Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowana Waszymi wątkami,postanowiłam i ja otworzyć swój kącik kulinarny.Co z tego wyjdzie ? zobaczymy.Liczę na Wasze poczucie humoru,tolerancji i wyrozumiałość :)

Swoją przygodę rozpocznę od bułeczek które wypatrzyłam we wątku   eli55

Ciasto rozrobiłam w maszynie do pieczenia chleba i tam też wyrastało

http://vpx.pl/i/2014/02/14/1-DSCF0013-004HENf7.jpg

 

Po uformowaniu bułeczek odstały jeszcze 30 minut i do pieca

http://vpx.pl/i/2014/02/14/2-DSCF0015-003VJZP5.jpg

 

W piecu posiedziały ok 25 minut a po wyjęciu wyglądały tak

http://vpx.pl/i/2014/02/14/3-DSCF0016-002tZRAL.jpg

http://vpx.pl/i/2014/02/14/4-DSCF0019-001uIWwL.jpg

Wystawione na zewnątrz aby szybko wystygły i kolacja gotowa.

http://vpx.pl/i/2014/02/14/5-DSCF0022jg7K.jpg

Wyżerka jak się patrzy

Edytowane przez Roma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/
Udostępnij na innych stronach

 Anulka, bazylwidzew- dzięki za uznanie :) Jest jednak jakieś"ale" przy pieczeniu tych bułeczek.Zbyt szybko znikają z talerza :tongue: Upiekłam 16 sztuk a po kolacji ostały się zaledwie  4 :facepalm: Na dłuższą metę moja waga tego nie wytrzyma :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na dłuższą metę moja waga tego nie wytrzyma

Masz dwa wyjścia nie piec takich pyszności, albo.....kupić większą wagę :rolleyes:  :facepalm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333635
Udostępnij na innych stronach

Roma gratulacje :) bułeczki wyglądają jak malowane a dodatki... mm z makiem moje ulubiene  :laugh:  :thumbsup:

Pasztetową i mieloneczkę słoikową tam widzę? dobrze, że założyłaś własny wątek  :) czekam na więcej super wyrobów! 

Pozdrawiam serdecznie

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333639
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zainspirowana Waszymi wątkami,postanowiłam i ja otworzyć swój kącik kulinarny
 

I to jest prawidłowy krok  :)

Roma z wielką przyjemnością będę śledzić fotorelacje z Twoich poczynań kulinarnych  :rolleyes:

Bułeczki ślicznej urody ..  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333752
Udostępnij na innych stronach

Halusiu-gdzie mi tam do Was,, jedynie plagiaty mogę czynić :tongue: bo ja z tych co to drzwi nie wywarzają skoro już są otwarte :D Mam jednak nadzieję,że od czasu do czasu coś mi się tam uda upichcić cobym mogła się pochwalić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333855
Udostępnij na innych stronach

Roma - dziekuje ale to juz brat mi przysle.

 

maria.s- nie mam pojecia co to jest czarnuszka, slyszalam juz kilka razy ta nazwe, ale nie znam tych zarek , a jak dalam do tlumacza to wyszla jakas bzdura, , narazie mam sezam i siemie , to bede tym sypac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333876
Udostępnij na innych stronach

eli , czarnuszka to takie małe ,czarne bardzo aromatyczne nasionka , Nie każdy je lubi . Może po łacińskiej nazwie uda Ci się znaleźć czyli Nigella sativa   http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna . Ja osobiście używam ją do sypania chleba po wierzchu ale moje starsze dziecko nie za bardzo ją lubi .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333877
Udostępnij na innych stronach

Kruche ciasteczka na smalcu
 Tanie,smaczne i proste w wykonaniu.
 
25 dkg masła
20 dkg smalcu
4 jajka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
1 kg mąki

Smalec to tłuszcz który nadaje ciastkom tę szczególną kruchość,zastąpienie go innym tłuszczem niweczy ich smak i kruchość.
 

Masło, smalec i cukier posiekać na stolnicy,dodać jajka.Mąki i proszek do pieczenia wymieszać,połączyć, zagnieść tworząc kulę.Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm, wykrawać ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st od 10-15 min
 
Swoje ciastka przed pieczeniem smarowałam rozbełtanym jajkiem i maczałam w cukrze, 
 
Z kilograma mąki wychodzi dosyć spora porcja, 1/4 jest już skonsumowana :P 
http://img856.imageshack.us/img856/2726/1dscf0002005.jpg
 
 
Edytowane przez abratek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334017
Udostępnij na innych stronach

nestor-daję tyle łyżeczek od lat i jest oki,mniej nie dawałam i dlatego nie wiem czy przy mniejszej ilości proszku do pieczenia byłyby takie same w smaku i kruchości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334358
Udostępnij na innych stronach

@Roma, Piekę podobne tylko troszkę inny skład, a proszku zawsze paczka na 1 kg mąki bo z takiej ilości piekę, powiedz proszę co daje dodatek mąki ziemniaczanej sam nie stosuję a może trzeba ? A zdanie co do smalcu mam podobne. Pozdrawiam :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334390
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mam być szczera to nie wiem jakie działanie ma mączka,taki przepis dostałam od mojej babci kiedy jeszcze na mączkę ziemniaczaną mówiło się kartoflanka :D  Jeśli spróbujesz to może uda Ci się uchwycić różnicę, ja innych nie robiłam i nie mam skali porównawczej.Kiedyś zamiast czystego smalcu dałam smalec ze skwarkami,taki bez dodatków i muszę powiedzieć,że ciastka były jeszcze smaczniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334556
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Kiedyś zamiast czystego smalcu dałam smalec ze skwarkami,taki bez dodatków i muszę powiedzieć,że ciastka były jeszcze smaczniejsze.

Zdecydowanie tak, a wiesz następnym razem dodam i zobaczę, moja LP mówi, że zwiększają kruchość :hmm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334584
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przedstawię mój pierwszy chleb na zakwasie :facepalm:

Zaczyn przygotowany i odstawiony na ok 20 godzin w piekarniku z zapaloną żarówką w stałej temperaturze 27 stopni.

http://img191.imageshack.us/img191/6033/1dscf0001011.jpg

 

Wyrabianie ciasta

 

http://img823.imageshack.us/img823/5674/2dscf0003.jpg

 

po 4 godzinach wyrastania,ciasto ląduje w piekarniku

 

http://img248.imageshack.us/img248/4818/3dscf0004001.jpg

 

W blaszce zaraz po wyjęciu z pieca wygląda nieźle

http://img716.imageshack.us/img716/4636/4dscf0005001.jpg

 

Po opuszczeniu blaszki  już tak ładnie nie wygląda :mellow: 

http://img198.imageshack.us/img198/687/5dscf0007001.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334701
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze koty za płoty. Mam wrażenie a nawet jestem pewny, że nie wytrzymałaś :) ciśnienia zbyt mało wyrośnięty był  jak go wkładałaś do piekarnika. Chleb na zakwasie bardzo mało wyrasta w trakcie pieczenia w porównaniu do tego na drożdżach no i do tego jeśli jest z dodatkiem mąki żytniej tym bardziej. Wrzuć fotę po przekrojeniu no i napisz jak Ci smakował ten Twój chlebek wszak to pierwszy. Praktyka prowadzi do mistrzostwa, a mój pierwszy chlebek  :facepalm: szkoda gadać-porażka :clap:  :)

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334712
Udostępnij na innych stronach

nie mam pojecia co to jest czarnuszka

 

http://www.skworcu.com.pl/195,pl_czarnuszka-30g.html

I polecam zakup przypraw w tym sklepie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334718
Udostępnij na innych stronach

Witaj Roma, ma rację baca że chyba nie wytrzymałaś ciśnienia i pospieszyłaś się z tym wypiekiem, ale może też temperatura w piecu była za wysoka?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334719
Udostępnij na innych stronach

Powodem słabego wyrośnięcia chleba jest dodatkowe całkowicie zbędne wyrabianie. Jeżeli już koniecznie chcmy wyrabiać po raz drugi jak to pokazuje Roma, należy ponownie dać dodatek mąki, aby zaczyn miał co przeraiać i ponownie pracować, bo przecież te bąbelki które wcześniej w nim były, zostały skutecznie usunięte przy wyrabianiu, a zaczyn (zakwas) nie otrzymał nowego "paliwa".

Zabieg dodawania nowej mąki, powoduje że zaczyn rośnie od nowa, lecz jeżeli nie chcemy czekać ponownie kilka godzin, to po całonocnym zakwaszaniu do zaczynu dodajemy drożdże i chleb wyrasta w ciągu 1-2 godz. Też jest wtedy normalnym tradycyjnym chlebem na zakwasie, a nie jakimś tam chlebem drożdżowym. Obie metody są dobre i każdy powinien je sam wypróbować. Są tteż takie dni kiedy nawet najlepszy zakwas nie powoduje szybkiego rośnięcia i glowimy się co się dzieje ? Tak niestety bywa i Nestor, też o tym pisał. Wtedy jedynym wyjściem jest dodatek drożdży i ponowne wyrabianie zaczynu, lub dodatek świeżej mąki, lub czekanie do skutku aż wyrośnie, co często trwa następne 12-24 godziny. Pisalem o tym wszystkim już kilkakrotnie, bo to podstawowowa zasada wypieku chleba żytniego i pszenno żytniego na zakwasie, które to należą do grupy ciast ciężkich, chlebowych.

Ps.Poza tym chlebuś bardzo ładny, boczne spękania wskazują jednak że wyrastanie, tzw. popędzanie, było zbyt intensywne, powodem była chyba temperatura piekarnika, ( prawdopodobnie miał za ciepło ) skutkiem czego  nastąpiło tzw. "zerwanie"

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334722
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.