Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój eksperyment wygląda tak:

 

post-60673-0-74421500-1403685123_thumb.jpg

 

Kiełbasa polska obtoczona w papce z popiołu i serwatki. Drugi dzień schnięcia, chwilowo wyniesione z piwnicy na pole;)

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359058
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziadku Maćku... jak dalece odsuniesz w czasie konsumpcję...Popopopiołówki?

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359067
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zasypałem dwa dwugłowe mięśnie. Różnią się sposobem zasolenia. Jeden peklowany wg przepisu a drugi peklowany z użyciem 4 % peklosoli. Reszta procesu bez zmian.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359188
Udostępnij na innych stronach

Cóż mam powiedzieć , również przepołowiłem eksperyment. ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359193
Udostępnij na innych stronach

Moja modyfikacja eksperymentu okazała się nieudana; oblepienie kiełbasy papką z popiołu i serwatki nie było trwałe. Dzisiaj, kiedy wszystko już dobrze wyschło, odpadło od kiełbasy. W papce powinien być jakiś składnik klejący, może mąka? Jeszcze kiedyś wrócę do tego sposobu. Na razie kiełbasy zostały opłukane wodą i zamoczone na kilka godzin w serwatce. Dalej będą w ten sposób dojrzewały.

Ponieważ popiołu mam sporo to rozpocznę eksperyment w oryginalnej wersji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359209
Udostępnij na innych stronach

Siostry dwie :)

post-39812-0-17578300-1403768827_thumb.jpg

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja modyfikacja eksperymentu okazała się nieudana; oblepienie kiełbasy papką z popiołu i serwatki nie było trwałe. Dzisiaj, kiedy wszystko już dobrze wyschło, odpadło od kiełbasy. W papce powinien być jakiś składnik klejący, może mąka?

 

No nie może być ... :(  

 

Już Ci chyba z tego co pamiętam EAnna podawała wcześniej rozwiązanie ;)

 

Ja wiem że człowiek jest z natury empirystą ale po co wyważać kolejny raz otwarte drzwi ? poczytaj o kumpiaku taką szynkę z nogą zabezpiecza się pomadą zrobioną ze smalcu i mąki, z tym że to inny sposób dojrzewania i bardzo istotne wtedy będą temperatura, przewiew i wilgotność ;) istotne jest aby wyrób nie obsychał zbyt szybko powierzchniowo a równo w całej objętości.

Dojrzewanie poprzez zagrzebanie w popiele teoretycznie powinno być bezpieczniejsze w wyższej temperaturze ale bez dodatkowych "wynalazków" typu serwatka, soda etc ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359215
Udostępnij na innych stronach

Kochani.. Niewiem czy trzymanie eksperymentu w miskach metalowych albo plastikowych pojemnikach bedzie dobrym rozwiazaniem.

Wydaje mi sie ze dojrzewanie powinno odbywac sie w kartonach albo skrzyneczkach drewnianych bo one "oddychaja" i jakas np. wilgoc zostanie ewentualnie wyparowna/wydalona poprzez taki material.. Albo mozna by w jakims woreczku pluciennym albo koszyczku wiklinowym itp..(tak mi teraz przyszlo do glowy)..?!

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359224
Udostępnij na innych stronach

Ile to się ma wałkonić w tym popiele?

Wskaz sugerowany.... ? A może dowolność konieczna?

Zamierzam toto dziobnąć troszkę po 14 dniach.... :)

Dziadek Maciek 4 tygi....

------

Wczoraj niewiele wnosząc wizytacja...

Temp 14*C...

Ciemność...

Nie śmierdzi....

Popiół się nie rusza.... :)

--------

Po co/dlaczego jest ta folia na początku?

To takie..... nie prymitywistyczne.... fuj...

Oprócz, że napisali....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359229
Udostępnij na innych stronach

Gregtom misa była potrzebna do panierowania w popiele , teraz " wisi"  , ale chyba powinna leżeć.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359245
Udostępnij na innych stronach

Gregtom misa była potrzebna do panierowania w popiele , teraz " wisi"  , ale chyba powinna leżeć.

Wujaszku.. co wisi..??

Popiolu nie wklepujemy w mieso tylko obficie nim zasypujemy eksperymenta tak aby z kazdej strony warstwa miala przynajmniej 4 cm.. (Od spodu tez)..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359255
Udostępnij na innych stronach

Grześ u mnie taki ruch w interesie , że czasem wisi , czasem leży , czasem w chłodni, czasem we wędzarni , a czasem nie ma kiedy taczki załadować. :thumbsup:

Dokładnie leży wisząc na wysokim poziomie wędzarni. :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359256
Udostępnij na innych stronach

Hej Onkel Thomi.. Nie czaruj.. hahaha..  :D

To ma lezec w kartonie i ma byc zapomniane na kilka tygodni..  :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359258
Udostępnij na innych stronach

Przepakowałem mięsko do mniejszego kartonu, jest lepiej (więcej) zasypane. Ponad 4 cm z każdej strony. :)

Pachnie ...popiołem

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359293
Udostępnij na innych stronach

A popiół przed skonsumowaniem tych pyszności,tylko otrzepać?...nigdy jeszcze nie jadłam popiołu :devil: może nadszedł czas,by spróbować?

To bedzie ostatni i najdrozszy wydatek w tym eksperymencie..!

Otoz trzeba zakupic oryginalna chinska szczotke ryzowa za jakies 400 - 500 groszy i owym unikalnym narzedziem po okresie dojrzewania, musimy zeszczotkowac popiolek i jego resztki z wyrobu..  :D

Niektorzy przemywaja powierzchnie woda, inni przecieraja wilgotna szmatka inni wcinaja wyrob tylko po szczotkowaniu..

Mozemy tez wyprobowac metode od naszego Rogera robiac "panade" jaka on zastosowal przy kindziuku aby zabespieczyc wyrob..

Ruszta no Kochani glowa i pusccie wodza wlasnej fantazji..  :tongue:

Moze alkoholem przetrzec, moze miodem i morska sola a moze zalac goraca smola albo woskiem.. hihih  ;)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359329
Udostępnij na innych stronach

Wiesz,kiedyś robiłam pieczoną rybę w skorupie solnej,tzn.sól mieszało się z ubitym białkiem i oblepywało się tym rybę.No i do piekarnika.Może by zrobić taki sarkofag z białka i popiołu,upiec to,by białko nie mogło się popsuć i potem tam mięsko do dojrzewania włożyć...no i dosypać popiołu,by było szczelne?...wtedy można by na szczotce zaoszczędzić :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359748
Udostępnij na innych stronach

Demi..  Siostrzyczko WB.  :clap:

I o to wlasnie chodzi.. Dzieki serdecznie za pomysl..  :D

Dodam ze w/g pomyslu kolezanki, niemiaszki robia tzw. Salzbraten czyli karkowke, szynke itp. w soli i to nie jest nawet za slone.. 

(Fotka nie moja).!

 

post-46553-0-30702900-1404242553_thumb.jpg

 

 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359759
Udostępnij na innych stronach

A kurak pieczony jak go Pan Bóg stworzył w żarze, przysypany ziemią  ?

Młodzieńcze lata się przypominają .... ech.  :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-359763
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kilka dni temu sprawdzałem, było OK, a dzisiaj... :facepalm:

Polędwica wyjęta z popiołu, dziwny zapach, jakby sera "śmierdzącego", popiół lekko wilgotny. Pomieszczenie suche, przewiewne, temp w upały ok 18/19 st.

Co robić ?   Już wywalić, czy próbować ratować ? tylko jak ?

może umyję, podwędzę ...  nie wiem :(  

post-49340-0-96291500-1405625598_thumb.jpg

 

 

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362023
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj została opróżniona zawartość kartonu  z popiołem.

Wnioski:

- brak oznak zepsucia

- ubytek masy - około 50-60 %

- smak charakterystyczny dla mięsa solonego odwodnionego, zabrakło smaku kwaśnego

- poziom słoności: słone a wręcz za słone.

- muszę wykonać powtórzenie eksperymentu lecz z pewnymi modyfikacjami.

 

 

Polędwica wyjęta z popiołu, dziwny zapach, jakby sera "śmierdzącego",
  Prawdopodobnie polędwica miała podwyższone pH.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362031
Udostępnij na innych stronach

Czyli nasz Maciej miał pH :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362044
Udostępnij na innych stronach

Polędwica wyjęta z popiołu, dziwny zapach, jakby sera "śmierdzącego", Co robić ?  

 

 

Dziadku Maćku, nie martw się tak bardzo, na wszystko jest rada, do "pizzy" zużyjesz i będziesz miał takie jak by to powiedzieć 2 w 1 :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/5/#findComment-362067
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.