ziezielony Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Luissseiros... Jestem po eksperymencie Nic nie piszę bo nie mogę na razie załączyć zdjęć.Nastąpi to możliwie szybko...Pozdymiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-365107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 2 Września 2014 Ponawiam pytanie:czy mięso przed musi być zapeklowane?....czy tylko przyprawione i "marsz do popiołu?" Mam piękny,przesiany popiół z różnych drzew Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-368758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 2 Września 2014 A cofnij się do 79 -go posta ... Na poczatku, wybrany kawal miesnia bedzie starannie natarty sola peklujaca. Naprawde trzeba bedzie sol wmasowac w mieso. (Nie bojcie sie ze przesolicie bo miesko wciagnie tyle soli peklujacej ile potrzebuje.) Nastepnie wlozymy mieso do odpowiedniego woreczka foliowego szczelnie go zamykajac ale lepiej maja sie Ci ktorzy posiadaja pakowarke prozniowa. Szczelnie zamkniety worek wraz z miesem i sola trafi na 6 - 8 godzin do lodowki. Po tym czasie wyciagniemy nasz "eksperyment" z worka i przepluczemy pod bierzaca woda oraz przetrzemy do sucha reczniczkiem kuchennym. W tym czasie w mozdzierzu przygotujemy nasze przyprawy. (np. pieprz kolorowy , liscie laurowe, jagody jalowca, ziele angielskie, rozmaryn, tymian itp. Wszystko w/g wlasnego smaku). Na koniec dodamy do mieszanki kilka zabkow posiekanego/roztartego czosnku.. Ta mieszanka natrzemy starannie miesko wklepujac w nie przyprawy. Calosc "opatulimy" szczelnie w folie spozywcza (nie alu.!) i wlozymy na nastepne 8 - 10 godzin do lodowki. Wlasciwie jest to juz wszystko na temat peklowania i przyprawiania tego jak mysle, specjalu bowiem po wyciagnieciu go z lodowki wlozymy mieso do przygotowango do tego celu kartonu z popiolem przysypujac je nim starannie. Warstwa popiolu powinna otaczac mieso na przynajmniej 4 cm. z kazdej strony. Teraz pozostanie nam tylko czekanie. hihihi.. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-368760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 3 Września 2014 roger- dziękuję Ci pięknie Wkrótce zacznę eksperyment,myślę,że na Boże Narodzenie będzie wyżerka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-368897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 3 Września 2014 na Boże Narodzenie będzie wyżerka? To ty chcesz to mięso przetrzymać w popiele do grudnia ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-368899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 7 Września 2014 na Boże Narodzenie będzie wyżerka? To ty chcesz to mięso przetrzymać w popiele do grudnia ? A ile czasu przypuszczalnie będzie dojrzewało ca. 1,5 kg mięcha?...gdzieś czytałam,by zasypać popiołem i zapomnieć Termin i tak się przesunął,bo kolega za mało popiołu przyniósł,jeszcze ze 2 tyg. muszę poczekać.Przyznam też,że targnęło mną dziwne uczucie,bo wręczył mi ten popiół ze słowami:prosto z krematorium Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 8 Września 2014 gdzieś czytałam,by zasypać popiołem i zapomnieć no ale nie tak dosłownie - chodzi o to żeby nie "odpakowywać i nie zaglądać tak z ciekawości ... miesiąc dla takiego wyrobu spokojnie wystarczy, pewnie może leżeć i dłużej ale 4 miechy to chyba za długo Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) pewnie może leżeć i dłużej ale 4 miechy to chyba za długo Jesli chodzi o wage to nie wiem, ale spotkalam sie z blogiem, gdzie wsadzili cala noge z kopytkiem chyba, do popiolu i tam lezakowal 12 miesiecy. Tutaj jest pokazane razem ze zdjeciami( tylko po angielsku niestety) Wystarczy zobaczyc zdjecia nawet to bedziecie wiedzieli co uzyskali.http://guerrilla-farming.blogspot.com.au/2009/03/ham-archaeology-wood-ash-cure.html Kopytka nie bylo, sprawdzilam Edytowane 8 Września 2014 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Września 2014 pewnie może leżeć i dłużej ale 4 miechy to chyba za długo wsadzili cala noge z kopytkiem chyba, do popiolu i tam lezakowal 12 miesiecy. Ale to musi świnka w ciapki Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Września 2014 wsadzili cala noge z kopytkiem Kiedyś się na wsiach robiło podobne rzeczy czyli długodojrzewające szynki z nogą w Polsce to Kumpiak we włoszech Prosciutto np Crudo w Hiszpanii Serrano i parę innych by się znalazło ...Tyle że to inny wyrób i inna technologia dojrzewania ... we Włoszech czy Hiszpanii dodatkowo inne mięso i warunki klimatyczne generalnie temat rzeka. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 8 Września 2014 Ale to musi świnka w ciapki Nie koniecznie, u nas trzymaja albo czarne albo te brazowe, bo biegaja te swintuchy po polu a jak jest biala to cierpi od slonca. Tyle że to inny wyrób i inna technologia dojrzewania ... we Włoszech czy Hiszpanii dodatkowo inne mięso i warunki klimatyczne generalnie temat rzeka. Z tym sie zgodze, tylio podalam to jako ciekawostke. A moze ktos sie skusi i zagrzebie w popiele kawal swinskiej nogi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 8 Września 2014 Myślę że to nie jest dobry pomysł z takim schematem obróbki trzeba by to dobrze nastrzyknąć mocną solanką wokół kości potem dopiero sasolić czy zapeklować na sucho a dopiero potem w popiół jeśli już, inaczej klapa na mur beton ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 8 Września 2014 Ja nie mam zadnego doswiadczenia w dojrzewajachy wedlinach, to juz dyskusja dla was fachowcow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-369688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 4 Października 2014 Ja dzisiaj zaczynam eksperyment....mam chudy schab,700 g (na początek).Natrę ładnie solą i do jutra niech sobie w lodówce poleży...a jutro ciąg dalszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-375068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 7 Października 2014 Zrobione!Teraz tylko czekać i się cieszyć na wynik eksperymentu.Połowa listopada będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-375766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 14 Października 2014 Dawno sprawę powinienem zreferować... Wylazła mi czarna pleśń. Szkoda było bo środek pyszny to sobie odkroiłem Jako zwiad ciekawy locik....Mniej upierdliwe w wykonie jest pończochowe dojrzewanie.Słone było nie jakoś mocno, posmak popielny odnotowano jako "dziwny". Nikt nie wierzył, że to z popiołu Czy kiedyś jeszcze zrobię? Nie wiem.... ale "nie" na pewno nie powiem Dziękuję za doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-377035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Witam zazieleniony gratuluje prawie udanego eksperymentu ,bo kolorek ładny piszesz ze wyszła Ci czarna pleśń ,zapewne dostało się powietrze lub nie przesiałeś popiołu i zasypałeś z powietrzem lub zaglądałeś do środka ,poza tym miało to być w kartonie ,który doskonale reguluje wilgotność i po zasypaniu masz pewność że nie dostanie się poeietrze,ten koszyczek nie słóżył temu eksperymentowi wyczułeś smak popiołu z tego co widzę to nie wyczyściłeś należycie wyrobu po wyjęciu z popiołu i stąd ten posmak zobacz jak wygląda mój produkt po wyjęciu i oczyszczeniu z popiołu ,kilka postów wcześniej pozdrawiam Edytowane 15 Października 2014 przez Wiesław_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-377062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Wiesław_65... w tym wypadku "prawie" to różnica niewielka przecież to działania zwiadowcze Widziałem Twoje loty i z uznaniem gratuluję sumienności i rzetelności Sobie myślę, że tą pleśń chwyciło w lodówce przed popiołowaniem.Popiołu rzeczywiście nie przesiewałem bo mi się nie chciało- uznałem to za zbędne- możliwy błąd...Do koszyczka nie zaglądałem, raz palucha tylko zagłębiłem nie grzebiąc Koszyczek i ręcznik papierowy- chyba lepiej naśladuje genezę przepisu. Wyobraziłem sobie, że drzewniej jak ktoś wpadł na taki pomysł konserwowania mięsa to dysponował tylko popiołem, solą i jakimiś szmatkami...może jakaś zdezelowana skrzyneczka do przenoszenia sień/piwnica/stryszek.... takie prymitywistyczne podejście -----Dodatkowe błędy....mogłem nawet suszarką do włosów osuszyć przed włożeniem do popiołu (było taki wilgotnawe...mięsne). Nie zawzinałem się również na doczyszczanie bo trujący to taki popiół nie jest...Takie spostrzeżenia powinny pomóc innym by wykony doskonalszymi były pozdymiam Edytowane 15 Października 2014 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-377073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 5 Listopada 2014 Właśnie u mnie mija miesiąc.Nie wiem,czy za 2 tygodnie wyciągać?Było stosunkowo ciepło...poradźcie,proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-381702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lestad Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ja przepraszam, że z takim pytaniem, ale jak dużo drewna (orientacyjnie oczywiście) należałoby spalić co by uzyskać odpowiednią ilość popiołu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-388917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Biorąc pod uwagę że popiół jest dodatkowo przesiewany to powiem Ci że bardzo dużo Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-388933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Grudnia 2014 u mnie poszło ok 1 m3 Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-388940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zbyszek 1 m3 drewna, to Ty chyba całą ćwiartkę prosiaka wrzuciłeś w popiół Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-388944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 9 Grudnia 2014 popiołu z wysezowanego drewna nie jest wcale dużono chyba, że palimy gałęziami powinno być właściwie "metra przestrzennego" Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-389000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Mozna z galezi podczas obcinek, mozna z wedzarni jesli tluszcz nie nakapal w palenisko, mozna z ogniska jesli nie bylo palone iglakami, mozna tez kupic worek wegla drzewnego (Buk,Olcha).... Wazne ze jest z drzew lisciastych i popiol jest przesiany.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/7/#findComment-389005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.