jumbo Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Marca 2014 wpadnę , czasem jestem obok Ciebie..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-338223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 2 Marca 2014 Zapraszam.Jak na rosół w szybkowarze, to potrzebuję max 1,5 h. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-338224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Marca 2014 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-338226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 8 Marca 2014 Wyrwę się jak Filip z konopii , chciałem spróbować magię buraczka czerwonego. Nurtuje mnie jedno jak opłuczę buraczka, to mam go obrać ze skórki, czy gotować w mundurku ????Dla was może to jest śmieszne , ale ja mam prawdziwy dylemat. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 8 Marca 2014 boggi obrać ! obrać ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Noooo taki sam jak to czy umyć zęby przed snem niby czysto i higienicznie ale gdzie smak kolacji ? Buraczki zawsze i wszędzie po mojemu igotujemy w "mundurkach" oczywiście wcześniej myjemy dokładnie Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 8 Marca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 8 Marca 2014 Roger, tym wypadku chodzi o kolor, więc lepiej będzie go obrać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 8 Marca 2014 tym wypadku chodzi o kolor, więc lepiej będzie go obrać. A nawet pokroić na grubsze plastry, które potem wyrzucamy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Marca 2014 Jeśli buraczek jest większy, to na pewno. My od wielu lat używamy do rosołu buraczka o średnicy 3-4 cm. Wtedy nie trzeba się martwić tym, kiedy go wyjąć, by kolor nie był zbyt intensywny. Może zostać do końca gotowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 8 Marca 2014 Miro 1.5 godziny na rosół podaj przepis w szybkowarze. Robię imprezę i na rano się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 8 Marca 2014 Wszystko robisz tak jak przy "normalnym" rosole.Mięso, woda, podgrzać, usunąć szumowinę.Dodać przyprawy i teraz ...... może cały sekret rosołu w szybkowarze, ....... a może nie. Jak zamkniesz szybkowar nie dawaj moc kuchenki na maxa, tylko taką żeby szybkowar się "zamknął".Jak się zamknie, zmniejsz na minimum, które zapewni lekkie ujście pary.Po około 1h z groszem, dodaję warzywa, doprawiam i reszta już bez zamknięcia, taż żeby doszły. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 8 Marca 2014 Woda wrze w temp. 0 st przy próżni, a przy ciśnieniu 1000hp około 100 st. ( nie mylić destylatu z wodą zawierającej inne substancje mineralne ) Podnosząc ciśnienie do 1,6 można uzyskać ponad 140 st co pozwoli skrócić czas gotowania bez "zmętnienia". Wołowinka super wychodzi i kukurydza. Z rosołem muszę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 9 Marca 2014 Czy oprócz skrócenia czasu przygotowania posiłku, użycie szybkowara ma jakieś inne zalety? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 9 Marca 2014 Tak można użyć do rosołu np perliczkę, która zjadła własne zęby i była świadkiem lotu na księżyc. Mięsko będzie delikatne.Wołowinka nawet stara będzie rozpływać się. Podnosząc ciśnienie podnosimy temperaturę wrzenia wody i skracamy czas gotowania.Mięso w normalnych warunkach gotowania może być twarde i wymaga dużo czasu obróbki termicznej, a szybkowar rzeczywiście pozwala zaoszczędzić czas i energię. Warzywa niestety należy gotować bez ciśnienia ponieważ w szybkowarze rozgotują się błyskawicznie. Można stosować do gotowania kukurydzy w kilka minut czuć już aromatyczna parę, a ziarna są bardzo miękkie. Z ziemniaków pozostaje piure. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 9 Marca 2014 Czy oprócz skrócenia czasu przygotowania posiłku, użycie szybkowara ma jakieś inne zalety? Czas, to główna zaleta szybkowaru.Zamiast gotować ziemniaki 25 minut, robię to w 3 minuty.Golonko, zamiast 3h udaje się przygotować w 1,5h.Gulasz robi się w 45min-1h. Jeśli chodzi o inne zalety, to moim zdaniem smak dań jest odrobinę inny, jakby pełniejszy, bardziej aromatyczny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 9 Marca 2014 Szkoda tylko, że traci się wszystkie witaminy. Takie jedzenie jest jałowe, ma niską wartość odżywczą.To jest cena jaką się płaci za szybsze gotowanie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Wiem z opowiadań byłego stewarda na dawnym Batorym, że kucharz na tym statku nigdy rosołu nie szumował a i tak wychodził czyściutki i klarowny.Odstawiał ugotowany rosół na jakiś czas a szumowiny same opadały na dno.Czy to prawda tego nie wiem bo sama zawsze rosół szumuję i tego sposobu nie wypróbowałam. Edytowane 9 Marca 2014 przez LP57 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 9 Marca 2014 Szkoda tylko, że traci się wszystkie witaminy. Takie jedzenie jest jałowe, ma niską wartość odżywczą. To jest cena jaką się płaci za szybsze gotowanie. Czemu coś tracę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 9 Marca 2014 Niestety Miro wydaje mi sie ze Maad ma racje, gotowalem jakis czas temu duzo w szybkowarze i musze powiedziec ze smak przy wolnym gotowaniu jest lepszy. W pelni sie z Toba zgadzam ze rosol jest klarowny , szybko ugotowany ale w smaku nie dorownuje rosolowi gotowanemu na wolnym ogniu.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 9 Marca 2014 Smak ciężko porównać, ale co z tymi witaminami ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-339659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedzszpinak Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 15 Marca 2014 Takiego rosołu nie da siię przygotować, na taki rosół trzeba przyjść do mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-340703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goie1 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Mam szybkowar i sobie bardzo chwalę, o żadnym puree mowy nie ma. No chyba, że się czasu nie pilnuje. Warzywa w smaku są dla mnie o niebo lepsze i dopiero teraz wychodzi mi leczo a nie mamałyga... A utrata witamin to niby dlaczego?Ale do meritum- wiem, ze wiele osób gotuje rosołek w szybkowarze i bardzo sobie chwalą więc proszę nie wyśmiewać mira.Ja poczyniłam jedną próbę i dałam sobie spokój. Bo ja chyba bardziej od smaku rosołu uwielbiam ten rytuał pichcenia...a zapach pietruszki i lubczyka wprawia mnie w anielski nastrój...A patent z burakiem wypróbuję...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-347434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 W temacie "rosołu" to i ja swoje trzy grosz wtrącę.1. Rosół z wieprzowiny: kości, golonka - podawany z ziemniakami (pycha) dodajemy do warzyw ziele angielskie i liscie laurowe.2. drobiowy ( trudno go tak nazwać). Najlepszy to z kury domowej wszystkie elementy do tego kawałek szpondra, mogą być kosci wieprzowe ( nie za dużo), żołądki indycze czy inne. Umyte do gara. Dodajemy włoszczyznę -sporo, z kapusta włoską, pasternakiem (super smak), jakiś grzybek suszony, cebulka przypieczona z goździkami, mały buraczek i wszystko się pyrli.(Warzywa wrzucamy gdy mieso się" przewróci" zaczyna gotować- zmniejszyć gaz do pyrlenia. Broń Boże sztucznych kostek,weget i innych "świństw". do tego swój makaron. 1jajko = 100gram maki, szczypta soli, zero wody( trzeba troche sie pogimnastykować, ale jaka radość przy jedzeniu. No to by było na tyle.Ps.szumowanie? czasem szumuję czasem nie. Jak nie to troszke dłużej się pichci aż wszystko opadnie.smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-348134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Po pierwsze żeby nie był mętny musisz go gotować na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Napiszę też coś za co niektórzy mnie obśmieją, ale co mi tam. Zalej samo mięso ciepłą wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i jak powstaną szumowiny (po ok 10 minutach) wylej całą wodę. Mięso opłucz i zacznij gotować rosół w nowej wodzie. Dotyczy to zwłaszcza drobiu. Nie piszę nic o składzie mięsa i warzyw, bo to sprawa indywidualna, ale fenkuł i przypalona cebula bardzo miło podkręcają smak. Ja też zlewam pierwszą wodę. Myję garnek i mięso i potem jestem spokojny o klarowność rosołu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-348220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) No dobra... ''przyznam się''... ( bo się tu ''męczycie'' z tym rosołem... ) Opłukane i ocieknięte mięso kładę (partiami) na gotującą się wodę ( białko ścina się momentalnie i praktycznie nie ma szumowin ) Zmniejszam płomień , dodaję warzywa - marchew, pietruszka, kawałek pora i selera , opaloną cebulkę. Zależnie od pojemności garnka - sól , maggi i kilka ziarenek pieprzu. I niech se delikatnie bulka Aha... Mój ''myk'' na osiągnięcie kolorku - biorę łupinki z 1-2 cebul , zawijam w gazę i taki woreczek wrzucam do rosołu , a zeby było łatwiej usunąć w odpowiednim momencie - przywiązuje za sznureczek do ucha garnka ... Oczywiscie rosół gotuje się bez pokrywki ! Jeśli niekiedy ( bo niedziela z rana może być ''ciężka'' ) przykryję i zmętnieje , to odkrywam i dolewam ok szklanki zimnej wody , Po zagotowaniu jest klarowny Pozdrawiam! Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez einshel Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/5/#findComment-348223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.