Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowo - ogniskowa Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa grillowo - ogniskowa. To trochę inna wersja prezentowanej przeze mnie wcześniej kiełbasy.

 

Składniki na 5 kg.

 

Wieprzowina I kl. - z rozbioru szynki - 0,75 kg

wieprzowina II kl. - z rozbioru szynek i łopatek 70/30 - 3,5 kg

wieprzowina III kl. - z rozbioru szynki - 0,5 kg

Wołowina II kl. - 0,25 kg

 

Przyprawy:

 

Peklosol/sól - 50/50 - 20 g/kg

pieprz - 1,5 g/kg

majeranek - 2 g/kg

czosnek - 2 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Rozdrabnianie

 

Wieprzowina I kl. na sitku 10

Wieprzowina II kl. na sitku 8

Wieprzowina III kl. oraz wołowina II klasy - 3 razy (sitko 8,4,3) + 20 % wody lub lodu

 

Mieszanie:

Wieprzowinę III kl. i wołowinę II kl. mieszamy z wodą i resztą przypraw do uzyskania kleistej masy ( kutrowanie, blendowanie)

Wieprzowinę I kl. mieszamy z wieprzowiną II kl. do uzyskania kleistości, po czym dodajemy do tego wymieszaną wp. III i wołowinę.

 

Jelita wieprzowe 32 +

 

batony 22-25 cm

 

Osadzanie 

1 godzina w pomieszczeniu niechłodzonym.

 

Osuszanie

30 minut w temp. 50 st.

 

Wędzenie dymem gorącym w temp. 50 st. 1,5 godziny

 

Parzenie w temperaturze 72-75 stopni 20-25 minut.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce?

 

 

Najlepiej zostaw na surowo , po co dwa razy maltretować ciepłem .  Należy jednak zwrócić uwagę by prawidłowo przechowywać :D  do momentu grilowania .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle - tak z doświadczenia - kiełbaski z przeznaczeniem na gril/ognisko - po uwędzeniu parzyć czy podpiec w wędzarce?

Czytam te przepisy i raczej z przewagą "parzącą" więc sam już nie wiem ;)

Wszystko parzone, można oczywiście zrobić jak pisze andrzej k ale grill to lato, więc trzeba uważać, zwłaszcza, że mniej peklosoli, no i u mnie nie wszyscy chcą surową. 

 

 

 

Peklosol/sól - 50/50

Paweł a to nie będzie szkodzić na grillu czy ognisku?

Zdrowe Panie jak nie wiem, a jakie smaczne.  :rolleyes:  Możesz robić 20% peklosoli i 80% soli, możesz oczywiście bez peklosoli, ale szarą zjedzą raz, później będą Ci marudzić. Na co dzień więcej szkodliwych rzeczy nas otacza niż trochę peklosoli. Ja uważam, że przede wszystkim ma być bezpiecznie.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na co dzień więcej szkodliwych rzeczy nas otacza niż trochę peklosoli. Ja uważam, że przede wszystkim ma być bezpiecznie.

A to podstawa. Muszę spróbować :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróbel 75 ma rację,wędliny przeznaczone na grill nie peklujemy.

Bardziej prawidłowym określeniem jest, że nie powinno się.

Ale już wcześniej napisałem co myślę o tym i było w różnych tematach wałkowane wiele razy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Sezon grillowy w pełni, trzeba na bieżąco uzupełniać zapasy.

 

post-55133-0-17660200-1465915434_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no pieknie.......:)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no pieknie....... :)

Dzięki, będę jeszcze w czerwcu robił.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Oglądam te balerony, szynki indycze , kiełbasy w batonach - i te tutaj - Paweł Zaszalałeś  :)  wygląda piknie i zapewne tak smakuje :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami zastanawiam się ile osób liczą wasze rodziny ;) bo po ilości wyrobów, jak i częstotliwości produkcji mam wrażenie że niektórzy żywią co najmniej kompanię ludzi :D

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, ja też to co zrobię to rodzina wciąga :D  sklepowego to ja już bardzo, ale to bardzo dawno nie widziałem ale ileż można jeść mięcha :question::facepalm: lato przecież mamy  :) 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czasami zastanawiam się ile osób liczą wasze rodziny
  Mariusz - jak już uruchamiać kombajn...ja robie częściej jesien - zima wczesna wiosna - lato wczesna jesień - serki :) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięsożercy ;):tongue::D  ale macie rację mięcho w każdej postaci to Polskie menu, cóż, widzę to po swojej rodzinie, ale z opowieści dziadków wynikało co innego, dzisiaj,  jakby na obiad postawił przed rodziną gar zsiadłego NORMALNEGO mleka, i tłuczone ziemniaki okraszone grubymi skwarami to rodzinka uznałaby że tata zwariował :D

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Weekend długi...

 

post-55133-0-82052700-1682608098_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak myślę, że jak do bezpośredniego spożycia (może nie takie ilości) to peklsól w całości zastąpić solą (bardziej zdrowo). Nawet może bym nie wędził tylko prosto na grill. Paweł, Twoje kiełbaski wyglądają super i pewnie tak samo smakują. :clap:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to peklsól w całości zastąpić solą

Zawsze możesz tak zrobić ze swoją grillową. Moja jest taka i taka smakuje, wędzona.

A jeśli chodzi o peklosól to używam 100%. Tak jest zdrowo bo bezpiecznie, zwłaszcza w upałach.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeśli chodzi o peklosól to używam 100%. Tak jest zdrowo bo bezpiecznie
:thumbsup: Ja też . 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.