kempes Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 uułłiittaamm ! i przesyłam kilka przepisów na pyszne ciasta :lol: smacznego :grin: Szarlotka ½ kg mąki 30dkg masła 15dkg cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 – 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówki) Mąkę dokładnie posiekać z masłem i cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka-około 1,3kg-z cukrem i cynamonem. Jabłka przykryć drugim plackiem. Po upieczeniu ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Babeczki 30dkg mąki 15dkg masła 10dkg cukru pudru 4żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto(można dodać 2 łyżki gęstej śmietany). Krem: 1 paczka masła roślinnego 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka gęstej śmietany 1 cukier waniliowy Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać stopniowo śmietanę, na koniec trochę alkoholu i soku z cytryny. Na upieczone babeczki nakładać po trochu powideł śliwkowych i szprycką wyciskać krem. Udekorować kawałkami galaretki lub owocami, rodzynkami. Babka Składniki: 7 jaj 2 szklanki cukru pudru 2 szklanki maki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej sok z 1 ½ cytryny 1 ½ pudełka masła roślinnego 1 łyżka wódki lub koniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka zmiksować z masłem, cukrem, wlać alkohol i sok z cytryny dodawać mąki, wsypać proszek do pieczenia. Na sam koniec do masy dodać ubite białka. Piec 40 minut w 200 C. Babkę polukrować. Ciasto wiśniowe (wiśniowiec) Składniki: 1 paczka margaryny kasi 2 szklanka cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 kg wiśni 1 kisiel wiśniowy Ciasto: Margarynę z 1 szklanką cukru utrzeć, dodawać po 1 jajku. Następnie dodać 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masa: Wiśnie wydrylować, przesmażyć ok. 20 minut z jedną szklanką cukru. Na koniec dodać kisiel wiśniowy rozrobiony w zimnej wodzie. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć masą wiśniową (lekko ciepłą) posypać cukrem pudrem. Jeśli Was interere :grin: mogę wysłać więcej przepisów :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Mam pytanko.Czy mogę uzyc wiśni "ponalewkowych",czyli wymoczonych w spirycie i wódeczce? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 widzisz Małgoś ciasto to jest super jak jest ze świeżych wiśni lub mrożonych wówczas smak ich jest taki naturalny i o to w tym chodzi nie wiem co wyjdzie po przesmażeniu ponalewkowych wiśni - możesz spróbować ale to będzie już całkowicie inny smak może po prostu pijany wiśniowiec :question: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Po pierwsze uważaj na to aby się nie zapaliły !po takiej operacji alkohol wyparuje więc go nie będzie w cieście- tyle że smak już sobie poszedł... do naleweczki :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 tyle że smak już sobie poszedł... do naleweczkiNie jest tak zle...Powinnam zrobić ciasto "fale dunaju" ale to i tak nie zuzyję tych wiśni z nalewki.Może ma ktoś pomysł co z tymi owocami w spirycie począć? :question: :sad: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Hmm... zjeść :grin: możesz je po troszku zużywać mieszając z innymi (mrożone, konfitura.etc.) lub oddać jakiemuś destylerowi - ten jeszcze z nich odzyska co nieco :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Małgoś, ale z jedzeniem tych wisienek to ostrożnie proszę. Moja lepsza połowa kiedyś na przyjęciu nie "trunkowała" tylko skromnie podjadała sobie takie wisienki z nalewki, no i do domciu wracała w stanie "bardzo wskazującym", he he. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Takich wisienek nie wolno marnować jako dodatek do ciasta. Trzeba je zjeść!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Takich wisienek nie wolno marnować jako dodatek do ciasta. Trzeba je zjeść!!! _________________Ale nie od razu..bo główka na drugi dzionek będzie bolała Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-16579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Września 2008 Tort urodzinowy: 6 jaj pol szkl.maki pol szkl.maki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 2 lyzeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem; Ja przewaznie uzywam smietanki sniezka lub dr.oetker. Ubita smietanke mieszam ze zmiksowanym maslem. na koniec ulubiony aromat i cacao. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-40810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Września 2008 Ten sam tort w wersji kawowo-cacaowej tylko troche ubogi bo dla domownikow. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-40811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Listopada 2008 Nazwy ciasta nie pamietam.Powiedzmy,ze jest to CIASTO KARMELOWE Potrzebne sa dwie foremki jedna wieksza,druga mniejsza ponieważ to ciasto pieczemy w kąpieli wodnej.Nie moga to być tortownice! 1) 1/2 szkl.cukru karmelizujemy na patelni nastepnie wylewamy karmel do foremki rownomiernie rozprowadzajac. 2) MASA KARMELOWA 2szkl.wody 2szkl. mleka w proszku 2 jajka 1/2szkl.cukru 1lyzka soku z cytryny 1lyzka octu jezeli nie posiadamy cytryny zastepujemy ja octem i odwrotnie. Miksujemy w blenderze i wlewamy do foremki na zastygly karmel. 3) CIASTO 2 jajka 1/2szkl.cukru 1/2szkl.oleju 1szkl.maki 1/2szkl.mleka 4lyzeczki proszku do pieczenia 4lyzeczki cukru waniliowego Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, nastepnie dodajemy olej i dalej miksujac pozostale skladniki.Gotowe ciasto wlewamy na srodek masy karmelowej. Większą foremke wypełniamy ciepłą woda i do niej wkładamy foremkę z ciastem.Pieczemy w piekarniku 170st.C 30-45 min.próba patyczkiem.Po calkowitym wystudzeniu przykrywamy foremke z ciastem taca bądź odpowiednim talerzem i energicznie odwracamy.Przynajmiej 2 godz.ciasto powinno przebywać w lodowce.Smacznego. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-44894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2008 :grin: Witam serdecznie przesyłam przepis na ciacho marchewkowe bardzo dobre i łatwe do wykonania. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej żony która nabyła go pracując 15 lat temu w Irlandii. Nazwany ciacho marchewkowe przez nasze córki które je uwielbiają. Myśle że Wam też posmakuje.??. Marchewkowe ciacho dla 8 osób 75 g masła w temperaturze pokojowej dość miękkie 250g cukru 3 jaja 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 ml jogurtu 350 g tartej marchwi 100 g orzechów siekanych lub innych – migdałów, orzechów włoskich itp 1 paczkę przypraw do piernika Masło i cukier dobrze wymieszać, następnie dodać jaja. Potem mąke przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami i jogurt – dobrze wymieszać i dodać marchewkę i orzechy. Zamieszać konkretnie i wlać na blache posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze około 180°C przez około 45 minut sprawdzić patyczkiem . Do polukrowania 25 g masła w temperaturze pokojowej dość miękkie 75 g cukru pudru ½ łyżeczka cynamonu 150 g serka typu Mascarpone Wymieszać razem wszystkie składniki i polukrować upieczone i ostudzone ciacho marchewkowe. Pozdrawiam serdecznie Antozar z rodzinką :tongue: Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-48346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Witam serdeczenie przesyłam przepis na ciacho marchewkowe bardzo dobre i łatwe do wykonania.witam podobne ciasto robiła moja babcia na śląsku,mówiło się na nie "kołocz z marekwi" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-48363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Stycznia 2009 wisienki z nalewki.Ja używam takich wiśni do tortu śmietanowego z wiśniami. Piekę biszkopt kakaowy przekładam go bitą śmietaną , jak posmaruje placek to wciskam wiśnie w śmietanę . I górę też dekoruje wiśniami. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-53741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Kaszubko,jak jeszcze w szkole się uczyłam na ciastkarza-(daaaaaaaawno temu) to taki tort nazywał się Tort Schefera.Może teraz inaczej,ale przepyszność pozostaje.... Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-53794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Jutro robię świąteczną szarlotkę . :rolleyes: Postanowiłem wyręczyć małżonkę w temacie ciast. :wink: Efcia znalazła mi przepis w necie . trzymajcie za mnie kciuki Przepis na szarlotkę 1' Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj! 2' Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia. 3' Wytrzyj podłogę, następnym razem bardzie uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek. 4' Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka. 5' Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać. 6' Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, a dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę. 7' Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę. 8' Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki. 9' Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania. 10' Weż szybciutko prysznic! 11' Weź 4 jabłka i ostry nóż. 12' Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk! 13' Potnij jabłka w kostkę pamiętając, ze potrzebujemy 2 jabłek, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy. 14' Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą. 15' Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo jak zaschnie to nie domyjesz! 16' Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika. 17' Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik. 18' Po przebudzeniu nie dzwon po straż pożarna! Po prostu otwórz okno i piekarnik. 19.Po tych traumatycznych przeżyciach pozostaje tylko schłodzona żubrówka i sok jabłkowy - smacznego :lol: :lol: :lol: fotki wyślę po wykonaniu zadania :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-64702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Września 2009 Najlepsze na świecie ciasto z whisky Składniki:1 kostka masła;2 szklanki cukru;1 łyżeczka soli;4 jajka;1 szklanka suszonych owoców;1 szklanka orzechów;sok z cytryny;proszek do pieczenia;3-4 szklanki dobrej whisky.3 szklanki mąki Sposób przygotowania:Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.Dobra... prawda?Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź, czy na pewno whisky jest taka jak trzeba, by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszkę sukru i ubijaj dalej.W miedzyszasie zprawdź czy wiski jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba wszuś do mniski dwa jajki, obje szklanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski zepy potem gośie nie mufili sze jest trojnoca, wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumie fsale nic nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypij sok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź do monki ile tam masz f domu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, ustaw ko na 350 stofni, saaaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś. Proponuję dać to jako tekst do odczytania na V OZWB, przy pasowaniu :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-78407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 2 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Września 2009 Proponuję dać to jako tekst do odczytania na V OZWB, przy pasowaniu :-)Na V OZWB nie będzie w programie pasowania. Po I nie będzie kogo pasować. Po II jak ktoś będzie to ja ją/jego będę napastował osobiście :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-78524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Września 2009 W sobotę piekłam ciasto..bardzo proste,wersja ze śliwkami (zresztą do tego ciasta każdy owoc się nadaje ..no prawie każdy). Szybkie ciasto z owocami Składniki na blachę 28 cm x 40 cm - 8 jaj -2 szklanki cukru -2 szklanki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju Wszystkie składniki razem zmiksować (ok.5 min).Ciasto wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.Na wierzch ułożyć owoce.Piec około 40 min w temp.220 C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem . Smacznego Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-79537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALUTKA Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Października 2009 Ciasto z dynii i wiórkami kokosowymi dla 6 osób 3 jaja 200 g cukru 200 g mąki 1/2 torebki proszku do pieczenia 80 g masła 300 g purée z dynii 70 g wiórkow kokosowych 1.nagrzać piekarnik 180°C 2.jaja i cukier wymieszać energicznie, aż masa będzie biała, dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i masło roztopione 3. dodać la purée z dynii i wiórki kokosowe - wymieszać wszystko Piec przez około 50 min i konsumować jak ostygnie Ciasto to zrobiłam dzisiaj po namowie moich córek na deser po zupie z dynii a potem poszliśmy "świętować " halloween - czyli zbierać cukierki po sąsiadach Pozdrawiam i życze smacznego Cytuj http://nospetitesmains.wifeo.com/les-desserts.php http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Listopada 2009 300 g purée z dynii Jak otrzymać to puree z dynii czy najpierw rozparować dynię i przetrzeć lub zmiksować czy upiec w piekarniku, czy w inny sposób bo przecież nie jest to chyba starta surowa dynia :question: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Listopada 2009 U nas wczoraj na stole również królowała dynia w dwóch postaciach (zupa - ale nie na słodko oraz ciastka).Przecier robimy rozgotowując miąższ dyni, a następnie wrzucajmy go do malaksera. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALUTKA Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Listopada 2009 300 g purée z dynii Jak otrzymać to puree z dynii czy najpierw rozparować dynię i przetrzeć lub zmiksować czy upiec w piekarniku, czy w inny sposób bo przecież nie jest to chyba starta surowa dynia :question:Witaj Ja zrobiłam następująco wybrałam miąsz dynii pozostawiając skóre żeby zrobić straszliwą dynie świecącą, nastepnie przepuściłam 2 razy przez maszynke do mięsa (jako że jestem żoną początkującego zadymiacza) na średnich otworach i koniec Pozdrawiam Cytuj http://nospetitesmains.wifeo.com/les-desserts.php http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Listopada 2009 Ciasto 3bit Prostokątną blachę wyłożyć folią lub papierem , dno wyłożyć herbatnikami.( łącznie potrzebujemy 6-7 paczek ciastek) Pierwsza masa: * mleko 3/4 litra * budyń waniliowy lub śmietankowy 1 opakowanie * cukier 1 szkl * mąka 2 łyżki * mąka ziemniaczana 1 łyżka * jajka 2 szt * cukier waniliowy 1 opakowanie małe * masło 150 gram 0,5 l. mleka gotujemy z cukrem i masłem. Pozostałe mleko mieszamy z jajkami, mąkami i budyniem. Wlewamy go gotującego się mleka, gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia. Gorący krem wykładamy na herbatniki , Na gorący krem warstwa ciastek. Druga masa: * łyżka masła * puszka masy krówkowej Masło rozpuścić na patelni dodać krówkę i wszystko podgrzać . Roztopioną masę wylać na herbatniki. Na to znowu herbatniki. Masa trzecia : * szklana mleka * opakowanie śnieżki * galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić Śnieżkę ubić i dodać tężejącą galaretkę , masę wylać na herbatniki . Całość obsypać potartą czekoladą. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/#findComment-86836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.