Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Luissseiros... :)

Jestem po eksperymencie :)

Nic nie piszę bo nie mogę na razie załączyć zdjęć.

Nastąpi to możliwie szybko...

Pozdymiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-365107
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ponawiam pytanie:czy mięso przed musi być zapeklowane?....czy tylko przyprawione i "marsz do popiołu?"

 

Mam piękny,przesiany popiół z różnych drzew :)

 

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-368758
Udostępnij na innych stronach

A cofnij się do 79 -go posta ... :( 

 

 

 

Na poczatku, wybrany kawal miesnia bedzie starannie natarty sola peklujaca. Naprawde trzeba bedzie sol wmasowac w mieso. (Nie bojcie sie ze przesolicie bo miesko wciagnie tyle soli peklujacej ile potrzebuje.) Nastepnie wlozymy mieso do odpowiedniego woreczka foliowego szczelnie go zamykajac ale lepiej maja sie Ci ktorzy posiadaja pakowarke prozniowa. Szczelnie zamkniety worek wraz z miesem i sola trafi na 6 - 8 godzin do lodowki. Po tym czasie wyciagniemy nasz "eksperyment" z worka i przepluczemy pod bierzaca woda oraz przetrzemy do sucha reczniczkiem kuchennym. W tym czasie w mozdzierzu przygotujemy nasze przyprawy. (np. pieprz kolorowy , liscie laurowe, jagody jalowca, ziele angielskie, rozmaryn, tymian itp. Wszystko w/g wlasnego smaku). Na koniec dodamy do mieszanki kilka zabkow posiekanego/roztartego czosnku.. Ta mieszanka natrzemy starannie miesko wklepujac w nie przyprawy. Calosc "opatulimy" szczelnie w folie spozywcza (nie alu.!) i wlozymy na nastepne 8 - 10 godzin do lodowki. Wlasciwie jest to juz wszystko na temat peklowania i przyprawiania tego jak mysle, specjalu bowiem po wyciagnieciu go z lodowki wlozymy mieso do przygotowango do tego celu kartonu z popiolem przysypujac je nim starannie. Warstwa popiolu powinna otaczac mieso na przynajmniej 4 cm. z kazdej strony. Teraz pozostanie nam tylko czekanie.    hihihi..
 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-368760
Udostępnij na innych stronach

 

 

na Boże Narodzenie będzie wyżerka?

 

To ty chcesz to mięso przetrzymać w popiele do grudnia ? 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-368899
Udostępnij na innych stronach

 

na Boże Narodzenie będzie wyżerka?

 

To ty chcesz to mięso przetrzymać w popiele do grudnia ? 

 

A ile czasu przypuszczalnie będzie dojrzewało ca. 1,5 kg mięcha?...gdzieś czytałam,by zasypać popiołem i zapomnieć :D

 

Termin i tak się przesunął,bo kolega za mało popiołu przyniósł,jeszcze ze 2 tyg. muszę poczekać.Przyznam też,że targnęło mną dziwne uczucie,bo wręczył mi ten popiół ze słowami:prosto z krematorium :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369523
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzieś czytałam,by zasypać popiołem i zapomnieć

 

;) no ale nie tak dosłownie - chodzi o to żeby nie "odpakowywać i nie zaglądać tak z ciekawości  ... miesiąc dla takiego wyrobu spokojnie wystarczy, pewnie może leżeć i dłużej ale 4 miechy to chyba za długo 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369661
Udostępnij na innych stronach

pewnie może leżeć i dłużej ale 4 miechy to chyba za długo 

 

 Jesli chodzi o wage to nie wiem, ale spotkalam sie z blogiem, gdzie  wsadzili cala noge z kopytkiem chyba, do popiolu i tam lezakowal  12 miesiecy.  

 Tutaj jest  pokazane razem ze zdjeciami( tylko po angielsku niestety) Wystarczy zobaczyc zdjecia nawet to bedziecie wiedzieli co uzyskali.

http://guerrilla-farming.blogspot.com.au/2009/03/ham-archaeology-wood-ash-cure.html

 

 Kopytka nie bylo, sprawdzilam 

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369670
Udostępnij na innych stronach

 

pewnie może leżeć i dłużej ale 4 miechy to chyba za długo 

 

 wsadzili cala noge z kopytkiem chyba, do popiolu i tam lezakowal  12 miesiecy.  

 

Ale to musi świnka w ciapki  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369671
Udostępnij na innych stronach

 

 

 wsadzili cala noge z kopytkiem

 

Kiedyś się na wsiach robiło podobne rzeczy czyli długodojrzewające szynki z nogą w Polsce to Kumpiak we włoszech Prosciutto np Crudo w Hiszpanii Serrano i parę innych by się znalazło ...

Tyle że to inny wyrób i inna technologia dojrzewania ... we Włoszech czy Hiszpanii dodatkowo inne mięso i warunki klimatyczne generalnie temat rzeka.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369673
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale to musi świnka w ciapki 
 

 Nie koniecznie, u nas trzymaja albo czarne albo te brazowe, bo biegaja te swintuchy po polu a jak jest biala to cierpi od slonca.

 

Tyle że to inny wyrób i inna technologia dojrzewania ... we Włoszech czy Hiszpanii dodatkowo inne mięso i warunki klimatyczne generalnie temat rzeka.

 

 Z tym sie zgodze, tylio podalam to jako ciekawostke. A moze ktos sie skusi i zagrzebie w popiele kawal  swinskiej nogi  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369677
Udostępnij na innych stronach

Myślę że to nie jest dobry pomysł z takim schematem obróbki :( trzeba by to dobrze nastrzyknąć mocną solanką wokół kości potem dopiero sasolić czy zapeklować na sucho a dopiero potem w popiół jeśli już, inaczej klapa na mur beton ... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369681
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam zadnego doswiadczenia w dojrzewajachy wedlinach, to juz dyskusja dla was fachowcow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369688
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ja dzisiaj zaczynam eksperyment....mam chudy schab,700 g (na początek).Natrę ładnie solą i do jutra niech sobie w lodówce poleży...a jutro ciąg dalszy.

 

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-375068
Udostępnij na innych stronach

Dawno sprawę powinienem zreferować...

 

post-52358-0-57804600-1413317780_thumb.jpg   post-52358-0-32726700-1413317874_thumb.jpg

 

post-52358-0-72238700-1413317969_thumb.jpg   post-52358-0-65288600-1413318089_thumb.jpg

 

Wylazła mi czarna pleśń. Szkoda było bo środek pyszny to sobie odkroiłem :)

Jako zwiad ciekawy locik....

Mniej upierdliwe w wykonie jest pończochowe dojrzewanie.

Słone było nie jakoś mocno, posmak popielny odnotowano jako "dziwny". Nikt nie wierzył, że to z popiołu :)

Czy kiedyś jeszcze zrobię? Nie wiem.... ale "nie" na pewno nie powiem :)

Dziękuję za doświadczenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-377035
Udostępnij na innych stronach

Witam zazieleniony  :) gratuluje prawie udanego eksperymentu ,bo kolorek ładny  ;) piszesz ze wyszła Ci czarna pleśń ,zapewne dostało się powietrze lub nie przesiałeś popiołu i zasypałeś z powietrzem lub zaglądałeś do środka ,poza tym miało to być w kartonie ,który doskonale reguluje wilgotność i po zasypaniu masz pewność że nie dostanie się poeietrze,ten koszyczek nie słóżył temu eksperymentowi  ;) wyczułeś  smak popiołu z tego co widzę to nie wyczyściłeś należycie wyrobu po wyjęciu z popiołu i stąd ten posmak  :thumbsup: zobacz jak wygląda mój produkt po wyjęciu  i oczyszczeniu z popiołu ,kilka postów wcześniej  :) pozdrawiam

Edytowane przez Wiesław_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-377062
Udostępnij na innych stronach

Wiesław_65... w tym wypadku "prawie" to różnica niewielka :) przecież to działania zwiadowcze :)

Widziałem Twoje loty i z uznaniem gratuluję sumienności i rzetelności :)

Sobie myślę, że tą pleśń chwyciło w lodówce przed popiołowaniem.

Popiołu rzeczywiście nie przesiewałem bo mi się nie chciało- uznałem to za zbędne- możliwy błąd...

Do koszyczka nie zaglądałem, raz palucha tylko zagłębiłem nie grzebiąc :)

Koszyczek i ręcznik papierowy- chyba lepiej naśladuje genezę przepisu. Wyobraziłem sobie, że drzewniej jak ktoś wpadł na taki pomysł konserwowania mięsa to dysponował tylko popiołem, solą i jakimiś szmatkami...może jakaś zdezelowana skrzyneczka do przenoszenia sień/piwnica/stryszek.... takie prymitywistyczne podejście :)

-----

Dodatkowe błędy....mogłem nawet suszarką do włosów osuszyć przed włożeniem do popiołu (było taki wilgotnawe...mięsne). Nie zawzinałem się również na doczyszczanie bo trujący to taki popiół nie jest...

Takie spostrzeżenia powinny pomóc innym by wykony doskonalszymi były :)

pozdymiam

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-377073
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ja przepraszam, że z takim pytaniem, ale jak dużo drewna (orientacyjnie oczywiście) należałoby spalić co by uzyskać odpowiednią ilość popiołu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-388917
Udostępnij na innych stronach

Biorąc pod uwagę że popiół jest dodatkowo przesiewany to powiem Ci że bardzo dużo ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-388933
Udostępnij na innych stronach

Zbyszek :facepalm:  1 m3 drewna, to Ty chyba całą ćwiartkę prosiaka wrzuciłeś w popiół  :D

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-388944
Udostępnij na innych stronach

popiołu z wysezowanego drewna nie jest wcale dużo

no chyba, że palimy gałęziami :)

 

powinno być właściwie "metra przestrzennego"

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-389000
Udostępnij na innych stronach

Mozna z galezi podczas obcinek, mozna z wedzarni jesli tluszcz nie nakapal w palenisko, mozna z ogniska jesli nie bylo palone iglakami, mozna tez kupic worek wegla drzewnego (Buk,Olcha).... Wazne ze jest z drzew lisciastych i popiol jest przesiany..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-389005
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.