Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz ale nie masz. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Chodziło mi czy stosowałeś właśnie 100%peklosoli. czy jak to jest zalecane u nas na WD i zresztą słusznie 1/3,1/2.

Kto zaleca i na jakiej podstawie ?

Osobiście odradzam !

 

A na przykład DZIADEK i parę autorytetów by się jeszcze znalazło .

A dlaczego :question:

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Nie chcę zaśmiecać tematu paweljack i prosiłbym o przeniesienie postów do odpowiedniego tematu, np:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/page-30?do=findComment&comment=341469

 

Zmienię zdanie, kiedy zobaczę wyniki prób wyrobów wytworzonych z użyciem mniejszej niż zalecana dawki peklosoli.

To że ładnie wyglądają nie oznacza, że są bezpieczne.

Botuliny nie da się wyczuć ani zapachem, ani smakiem.

 

 

 

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • 11 miesięcy temu...

W ramach treningu trochę żywieckiej.

 

post-55133-0-02245200-1424691078_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Podaj adres bo chyba nie wytrzymam i Cię nawiedzę.  :) Ja teraz wędzę polędwiczki, boczki i żeberka.  :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Ładna kiełbaska, troszkę więcej tłuszczyku by się zdało. pisałeś na samym początku - 20 g/kg peklosoli klasa I, II,III, a tłuszcz zasolony, też 20g/kg?


20g/kg to nie za dużo trochę?

Filemonek

troszkę więcej tłuszczyku by się zdało.

Wtedy będzie żywiecka filemonka, ta ilość jest zgodna z recepturą.

 

 

20g/kg to nie za dużo trochę?

Taka receptura, mało tego nawet jest jeszcze plus 4g podczas produkcji.

 

 

a tłuszcz zasolony, też 20g/kg?

Tak.

 

 

Ładna kiełbaska

Dziękuję.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 1 miesiąc temu...

Trochę żywieckiej na Święta.

 

post-55133-0-64605400-1427750427_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 1 rok później...

Żywiecką robię dość regularnie. Najczęściej w osłonkach białkowych fi 55.

 

 

post-55133-0-77010000-1460380549_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 1 rok później...

Żywiecką robię dość często, oczywiście po jakimś czasie nauki tutaj, wiem, że "tłuszcz" podany na początku nie był tłuszczem tak do końca. Ale po to tu jesteśmy, żeby się uczyć.

 

 

post-55133-0-53307100-1508764860_thumb.jpg   post-55133-0-40888600-1508764866_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-24487800-1508764872_thumb.jpg   post-55133-0-55169000-1508764880_thumb.jpg

 

 

 

W osłonkach białkowych:

 

post-55133-0-37811300-1508764892_thumb.jpg

 

 

Ostatnio Gregtom kupił mi w Niemczech 3 rozmiary jelit wołowych prostych, więc wracam do robienia w naturalnych jelitach zarówno żywieckiej jak i krakowskiej suchej.

 

 

post-55133-0-90203400-1508764898_thumb.jpg

 

 

No i na koniec pytanie, może trochę zaczepne ale dlaczego wszystkie sklepy z akcesoriami wędliniarskimi u nas mają w szyldzie, w tej czy w innej formie "wędliny domowe" a nie mają wyboru jelit wołowych, ale chemię do wędlin owszem, czemu nie?  :rolleyes:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

O, i to jest pytanie! Pytasz o wołowe wiankowe - nie ma, o kątnice wołowe - nie ma, o saletrę - nie ma, o osłonkę białkową fi 100 - jest w odcinkach 300metrowych :mad: . Nie ma to jak dobry sklep internetowy ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Ładna ta żywiecka, nawet ta pierwsza bez tego tłuszczu (wygląda jak krakowska).

Paweł, jelita proste wołowe kaliber:45-50 kupisz w www.robimywędliny.pl. Mają 10 m po 29 zł.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Dzięki za mile słowa.  :)  Co do jelit, to takie są bez problemu, chociaż ostatnio często trafiam raczej 45- :D. Natomiast zamówiłem sobie do tatrzańskiej 50-55, do żywieckiej tu użyte 55-65 a do krakowskiej mam 65+. I o takie pytam sprzedawców.  :mad:  :D

 

 

Serdeczne pozdrowienia

Również Cię pozdrawiam.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

dlaczego wszystkie sklepy z akcesoriami wędliniarskimi .... nie mają wyboru jelit wołowych,
 

Tak jest od czasu choroby wściekłych krów.

Jelit wołowych nie ma w oficjalnej ofercie ale jak "poskrobiesz"...:D 

Ja kupuję niezmiennie od lat 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

dlaczego wszystkie sklepy z akcesoriami wędliniarskimi .... nie mają wyboru jelit wołowych,
 

Tak jest od czasu choroby wściekłych krów.

Jelit wołowych nie ma w oficjalnej ofercie ale jak "poskrobiesz"... :D

Ja kupuję niezmiennie od lat 

No może i tak, chociaż nie piszę, że nie ma w ogóle, tylko że nie ma wyboru.

 

 

Pawełku super wyrob!

Dziękuję Karolu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Witam. Zrobiłam kopie przepisu Twojej żywieckiej,jednak mam wątpliwości co do wody użytej,czy te 25% to w stosunku do którego mięsa ,wołowego?,czy ja dobrze zrozumiałam . Nie chciałabym popsuć wyrobu.Pozdrawiam

Witaj. Przyjmijmy, że kilogram = litr. Jeżeli masz kilogram wołowego i III wp. razem, to wody dodajesz 250 ml, do obu razem, dodajesz przyprawy i wyrabiasz - kutrujesz lub w warunkach domowych możesz blendować.


[Dodano: 31 paź 2017 - 22:10]

post-55133-0-15601700-1509484199_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 Dziękuję za odpowiedz Przygotowuję przepisy ,które chce zrobić na Święta Jeszcze zapytam ,czy taką kiełbaskę można do próżni  i ile ewentualnie może w niej poleżeć

Drobiazg. Wszystko pakuję do próżni. 2-3 miesiące bez mrożenia. Czasami zdarza się, że zapodzieje się gdzieś kawałek, to i dłużej..

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dzięki ,robisz ładne wyroby ,apetyczne :clap:

Dziękuję.  :blush:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 2 miesiące temu...

Również muszę spróbować zrobić tą żywiecką. Wygląda wyśmienicie.

Dzięki, polecam zwłaszcza w naturalnym jelicie..

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.