paweljack Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Kiełbasa grillowo - ogniskowa. To trochę inna wersja prezentowanej przeze mnie wcześniej kiełbasy. Składniki na 5 kg. Wieprzowina I kl. - z rozbioru szynki - 0,75 kgwieprzowina II kl. - z rozbioru szynek i łopatek 70/30 - 3,5 kgwieprzowina III kl. - z rozbioru szynki - 0,5 kgWołowina II kl. - 0,25 kg Przyprawy: Peklosol/sól - 50/50 - 20 g/kgpieprz - 1,5 g/kgmajeranek - 2 g/kgczosnek - 2 g/kg Peklowanie 48 godzin Rozdrabnianie Wieprzowina I kl. na sitku 10Wieprzowina II kl. na sitku 8Wieprzowina III kl. oraz wołowina II klasy - 3 razy (sitko 8,4,3) + 20 % wody lub lodu Mieszanie:Wieprzowinę III kl. i wołowinę II kl. mieszamy z wodą i resztą przypraw do uzyskania kleistej masy ( kutrowanie, blendowanie)Wieprzowinę I kl. mieszamy z wieprzowiną II kl. do uzyskania kleistości, po czym dodajemy do tego wymieszaną wp. III i wołowinę. Jelita wieprzowe 32 + batony 22-25 cm Osadzanie 1 godzina w pomieszczeniu niechłodzonym. Osuszanie30 minut w temp. 50 st. Wędzenie dymem gorącym w temp. 50 st. 1,5 godziny Parzenie w temperaturze 72-75 stopni 20-25 minut. Edytowane 6 Maja 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Pawle - tak z doświadczenia - kiełbaski z przeznaczeniem na gril/ognisko - po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce?Czytam te przepisy i raczej z przewagą "parzącą" więc sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Czerwca 2015 po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce? Najlepiej zostaw na surowo , po co dwa razy maltretować ciepłem . Należy jednak zwrócić uwagę by prawidłowo przechowywać do momentu grilowania . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Peklosol/sól - 50/50 Paweł a to nie będzie szkodzić na grillu czy ognisku? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Pawle - tak z doświadczenia - kiełbaski z przeznaczeniem na gril/ognisko - po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce?Czytam te przepisy i raczej z przewagą "parzącą" więc sam już nie wiem Wszystko parzone, można oczywiście zrobić jak pisze andrzej k ale grill to lato, więc trzeba uważać, zwłaszcza, że mniej peklosoli, no i u mnie nie wszyscy chcą surową. Peklosol/sól - 50/50Paweł a to nie będzie szkodzić na grillu czy ognisku?Zdrowe Panie jak nie wiem, a jakie smaczne. Możesz robić 20% peklosoli i 80% soli, możesz oczywiście bez peklosoli, ale szarą zjedzą raz, później będą Ci marudzić. Na co dzień więcej szkodliwych rzeczy nas otacza niż trochę peklosoli. Ja uważam, że przede wszystkim ma być bezpiecznie. Edytowane 2 Czerwca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Na co dzień więcej szkodliwych rzeczy nas otacza niż trochę peklosoli. Ja uważam, że przede wszystkim ma być bezpiecznie. A to podstawa. Muszę spróbować Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Wróbel 75 ma rację,wędliny przeznaczone na grill nie peklujemy.Jeżeli ktoś chce mieć ładny kolor może dodać mielonej papryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Wróbel 75 ma rację,wędliny przeznaczone na grill nie peklujemy.Bardziej prawidłowym określeniem jest, że nie powinno się.Ale już wcześniej napisałem co myślę o tym i było w różnych tematach wałkowane wiele razy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) x Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Sezon grillowy w pełni, trzeba na bieżąco uzupełniać zapasy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2016 no pieknie....... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Czerwca 2016 no pieknie....... Dzięki, będę jeszcze w czerwcu robił. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lipca 2016 Sezon trwa, potrzeby spore. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lipca 2016 Oglądam te balerony, szynki indycze , kiełbasy w batonach - i te tutaj - Paweł Zaszalałeś wygląda piknie i zapewne tak smakuje Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Lipca 2016 Czasami zastanawiam się ile osób liczą wasze rodziny bo po ilości wyrobów, jak i częstotliwości produkcji mam wrażenie że niektórzy żywią co najmniej kompanię ludzi Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Lipca 2016 Mariusz bo my tylko to co zrobimy to jemy.Nie kupujemy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Lipca 2016 Wiesz, ja też to co zrobię to rodzina wciąga sklepowego to ja już bardzo, ale to bardzo dawno nie widziałem ale ileż można jeść mięcha lato przecież mamy Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Lipca 2016 A latem to sie miecha nie jada?Grille kociolki pieczenie itd.itpJajecznice na boczku na wedzonce na kielbasie? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Lipca 2016 Czasami zastanawiam się ile osób liczą wasze rodziny Mariusz - jak już uruchamiać kombajn...ja robie częściej jesien - zima wczesna wiosna - lato wczesna jesień - serki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Lipca 2016 Mięsożercy ale macie rację mięcho w każdej postaci to Polskie menu, cóż, widzę to po swojej rodzinie, ale z opowieści dziadków wynikało co innego, dzisiaj, jakby na obiad postawił przed rodziną gar zsiadłego NORMALNEGO mleka, i tłuczone ziemniaki okraszone grubymi skwarami to rodzinka uznałaby że tata zwariował Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) Weekend długi... Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Tak myślę, że jak do bezpośredniego spożycia (może nie takie ilości) to peklsól w całości zastąpić solą (bardziej zdrowo). Nawet może bym nie wędził tylko prosto na grill. Paweł, Twoje kiełbaski wyglądają super i pewnie tak samo smakują. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 to peklsól w całości zastąpić solą Zawsze możesz tak zrobić ze swoją grillową. Moja jest taka i taka smakuje, wędzona.A jeśli chodzi o peklosól to używam 100%. Tak jest zdrowo bo bezpiecznie, zwłaszcza w upałach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 jeśli chodzi o peklosól to używam 100%. Tak jest zdrowo bo bezpiecznie Ja też . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.