Afryka Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Mój eksperyment wygląda tak: Kiełbasa polska obtoczona w papce z popiołu i serwatki. Drugi dzień schnięcia, chwilowo wyniesione z piwnicy na pole;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Dziadku Maćku... jak dalece odsuniesz w czasie konsumpcję...Popopopiołówki? Edytowane 25 Czerwca 2014 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Jeśli smrodu w domu nie będzie ok 4 tyg potrzymam. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Wczoraj zasypałem dwa dwugłowe mięśnie. Różnią się sposobem zasolenia. Jeden peklowany wg przepisu a drugi peklowany z użyciem 4 % peklosoli. Reszta procesu bez zmian. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Cóż mam powiedzieć , również przepołowiłem eksperyment. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Moja modyfikacja eksperymentu okazała się nieudana; oblepienie kiełbasy papką z popiołu i serwatki nie było trwałe. Dzisiaj, kiedy wszystko już dobrze wyschło, odpadło od kiełbasy. W papce powinien być jakiś składnik klejący, może mąka? Jeszcze kiedyś wrócę do tego sposobu. Na razie kiełbasy zostały opłukane wodą i zamoczone na kilka godzin w serwatce. Dalej będą w ten sposób dojrzewały.Ponieważ popiołu mam sporo to rozpocznę eksperyment w oryginalnej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Siostry dwie Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Moja modyfikacja eksperymentu okazała się nieudana; oblepienie kiełbasy papką z popiołu i serwatki nie było trwałe. Dzisiaj, kiedy wszystko już dobrze wyschło, odpadło od kiełbasy. W papce powinien być jakiś składnik klejący, może mąka? No nie może być ... Już Ci chyba z tego co pamiętam EAnna podawała wcześniej rozwiązanie Ja wiem że człowiek jest z natury empirystą ale po co wyważać kolejny raz otwarte drzwi ? poczytaj o kumpiaku taką szynkę z nogą zabezpiecza się pomadą zrobioną ze smalcu i mąki, z tym że to inny sposób dojrzewania i bardzo istotne wtedy będą temperatura, przewiew i wilgotność istotne jest aby wyrób nie obsychał zbyt szybko powierzchniowo a równo w całej objętości.Dojrzewanie poprzez zagrzebanie w popiele teoretycznie powinno być bezpieczniejsze w wyższej temperaturze ale bez dodatkowych "wynalazków" typu serwatka, soda etc Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Kochani.. Niewiem czy trzymanie eksperymentu w miskach metalowych albo plastikowych pojemnikach bedzie dobrym rozwiazaniem.Wydaje mi sie ze dojrzewanie powinno odbywac sie w kartonach albo skrzyneczkach drewnianych bo one "oddychaja" i jakas np. wilgoc zostanie ewentualnie wyparowna/wydalona poprzez taki material.. Albo mozna by w jakims woreczku pluciennym albo koszyczku wiklinowym itp..(tak mi teraz przyszlo do glowy)..?! Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ile to się ma wałkonić w tym popiele?Wskaz sugerowany.... ? A może dowolność konieczna?Zamierzam toto dziobnąć troszkę po 14 dniach.... Dziadek Maciek 4 tygi....------Wczoraj niewiele wnosząc wizytacja...Temp 14*C...Ciemność...Nie śmierdzi....Popiół się nie rusza.... --------Po co/dlaczego jest ta folia na początku?To takie..... nie prymitywistyczne.... fuj...Oprócz, że napisali.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Gregtom misa była potrzebna do panierowania w popiele , teraz " wisi" , ale chyba powinna leżeć. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Gregtom misa była potrzebna do panierowania w popiele , teraz " wisi" , ale chyba powinna leżeć.Wujaszku.. co wisi..??Popiolu nie wklepujemy w mieso tylko obficie nim zasypujemy eksperymenta tak aby z kazdej strony warstwa miala przynajmniej 4 cm.. (Od spodu tez).. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Grześ u mnie taki ruch w interesie , że czasem wisi , czasem leży , czasem w chłodni, czasem we wędzarni , a czasem nie ma kiedy taczki załadować. Dokładnie leży wisząc na wysokim poziomie wędzarni. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Hej Onkel Thomi.. Nie czaruj.. hahaha.. To ma lezec w kartonie i ma byc zapomniane na kilka tygodni.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Przepakowałem mięsko do mniejszego kartonu, jest lepiej (więcej) zasypane. Ponad 4 cm z każdej strony. Pachnie ...popiołem Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Czerwca 2014 A popiół przed skonsumowaniem tych pyszności,tylko otrzepać?...nigdy jeszcze nie jadłam popiołu może nadszedł czas,by spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) A popiół przed skonsumowaniem tych pyszności,tylko otrzepać?...nigdy jeszcze nie jadłam popiołu może nadszedł czas,by spróbować?To bedzie ostatni i najdrozszy wydatek w tym eksperymencie..!Otoz trzeba zakupic oryginalna chinska szczotke ryzowa za jakies 400 - 500 groszy i owym unikalnym narzedziem po okresie dojrzewania, musimy zeszczotkowac popiolek i jego resztki z wyrobu.. Niektorzy przemywaja powierzchnie woda, inni przecieraja wilgotna szmatka inni wcinaja wyrob tylko po szczotkowaniu..Mozemy tez wyprobowac metode od naszego Rogera robiac "panade" jaka on zastosowal przy kindziuku aby zabespieczyc wyrob..Ruszta no Kochani glowa i pusccie wodza wlasnej fantazji.. Moze alkoholem przetrzec, moze miodem i morska sola a moze zalac goraca smola albo woskiem.. hihih Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 1 Lipca 2014 Wiesz,kiedyś robiłam pieczoną rybę w skorupie solnej,tzn.sól mieszało się z ubitym białkiem i oblepywało się tym rybę.No i do piekarnika.Może by zrobić taki sarkofag z białka i popiołu,upiec to,by białko nie mogło się popsuć i potem tam mięsko do dojrzewania włożyć...no i dosypać popiołu,by było szczelne?...wtedy można by na szczotce zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 1 Lipca 2014 Demi.. Siostrzyczko WB. I o to wlasnie chodzi.. Dzieki serdecznie za pomysl.. Dodam ze w/g pomyslu kolezanki, niemiaszki robia tzw. Salzbraten czyli karkowke, szynke itp. w soli i to nie jest nawet za slone.. (Fotka nie moja).! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 1 Lipca 2014 A kurak pieczony jak go Pan Bóg stworzył w żarze, przysypany ziemią ?Młodzieńcze lata się przypominają .... ech. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 17 Lipca 2014 Kilka dni temu sprawdzałem, było OK, a dzisiaj... Polędwica wyjęta z popiołu, dziwny zapach, jakby sera "śmierdzącego", popiół lekko wilgotny. Pomieszczenie suche, przewiewne, temp w upały ok 18/19 st.Co robić ? Już wywalić, czy próbować ratować ? tylko jak ?może umyję, podwędzę ... nie wiem Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzisiaj została opróżniona zawartość kartonu z popiołem.Wnioski:- brak oznak zepsucia- ubytek masy - około 50-60 %- smak charakterystyczny dla mięsa solonego odwodnionego, zabrakło smaku kwaśnego- poziom słoności: słone a wręcz za słone.- muszę wykonać powtórzenie eksperymentu lecz z pewnymi modyfikacjami. Polędwica wyjęta z popiołu, dziwny zapach, jakby sera "śmierdzącego", Prawdopodobnie polędwica miała podwyższone pH. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Czyli nasz Maciej miał pH Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 17 Lipca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 18 Lipca 2014 Polędwica wyjęta z popiołu, dziwny zapach, jakby sera "śmierdzącego", Co robić ? Dziadku Maćku, nie martw się tak bardzo, na wszystko jest rada, do "pizzy" zużyjesz i będziesz miał takie jak by to powiedzieć 2 w 1 . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 18 Lipca 2014 Do pizzy jak do pizzy, ale do kosza nadaje się wyśmienicie Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.