Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura

 

Surowiec

 

Wieprzowina I kl. z rozbioru łopatek – 1 kg

 

post-55133-0-26573400-1392068704_thumb.jpg

 

Wieprzowina III kl. – 1 kg

 

post-55133-0-28431700-1392068705_thumb.jpg

 

Wołowina I kl. – 1,5 kg

 

post-55133-0-22278900-1392068703_thumb.jpg

 

Podgardle – 1,5 kg

 

post-55133-0-26435800-1392068702_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

Użyte do peklowania:

 

Peklosól – 20 g/kg

 

Peklowanie 48h

 

Użyte podczas produkcji:

 

Sól - 1 g/kg

Cukier – 2 g/kg

Gałka muszkatołowa – 0,4 g/kg

Pieprz czarny – 0,8 g/kg

Woda – 40% ( wołowina kl. I plus wieprzowina kl. III)

 

Materiały pomocnicze:

 

Jelita baranie oraz osłonki kolagenowe 19 mm http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-kolagenowe-c-43.html

 

Wszystkie rodzaje rozdrobnione raz na siatce 4 mm i raz na siatce 2 mm + blender, mieszanie.

 

post-55133-0-31184200-1392068706_thumb.jpg

 

Parówki odkręcane w odcinki długości 12-14 cm

 

Osadzanie 30 min.

 

Osuszanie w temp. 50 st. – 20 min

 

Wędzenie w temp. 60 st. – 60 min.

 

 

post-55133-0-67545200-1392068701_thumb.jpg

 

post-55133-0-84643200-1392068890_thumb.jpg

 

Parzenie w temp 65 st. – 10 min.

 

Studzenie zgodnie z instrukcją.

 

Receptura pochodzi z  PW 16

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

cytat ,,Receptura pochodzi z  PW 16''

Receptura surowca może i tak ,ale osłonki.?

 W takich osłonkach to może to kiełbaski parówkowe.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-332930
Udostępnij na innych stronach

To fakt, osłonek kolagenowych nie ma w recepturze.  :blush: Zabrakło mi baranich.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-332932
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wieprzowina I kl. z rozbioru łopatek – 1 kg

 

Wieprzowina III kl. – 1 kg

 

Wołowina I kl. – 1,5 kg

 

Podgardle – 1,5 kg

 

Oj twarde i gumiaste bestie będą.  :cool: A wyglądają na pierwszy rzut oka jak prawdziwe parówki. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-332934
Udostępnij na innych stronach

Oj twarde i gumiaste bestie będą.   :cool: A wyglądają na pierwszy rzut oka jak prawdziwe parówki. :cool:

To co radzisz, bo po raz kolejny piszesz, że robię byle jakie, czy zwyczajne? A ja oczekiwałbym od forumowicza tej rangi, że podpowie jak robić lepsze. na tym chyba powinno to polegać. Ale jak widać, mylę się. No i trzeba całym rzeszom Polaków współczuć, że musieli przez lata całe jeść takie gumiaste. Wydawało mi się, że po to przypominacie tu na forum te stare receptury, bo były dobre. Ale widać, że jakość też przeszkadza i to już mnie dziwi.

Nie proponuj tylko drobiu jako lepsze.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333025
Udostępnij na innych stronach

za chude po prostu

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333034
Udostępnij na innych stronach

To co radzisz, bo po raz kolejny piszesz, że robię byle jakie, czy zwyczajne? A ja oczekiwałbym od forumowicza tej rangi, że podpowie jak robić lepsze. na tym chyba powinno to polegać. Ale jak widać, mylę się. No i trzeba całym rzeszom Polaków współczuć, że musieli przez lata całe jeść takie gumiaste.

To są gumowate czy nie? :cool:

Nie proponuj tylko drobiu jako lepsze

Widzisz jest drób i drób. :cool:

 

że po to przypominacie tu na forum te stare receptury, bo były dobre.

Były dobre, ale musisz zwrócić uwagę na genotyp ówczesnych świń(1959). W jakim kierunku poszło doskonalenie ras, jakie jest

obecnie mięso, jakie było wtedy? :cool:

 

Nie biorąc pod uwagę tych zmian zrobiłeś kiełbasę, nie mówię, że jest zła. Ale parówek raczej nie przypomina, za mało tłuszczu, za mało wody. Jednym słowem ...

 

za chude po prostu

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333041
Udostępnij na innych stronach

....Były dobre, ale musisz zwrócić uwagę na genotyp ówczesnych świń(1959). W jakim kierunku poszło doskonalenie ras, jakie jest

obecnie mięso, jakie było wtedy? :cool:

 

:w00t:  :frantics: No właśnie!  :clap:  :clap:

 

Dlaczego tak mało się o tym pisze i mówi!  :cool:

 

Ja widzę o zgrozo! Co się z tymi świniami dzieje! :D  ;)

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333056
Udostępnij na innych stronach

paweł możesz wstawić przekrój parówki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333062
Udostępnij na innych stronach

i jakie są w te parówki w subiektywnym odbiorze? może trzeba było dać wieprzowinę kl II / III 60% i 40% podgardla

Parówki są bardzo dobre.

paweł możesz wstawić przekrój parówki ?

No właśnie nie zrobiłem zdjęć a reszta popakowana. Ale po co mam dziury pokazywać? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333117
Udostępnij na innych stronach

Były dobre, ale musisz zwrócić uwagę na genotyp ówczesnych świń(1959). W jakim kierunku poszło doskonalenie ras, jakie jest

obecnie mięso, jakie było wtedy? :cool:

Może trzeba gdzieś dopisać, że świnie "schudły" przez 50 lat o X% i robiąc wg PW 16 trzeba X% tłuszczu dodać  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333167
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

paweljack jestes wielki :clap: .

Nie pisz takich rzeczy  :D  Ważne, że parówki dobre.

Może to poprawić jakoś trzeba zanim ktoś zobaczy?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-335565
Udostępnij na innych stronach

 

@paweljack, czy skorzystałeś z uwagi kolegi pis67 , i dodałeś wiecej podgarla do parówkowej ?: 

Na razie jeszcze nie zjadłem tych parówek a parówkowej nie robiłem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-335999
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem , ze wazniejsze od technologii jest nazewnictwo, nie kierowałem sie nazwą ,ale pytałem o Twoje doświadczenie , jesli skorzystałeś z rady pis' a  , wnioskuję , ze ponownie  parówkowej  nie robiłeś ( tu jest autorytetem Dziadek, po analizie wątku . )Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-336089
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem , ze wazniejsze od technologii jest nazewnictwo, nie kierowałem sie nazwą ,ale pytałem o Twoje doświadczenie , jesli skorzystałeś z rady pis' a  , wnioskuję , ze ponownie  parówkowej  nie robiłeś ( tu jest autorytetem Dziadek, po analizie wątku . )Pozdrawiam 

Po prostu jeszcze nie robiłem kojelny raz a jak będę robił, to tak samo. Pozdrawiam  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-336112
Udostępnij na innych stronach

Paweljack, z przyjemnością bym jadł twoje parówki.  Ładne mięsko, tradycyjnie przyprawione, i nie wiem dlaczego muszą być tłuste?  Parówki sprzedawane u nas w sklepach mają smak trocin w mętnym szmalcu, i tez muszę kiedyś zrobić swoje.

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-336822
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają wyśmienicie czas zabrać się za coś nowego dzięki za recepturę :)

Udanego wyrobu.  :)

Paweljack, z przyjemnością bym jadł twoje parówki.  Ładne mięsko, tradycyjnie przyprawione, i nie wiem dlaczego muszą być tłuste? 

Miło mi to czytać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9412-par%C3%B3wki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-336913
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.