Marek z Bielska Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 19 Lutego 2008 Na zlocie prezentowałem wędzonkę wołową i wołowinę długodojrzewającą z wpisanym słowem ZLOTprzeslales mi ja Andrzeju na poczte,ale ktos poczte usunal szczegolnie te stare wpisy wraz z tym przepisem :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-29482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 19 Lutego 2008 Marku, jesli to chodzi o PW, to skrzynka jest pojemna, ale niestety do pewnego stopnia. Z chwilą jej przepełnienia (co widać na graficznym pasku), stare wiadomości są usuwane automatycznie, a wchodzą nowe. Dlatego, wskazane jest, by co jakiś czas robic przegląd swojej skrzynki i usuwać zbędne lub mniej wazne wiadomości, co da gwarancje pozostawienia w niej ważnych.Pilnuj po prostu, by nie było na pasku widocznego 100%-wego zapełnienia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-29485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Marca 2008 Ponieważ mam chwilę czasu to wklejam moje wspomnienie po basturmie , owszem mięso jest słonawe i trochę trzeba go pożuc ale ma coś w sobie że wciąga; tak przynajmniej było u mnie.Częśc wzięlam do Brennej Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-30497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 21 Marca 2008 Nie udało mi się dostać kozieradki czy zastapił ktoś czym innym ?? tak mysle o gorczycy . Pozdrawiam Paweł Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-31530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Marca 2008 zajdz do sklepu zielarskiego lub apteki Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-31531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 5 Października 2009 Witam Melduję, że bastruma wg przepisu BonAira-a wykonana :grin: z efektem pozytywnym. Brak pleśni. Powierzchnia biała, ale to sól. Robiłem z polędwicy wołowej. Po schnięciu ok 3 tyg. na powietrzu wyjąłem z pieluchy i spróbowałem. Nigdy wcześniej bastrumy nie jadłem więc nie mogę porównać. Słoność ok, raczej lekko słona. Czuć tylko dość mocno kozieradką. Trochę dziwny smak ma ta przyprawa. Teraz dalej obsycha w lodówce. Pozdrawiam robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-83163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 5 Października 2009 Wygląda na udany wyrób,gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-83169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Października 2009 Moja pierwsza Basturma. Dziś rozkroiłem. Smak, rewelacja, a wygląd ocencie sami. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-85407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
influx Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zrobiłem. Wyszło pyszne, tylko za słona. Nawet Żonie smakuje. Obok wołowiny na zdjęciach schab suszony. http://fluffycoons.pl/pub/schab_bastruma_1s.jpg http://fluffycoons.pl/pub/schab_bastruma_2s.jpg Pozdrawiam, Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-88939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia012 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Witam, czy po wyjęciu mięsa z lodówki ( faza nasolenia ) po 10 dniach należy mięso umyc i wytrzec do sucha czy od razu nacierać pastą z przypraw? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-96512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 25 Marca 2012 Feederman, nie przejmuj się probemami jezykowimi. Dobrze piszesz, wszyscy Cię rozumieją. Zostań z nami, bo jesteśmy sąsiadami, a sąsiedzi powinni rozmawiać i biesiadować :-)Ja pracowałem w bywszym Sowietskom Sajuzie 5 lat, zwiedziłem kilka republik i mam kilka sentymentalnych smaków z Gruzji, Charkowa i Azerbejdżanu. Piszmy, pytajmy się, zaproś znajomych z innych terenów, zawsze się czegoś nowego dowiemy. Ja pamietam wędlinę zwaną basturma - wołowina suszona w bardzo ostrej posypce. To był wspaniały smak, od 20 lat go szukam, ale nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 25 Marca 2012 Ja bym chciał kupic oryginalną basturmę z Kaukazu. Wolę doktoryzowac się na polskiej "swojskiej" i sie wymieniać :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 25 Marca 2012 Rzeczywiście chłopacy smaczna rzecz ta basturma :thumbsup: . Służyłem w armii z Armenczykami, oni są bardzo gościnne, pojadł dużo smakołyków ich kuchni. Potem kupował na rynku w Kaliningradzie - nie do którego porównania nie godzi się.... TeBe, przebacz za ślinki :blush: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Basturma_or_Pastroma_from_Armenia_2.JPG/220px-Basturma_or_Pastroma_from_Armenia_2.JPG Basturma - suszony wycinek z wołowego mięsa, potrawa w kuchniach krajów, rozmieszczonych na terytorium byłego imperium Osmana. Świeży wycinek solą, potem kładą(dla nadania formy, wygodnej dla gwintu) pod prasę, natarłszy solą. Potem tłumaczą do mieszanki z czosnku, mielonego nasienia i czarnego papryki, a także błękitnego pazhitnika(chamana), mającą konsystencję płynnego ciasta. Dzwonka, co wyszło, wywieszają dla suszenia. Jedna z legend związuje pochodzenie basturmy i sposób jej przygotowywania z wojownikami Chingiz - chana, które brały z sobą zapasy prowiantu, w szczególności mięso, do wojskowych pochodów, a żeby jego zachować umieszczały cienko pokrojone dzwonka mięsa pod siodło konia. Tam ono nasalało się potem zwierzęcego i zbędna wilgoć wychodziła pod wagą siodła i jeźdźca. http://www.foodclub.ru/detail/10005/ Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 25 Marca 2012 Oj, Feederman, ja właśnie taka basturme jadłem w Nagornym Karabachu w 1988 roku. Nie chcę jej polskiej wersji produkować, szukam źródła oryginalnego ;-) Tylko nie pytajcie mnie, co wtedy tam robiłem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Marca 2012 TeBe!Jesli nie chcesz polskiej wersji to masz orginalną armenską,byłeś w tamtych stronach to i pewnie znasz rosyjski.Na basturmę dobra jest ligawa. http://www.talerka.ru/recept/armenia/basturma Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 26 Marca 2012 Jacku, mógłbyś proszę przetłumaczyć poniższe pozycje? 0,5 ст. молотых семян пажитника; 1 ч. л. зиры; 1 ч. л. душистого перца; EAnna, tylko tak mogę pomóc :blush: 0,5 łyżki stołowej mielonego nasienia pazhitnika ; 1 łyżki do herbaty ziry ; 1 łyżki do herbaty pieprz goździkowy Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 26 Marca 2012 a moje google przetłumaczyło tak :Basturma (Բաստուրմա) 500 g wołowiny, 0,5 st. z nasion kozieradki naziemnych; do 3 łyżki. l. papryka i pieprz cayenne (chili), 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1 łyżka. l. cukru 1 łyżeczka. kminek, 1 łyżeczka. ziele angielskie, 0,5 ul. sól, 1 łyżka. l.świeżo zmielony czarny pieprz :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 26 Marca 2012 kminek,kmin rzymski :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 26 Marca 2012 pazhitnik = chaman = nasiona kozieradki i myślę, że = пажитник :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 26 Marca 2012 nasiona kozieradkihttp://luskiewnik.strefa.pl/farmakologia/trigonella.htm :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 26 Marca 2012 Jacku, mógłbyś proszę przetłumaczyć poniższe pozycje? Witam Wprawdzie ja nie Jacek a Piotr, ale służę tłumaczeniem 0,5 ст. молотых семян пажитника - o,5 szklanki mielonych nasion kozieradki 1 ч. л. зиры - 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 ч. л. душистого перца - 1 łyżeczka ziela angielskiego Co do kozieradki to w przepisie nie jest powiedziane że 0,5 ст. л. (łyżka stołowa), tylko ст. (стakaн - szklanka) I jeszcze jeden opis przygotowania basturmy http://go.access.ru/recipes/recipe6.html Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 26 Marca 2012 Pozwoliłem sobie przetłumaczyć przepis na basturmę z linku http://go.access.ru/recipes/recipe6.html który podałem wyżej. Choć to nie słowiańska potrawa, to mam nadzieję że Feederman się nie pogniewa. Dla wykonania basturmy należy zasolić całą polędwicę wołową oraz przygotować czaman.Czaman - to mieszanka przypraw której nazwa pochodzi od głównego jej składnika - kozieradki. „Czaman” po ormiańsku to „niebieska kozieradka”.Mieszankę soli przygotowuje się z jednej szklanki soli, 2 łyżek cukru, 1 łyżki mielonego czarnego pieprzu i 3 połamanych listków laurowych.Polędwicę należy osuszyć papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką soli, umieścić w nierdzewnym naczyniu, obsypać resztkami mieszanki soli, nakryć i postawić na dolnej półce lodówki. W ciągu tygodnia codziennie odwracać polędwicę o 180 stopni. Potem ona juz jest gotowa do suszenia, jednak można ją przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Czaman900 g mielonych ziaren kozieradki900 g czerwonego pieprzu (czilli i papryka – 1:1)450 g przeciśniętego/zmiażdżonego czosnku2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)ciepła woda 1. Wodę zagotować i ostudzić do 30 st.C. Ciągle mieszając po trochę dodajemy wodę do kozieradki aż osiągnie konsystencję rosyjskiej musztardy. Pozwalamy mieszance całkowicie ostygnąć, po czym dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednorodnej pasty. Nakrywamy i odstawiamy na 12 godzin.2. Po tym czasie wkładamy do tej pasty polędwicę i pokrywamy ją warstwą pasty grugości 5-8 mm lub więcej.3. Wieszamy polędwicę na sznurku lub nierdzewnym haczyku w zacienionym miejscu. Zależnie od klimatu i wyboru miejsca basturma będzie gotowa za 2-4 tygodnie, gdy czaman stwardnieje, a mięso w środku sciemnieje. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-209523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Grudnia 2012 WItam serdecznieNazywam się Marek, jestem "wędliniarskim lamerem" (dymię od niecałego roku). Ale ja nie o tym...Mam parę pytań do przepisu Andego, zacytowanego tu przez BonAir.Wybaczcie, pewnie to są dla Was sprawy oczywiste, ale lepiej pytać niż żałować że się nie spytało Na podstawie wpisów, po wprowadzeniu zmian jakie podał Andy w trakcie dyskusji, rozumiem że "algorytm ujednolicony" jest mniej-więcej taki: 1.kilo ligawy lub ładnej zrazówki umyć dokładnie2.Obtoczyć w soli i przycisnąć. 3 dni ma leżeć bez odlewania3.Potem 10 dni z odlewaniem soku4.zmieszać 3 części kosieradki, 1 część mielonego pieprzu ziołowego, 2 częsci słodkiej papryki (lepiej mniej), 1 część soli dobrze przesiać przez sito, 7 sporych ząbków czosnku zmiażdżyć Oblepić tym mięso - kilkukrotnie, warstwa ok 1 cm5 suszyć odwrócony wierzch suszarki do grzybów6 pętelka, haczyk, suszyć I teraz moje pytania:a/Mam ściśnięte mięso pomiędzy deskami. Czy w trakcie punktu 2 i 3 przepisu co jakiś czas zdejmować te deski, czy jak są ściśnięte to zostawić ?b/W jakiej temperaturze ma zachodzić punkt 2 i 3 ? Lodówka? Czy może temperatura pokojowa?c/Czy przed p.4 umyć mięso? (będzie mniej słone, ale może się ześmierdnąć ?d/Czy na pewno w p.4 dodawać jeszcze sól?e/Jak sprawić, by "panierka" w p.4 się przykleiła?f/Czy pieprz mielić miałko czy lepiej by był prawie cały (tak jak się oblepia np. salami) ?e/Jak długo i w jakiej temperaturze suszyć (p.5?) (oczywiście chodzi o rząd wielkości, a nie o minuty f/Na strychu mam teraz temperaturę ujemną - czy można suszyć podobnie jak schab parmeński w temperaturze pokojowej lub wręcz przy grzejniku ? Albo koło kratki wywietrznika w kuchni ?g/w punkcie 2 ściskam mięso pomiędzy dwoma deskami i wielokrotnie osznurowuję sznurkiem (plastykowym, żeby nie zasmierdł), co daje nacisk myślę kilkunastu kg. Stawiam te deski pionowo w lodówce - dzieki czemu sok odplywa. Czy leżenie w soku przez pierwsze dni ma specjalne znaczenie ?h/ Jaką grubość powinno mieć mięso w p.1 ?i/ Suszyć w pończosze (jak schab parmeński), płótnie czy w siatce wędliniarskiej? Zdaję sobie sprawę że tu niekoniecznie musi być odpowiedź jednoznaczna na każde pytanie - różne rozwiązania dają różne efekty, ale nie chciałbym zrobić zupełnie "oczywistego" błędu, wiec proszę o rady. Kupiłem dzis kozieradkę (pierwszy raz słyszałem o tym zielu!). Zapach ma oszołamiający, faktycznie od razu przywodzi na myśl armeńskie stepy (o ile w Armenii są stepy ) Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-255453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Dawno już tego nie robiłem ale trochę spróbuję pomóc:ad a/ desek nie zdejmujad b/ pokojowaad c/ nie myjad d/ dodawaćad e/ nie wiemad f/ miałkoad e/ suszenie suszarką przyspiesza ale zbytnio wysusza wierzchnią warstwę. Susz dotąd, aż będzie bardzo twarda ale będzie się lekko wyczuwalnie uginać pod naciskiem. Sam musisz wyczuć ile.ad f/ można w pokojowejad g/myślę, że przez leżenie w soku szybciej "nasłonieje"ad h/ wymiar typowej polędwicyad i/ obojętne można nawet bez - sama pętelkaKozieradka daje taki nie bardzo akceptowalny przeze mnie "blaszany" smak. Szedłbym w stronę papryki słodkiej.Moje zdanie jest takie: soli nie wolno żałować (pleśnienie). Basturma ma być słona, bo to jest długo przechowywane solone mięso. Jak ktoś nie lubi słonego niech z tego mięsa zrobi kotlety Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-255514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Wielkie Dzięki!Zaskoczyłeś mnie punktem e/ - z tego co napisałeś to ma być taka gruba skorupa, tak? Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/5/#findComment-255515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.