Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

uułłiittaamm !

i przesyłam kilka przepisów na pyszne ciasta :lol:

smacznego :grin:

 

Szarlotka

½ kg mąki

30dkg masła

15dkg cukru pudru

6 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

1 – 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówki)

 

Mąkę dokładnie posiekać z masłem i cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka-około 1,3kg-z cukrem i cynamonem. Jabłka przykryć drugim plackiem. Po upieczeniu ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Babeczki

30dkg mąki

15dkg masła

10dkg cukru pudru

4żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto(można dodać 2 łyżki gęstej śmietany).

 

Krem:

1 paczka masła roślinnego

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka gęstej śmietany

1 cukier waniliowy

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać stopniowo śmietanę, na koniec trochę alkoholu i soku z cytryny. Na upieczone babeczki nakładać po trochu powideł śliwkowych i szprycką wyciskać krem. Udekorować kawałkami galaretki lub owocami, rodzynkami.

 

Babka

Składniki:

7 jaj

2 szklanki cukru pudru

2 szklanki maki ziemniaczanej

2 szklanki mąki pszennej

sok z 1 ½ cytryny

1 ½ pudełka masła roślinnego

1 łyżka wódki lub koniaku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka zmiksować z masłem, cukrem, wlać alkohol i sok z cytryny dodawać mąki, wsypać proszek do pieczenia. Na sam koniec do masy dodać ubite białka. Piec 40 minut w 200 C. Babkę polukrować.

 

Ciasto wiśniowe (wiśniowiec)

Składniki:

1 paczka margaryny kasi

2 szklanka cukru

5 jajek

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 kg wiśni

1 kisiel wiśniowy

 

Ciasto: Margarynę z 1 szklanką cukru utrzeć, dodawać po 1 jajku. Następnie dodać 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

 

Masa: Wiśnie wydrylować, przesmażyć ok. 20 minut z jedną szklanką cukru. Na koniec dodać kisiel wiśniowy rozrobiony w zimnej wodzie.

 

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć masą wiśniową (lekko ciepłą) posypać cukrem pudrem.

 

Jeśli Was interere :grin:

mogę wysłać więcej przepisów :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/
Udostępnij na innych stronach

widzisz Małgoś ciasto to jest super jak jest ze świeżych wiśni lub mrożonych wówczas smak ich jest taki naturalny i o to w tym chodzi

nie wiem co wyjdzie po przesmażeniu ponalewkowych wiśni - możesz spróbować ale to będzie już całkowicie inny smak

może po prostu pijany wiśniowiec :question: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16539
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze uważaj na to aby się nie zapaliły !

po takiej operacji alkohol wyparuje więc go nie będzie w cieście

- tyle że smak już sobie poszedł... do naleweczki :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16542
Udostępnij na innych stronach

tyle że smak już sobie poszedł... do naleweczki

Nie jest tak zle...Powinnam zrobić ciasto "fale dunaju" ale to i tak nie zuzyję tych wiśni z nalewki.Może ma ktoś pomysł co z tymi owocami w spirycie począć? :question: :sad:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16547
Udostępnij na innych stronach

Hmm... zjeść :grin:

 

możesz je po troszku zużywać mieszając z innymi (mrożone, konfitura.etc.)

 

lub oddać jakiemuś destylerowi - ten jeszcze z nich odzyska co nieco :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16550
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, ale z jedzeniem tych wisienek to ostrożnie proszę. Moja lepsza połowa kiedyś na przyjęciu nie "trunkowała" tylko skromnie podjadała sobie takie wisienki z nalewki, no i do domciu wracała w stanie "bardzo wskazującym", he he.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16556
Udostępnij na innych stronach

Takich wisienek nie wolno marnować jako dodatek do ciasta. Trzeba je zjeść!!!

_________________

Ale nie od razu..bo główka na drugi dzionek będzie bolała

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16579
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Tort urodzinowy:

6 jaj

pol szkl.maki

pol szkl.maki ziemniaczanej

3/4 szkl.cukru

2 lyzeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem;

Ja przewaznie uzywam smietanki sniezka lub dr.oetker.

Ubita smietanke mieszam ze zmiksowanym maslem.

na koniec ulubiony aromat i cacao.

Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-40810
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nazwy ciasta nie pamietam.Powiedzmy,ze jest to

CIASTO KARMELOWE

Potrzebne sa dwie foremki jedna wieksza,druga mniejsza ponieważ to ciasto pieczemy w kąpieli wodnej.Nie moga to być tortownice!

1)

1/2 szkl.cukru karmelizujemy na patelni nastepnie wylewamy karmel do foremki rownomiernie rozprowadzajac.

2) MASA KARMELOWA

2szkl.wody

2szkl. mleka w proszku

2 jajka

1/2szkl.cukru

1lyzka soku z cytryny

1lyzka octu

jezeli nie posiadamy cytryny zastepujemy ja octem i odwrotnie.

 

Miksujemy w blenderze i wlewamy do foremki na zastygly karmel.

 

3) CIASTO

2 jajka

1/2szkl.cukru

1/2szkl.oleju

1szkl.maki

1/2szkl.mleka

4lyzeczki proszku do pieczenia

4lyzeczki cukru waniliowego

 

Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, nastepnie dodajemy olej i dalej miksujac pozostale skladniki.Gotowe ciasto wlewamy na srodek masy karmelowej. Większą foremke wypełniamy ciepłą woda i do niej wkładamy foremkę z ciastem.Pieczemy w piekarniku 170st.C 30-45 min.próba patyczkiem.Po calkowitym wystudzeniu przykrywamy foremke z ciastem taca bądź odpowiednim talerzem i energicznie odwracamy.Przynajmiej 2 godz.ciasto powinno przebywać w lodowce.Smacznego.

 

 

Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-44894
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

:grin: Witam serdecznie przesyłam przepis na ciacho marchewkowe bardzo dobre i łatwe do wykonania. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej żony która nabyła go pracując 15 lat temu w Irlandii. Nazwany ciacho marchewkowe przez nasze córki które je uwielbiają.

Myśle że Wam też posmakuje.??.

 

Marchewkowe ciacho dla 8 osób

75 g masła w temperaturze pokojowej dość miękkie

250g cukru

3 jaja

300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

150 ml jogurtu

350 g tartej marchwi

100 g orzechów siekanych lub innych – migdałów, orzechów włoskich itp

1 paczkę przypraw do piernika

 

Masło i cukier dobrze wymieszać, następnie dodać jaja. Potem mąke przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami i jogurt – dobrze wymieszać i dodać marchewkę i orzechy. Zamieszać konkretnie i wlać na blache posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze około 180°C przez około 45 minut sprawdzić patyczkiem .

 

Do polukrowania

25 g masła w temperaturze pokojowej dość miękkie

75 g cukru pudru

½ łyżeczka cynamonu

150 g serka typu Mascarpone

 

Wymieszać razem wszystkie składniki i polukrować upieczone i ostudzone ciacho marchewkowe.

 

Pozdrawiam serdecznie

Antozar z rodzinką :tongue:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-48346
Udostępnij na innych stronach

Witam serdeczenie przesyłam przepis na ciacho marchewkowe bardzo dobre i łatwe do wykonania.

witam

podobne ciasto robiła moja babcia na śląsku,mówiło się na nie "kołocz z marekwi"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-48363
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

wisienki z nalewki.

Ja używam takich wiśni do tortu śmietanowego z wiśniami. Piekę biszkopt kakaowy przekładam go bitą śmietaną , jak posmaruje placek to wciskam wiśnie w śmietanę . I górę też dekoruje wiśniami.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-53741
Udostępnij na innych stronach

Kaszubko,jak jeszcze w szkole się uczyłam na ciastkarza-(daaaaaaaawno temu) to taki tort nazywał się Tort Schefera.Może teraz inaczej,ale przepyszność pozostaje....

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-53794
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jutro robię świąteczną szarlotkę . :rolleyes:

Postanowiłem wyręczyć małżonkę w temacie ciast. :wink:

Efcia znalazła mi przepis w necie .

trzymajcie za mnie kciuki :cry:

 

Przepis na szarlotkę

 

1' Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj!

2' Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.

3' Wytrzyj podłogę, następnym razem bardzie uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek.

4' Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.

5' Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.

6' Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, a dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.

7' Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę.

8' Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki.

9' Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.

10' Weż szybciutko prysznic!

11' Weź 4 jabłka i ostry nóż.

12' Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!

13' Potnij jabłka w kostkę pamiętając, ze potrzebujemy 2 jabłek, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.

14' Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.

15' Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo jak zaschnie to nie domyjesz!

16' Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.

17' Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.

18' Po przebudzeniu nie dzwon po straż pożarna! Po prostu otwórz okno i piekarnik.

19.Po tych traumatycznych przeżyciach pozostaje tylko schłodzona żubrówka i sok jabłkowy

- smacznego

:lol: :lol: :lol:

fotki wyślę po wykonaniu zadania :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-64702
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Najlepsze na świecie ciasto z whisky

 

Składniki:

1 kostka masła;

2 szklanki cukru;

1 łyżeczka soli;

4 jajka;

1 szklanka suszonych owoców;

1 szklanka orzechów;

sok z cytryny;

proszek do pieczenia;

3-4 szklanki dobrej whisky.

3 szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.

Dobra... prawda?

Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź, czy na pewno whisky jest taka jak trzeba, by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.

 

Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszkę sukru i ubijaj dalej.

W miedzyszasie zprawdź czy wiski jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba wszuś do mniski dwa jajki, obje szklanki z owosami i upijaj je mikserem.

 

Sprawś jakoź wiski zepy potem gośie nie mufili sze jest trojnoca, wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumie fsale nic nie ma snaszenia so fszuśisz!

 

Fypij sok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź do monki ile tam masz f domu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, ustaw ko na 350 stofni, saaaaamknij źwiszki.

 

Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.

 

Proponuję dać to jako tekst do odczytania na V OZWB, przy pasowaniu :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-78407
Udostępnij na innych stronach

Proponuję dać to jako tekst do odczytania na V OZWB, przy pasowaniu :-)

Na V OZWB nie będzie w programie pasowania.

Po I nie będzie kogo pasować.

Po II jak ktoś będzie to ja ją/jego będę napastował osobiście :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-78524
Udostępnij na innych stronach

W sobotę piekłam ciasto..bardzo proste,wersja ze śliwkami (zresztą do tego ciasta każdy owoc się nadaje ..no prawie każdy).

 

Szybkie ciasto z owocami

 

Składniki na blachę 28 cm x 40 cm

 

- 8 jaj

-2 szklanki cukru

-2 szklanki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

8 łyżek oleju

 

Wszystkie składniki razem zmiksować (ok.5 min).Ciasto wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.Na wierzch ułożyć owoce.Piec około 40 min w temp.220 C.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem .

Smacznego

 

 

 

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-79537
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ciasto z dynii i wiórkami kokosowymi

dla 6 osób

3 jaja

200 g cukru

200 g mąki

1/2 torebki proszku do pieczenia

80 g masła

300 g purée z dynii

70 g wiórkow kokosowych

 

1.nagrzać piekarnik 180°C

2.jaja i cukier wymieszać energicznie, aż masa będzie biała, dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i masło roztopione

3. dodać la purée z dynii i wiórki kokosowe - wymieszać wszystko

 

Piec przez około 50 min i konsumować jak ostygnie

 

Ciasto to zrobiłam dzisiaj po namowie moich córek na deser po zupie z dynii a potem poszliśmy "świętować " halloween

- czyli zbierać cukierki po sąsiadach

Pozdrawiam i życze smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86015
Udostępnij na innych stronach

300 g purée z dynii

Jak otrzymać to puree z dynii czy najpierw rozparować dynię i przetrzeć lub zmiksować czy upiec w piekarniku, czy w inny sposób bo przecież nie jest to chyba starta surowa dynia :question:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86064
Udostępnij na innych stronach

U nas wczoraj na stole również królowała dynia w dwóch postaciach (zupa - ale nie na słodko oraz ciastka).

Przecier robimy rozgotowując miąższ dyni, a następnie wrzucajmy go do malaksera.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86067
Udostępnij na innych stronach

300 g purée z dynii

Jak otrzymać to puree z dynii czy najpierw rozparować dynię i przetrzeć lub zmiksować czy upiec w piekarniku, czy w inny sposób bo przecież nie jest to chyba starta surowa dynia :question:
Witaj

Ja zrobiłam następująco

wybrałam miąsz dynii pozostawiając skóre żeby zrobić straszliwą dynie świecącą, nastepnie przepuściłam 2 razy przez maszynke do mięsa (jako że jestem żoną początkującego zadymiacza) na średnich otworach i koniec

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86113
Udostępnij na innych stronach

Ciasto 3bit

Prostokątną blachę wyłożyć folią lub papierem , dno wyłożyć herbatnikami.( łącznie potrzebujemy 6-7 paczek ciastek)

Pierwsza masa:

* mleko 3/4 litra

* budyń waniliowy lub śmietankowy 1 opakowanie

* cukier 1 szkl

* mąka 2 łyżki

* mąka ziemniaczana 1 łyżka

* jajka 2 szt

* cukier waniliowy 1 opakowanie małe

* masło 150 gram

0,5 l. mleka gotujemy z cukrem i masłem. Pozostałe mleko mieszamy z jajkami, mąkami i budyniem. Wlewamy go gotującego się mleka, gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.

Gorący krem wykładamy na herbatniki ,

Na gorący krem warstwa ciastek.

Druga masa:

* łyżka masła

* puszka masy krówkowej

Masło rozpuścić na patelni dodać krówkę i wszystko podgrzać . Roztopioną masę wylać na herbatniki.

Na to znowu herbatniki.

Masa trzecia :

* szklana mleka

* opakowanie śnieżki

* galaretka cytrynowa

 

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić

Śnieżkę ubić i dodać tężejącą galaretkę , masę wylać na herbatniki .

Całość obsypać potartą czekoladą.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86836
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.