Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna i druga ma wady, jednak każda inne.

Właśnie o tym wszyscy doskonale wiedzą i dla tego to porównanie zostało przygotowane, abyś sobie w domu na spokojnie sprawę przemyślał, porównał za i przeciw, i na końcu po dokonaniu przemyślanego wyboru zbudował to co Ci bardziej odpowiada, bez konieczności powiadamiania forum o tym co osobiście wybrałeś, bo to Twój prywatny wybór.

Edytowane przez sverige2
  • Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kolego olek lg właśnie po to aby określić w sposób w miarę prosty i klarowny zalety i wady każdego z tych rozwiązań powstał ten temat ;)

Łączenie, przerabianie, ulepszanie robienie "pod swoje widzi mi się" to odrębne zagadnienia ;)

Wszystko się "da" tylko nie zawsze wychodzi "radziecka prezerwatywa" taka co to "goli, p..... , zęby wyrywa, krawaty wiąże i ciążę przerywa" ;)

Czasami mimo najlepszych chęci ingerencje w rozwiązania sprawdzone przynoszą po prostu dziwne skutki uboczne.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Przypominam czym miał być temat....

koleżanka chudziak prosiła i dalej to samo...

jak zwykle parę osób nie potrafi się pohamować - mam wrażenie że załączą im się"hamulce awaryjne"....

PS

jednemu z użytkowników przypominam przy okazji, że moja "oferta" względem jego "upstrzonych" postów nadal obowiązuje.....

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Z mojego nie wielkiego doświadczenia jakie uzyskałem czytając i oglądając na Forum wrażę swoją opinie!!Gdy mieszkałem w Polsce zrobiłem wędzarnie z 200 litrowej beczki nie była ona z bezpośrednim paleniskiem booo każdy mi doradzał musi być kanał dymowy,se myślę jak ma być to będzie zrobiłem 1,5metrowy kanał wszystko w kopane w ziemię i co i zawsze wychodziło jajco!!!!matko ile ja drewna spaliłem zanim to wszystko temperatury nabrało.Teraz mam wędzarnie z bezpośrednim paleniskiem tak zwany prostacko (KIBELKIEM )już ta nazwa mi nie przeszkadza;)))I tak utrzymanie temperatury przy dwu krotnym wędzeniu jest prosta,ilość spalonego drewna jak dla mnie masakrycznie śmieszna a wiem co mówię bo w UK nie jest łatwo o drewno,każde wędzonki wychodzą bardzo ładnie (przynajmniej tak mi się zdaje )Na zimno nigdy nie wędziłem więc w tym temacie się nie wypowiem.Każda wędzarnia ma swoje zalety i wady ale swojej nie zamienił bym na inną mimo wyglądu!!!!Pozdrawiam...

A ja proponuję aby któryś z Moderatorów poświęcił chwilkę i powywalał posty bez "mięsne" takie które są bo być. Łącznie z moim

Olek LG a TY kolego jak piszesz tak mądre słowa to może pokusisz się i jakieś fakty dołożysz do tego a nie tylko ogólniki nic nie wnoszące ?? Piszę to nie by Cię urazić lecz by "zagonić" do roboty (pisania takiego co albo wiesz albo piszesz udając, że wiesz)

ps. i tak ten post powinien polecieć do kosza wieczorkiem jak już Olek przeczyta ;D

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Yoda :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Arturze. Olek.lg.  i inni "dyskutanci" niech założą swój autorski temat i tam przedstawia swoje spostrzeżenia i uwagi dot. jego wędzarni. Ten dział tutaj nie jest polem do kolejnych wywodów. spostrzeżeń, pomysłów i dywagacji.

Roger dokonał konkretnego zestawienia i porównania.

Porównanie-zestawienie  to ma być pomocą,wskazówką i przewodnikiem przy ew. dokonywania samodzielnych porównań i przemyślanych wyborów. Ten dział nie jest,i nie ma być polem do dywagacji, siania zamętu i kolejnych nie kończących się dyskusji.

Uporczywe i tendencyjne posty różnych osób, mające na celu zaśmiecanie i wypaczanie sensu oraz istoty tego konkretnego i rzeczowego porównania przez zwolenników, czy przeciwników danego typu wędzarni jest po prostu nie na miejscu.

Tego typu posty powinny być przenoszone tam do właściwych dyskusyjnych działów.

Jeżeli mój post jest nie odpowiedni i niewłaściwie opisuje istniejące zjawisko, proszę o przeniesienie go do odpowiedniego działu.

Edytowane przez sverige2

sverige - z Twoich palców (ust) to jak żart brzmi raczej :facepalm:

do chwili obecnej wzorem mi byłeś - a tu takie coś :cool:

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Jedna i druga ma wady, jednak każda inne. Jedna i druga ma zalety, również inne. Dlatego uważam, że można łącząc obie metody w jednym urządzeniu mieć większe możliwości.

Znowu się zaczyna. :D :D :D

Postaram się pogodzić Was jednym zdaniem. Mili Państwo, jak świat światem, a Polska Polską ludzie wędzili, wędzą i będą wędzili w urządzeniach obu typów, a nawet połączonych z różnym skutkiem.

Zacytowałem Kolegę, gdyż coraz bardziej oddalamy się od zamysłu Rogera, który przyświecał mu podczas zakładania tego tematu. 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Zacytowałem Kolegę, gdyż coraz bardziej oddalamy się od zamysłu Rogera, który przyświecał mu podczas zakładania tego tematu. 

Myślę Maxellu że już czytelniej się nie da i ew. budowniczy stający przed tym trudnym wyborem będą mieli jasny  przekaz wraz wyszczególnionym wypunktowanym opisem, co jest lepsze i jakie ma wady czy zalety, "tatuś czy mamusia" i będą na jego podstawie  spokojnie acz z rozwagą w przyszłości swe wybory dokonywać :thumbsup: .

Maxell  może by wybrać co lepsze fotki z różnych wędzarni i pozbierać w 1 całość jak powinna wyglądać poglądowa wędzarnie z paleniskiem takim i tym drugim ---- specjalnie nie piszę jakie by ...........  wiadomo :)

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Maxelu - A RESZTA ŚWIATA ?

JAK ŻYĆ?

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Uważam, że temat Rogera docelowo wypełni tę lukę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nie można dzielić wędzarni na ładne czy brzydkie lub zwolenników betonu drewna itp.  Istota dobrej wędzarni są najlepsze właściwości jakie można uzyskać w procesie wędzenia. Wędzarnie spełniające  normy w zawartości substancji szkodliwych. Dobra wędzarnia, to projekt, w którym dym wędzarniczy ulega w jak najmniejszym stopniu zmianom chemicznym , a powstałe szkodliwe związki nie będą krążyć w komorze.  Prostota w budowie, obsłudze i dostępności materiału. Projekty, które powstają muszą uwzględniać współczynniki  zachowania gazów pod wpływem temperatury. Istotnym parametrem dotyczącym paleniska jest  powstanie dymu wędzarniczego i sposób  pozyskania temperatury wykorzystywanej w  procesie wędzenia.  Zachowanie niezmienności procesu  w komorze wędzarniczej w różnych porach roku.

Andyandy, ale weź pod uwagę, że ludzie mają w życiu różne priorytety. Jedni mają w nosie swoje zdrowie, bo twierdzą, że i tak na coś trzeba umrzeć. Inni nie zasną w spokoju, jeśli ich wędzarnia nie będzie największa w całej wsi. Są też tacy, którzy chcą uwędzić szybko i bez zbędnych ceregieli, i wcale nie muszą mieć perfekcyjnych wyrobów.

Co można zrobić przy takiej różnorodności? Można jedynie dostarczyć obiektywnej informacji na temat wad i zalet poszczególnych rozwiązań. Potem zostaje już tylko uszanować podjęte decyzje.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Pisząc swoją opinię Roger popełnij jeden, mały błąd.

Otóż, porównał perfekcyjnie zbudowaną wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim, z wędzarnią kanałową zbudowaną źle.

Moje przemyślenia, również poparte doświadczeniem.

Pierwsza poszła pod ocenę wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim.

1. Tańsza i prostsza w wykonaniu - , zależy z czego buduje się jedną i drugą. 
2. Łatwiejsza obsługa- przy źle wykonanej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim może być bardzo źle.
3. Bezproblemowa regulacja temperatury - podobnie jak powyżej, wszystko zależy od poprawnej konstrukcji obu wędzarni
4. Bezproblemowo osuszanie i wygrzewanie komory - TAK. Tu przewaga po stronie wędzarni z paleniskiem bezpośrednim.
5. Oszczędniejsza w opalaniu - TAK, zgadzam się
6. Brak problemów ze skroplinami  -  zła konstrukcja dachu, prosty dach bez skosu i mamy problem
7. Niezależnie od warunków pogodowych nie zaobserwowałem problemów obsługowych. - tak samo będzie przy dobrze zbudowanej wędzarni z przewodem dymowym.

I teraz nasz koszmar:

1. Bardzo kosztowna inwestycja wymagająca pozwolenia -owszem, pod warunkiem że buduję np. z klinkieru. Wędzarnia z komorą drewnianą jest tania w wykonaniu.

2. Problematyczne systemy kanałowe wymuszające wyższą temperaturę w palenisku - TAK, pod warunkiem, że "mądry" zrobi kanał 3-4 m

3. Problemy z osuszaniem i wygrzewaniem - TAK 
4. Problemy z wilgocią i skropinami - zależy od konstrukcji
5. Paliwożerność - pochłania 3-4 razy więcej drewna niż tych samych gabarytów wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim - TAK
6. Wrażliwość na czynniki zewnętrzne (kierunek wiatru, ciśnienie atmosferyczne)  Tego nie rozumiem ?
7. Koszmarna w obsłudze zimą podczas mrozów czy opadów deszczu - zależy od konstrukcji

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim nie jest "złotym lekarstwem" na przygotowanie dobrych wędlin.

Dobrze zbudowana wędzarnia z przewodem dymowym również spełni swoje zadanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Tu postaramy się zebrać w kupę zalety i wady dwóch systemów opalania i dymienia a kolejnym krokiem będą zalety i wady poszczególnych materiałów używanych na komory i paleniska.

Jeśli oczywiście będzie taka wola i potrzeba to kolejnym etapem mogą być dwa zwymiarowane i sprawdzone projekty takich wędzarni ...

Chodzi mi po głowie od dłuższego czasu coś w rodzaju konstrukcji modułowej gdzie poszczególnymi etapami możnaby dojść do zamierzonego efektu końcowego typu np. wędzarnia , wędzarnia / grill , wędzarnia / grill / piec chlebowy w zależności od chęci, kasy i potrzeb.

Znając optymalne schematy funkcjonalne poszczególnych modułów zewnętrzna estetyka i wykończenie byłoby tylko "obudową" zalażną od gustów i kaprysów właściciela ;)

Może do tego dojdziemy małymi kroczkami ;)

Robert
601353601

zła konstrukcja dachu, prosty dach bez skosu i mamy problem

wszystko zależy od poprawnej konstrukcji

Dobrze zbudowana wędzarnia z przewodem dymowym również spełni swoje zadanie.
Wytłumacz mi co masz na myśli 

Dokładnie to co napisałem w odpowiedziach.

Zła konstrukcja wędzarni i nic nie pomoże bezpośrednie palenisko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro, a co myślisz o wędzarni Wojtka Minora? To dobry projekt?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

No i niezawodny Miro, jak zwykle na posterunku, i kabarecik zaczynamy o początku :clap: .

No i niezawodny Miro, jak zwykle na posterunku, i kabarecik zaczynamy o początku

Chcesz konstruktywnej dyskusji, czy zwykłego paplania, że tylko w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim można uwędzić dobre wędliny ? 

Bo okazuje się że można zrobić to dobrze, o czym świadczy wypowiedź Andyandiego w poście kolegi świadziu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page-20?do=findComment&comment=338058

Zaczyna mi się podobać i witaj w gronie dobrze uwędzonych        Góra i dół wędzonek nie przeciągnięte temperaturą, równomiernie zabarwienie i bez oznak refluksu.          

Wędzarnia z kanałem a wędzonki bez zarzutu !

Czyli da się, czy nie da się ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

JEST!

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Jedyne czego się Mirku nie do to przywrócić wzroku ślepej kiszce ...

Pytanie ile czasu i innych rzeczy trzeba poświęcić napisałem o tym w pierwszym poście

Robert
601353601

Miro, a co myślisz o wędzarni Wojtka Minora? To dobry projekt?

Sam Wojtek daje Ci odpowiedź:

Na koniec kilka prawd (według mnie oczywiście): wędzić da się prawie we wszystkim, nawet w pudle kartonowym, szafce ubraniowej czy „skrzyni" uplecionej z wikliny, w wędzarni szczelnej i nieszczelnej, z paleniskiem z szamotką i bez niej, drewnianej, blaszanej, murowanej itp. Nie trzeba znać, na poziomie pracy doktorskiej, całej chemii czy fizyki przepływu gazów związanej z procesem wędzenia. Trzeba znać parę podstawowych spraw, o których wiele razy, w różnych wątkach było pisane na Stronie oraz na forum i tego przestrzegać a połową sukcesu jest osuszenie przed „właściwym" wędzeniem i zachowanie przepływu dymu, aby wędzonki nie „kisiły" się. Niewątpliwie ważne jest też nauczenie się swojej wędzarni, albowiem każda jest inna, a to przychodzi po kilku, kilkunastu wędzeniach.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif