SZCZEPAN Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2007 Wędzenie jest metodą konserwacji żywności: mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp. za pomocą dymu.W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.Metody wędzenia:• wędzenie zimne: 16-22°C • wędzenie ciepłe: 22-40°C • wędzenie na gorąco: 40-90°C Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych bukowego, dębowego i jałowcowego.Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu).Wędzenie ma na celu:• nadanie charakterystycznego, cenionego zapachu i smaku, pochodzącego z różnorodnych (w przewadze fenolowych) składników dymu otrzymanego w wyniku powolnego spalania (suchej destylacji) trocin uzyskanych z odpowiedniego gatunku drewna (buk, olcha, jałowiec, grusza, grab, jabłoń, klon); • obsuszenie, zwłaszcza powierzchniowe i w ten sposób zwiększenie wartości pokarmowej i trwałości produktów wędzonych; • impregnację różnorodnymi składnikami dymu wędzarniczego (np. krezolami) o działaniu wyraźnie bakteriocydnym i w ten sposób wybitne zwiększenie trwałości produktów. Rodzaj użytego drewna ma wpływ na kolor produktu, szczególnie uwędzonej ryby. Grusza nadaje barwę czerwoną, akacja i olcha - cytrynową, lipa, buk, jesion i klon - złocistożółtą, dąb - brązową. Drewna z drzew iglastych nie stosuje się, gdyż ich żywica paląc się nadaje wędzonkom smak terpentyny i powoduje oblepianie mięsa sadzą. Wyjątek stanowi jałowiec, który jednak należy stosować z umiarem. Drewnem rozpala się ognisko, trociny natomiast służą do zagęszczania dymu.Skład chemiczny dymu wędzarniczego jest bardzo złożony i w dużym stopniu zależy od:• stosowanego drewna (łącznie z dodatkami w rodzaju jałowca, wrzosu lub liści laurowych) • sposobu spalania drewna • warunków tlenowych • wilgotności, itSkładniki dymu to przede wszystkim: związki fenolowe (np. gwajakol, fenol, krezole, pirokatechol, ksylenol, naftol, tymol), kwasy organiczne (np. kwas octowy, kwas mrówkowy), związki karbonylowe (np. aldehyd mrówkowy, furfural, aceton, wanilina).Ze względu na obecność w dymie związków rakotwórczych, a także z przyczyn technologicznych, coraz częściej zamiast podwędzania stosuje się dodatek preparatu wędzarniczego tj. kondensatu dymu pozbawionego frakcji związków kancerogennych, w szczególności do wyrobów produkowanych masowo, np. parówek.Dym wędzarniczy jest swego rodzaju aerozolem i w powietrzu, o różnym nasyceniu parą wodną, zawiera zawieszone produkty niepełnego spalania drewna w postaci cząstek o średnicy 10-8 do 10-7 cm. Zdolność dyfuzji jego składników w dużym stopniu zależy od wielkości cząstek, gęstości dymu, struktury materiału wędzonego, istnienia warstwy osłaniającej, kąta przepływu dymu w stosunku do powierzchni materiału, prędkości przepływu dymu, jego temperatury, wilgotności itd.Urządzenia techniczne do wędzenia, czyli wędzarnie, podobnie jak suszarki, charakteryzują się mnogością systemów - zależnie od technicznego poziomu produkcji i rodzaju wędzonych produktów. W wędzarniach przemysłowych systemu komorowego materiał rozmieszczony na ramach może być przesuwany okresowo lub może być w ciągłym ruchu. W wędzarniach tunelowych materiał może przesuwać się na wózkach, a wędzarni turbinowej odbywa się spiralną drogą w wieży wędzarniczej na tacach rozmieszczonych na taśmie.Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe. Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych. Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Odświeżam temat w związku z różnymi opiniami i poradami . Będę zamieszczał skany lub linki do materialów opisujące ten proces produkcji . Wnioski sami zainteresowani sobie wyciagną. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Najnowsze opracowania. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dziadku, jeśli to jest z tej nowej książki o wędzeniu, to pewnie jutro będziemy usuwać. Ten tekst był już na forum w zeszłym roku, ale dostaliśmy polecenie od autora, by go usunąć.Może tym razem się utrzyma. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia 2015 W publikacji nie ma zaznaczone że nie wolno, tak jak w tej.Jak trzeba kasować to trudno. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dziadku, nie mam zamiaru kasować. Zrobimy to, kiedy ten Pan znów się odezwie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zrobimy to, kiedy ten Pan znów się odezwie.Myślę, że nie ma potrzeby. Przemawia do mnie ten fragment: W tej definicji zawiera się również pozwolenie na kopiowanie. Możemy kopiować dowolną książkę, skrypt, prezentację, notatki i wszelkie inne materiały edukacyjne dla siebie, swojej rodziny, przyjaciół i innych osób, z którymi jesteśmy w związku osobistym. Jestem z DZIADKIEM bardzo związany. Całość tu: http://conasuwiera.pl/kserowanie/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Pawle, wiem co piszę. Poza tym przeczytaj dokładnie o którą część skanów Dziadka mi chodziło, a jest ich kilka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Porady dobrego wędzenia z 1926 roku. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-396510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wiem jak spytać , więc spytam wprost jak się ma spalenie jednej paczki np Marlboro (w sensie ilości szkodliwych substancji ze szczególnym uwzględnieniem WMA - jeżeli macie lepsze odniesienie niż paczka "fajek" to je podajcie) versus np 1 kg kiepsko uwędzonej wędzonki (dajmy na to średnio tłustego boczku) , chodzi mi oczywiście o "rząd" wielkości a nie dokładne wyliczenia . Pytam ,dlatego chciałbym mieć odniesienie . Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Małgoś Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/969-w%C4%99dzenie/#findComment-397003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.