Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Smakowicie wgląda, a w środku wszystko co lubię.  :clap:

Jeszcze na kolację zostało i nie mając czasu bo człek głodny zimne zjadłwszy nie odgrzewając.... I co ... Zimne też super ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-611002
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

 

Siolanka ... Miła posiadówka ;)

 

 

Taką miseczkę zupki to nawet teraz bym zmieścił .... :thumbsup::clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-628512
Udostępnij na innych stronach

Panowie jesteście nienormalni moralnie... ;) Jak można takie propozycje.... ;)  Ja strzegę i stoję na straży mego odchudzania i trzymania linii co widać na zdjęciach :cry:  :cry:  :facepalm: . I nie w głowie mi nocne szabrowanie po lodówce bo moja Anulka może  klapnąć lodówką tak że paluszki me mogą jak w gilotynie być obcięte. I bez pokus mi tu ;)  Ale czasem uda m sie znienacka na paluszkach tak podejść lodóweczkę ... Że Anulka uśpiona mocnym snem nie usłyszy szperania ;)  I wówczas biorę wszystko co w łapska wpadnie   :devil:  :blush:   :angel:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-628581
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak się napaczałem i naczytałem o waszych że pasztetach no to i ja se zrobiłem ;) Tylko czy to aby pasztet... Taką mam nadzieję.  Dałem 1 kg wątróbek kurczęcych, 1 kg boczku  dwa uda kurczęce oraz 3 jajka i przyprawy. No i przez maszynkę ;) Część zmieszałem z czosnkiem a druga część z mielonymi grzybami.    Smakuje dobrze ... Podpowiedzcie jakie najlepsze proporcje do pasztetów ;)

post-58531-0-16122600-1557661556_thumb.jpg

post-58531-0-16444900-1557662086_thumb.jpg

Edytowane przez januszfeniks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-631252
Udostępnij na innych stronach

Pasztet jak bigos z reguły na "winie". Im więcej rodzajów mięs tym lepiej. Czy są uniwersalne proporcje chyba nie. Spróbuj dać ciut tak 1/5 kurzej wątrobki, wątroby wieprzowej. Dla nie zdecydowanie lepszy smak jak są dwie. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-631261
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiscie nigdy nie daje kurzej watrobki do pasztetu niedrobiowego , wedlog mnie jest za delikatna , cieleca badz wieprzowa czasami z mlodej wolowiny .miesa rozne mniej wiecej w takich samych proporciach , my lubimy pasztet taki zeby ladnie sie kroil i nie byl smarowny ,( takie tez robimy) przed duszeniem mieso jest podsmazane ,watrobka rowniez i juz nie jest duszona tylko w takiej postaci mielona i dodawana do reszty .) dajemy srednio 2-3 jajka na kilogram masy pasztetowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-631318
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zdjęcia z warsztatów. Temat. Przed wojenne smaki regionu.  Gęsina oraz ryba. Działo się wiele. Były pulpeciki z gęsiny, piersi oraz zupa rybna. Nie zabrakło tez i stynki ;)

post-58531-0-11537900-1562409835_thumb.jpg

post-58531-0-94835100-1562409836_thumb.jpg

post-58531-0-42149300-1562409838_thumb.jpg

post-58531-0-98401700-1562409839_thumb.jpg

post-58531-0-48651800-1562409841_thumb.jpg

post-58531-0-64338500-1562409842_thumb.jpg

post-58531-0-55612100-1562409844_thumb.jpg

post-58531-0-77935200-1562409845_thumb.jpg

post-58531-0-92297100-1562409846_thumb.jpg

post-58531-0-55404900-1562409848_thumb.jpg

post-58531-0-98096500-1562409936_thumb.jpg

post-58531-0-97344100-1562409938_thumb.jpg

post-58531-0-73365200-1562409940_thumb.jpg

post-58531-0-96415800-1562409942_thumb.jpg

post-58531-0-47919700-1562409944_thumb.jpg

post-58531-0-92941000-1562409945_thumb.jpg

post-58531-0-15037100-1562409947_thumb.jpg

post-58531-0-65842600-1562409948_thumb.jpg

post-58531-0-75653500-1562409950_thumb.jpg

post-58531-0-42459200-1562409952_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-634477
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wędzarnia jeszcze nie skończona ale wędzić już można. Troszkę sie zapomniałem z wędzeniem robiąc w tym czasie wiele innych prac  w koło wędzarni. No i zeszło pewnie z jakieś 6 godzin ;( Jak zerkniołem na zegarek która to godzina to dopiero zdałem sobie sprawę że wędzonki tyle w niej wiszą ;) No i dostałem fajny przepis na zupę rybną. Własnie auto na warsztacie to jest chwila by stanąć w kuchni do obiadku ;)

Zupa rybna- przepis

Do bulionu warzywnego dodajemy pomidory Pelati, trawę cytrynową, liście limony, imbir. Gotujemy 30 minut. Przecedzamy i miksujemy, dodajemy mleko kokosowe, pastę red curry, śmietanę. Doprawiamy do smaku solą. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy łososia, dorsza i krewetkę – pokrojone w małe kawałki i gotujemy 30 sekund. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. 1 szklanka – bulionu warzywnego 2 szklanki – pomidorów Pelati ½ szt. – trawy cytrynowej 1 szt. – listka limony Świeży imbir do smaku (można na dodać na starty razem z rybami do smaku) ½ szklanki – mleka kokosowego ¼ szklanki – śmietany 18% Pasta red curry do smaku 2 szt. – krewetki 16/20 30 g – łososia 30 g – fileta z dorsza

post-58531-0-79068300-1563525539_thumb.jpg

post-58531-0-61353600-1563525556_thumb.jpg

post-58531-0-41690100-1563525560_thumb.jpg

post-58531-0-83369800-1563525564_thumb.jpg

post-58531-0-44188000-1563525570_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-635329
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

 

 

Łykendowe wędzenie...

 

 

Janusz ....... bardzo Tobie do twarzy z tymi wędlinkami . :)    Wędzonki cudnej urody  :thumbsup:  :clap: 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9933-wyroby-feniksa/page/5/#findComment-643635
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.