barjab Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Pytanie może z gruntu durne ale boczek będe wędził pierwszy raz i zastanawiam się jaki kawałek kupić tzn. czy ma on być wycięty jak gruby plaster i wtedy do podania kroję ten gruby plaster w drugą stronę na plasterki, jakby wzdłuż włókien mięsa niestety, czy w takim razie walczyć o kawałek wycięty wzdłuż i wtdy plastry wychodzą tak jak normalne tylko mniejsze? A może przy boczku to bez znaczenia? Mam nadzieje, że powyższe jest choć trochę zrozumiałe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1157-czesc-ii-rozbior-poltuszy-wieprzowej Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barjab Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 No właśnie i mając taki prostokątny kawałek boczku, w którą stronę dzielić go na mniejsze o to mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 No przecież nie oddzielasz tłustego od chudego ... Patrzysz jak to wygląda i porcjujesz na mniejsze tak jak Ci pasuje można i w poprzek i wzdłuż ja staram się robić takie ok 1kg. Wiadomo że jak patrzysz na przekrój i widzisz po prawej sam tłuszcz to wzdłuż już go nie kroisz chyba że lubisz ...Cholera jak to ciężko wytłumaczyć rzeczy oczywiste i w słowa ubrać to tak jak w KMN z wyjaśnianiem która noga jest prawa .... prawa to ta że jak śpimy na brzuchu to ta od ściany Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Na boczku widać jak były kości.Kroisz między byłymi kościami i już masz kawałki boczku do wędzenia. Roger, faktycznie .... trudno tłumaczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 No właśnie i mając taki prostokątny kawałek boczku, w którą stronę dzielić go na mniejsze o to mi chodzi.Tak jak napisał roger, z góry na dól albo z lewej do prawej, jak kilowe to szer. 15 cm jak chcesz mniejsze to to 7 cm szerokości oczywiście na oko. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 pokrój na paski 5-7cm,jak masz boczek ze skorą to będziesz widział (gdzie są cycki) kroisz od strony słoniny grzbietowej do ,,cycek,, inaczej pisząc od najbardziej tłustej części do najbardziej przerośniętej mięsem zerknij na zdjęcie to może coś pomogą Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1600-cz-iii-wedzonki-wiejskie-tzw-parnikowe Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barjab Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Heh chodziło mi tylko w którąs tronę ciąć na ok kilogramowe kawałki aby później plasterki z nich cięte nie wyszły wzdłuż włókien. Tym bardziej, że sam nie będę tego robił tylko ekspedientka w sklepie i chcę ją poprosić aby wycięłat ak aby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Heh chodziło mi tylko w którąs tronę ciąć na ok kilogramowe kawałki aby później plasterki z nich cięte nie wyszły wzdłuż włókien. Tym bardziej, że sam nie będę tego robił tylko ekspedientka w sklepie i chcę ją poprosić aby wycięłat ak aby było dobrze.Ja tam w boczku włókien nie widziałem. Dostałeś kilka odpowiedzi, ze zdjęciami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9680-jak-porcjowa%C4%87-boczek/#findComment-345846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.