Baca Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) A dlaczego kombinuję, bo nie trzymam się kurczowo receptur, a w moich powiedzmy to wyrobach, no bo kudy im do wyrobów moich szanownych SiB z forum, zawsze jest miejsce na improwizację czyli kombinacje moje - bacowe. A, że czasami wychodzę na tym jak przysłowiowy Zabłocki, jednak zawsze jest to zjadliwe no i wolne od E i innych takich. Ostatnio dopadłem ładny kawałek boczku postanowiłem coś jak to piszą co poniektórzy koledzy wydreptać. Pomyślałem no i wybór padł na boczuś rolowany, parzony. Ja wiem, że nie powinienem , że cholesterol, że w tym wieku, ale …raz kozie śmierć. Poniżej foto relacje „takie tam” z mojej walki z rzeczonym boczkiemBez żeberek i ze skórkąoskórowany rozcięty na połowęposypany solą, przyprawami, czosnkiem a także majerankiemzawinięty w celafoni w siateczceNo i na dobę do lodówki. Reszta po sparzeniu i wystygnięciu. Pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lutego 2014 Bardzo smakowicie się zapowiada Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lutego 2014 BAca jak sie boisz cholesterolu to jedz boczek bez chlebka i na pewno nie podniesie sie . Jak ja bym cos uwedzila juz, moze tez i boczek taki jak tylko temperatura spadnie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lutego 2014 Bardzo smakowicie się zapowiada Też tak myślę, a jak będzie to zobaczymy jedno jest pewne dzisiaj parzenie i co by nie było foty i opis będą BAca jak sie boisz cholesterolu to jedz boczek bez chlebka i na pewno nie podniesie sie Oj tam oj tam Aniu miód lejesz na moje serce, że o wyrzutach sumienia nie wspomnę, ale jak to tak bez chlebusia?? Jak ja bym cos uwedzila juz, moze tez i boczek taki jak tylko temperatura spadnie podrzuć ze dwie dyszki lub 25 do nas i będzie normalka. Pozdrawiam obie Panie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2014 Witam baca48 wychodzi na to że dobrze kombinujesz pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lutego 2014 WitamNo czekam na te fotki z parzenia boczusia i relacje z degustacji. A cholesterol? Wprowadź do swojej diety fasole. Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lutego 2014 Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony Poproszę o szczegóły Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lutego 2014 Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony przyłączam się do prośby jagry też proszę o szczegóły Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2014 wychodzi na to że dobrze kombinujesz Oj tam oj tam staram się a tym bardziej, że też to będę jadł. Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony Tylko bez pana proszę, kolego wystarczy a i po imieniu też się nie obrażę gwoli ścisłości Zbigniew mam na imię, a fasolkę lubię i jadam a i z tym cholesterolem to tak mała powiedzmy to przenośnia a jak ładnie zabrzmiało no nie? Poproszę o szczegóły z foto relacją?? Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2014 Do fasolki dorzućcie jeszcze zamiast ziemniaczków, kaszę gryczaną białą, nie paloną ,to też skutkuje i to jak!!! Baco, Twoje kombinacje to wręcz Alpejskie kombinacje :clap: Ostatnio robiłam taki boczuś, tylko prasowany. Niebo w gębie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Boczuś co z tego wyszło Słowo się rzekło czas pokazać co też z tych bacowych kombinacji wyszło i oto foty: Tak to wyglądało proces parzenia zakończyłem na 72C i moja ocena-z przyprawami utrafiłem w nasz smak całość smaczna soczysta jeżeli to tak można nazwać-według naszej oceny temperaturę parzenia należałoby podnieść do 74C lub jeszcze wyżej,żeby był miększy. Wyrób nie powala na kolana jednak boczuś w kawałku wędzony lub pieczony dla nas smakowo lepszy. Na koniec to co mnie osobiście wnerwia najbardziej to to, że przy cięciu boczek się rozwarstwia czego nie ma np przy wyrobie z praski. I to by było na tyle. No i do następnych kombinacji I widzisz Basiu co z tego wyszło Edytowane 9 Lutego 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2014 Michał Koperski, dnia 07 Lut 2014 - 14:28, napisał: Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony Poproszę o szczegóły hmm co tu dużo mówić? Fasola gotowana w znaczny sposób wspomaga walkę z nadmiernym cholesterolem. Raz w tygodniu jadam miseczkę gotowanej fasoli, taką prosto z wody i wyniki krwi są całkiem przyzwoite. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lutego 2014 Michał , jak długo stosujesz ten sposób ? Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2014 Hmm, około roku. ale pamiętaj, że to nie jest cudowny środek. Podkreślam - fasola znacząco wspomaga walkę z cholesterolem. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) -według naszej oceny temperaturę parzenia należałoby podnieść do 74C lub jeszcze wyżej,żeby był miększy.jak lubisz takie ciągutki to wystarczy tak jak sparzyłeś, ale jak chcesz mieć mięciutki boczuś to parz do 74* wewnątrz i utrzymuj taką temp. przez ok 1,5-2 godziny, gdzieś, kiedyś, ktoś o tym pisał, niestety nie pamiętam kto spróbuj następnym razem. P.S. termometr z IKEA daje radę ale uszczelnij sobie opaską termokurczliwą miejsce w którym przewód wychodzi z sondy, bo przy parzeniu długo ci nie pociągnie Edytowane 10 Lutego 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lutego 2014 P.S. termometr z IKEA daje radę ale uszczelnij sobie opaską termokurczliwą miejsce w którym przewód wychodzi z sondy, bo przy parzeniu długo ci nie pociągnie A dlaczego nie pociągnie wszak do wody go nie wkładam, przybliż temat prosze Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lutego 2014 przybliż temat prosze Jest jeszcze para wodna a czasami mimo, że nie zamierzasz zanurzać całej sondy potrafi ona sobie wpaść do garnka .... wilgoć dostaje się do sondy i czujnik zaczyna wariować, kilka razy tak miałem. Należało by wtedy rozgrzać piekarnik i wsadzić do niego sondę na 10 minut aby cała wilgoć odparowała. pozdr. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lutego 2014 no i to produkt Ikea ..ma jak wiele innych rzeczy krotka zywotnosc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Lutego 2014 Należało by wtedy rozgrzać piekarnik i wsadzić do niego sondę na 10 minut aby cała wilgoć odparowała. Ten sposób znam, dość długo używam ten termometr i jakoś spoko, ale chyba założę tą koszulkę dzięki no i to produkt Ikea ..ma jak wiele innych rzeczy krotka zywotnosc Wszystko ma kiedyś swój koniec mój termometr działa bez zarzutów, może mam szczęście Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Pasztet smarowny a raczej pasztetowa Razem z moją LP lubimy pasztetową a jeszcze z ogóreczkiem kiszonym lub z cebulką a, że dawno nie robiliśmy więc nie ma, że boli trzeba zrobić. Jak zawsze wyrób bacowy bo jak zawsze nie obeszło się bez nazwijmy to ulepszeń . Posiłkowałem się przepisem z pierwszej strony a to fotki Pasztetowa wyszła wspaniała taka jaką lubimy i jaką można było kupić dawniej ta w białym naturalnym jelicie Pozdrawiam Edytowane 16 Lutego 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Lutego 2014 Boczuś co z tego wyszło czuję się wywołany do tablicy.. -według naszej oceny temperaturę parzenia należałoby podnieść do 74C lub jeszcze wyżej,żeby był miększy. Wyrób nie powala na kolana jednak boczuś w kawałku wędzony lub pieczony dla nas smakowo lepszy. Na koniec to co mnie osobiście wnerwia najbardziej to to, że przy cięciu boczek się rozwarstwia czego nie ma np przy wyrobie z praski. I to by było na tyle. No i do następnych kombinacji rada jest na to bardzo prosta roladę zwinąć zapeklowaną z przyprawami i związana odstawić do lodówki na tydzień, uwędzić i sparzyć, ale nie zwiększać temp. tylko czas - polecam sposób Mistrza Grzybowego naszego 2.5 godz. lepiej będzie się trzymać w całości jak się ją ciut zmasakruje tłuczkiem i doda pastę z czosnku (będzie jak spoiwo kleiste) niektórzy w tym celu sypia nieco żelatyny, ale wg mnie jest to zbędne. Po wędzeniu i parzeniu taki rolowany boczuś najlepiej jak poleży w lodówce ok doby, im więcej czasu tym będzie bardziej spoisty, jeśli mogę to tak nazwać Pasztet smarowny a raczej pasztetowa superrrr!! Baco kochany, teraz w sklepach nie da sie kupić dobrej pasztetowej.. trzeba samemu zrobić Twoją wygląda zasmaczyście, po składnikach widać, że na pewno jest!! chciałbym napisać 'daj trochę' ale pozostanę przy brawach, gratulacjach i Pozdrowieniach Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Lutego 2014 Pasztetowa wyszła wspaniała Jak taka pyszna to przepis jak robiłeś byś wstawił Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) b]@PanBoczek[/b], Dzięki za radę, nie omieszkam ją wykorzystać a o wynikach napiszę. Jak taka pyszna to przepis jak robiłeś byś wstawił Pyszna to jest musisz mi uwierzyć na słowo pamiętając jednak o smakach i smaczkach, co do przepisu jak pisałem posiłkowałem się przepisami z pierwszej strony między innymi Tutaj, a potem to radosna twórczość czyli kombinacje bacy, mógłbym podać orientacyjne dane, ale jak sądzę nie o nie Ci chodziło pozdrawiam Edytowane 16 Lutego 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Marca 2014 Zaś boczuś Ze mną to jakoś tak jest koło każdego mięska jakoś udaje mi się przejść w miarę spokojnie to znaczy, żeby nie kupić na tzw zapas, to z boczkiem nie ma takiej opcji. Nie daję rady i już już widzę jak jest upieczony lub sparzony ślinotok mi się włącza i co ? i lipa. Więc ostatnio zakupiłem śliczniutki noi w dobrej cenie bo 10,99. Decyzja krótka robimy z singielka bo moja LP też brała udział w tym powiedzmy "niepotrzebnym' zakupie. Obróbka normalna; peklosól przyprawy a wcześniej przycięty do rozmiaru praski sprany tuczkiem coby się lepiej kleił pomiędzy warstwy kolejne bo wyszły 3 żelatynka. Do singielka peklowanie i parzenie. do 75C. Fotki, a o tym co wyszło .....! Co wyszło ano wyszła jedna wielka lipa słowem porażka po prostu boczuś przy wyciąganiu się rozwarstwił na 3 oddzielne kawałki, smakowo dobry. No i się zastanawiam jaka przyczyna . I tutaj mam prośbę pomyślcie razem ze mną co jest, pierwszy raz taka wpaduwa z boczkiem bo nie powiem zdarzało się, ale z boczusiem nigdy. Pozdrawiam jak widzicie z uśmiechem a fot finalnych nie ma z powodów wiadomych. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-343208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Marca 2014 Baca48 nic sie nie przejmuj, nastepnym razem bedzie lepiej, narobiles mi smaku ta pasztetowa, to znaczy ze robiles ja z drobiu ?pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz, Ela. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-343213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.