Motaba Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2014 Peklowałem szyneczkę wg kalkulatora, wędziłem oraz parzyłem wszystko wg przepisów z forum. Wędlinki smaczne, dobre nie zmieniają koloru lecz mają jedną wadę są troszkę jak dla mnie za suche co robię nie tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2014 W porownaniu do sklepowych, nasze są zawsze suchsze Często spotykam się z opinią ludzi przyzwyczajonych do tanich wyrobów sklepowych: "smaczne, ale jakieś takie suche" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-343285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2014 Napisz w jakiej temperaturze wędziłeś i jak parzyłeś wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-343287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Masz za dużą temperaturę przy parzeniu.Musisz parzyć z termometrem wbitym w mięso. Edytowane 29 Marca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-343297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2014 Bracie przyzwyczaiłeś się do pięknych soczystych - marketowych .Powinieneś pokazać nam sprzęt ,którym peklowałeś , wędziłeś i parzyłeś. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-343298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2014 Motaba a do jakiej temperatury wewnątrz parzyłeś? I jaki masz termometr? Szynki część ludzi parzy do 72 ale niektórzy do 68. Jeżeli wybrałeś górną granicę i masz zły termometr to mogłeś przeparzyc. Miałem podobnie na początku dopóki nie kupiłem dobrego termometru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-343308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2014 Parzę z termometrem w środku wędliny do maks 67 C i od razu wkładam do studzenia w wodzie.Wędzonki są soczyste. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-343313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motaba Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) wędziłem 1,5h do 42C, temperatura w wędzarni 70C, parzyłem od 42C do 72C, woda 80C, termometry sprawne, studziłem w temperaturze 8C (ale nie w wodzie moze to błąd) Edytowane 30 Marca 2014 przez Motaba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-343457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motaba Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ponawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-344019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jedynie co mogło jeszcze mieć wpływ, to nastrzyknięte mięso.W Niedzielę robiłem pieczeń i mimo 3h pieczenia mięso było twarde.Mięso z promocji. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-344022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 nie znam się na rozbiorze szynki,jeśli robiłeś z tych kawałków co na zdjęciu to będą po parzeniu bardziej suche i twarde jak inne kawałki po wiszą trzy tygodnie i robią się miękkie (bez parzenia) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-344024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 wędziłem 1,5h do 42C, temperatura w wędzarni 70C, parzyłem od 42C do 72C, woda 80C a czy przypadkiem czas wędzenie nie za krótki ? ja szynki wędzę z 5 godzin w temp ok 50*, temp. w wędzarni 70* moim zdaniem za wysoka ?? parzenie do górnej granicy(szynek) 72* też zrobiło swoje, jak studziłeś rozwieszone na powietrzu to temp. wewnątrz podniosła się jeszcze ok 1-2*. wędziłem oraz parzyłem wszystko wg przepisów z forum według których przepisów konkretnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-344064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Motaba. Mam wrażenie, że dwa razy obrabiałeś termicznie. Pokaż jaki masz termometr zamontowany w wędzarni? Może być link z allegro. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-344165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 MotabaNapisz jakie to było mięsko z własnego chowu, zakupione w dobrym sklepie, czy hipermarket. Być może nie jest to Twój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-344170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jayc Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 pytanko-czy szynke po wedzeniu gotujemy 15 minut a potem skrecamy temperature i czekamy na te 68 stopni czy robimy w garze 80 stopni,nie gotujemy i czekamy do 68. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 68 stopni to szynka ma miec w srodku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 pytanko Poszukaj odpowiedzi tu http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1600-cz-iii-wedzonki-wiejskie-tzw-parnikowe Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 pytanko-czy szynke po wedzeniu gotujemy 15 minut a potem skrecamy temperature i czekamy na te 68 stopni czy Nie gotujemy, tylko parzymy !Temperaturę wody polecam ustawić na około 75 C i czekać aż szynka dojdzie w środku do 68-72 C.Po osiągnięciu temperatury wkładamy szynkę do ciepłej wody i dolewamy co raz zimniejszej.Po ostygnięciu wyciągamy i do lodówki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Akurat szynkę sugeruję wrzucić bezpośrednio z wędzarni do wrzątku Inne tak jak pisze miro 75/80st C Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Akurat szynkę sugeruję wrzucić bezpośrednio z wędzarni do wrzątku A cemu tak ... ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A temu żeby ją momentalnie "zamknąc" powierzchniowo i żeby nie była sucha ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Pod warunkiem że ktoś wędzi szynkę na zimno.Białko ścina się już przy około 42 C Tak więc nie ma co ścinać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 WĘDZONKI - peklowanie, wędzenie i gotowanie Autor tekstu: Dziadek- wtorek, 14 listopada 2006 "Widzę, jak pięknie z wędzarni unosi się dym. Co jakiś czas, w ciągu godziny, kontroluję temperaturę, która jest stabilna i wynosi 55 st.C." dalej... "Pozostałe w wędzarni wędzonki maja już odpowiedni kolor i wędrują do gotującej się wody, o temp. ok. 100 st.C. Wrzucenie szynek na gotującą wodę ma na celu natychmiastowe ścięcie białka na ich powierzchni, co nie pozwoli na wypływanie soków z wewnętrznych mięśni szynki, a uczyni ją bardziej soczystą." i bądź tu mądry... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Słuchać DZIADKA, przeciez to żadna filozofia ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Srata tata ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9621-suche-w%C4%99dliny/#findComment-345923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.