tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić . Podzielić na 4 części. Rozwałkować na takie podłużne prostokąty .. mniej więcej na.. 50 cm długi i 10 cm szeroki. Posmarować białkiem.. nakładac farsz i zwinąć w rulon. Kroić na kawałki przepis na farsz ..z tym,że ja zamiast wieprzowiny dałam wołowinę i podsmażone pieczarki ( około 30 dkg.) • ok.1 kg karkówki bez kości • 2-3 cebule • sól, pieprz • sucha bułka Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką.Później podlać wodą i dusić aż zmięknie.Co jakiś czas podlewać.Gdy już będzie miękka -odstawić żeby wystygła.Zmielić w maszynce do mięsa,bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką.Wszystko doprawić solą i pieprzem.Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia. Edytowane 7 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Października 2014 Malgos, a zawsze mowilas ,ze nie masz serca do pieczenia, a tutaj takie cuda panie, takie cuda Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Października 2014 Aniu dziękuję . Nie to,że nie mam serca..tylko czasu zawsze brak . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Października 2014 Dziękuję Małgoś, zapisane. Będzie robione. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Wołowinkę dałaś tłuściejszą jakąś czy z udźca? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Października 2014 , a zawsze mowilas ,ze nie masz serca do pieczenia, Serca może i Małgoś nie ma /oczywiście do wypieków / za to Jej paszteciki wciągałem na grzybozlocie hurtowo Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Października 2014 Kaziu ,cieszę się ,że smakowały . Tamte ,na Grzybozlocie, były z kapustą i grzybami oraz z farszem z łopatki. Uważam jednak,że chyba najsmaczniejsze są z farszem z wołowinki . Wołowinkę dałaś tłuściejszą jakąś czy z udźca? Dałam wołowinkę II . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Października 2014 Ciasto"Prima " czyli "mandarynkowiec " Spód ciasta :185 g masła100 g cukru1 cukier wanilinowy3 jajka30 dkg mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:5 serków homogenizowanych ,waniliowych 125 g3 jajka1 budyń waniliowy10 dkg cukru 2 puszki mandarynek w syropie. Kruszonka:200 g wiórek kokosowych150 g masła100 g cukru Utrzeć masło z cukrem,cukrem wanilinowym , jajkami i mąką.Wyłożyć na blachęNa wierzch wyłożyć mandarynki odsączone z syropu. Składniki masy serowej miksować i wylać na wierzch mandarynek: Składniki kruszonki zagnieść ręcznie jak ciasto i pokruszyć na masę serową Piec z piekarniku nagrzanym do 180C przez około godzinę( do ładnego zrumienienia kruszonki kokosowej). Smacznego Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Października 2014 oj..już się boję Ciasto: • 1 kg mąki (najlepiej tortowej)• kostka drożdży (50g -100g)• 4 jajka• szczypta soli• ok.szklanki mleka• kostka margaryny• ok.2 łyżek cukruMąkę wsypać do miski, dodać sól i jaja. Do letniego mleku dodać drożdże i cukier .Trzy łyżki mąki odebrać z tego kg , wymieszać i poczekać do wyrośnięcia. Rozpuścić tłuszcz.Gotowy rozczyn wlać do miski , połączyć i dodać letni tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić .Podzielić na 4 części. Rozwałkować na takie podłużne prostokąty .. mniej więcej na.. 50 cm długi i 10 cm szeroki.Posmarować białkiem.. nakładac farsz i zwinąć w rulon. Kroić na kawałki mogę czymś innym zastąpić? mam awersję do tego cóś.A cała reszta przyprawiła mnie o......no napisałem u SIVONA. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Października 2014 Wez po prostu maslo. Ja zawsze i wszedzie daje maslo, ewentualnie smalec, ale bez skwarkow Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Października 2014 Annam, cóż jest wart smalec bez skwarków ? Oczywiście wiem czym zastąpić to cóś, chciałem zwrócić tylko uwagę na tą problematykę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Października 2014 Annam, cóż jest wart smalec bez skwarków ? Skwarki musisz zjesc bez smalcu Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Oczywiście ,tak jak pisała wyżej Halinka ,margarynę zastępujemy masłem.Przepis jest z czasów,gdy masło nie było tak dostępne jak margaryna. Edytowane 20 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Listopada 2014 Wczoraj-,wyciągając z zamrażarki mięska na pasztet, wyciągnęłam też miskę z farszem na paszteciki...i ..zapomniałam schować . Farsz się rozmroził ,więc trzeba było go wykorzystać. Machnęłam dzisiaj paszteciki a z ciasta,które zostało, zrobiłam taką jakaś ni to roladę ,ni to chlebek.. z fetą, ziołami ,suszoną cebulką i sosem pomidorowym (takim jak do pizzy). Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Listopada 2014 Wyglada bardzo pysznie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Listopada 2014 Nic dodać nic ująć po prostu boskie wypieki Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Listopada 2014 Mniam mniam ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Dzisiaj wykonałam takie oto sylwestrowe paszteciki -tulipanki . Bardzo smaczne i naprawdę szybko się je robi. Przepis zaczerpnięty z internetu. Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek- tulipany Składniki200g mięsa mielonego(łopatka, karkówka)200g pieczarek1 cebula1 papryka czerwona125 g kwaśnej śmietany80g sera żółtego goudysól,pieprz1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajkoCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę i smażyć aż odparuje woda.Na drugiej patelni smażyć mięso mielone,aż odparuje woda.Mięso,cebulę,pieczarki dać do miski,dodać starty na grubej tarce ser żółty,śmietanę jajko, przyprawy i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki powkładać kwadraty,tak aby rogi ciasta wystawało poza brzegi. Napełnić farszem.Piec w piekarniku w temp 170C. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Malgos a z papryka co zrobic, surowa czy podsmazona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Podsmażona.. Przepraszam,że nie dopisałam sposobu jej obróbki..ponieważ nie ma jej w przepisie podstawowym i jest tylko i wyłącznie moim dodatkiem. Już uzupełniam przepis. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.