chudziak Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 8 Listopada 2019 owarzam to zsiadłe mleko zawsze tylko i wyłącznie w kąpieli wodnej, (garnek w garnku) Prościej jest, według mnie, robić w piekarniku chodzi o stabilność temperatury - włączyć temperaturę na ok 50stC i termoobieg i ogrzewać ( ja owarzam do temp37-38stC). Myślę że jeżeli robiłbyś z "Piątnicy" z czerwoną zakrętką, Poza Piątnicą 3,2% mozna spokojnie można użyć Mlekowity 3,2% Otóż zakwaszając mleko staram się aby jego temperatura była zdecydowanie "pokojowa", Zakwaszam jednak po podgrzaniu mleka do ok38stC. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 8 Listopada 2019 Chudziaku .1. Dla mnie prościej i szybciej jednak garnek w garnek , co kto lubi ? (nie każdy ma termoobieg)2. Piątnicę znam od kiedy sprzedają nisko pasteryzowane, i mam do niej zaufanie, Mlekowity nie zam, więc jej dla tego nie polecałem . (polecam rzeczy sprawdzone osobiście)3. Temperatura zdecydowanie "pokojowa", właśnie tak, najlepiej jednak ok. 35- 38 stopni, fakt . Chodzi o to aby mleczko nie było zbyt chłodne, lecz np. przy normalnej pokojowej ok. 21 stopni, też się spokojnie zsiądzie, a serek będzie równie doskonały, najwyżej o 1 dzień później . Znam z autopsji od lat, latem mleka nigdy nie podgrzewam i jest zawsze OK.Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 12 Listopada 2019 Wydawało mi się , że już chyba nic nie zepsuję przy twarogu , skoro kilka razy się udało zrobić , a tu niespodzianka...Mleko bez zmian z Piątnicy , dwie porcja po 2l , jedna zakwaszana zsiadłym a druga jogurtem .Jogurtowe nie chciało mi się zsiąść przez 3 dni ... chciałem już dodać jeszcze jeden jogurt , więc zacząłem mieszać łyżką w garnku , a tu wszystko się "ciągnie" ... a tu jogurt się zrobił .Dałem inny jogurt , bakoma , i chyba są inne bakterie...Mam teraz 2l jogurtu i nie wiem co z nim zrobić...jak długo można go przechować , zakręcony słoik , w lodówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Listopada 2019 Mam teraz 2l jogurtu i nie wiem co z nim zrobić. Wypić albo zrobić labneh . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Listopada 2019 Wypić wszystkiego nie wypiję ......labneh...chudziaku...litości rozwód przeżyję , ale żona mnie z chałupy wyrzuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Zrób tak samo jak ze zwykłego zsiadłego, czyli ogrzej do 38 stopni C i będziesz miał wspaniały skrzep a następnie twaróg. Rób śmiało i nie miej obaw, będzie na pewno OK. przynajmniej mnie się jeszcze nigdy nie zdarzyło aby z gotowego yogurtu nie wyszedł wspaniały twarożek. Czasami specjalnie kupuję 1 litrowy karton, wkładam do wrzątku, owarzam, i mam na szybkiego wspaniały twarożek. Patent nie wszystkim znany, a bardzo, bardzo wygodny jeżeli komuś przypili, albo nie chce mu się tych wszystkich zabiegów z przygotowywaniem zsiadłego mleka. Więc do dzieła Piurko . Edytowane 13 Listopada 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 13 Listopada 2019 ...labneh...chudziaku...litości Wyłóż sitko gęstą lnianą ściereczką i wylej na nią jogurt.Wstępnjie niech obcieknie w temp pokojowej,póżniej wstaw do lodówki.W zależności jak gęsty chcesz serek to tak długo niech odcieka.Po prostu sam to musisz stwierdzić.Możesz przed wylaniem posolić, dodać różne zioła.ale pierwszy proponuję zrobić sote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 13 Listopada 2019 Z takiego serka można utoczyć takie kulki, obtoczyć w ziołach i zalać olejem. Warunek, musi być porządnie odsączony Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 13 lis 2019 - 10:04]Proszę moderatorów o przeniesienie tego w odpowiednie miejscebo coś z telefonu mi nie tak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Listopada 2019 Dobry jogurt (robię sam) zakręcony w słoiku śmiało wytrzyma dwa tygodnie A może nawet i trzy .... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) ...labneh...chudziaku...litości Wyłóż sitko gęstą lnianą ściereczką i wylej na nią jogurt.Wstępnjie niech obcieknie w temp pokojowej,póżniej wstaw do lodówki.W zależności jak gęsty chcesz serek to tak długo niech odcieka.Po prostu sam to musisz stwierdzić.Możesz przed wylaniem posolić, dodać różne zioła.ale pierwszy proponuję zrobić sote Tak jak pisze Alinka. Ważne jednak aby kupować ten jogurt o zawartości 10% tłuszczu. Jest wtedy pyszny kremowy. Zasada jest taka, a przynajmniej ja ją stosuję, że po wyłożeniu jogurtu z kubełka na chustę serowarską ułożoną na sitku, zostawiamy jogurt do odcieknięcia 0,5 litra serwatki, czyli sam pozostały twarożek ma wagę ok 50 dag. czyli pól kilograma czystego, wspaniałego, kremowego "serka twarogowego" smarownego i przepysznego. Można też wzbogacać go np. czarnuszką, czosnkiem, etc. i przekładać w plastikowe opakowanie np. po maśle, margarynie, czy jak kto woli, i do lodówki. Następnie smarować chlebek tym cymesem, niebo w gębie najzwyczajniej .https://www.arabskie.pl/pl/p/Jogurt-Yayla-10-tl.%2C-1000-g/686 Edytowane 13 Listopada 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zrób tak samo jak ze zwykłego zsiadłego, czyli ogrzej do 38 stopni C i będziesz miał wspaniały skrzep a następnie twaróg. Rób śmiało i nie miej obaw, będzie na pewno OK....Robiłem to i kiszka... nie wyszło mi dalej się ciągnął Wyłóż sitko gęstą lnianą ściereczką i wylej na nią jogurt.Wstępnjie niech obcieknie w temp pokojowej,................ale pierwszy proponuję zrobić sote Tak zrobiłem , właśnie ocieka , dziękuję... Dobry jogurt (robię sam) zakręcony w słoiku śmiało wytrzyma dwa tygodnie A może nawet i trzy ....Tego mi było trzeba , 2 tyg wystarczy , dzięki ... Tak jak pisze Alinka. Ważne jednak aby kupować ten jogurt o zawartości 10% tłuszczu. Jest wtedy pyszny kremowy. Zasada jest taka, a przynajmniej ja ją stosuję, że po wyłożeniu jogurtu z kubełka na chustę serowarską ułożoną na sitku, zostawiamy jogurt do odcieknięcia 0,5 litra serwatki, czyli sam pozostały twarożek ma wagę ok 50 dag. czyli pól kilograma czystego, wspaniałego, kremowego "serka twarogowego" smarownego i przepysznego. Można też wzbogacać go np. czarnuszką, czosnkiem, etc. i przekładać w plastikowe opakowanie np. po maśle, margarynie, czy jak kto woli, i do lodówki. Następnie smarować chlebek tym cymesem, niebo w gębie najzwyczajniej . https://www.arabskie.pl/pl/p/Jogurt-Yayla-10-tl.%2C-1000-g/686 Ło matko ... to jeszcze sporo nauki zostało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Listopada 2019 Jeżeli dobrze owarzysz (podgrzejesz) yogurt az stworzą się krupki, to nic się ciągnąć nie ma prawa, bo najzwyczajniej powstanie ziarnisty skrzep, robiłem to pewnie setki razy, więc nie wiem o jakich "ciągutkach" piszesz. To wg. moich doświadczeń zupełnie niemożliwe po prawidłowym i skutecznym (podgrzaniu) owarzeniu yogurtu, oraz innych zsiadłych gotowców . Piszę zawsze, tylko i wyłącznie, to co sprawdziłem wielokrotnie na tzw. "własnej skórze" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Jarku , napisałem Ci , że robiłem to co proponowałeś z jogurtem ... ogrzać do 38* ...Nie wątpię w to , że piszesz o własnych , prawdziwych doświadczeniach Zwątpiłem , czy rzeczywiście ja to robiłem ... na pewno ogrzałem do 39* mleko i dodałem jogurt .Ale czy potem grzałem w piekarniku ... nie pamiętam , robiłem inne rzeczy w międzyczasie i się już pogubiłem .Może być , że nie , bo mi się ciągnęło i chyba postawiłem garnek przy grzejniku na kolejną dobę ... SKS... Jeszcze jedno , jak mam stwierdzić ile % tłuszczu ma mój jogurt ?Czy robiąc go z mleka 3.2% będzie miał 10% ? Edytowane 13 Listopada 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 13 Listopada 2019 No niby jakim cudem ? Ja piszę o robieniu tego wspaniałego serka z gotowego, sklepowego, Tureckiego jogurtu w kubełku, a te są różne. maja 3% tłuszczu dla tych co się odchudzają, a kwestia smaku nie jest dla nich ważna, oraz są takie 10% jogurty jak np. ten : Trzeba czytać co jest napisane na kubełku . To jednak wszystko kwestia smaku, tak jak z mlekiem. Dla mnie osobiście np. mleko chude 1% jest absolutnie bezsmakowe i niepijalne, ale ci którzy dbają o linię, pija i mają gdzieś smak mleka, ważne że jest białe, i to im wystarcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 13 Listopada 2019 bo mi się ciągnęło Rozwinęły się bakterie śluzowe, które zapewne były w zakwasie.Nie jest wykluczone, że niektóre firmy dodają je specjalnie aby poprawić konsystencję wyrobu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Czy ktoś z szanownych SiB robił twaróg używając kultur bakteryjnych - jeśli tak to jakich ? Chodzi o możliwość zrobienia przy użyciu tych bakterii typowego polskiego twarogu bo nie ma raczej innej opcji Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 1 Marca 2020 Chudziaczku , jeśli pytanie Twoje jest aktualne , to melduję , że zamówiłem takowe kulturyhttps://serowar.pl/pl/p/MSY-kultura-starterowa-bakterie/25Jak tylko dotrą , to zaraz zrobię twarożek i dam info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 1 Marca 2020 Chudziaczku , jeśli pytanie Twoje jest aktualne , to melduję , że zamówiłem takowe kultury Tak nadal aktualne więc czekam na info . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rek Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Marca 2020 Twaróg z wykorzystaniem kultur ukwaszających w moim wykonaniu. https://youtu.be/iJbtaByrsTw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Marca 2020 Po pierwsze brak informacji o rodzaju kultur ukwaszających , po wtóre nie wydaje mi się "zasadne" aż takie rozdrobnienie/ rozstrzepanie skrzepu , poza tym lepsza od tetry jest chusta serowarska . Brak też informacji ile litrów mleka użyłeś i ile serka otrzymałeś . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rek Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Rodzaj kultur jest w opisie użyłem tw31lyo od GAP. Skrzep rozbił się podczas mieszania, mieszam żeby równo rozprowadzić ciepło biorąc pod uwagę, że grzeje garnek na palniku. Używałem chusty serowarskiej np. niebieskiej i wolę tetre osobiscie. Chusty materiałowej nie posiadam. Wydajność to rzeczywiście nie podałem z 3litrow mleka wyszło mi 615g twarogu. Dzięki za uwagi, właśnie dopisze wydajnosc ???? Edytowane 2 Marca 2020 przez m4rek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Marca 2020 Rodzaj kultur jest w opisie W opisie jest ...użyłem bakterii ukwaszających od GAP food additives i tyle _ daj konkretny link albo nazwę kultur skrzep rozbił się podczas mieszania, mieszam żeby równo rozprowadzić ciepło biorąc pod uwagę, że grzeje garnek na palniku, Ja jeśli grzeję na palniku a nie w piekarniku to robię to w kąpieli wodnej . Nie ma znaczenia ile mleka użyłem, czy byłby to litr czy 10 litrów kultury i tak używamy wg. zaleceń producenta. Jeśli chodzi o wydajność to rzeczywiście nie podałem Oczywiście nie chodzi o ilość użytego mleka tylko o wydajność - mnie ze sklepowego mleka użytego w ilości 4 litrów + 400ml mleka zsiadłego wychodzi ok 1 kg twarogu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rek Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 2 Marca 2020 Edytowalem opis i post powyżej zerknij [Dodano: 02 mar 2020 - 22:17] Dobra wydajność, jak na 4l mleka +400ml zsiadłego. Ja osobiście nie zauważyłem różnicy w wydajności między robieniem twarogu na kulturach a no maślance(na zsiadłym mleku nie robiłem). Różnica jaka zauważyłem to mniej kwaśny i dłużej świeży twaróg na bakteriach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 2 Marca 2020 Sery twarogowe, czyli kwasowe, nie wymagają obróbki skrzepu takiej, jak sery podpuszczkowe.Pokrojenie na sześciany o boku 2cm wystarczy.Najlepsze twarogi powstają w wyniku samoociekania i następnie lekkiego prasowania.Rozdrobnienie skrzepu kwasowego nie sprzyja wytworzeniu zwięzłego w swej strukturze twarogu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 3 Marca 2020 Przesyłka dotarła, więc od razu do pracy...Testowo 2L łaciatego dla odmiany, odrobiną chlorku wapnia, podgrzanie mleka do 35*, 0,2g bakterii MSY i odstawka na 24h... Czakam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.