Skocz do zawartości

Baca kombinuje


Baca

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

narobiles mi smaku ta pasztetowa, to znaczy ze robiles ja z drobiu ?

Witam :D , nie słoneczko ta pasztetowa robiona była z wieprzowiny, ja tylko posiłkowałem się co do procentowego składu, robilem wcześniej drobiową, też dobra lecz ja "szukam" dawnej pasztetowej jak pisałem w grubym jelicie taka biała, ale ty już jej zapewne nie pamiętasz. A, że zapytam byłaś gdzieś ostatnio bo jakoś nie widzę twoich fotów, a może przegapiłem, juto następny wypadzik relacja będzie. Pozdrawiam  :D A co do przejmowania spoko daję radę a, że miałem już wpadki więc uodporniony jestem   :facepalm:

 

 

baca 48 myślę,że w szukaniu odpowiedzi trzeba wziąć pod uwagę również ową promocję.

Może i racja tylko co ma piernik do wiatraka, sprecyzuj proszę :). Pozdrawiam  :thumbsup:  

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ŚWIĄTECZNE DYMIENIE

                 

                                              Święta idą trzeba coś zadymić. W ubiegłym tygodni zakupiłem schab a raczej polędwice bo bez kości zawsze to fachowe nazewnictwo mnie, że tak powiem rozwala na atomy, no ale.. :devil: , boczek a raczej boczuś bo taki śliczny, ogonóweczkę no i jakże by nie szynkę. Od dłuższego czasu nie wędziłem bo nie miałem wędzarni a teraz mam taką na szybko zrobioną bo czasu nie było, więc co wędzenie. Zakupione mięsko do tygodniowego peklowania, o którym nie będę pisał standard. W piątek wyjołem z zalewy, ociekanie a w sobotę z rana siatka na polędwicę szynkę i do wędzenia. A to foty moich, nazwijmy to wyrobów :rolleyes:

 

post-51638-0-05616500-1397362532_thumb.jpg

 

ocieka

 

post-51638-0-07802200-1397362652_thumb.jpg

 

bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni

 

post-51638-0-32694200-1397362684_thumb.jpgpost-51638-0-18022900-1397362741_thumb.jpg

 

już w domu.

a teraz do mrozu parzenie w piątek, ciekawi mnie smak jako, że ponad dwa lata nie wędziłem :question: 

Pozdrawiam, co sądzicie o moich wędzonkach :facepalm:  :laugh: 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj baca48, pieknie wygladaja Twoje wyroby i na pewno sa smaczne,co do zdjec to na razie nie mialam czasu na wycieczki ,

caly czas bylam zajeta robota przy komorze , ale juz ja (prawie) skonczylam , na srode planuje probne palenie, jak wszystko bedzie OK to bede miala troche wiecej czasu na zdjecia,

a co do tej pasztetowej w bialym flaku to pamietam , bo w moich stronach ja jeszcze robia , tak ze jak jade do mamy to jest zawsze,

pozdrawiam serdecznie i czekam na Twoje zdjecia,Ela.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

caly czas bylam zajeta robota przy komorze , ale juz ja (prawie) skonczylam , na srode planuje probne palenie,

Elu jak pisałem jestem pełen podziwu dla Twoich umiejętności, cały czas śledzę relacje.

 

 

a co do tej pasztetowej w bialym flaku to pamietam , bo w moich stronach ja jeszcze robia ,
 

W moich też, wybacz ja mam jednak wrażenie, że to nie ta którą pamiętam, pisząc, że nie pamiętasz miałem na myśli, że jesteś za młoda coby pamiętać moje czasy  :D

 

 

Baca to co Ty robiłeś, tylko wycieczki

Robiłem też inne rzeczy również przyjemne jak wędzenie lecz tak długo nie trwające uwierz Mi :facepalm: 

Pozdrawiam :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczuś podpiekałeś?

Sorki witaj :D masz na myśli ten ze zdjęcia to nie, czy może chodzi Ci o dalszą część obróbki?. mam pytanie po odcięciu dna beczki zostało mi dno i tak sobie myślę czy nie zamontować je jako tzw deflektor, który jednocześnie zabezpieczał by przed bezpośrednim działaniem płomienia tak na wszelaki słuczaj gdyby co? lub ten tego tam wspomagacz zaszkodził  :rolleyes:  :facepalm:. Jeżeli tak to może dziurki powiercić taki rasterek zrobić, co Ty Michale i Wy SiB na to? POZDRAWIAM  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie po odcięciu dna beczki zostało mi dno i tak sobie myślę czy nie zamontować je jako tzw deflektor, który jednocześnie zabezpieczał by przed bezpośrednim działaniem płomienia tak na wszelaki słuczaj gdyby co? lub ten tego tam wspomagacz zaszkodził :rolleyes:

 

Baca koniecznie wykorzystaj dno beczki.Nie tylko będzie rozpraszało dym ale ułatwi czyszczenie beczki.

post-39731-0-70174900-1397468035_thumb.jpgpost-39731-0-42113200-1397468072_thumb.jpg

 

Na tym zdjęciu,trochę niewyrażnym widać sposób jaki zastosowałem by montować dno jako deflektor.

post-39731-0-51571300-1397468173_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na tym zdjęciu,trochę niewyrażnym widać sposób jaki zastosowałem by montować dno jako deflektor.

Dzięki brachu :D wiesz myśląc o dnie jako deflektor to sposób montażu wybrałem podobny, na trzecim zdjeciu widać, że dym przechodzi obok ścianek, mam pytanie a jak ciąg w beczce, no i myślę o dobudowaniu z przodu beczki takiego jakby kanału a właściwie paleniska, na około 30 cm w przód od wlotu patrz 2 zdjęcie  :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam pytanie a jak ciąg w beczce, no i myślę o dobudowaniu z przodu beczki takiego jakby kanału a właściwie paleniska, na około 30 cm w przód od wlotu patrz 2 zdjęcie :thumbsup:

U mnie z ciągiem nie ma problemu.Czasem jak jest pod wiatr i pogoda niżowa to trochę trzeba "wdmuchnąć" płomyk do środka by cug złapał.Ale to są sporadyczne przypadki.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ewentualnie zwiększyłbym komorę paleniska o jedną  - dwie warstwy

Czyli podniósł w górę beczkę jeżeli dobrze zrozumiałem, tylko co to zmieni co do defllektora z denka zgoda, ja jednak myślę o dobudowaniu z przodu takiego pseudo tuneliku,w którym by się paliło, a nie bezpośrednio pod beczką.  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

WCZORAJSZE  WYPIEKI 

 

            Dawno już nie pokazywałem swoich, że tak powiem wypieków A wczoraj wzięło mnie na chałkę taka maluśką na jeden raz.  A jakby przy okazji chlebek żytni, nie będę udawał, że na zakwasie bo jakoś mi wyszedł, też chciałem się przekonać jaki będzie na drożdżach. A oto co wyszło.

 

post-51638-0-72976500-1399621909_thumb.jpgpost-51638-0-37959200-1399621918_thumb.jpgpost-51638-0-83190600-1399621940_thumb.jpg

 

Chałka jak widać pieczona w foremce, bałem się coby się nie rozjechała :blush: , jakoś nie mogę utrafić z gęstością ciasta[może jakieś podpowiedzi mile widziane]  :rolleyes:

 

post-51638-0-70704600-1399622196_thumb.jpgpost-51638-0-57817500-1399622210_thumb.jpgpost-51638-0-13688800-1399622248_thumb.jpg

 

Chlebuś nie powiem smaczny i moim zdaniem niezbyt odbiega smakiem od chlebka na zakwasie, no i zdecydowanie szybciej się go robi, słowem co kto lubi. Pozdrawiam  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BAca, no ladnie wygladahttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig.gif, a chleb drozdzowy jest bardzo dobry na opiekanie.  Zobacz z mojego przepisui trzymaj sie dokladnie ilosci skladnikow. Eli tez z tego przepisu robi i ladnie jej wychodzi bez foremki chalka. Tak samo Zboj MAdej robil i rowniez nie mial problemow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Annam bede musiala skozystac z Twojego przepisu na ten tostowy bo jak robie torty kanapkowe to kupne smierdza tak nie ciekawie , pewnie smaczniej bedzie zrobic na domowym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,Witaj słoneczko dzięki za podpowiedź tylko jest jedno ale, jakoś nie ogarnołem szukajki  :blush: więc może link proszę o czytać czytałem tylko już nie pamiętam gdzie, ale zaczynam już szukać. Pozdrawiam Cię jak zawsze z  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra tutaj jest chleb szybki ,drozdowy bez pracy. Jesli zrobisz mieszanki ( jedna porcja ciemna,druga jasna) i zwiniesz jak rolade jeden w drugi,to po upieczeniu masz kolorowe  kromki. Dobre do opiekania

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-21

Baca tutaj jest chalka  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-18

 juz myslalam,ze zniknela. Eli robi  w inne kolory.Miesza jedna czesc z pomidorami i robi zielona chyba ze szpinaku. Ale spokojnie mozna zrobic bialai dac duuuuuuuuuzo kruszonki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

WCZORAJSZE  WYPIEKI 

 

            Dawno już nie pokazywałem swoich, że tak powiem wypieków A wczoraj wzięło mnie na chałkę taka maluśką na jeden raz.  A jakby przy okazji chlebek żytni, nie będę udawał, że na zakwasie bo jakoś mi wyszedł, też chciałem się przekonać jaki będzie na drożdżach. A oto co wyszło.

 

attachicon.gif2014-05-08 18.15.57.jpgattachicon.gif2014-05-08 18.16.07.jpgattachicon.gif2014-05-08 19.05.34.jpg

 

Chałka jak widać pieczona w foremce, bałem się coby się nie rozjechała :blush: , jakoś nie mogę utrafić z gęstością ciasta[może jakieś podpowiedzi mile widziane]  :rolleyes:

 

attachicon.gif2014-05-08 18.51.46.jpgattachicon.gif2014-05-08 18.51.57.jpgattachicon.gif2014-05-08 19.20.24.jpg

 

Chlebuś nie powiem smaczny i moim zdaniem niezbyt odbiega smakiem od chlebka na zakwasie, no i zdecydowanie szybciej się go robi, słowem co kto lubi. Pozdrawiam  :)

 

No proszę do mnie mówi,że na diecie a tu takie cuda,chałeczki,chlebuś po prostu cud malina :thumbsup::clap:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.