Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

a ja, ze lubie wszystko na ostro to do muffin czekoladowych dodaje posiekana czerwona paprzyczke chili  :)

te jezynki przesliczne  :excl:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332134
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziekuję ANNAM za przepis, jest inny niż ja mam. Wydaje się być bardziej prawdziwy bo mój to chyba jakiś oszukany ten przepis.

Masz rację, warto spróbować osobno podać owoce bo one jakoś się zatapiają w cieście.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332264
Udostępnij na innych stronach

Witam ANNAM, pytanie w sprawie czekolady - czy ta Twoja "1/2 szklanki czekolady" to czekolada taka w proszku, czy czekolada twarda upłynniona ? Bo ta w proszku przeznaczona do sporządzania napojów to jakiś erzac a nie czekolada, przynajmniej u nas (z tego co pamiętam, jak dzieci były małe}.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332288
Udostępnij na innych stronach

Jest czekolada w kawalkach, Zwykle kupuje taka jadalna, chociaz w przepisie byla taka do gotowania. Dla mnie ona smakuje jak margaryna i jej nie lubie, wole dac kawalki polamanej czekolady. 

 Kup gorzka czekolade o wysokiej ilosci kakao i ta jest wg mnie najlepsza.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332289
Udostępnij na innych stronach

 Wczoraj bylo u nas 37.8 temp. i nagle kolo poludnia, schlodzilo sie gwaltownie do 24 stoni. Zycie wrocilo we mnie, no i od razu trzeba bylo to uczcic  :laugh:

post-40723-0-04818700-1391983236_thumb.jpg

 Ciasto utarte ( jak zwykle na leniucha zrobione) na to przecier z nektarinek ,na to budyn smietankowy , a na wierzchu ciasto odrobine zageszczone maka,aby sie nie rozplynelo, a trzymalo ksztalt paskow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332753
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy dzien pelen pracy wiec musialam szybki obiad zrobic.  :)

post-40723-0-08036400-1392014143_thumb.jpg

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332766
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Powoli zaczynam gotowac. Dzisiejsze sniadanie dla Zuzi, omleciki z dzemem truskawkowym

post-40723-0-16140100-1395174370_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-341370
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zima juz do nas przychodzi wiec czas na ... kiszona kapuste.   Trzy rodzaje,jednak z marchewka i przyprawami, jednak biala ( wg przepisu mojej kolezanki dodaje sie odrobine wody, jest bardzo smaczna ) i trzecia moja ulubiona z burakami ( nikomu nie mowicie, ale zawsze staram sie te buraczki do kanapki dodac, pycha http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,013_T6_orig.gif )

Co prawda, jak zwykle znowu zdjecie mi nie wyszlo za dobrze , 

post-40723-0-88714300-1400119697_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352136
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,Dobrych snów Ci Aniu życzę wszak u Ciebie noc, ciekawe te słoiczki napisz może coś bliżej bo za niedługo i u nas zima, chociaż jeszcze nie ma porządnej takiej majowej wiosny. Ciekawe są te buraczki jako, że lubię je pod każdą postacią. A tak na marginesie jak u Ciebie wygląda zima?. Pozdrawiam no i miłego dnia życzę jak się obudzisz  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352140
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,Dobrych snów Ci Aniu życzę wszak u Ciebie noc, ciekawe te słoiczki napisz może coś bliżej bo za niedługo i u nas zima, chociaż jeszcze nie ma porządnej takiej majowej wiosny. Ciekawe są te buraczki jako, że lubię je pod każdą postacią. A tak na marginesie jak u Ciebie wygląda zima?. Pozdrawiam no i miłego dnia życzę jak się obudzisz 

 

 No u niej jeszcze jest dzien wiec dziekuje ,ale jeszcze nie klade sie :D

 Co do kapusty, to szykuje normalnie kapuste do kiszenia( ja daje 20g soli na 1kg kapusty )  kiedy wygniote kapuste az pusci sok, nakladam do duzego sloja razem z pokrojonymi w plastry burakami. Warstwa burakow nastepnie kapusta i tak do konca na gorze  mam zawsze kapuste. Kiedy nastepuje kiszenie buraki barwia kapuste ( widac tem wspanialy kolor) tylko nalezy uwazac, aby jak kazda kapusta, byla zawsze przycisnieta i ta kisze krocej. Oba kwasy lacza sie daja delikatnosc do kapuscianego i ostrosc do buraczanego. Bardzo mi smakaja plastry tego buraka na kanapki a sama kapusta na salatki.

 

 A teraz dzisiejszy obiad. MIalam jeszcze troche bigosu wiec obiad. Jest to przepis mojej mamy ( znaczy sie od niej go mam )zawsze po sweitach kiedy pozostalo bigosu i juz nikt nie chcial goza bar dzo jesc ,wtedy robila te pierogi.

 Ciastojest proste, po prostu ziemniaczane jak na kopytka, tylko ze ja dozuje je lyzka do lodow tobie z niego placuszek, nadziewam lyzka bigos ,zamykam i smaze na patelni. To wszystko. Dobrze smakuje z barszczem buraczkowym ,ale dzisiaj nie mialam barszczyku. To nic, moi  i ta jedza je.

 A tak wygladaja:

post-40723-0-36070000-1400133624_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352166
Udostępnij na innych stronach

Annam kupuje przepis ,lubie bigos a kopytka moglabym jesc na codzien ,( nie jem bo bym musiala mieszkanie przebudowac co by sie w drzwi zmiescic ..) Rozumiem ze tych placuszkow nie gotujesz tylko od razu smazysz? smazyz na masle ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352170
Udostępnij na innych stronach

Electra smazy sie od razu. Ja smazylam na smalcu. Ale jak kto lubi, maslo na pewno tez bedzie ok, tylko wyklarowane, bo inaczej nie wiem, jak to ciasto zareaguje.

U mnie ciasto na kopytka robie tylko z maka kartoflana, a kiedy formuje te placuszli to rece mocze , latwiej nie klei sie do rak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352172
Udostępnij na innych stronach

ja smaze tez na klarowanym ,czyli robisz ciasto jak na slaskie ( tez lubie ) nigdy nie wpadlam na pomysl zeby je czyms nadziac ,

oczywiscie po za knedlami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352175
Udostępnij na innych stronach

U mnie ciasto na kopytka robie tylko z maka kartoflana

 

Anno, chyba coś pomyliłaś? Kopytka robi się z mąką pszenną, z mąką kartoflaną robi się kluski śląskie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kopytka

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kluski_%C5%9Bl%C4%85skie

Pozdrawiam

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352177
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anno, chyba coś pomyliłaś? Kopytka robi się z mąką pszenną, z mąką kartoflaną robi się kluski śląskie.
 

 Jak to zwal tak to zwal. W domu mama mowila ze to kopytka a dawala make kartoflana i takmi zostalo.  Ale jak musi byc za porzadkiem to powiem, ze masz racje  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352202
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, przepis na kapustę z buraczkami jest całkiem fajnym pomysłem. Lubię i jedno i drugie, ale musze zaczekać do jesieni.

Ja też czasami dodaję do kopytek mąkę ziemniaczaną. To tylko kwestia smaku i rodzaju ziemniaków. Z Pyrlandii pochodzę to się znam :D na pyrach :cool:

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352327
Udostępnij na innych stronach

BAsiu, ja wszystiego  robilam 2 glowki kapusty. Nie robie wielkich zapasow bo nie ma sensu.  Buraki mam na okragly rok , kapuste rowniez, wiec  kiedy jedna porcja zjedzona to druga nastawie. A ta z burakami, pamietaj ,zeby krucej kisisc. Inaczej kapusta bedzie taka bardziej zgnila niz ukiszona 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352329
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z Pyrlandii pochodzę to się znam :D na pyrach :cool:

Basiu ... to tak jak ja :) pyry to podstawa i lubię je w każdej postaci :) a z ''gdzikiem'' to już poezja :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352558
Udostępnij na innych stronach

Anus ,u mnie to ziemniaki sa gorsze jak dla bydla,nawet dobrych pyzow nie moge sobie zjesc :mad:

Ale niedlugo urlopik ,tesciowa musi sie postarac a pyzunie dla synowej :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352569
Udostępnij na innych stronach

 

 

,u mnie to ziemniaki sa gorsze jak dla bydla,nawet dobrych pyzow nie moge sobie zjesc

@electra,

Poszukaj konkretnej odmiany ziemniaków. Nie mogą być sałątkowe tylko kluskowe lub tzw. pośrednie.

W sieci można znaleźć zestawienia odmian z opisem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352585
Udostępnij na innych stronach

 

,u mnie to ziemniaki sa gorsze jak dla bydla,nawet dobrych pyzow nie moge sobie zjesc

@electra,

Poszukaj konkretnej odmiany ziemniaków. Nie mogą być sałątkowe tylko kluskowe lub tzw. pośrednie.

W sieci można znaleźć zestawienia odmian z opisem.

 

Ja juz wszystkie dostepne w sklepach ziemniaki przerobilam ,niestety zadne pyzy nie smakuja tak jak z polskich ,ale przynajmniej tesciowa ma sie czym wykazac :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352740
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.