Jagg Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2007 moje pytanie jest następujące mianowicie chciałem zrobić szynke ok 2kg a więc musze ją zrobić z dwuch mięśni jak je dobrze połączyć czy musi pozostać na nich ta cienka błonka "mizdra" czy też nie a może się coś dodaje albo wystarczy tylko obydwa mięśnie włożyć w siatke i same się skleją przy wędzeniu i parzeniu. Pozdrawiam Cytuj kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2007 Nie wiem, z których mięśni z szynki chcesz zrobić szynkę wędzoną Na początek, dla porządku czy musi pozostać na nich ta cienka błonka "mizdra" mizdra występuje na mięśniu najdłuższym grzbietu (wchodzi wskład schabu). Złaczenie dwóch mięsni ze sobą i ich ściśnięcie poprzez osznurowanie lub włożenie do siatki powoduje lepsze wiązanie, chociaż nie jest to regułą;wszystko zależy od mięsa. Moja rada to powierzchnie mięśni, które chcesz połączyć spróbuj podrapać nożem aby wytworzył się farsz lub można dodać(cienka warstwa) dobrze rozdrobnionego mięsa z golonki, powinno się udać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-17611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2007 chodziło mi o cienka błonke która jast na mięśniach czy lepiej ją zostawić czy ściąć Cytuj kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-17614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2007 Zostaw. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-17615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleta Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2007 Zostaw tą błonkę ona Ci niczym nie przeszkodzi . W przekroju tej szynki będzie ona nie widoczna . A wręcz przeciwnie tłuszcz to przecież nośnik smaku :lol: dobrze wyszpagatuj ten surowiec i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-17617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Września 2007 ok dzięki o to mi chodziło a z ta mizdrą to rzeczywiście strzeliłem jak...ale mam nadzieje że wiadomo było o co mi chodzi. Pozdrawiam. Cytuj kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-17620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Września 2007 Jagg nie przejmuj się. Ja dzięki temu forum i stronce też dopiero łapie "fachowe" nazewnictwo. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-17623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Szynka się wędzi. Ma 10,5 kg. Po dwu i półgodzinnym osuszaniu zamykam wędzarnię i daję dym. Mam zamiar wędzić (razem z osuszaniem) ok. 10 godzin, czyli gdzieś do 18.I tu mam pytanko. Ile czasu parzyć takie "maleństwo". Dodam, że jest to szynka z kością, częścią skóry i golonką. Czy parzyć 50 min. na kg, to by wyszło ok. 8,5 godz. Proszę o rady. Do 18 mam czas na podjęcie decyzji :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Czy parzyć 50 min. na kg, to by wyszło ok. 8,5 godz. Ta norma jest przy okrągłych kształtach, np ta na fotkach ma płaskawy kształt i jeżeli miałbym parzyć to dał bym przy tej wadze około 6 ,5 max 7 godzin Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Po napisaniu ww postu przeczytałem cały artykół z pierwszej strony (za pierwszym razem oglądałem tylko smakowite fotki :grin: ) i tam też parzenie trwało 7 godzin mimo wagi 12 kg Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zapomniałem dodać, że jutro będzie drugie wędzenie w zimno-ciepłym dymie żeby szynka po parzeniu znowu złapała ładny kolorek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Pedro a nie lepiej parzyć do osiągnięcia temp wewnątrz , a nie na oko wg czasu :wink: :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Pedro a nie lepiej parzyć do osiągnięcia temp wewnątrz , a nie na oko wg czasu :wink: :tongue: Masz rację tak zrobię. Dostałem w tym temacie ekspresową poradę telefoniczną od samego...... :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Pedro wytrzymaj do piątku :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Ostatnio robiłem 8,5 kg. Wędziłem ok. 8 godz. Prosto z wędzarki parzyłem 8 godz. ( w temperaturze 70 stopni czasami dochodziła do 75 stopni.)a następnie w tej wodzie zostawiłem do rana, aż wystygła. Była soczysta i mięka Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Szynka po 10-cio godzinnym wędzeniu prosto z wędzarni powędrowała do gara z wrzątkiem na 20 min. i potem w temp. 80-85°C jeszcze 6,5 godz. aż osiągnęła ok. 68°C w najgrubszym mięśniu. Nie mam wagi żeby zmierzyć ubytek, ale na oko jest lżejsza po parzeniu jakieś 2 kg.Dziś już sobie wisi w wędzarni i wędzi się w temp. ok. 30°C.Wniosek: duże szynki parzy się krócej niż 50 min./godz. Wyszło ok. 40 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam . pedro . Ciekawe spostrzeżenie z parzeniem dużych szynek . Chcę takowe zrobić na Wielkanoc ,zawsze parzyłem uwzględniając wagę szynki oczywiście bez wielkiej precyzji jeżeli chodzi o wagę i temperatury zawsze były ok . Teraz widzę że termometr z sondą był by wskazany .To przecież na 6kg godzina krócej .Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Pedro, dlatego ten sposób parzenia szynek, z kilkudziesieciominutowym gotowaniem na poczatku, teraz uważany jest za marnotrawstwo surowca i nie stosuje sie go juz w produkcji przemysłowej od dawna, choc podkresla sie jego inne dodatnie cechy.Kiedys zapodałem temat z nocnym wędzeniem produktów systemem "delta T", ale jakoś przeszedł bez echa.Trzeba jeszcze było sprawdzić ile stopni (1 czy 2) podskoczyła temp. wewnatrz szynki, po wyjęciu jej z parzenia. Ciekawe własnie, jak to by wyglądało przy takiej dużej szynce. Ja przy takich do 5 kg osiągałem od 1 do 1,5 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Trzeba jeszcze było sprawdzić ile stopni (1 czy 2) podskoczyła temp. wewnatrz szynki, po wyjęciu jej z parzenia. Ciekawe własnie, jak to by wyglądało przy takiej dużej szynce. Ja przy takich do 5 kg osiągałem od 1 do 1,5 st.C. Po całodziennym wędzeniu i wieczorno-nocnym parzeniu zaglądałem tylko, gdzie wyro, bo mi oko lekko leciało. Nie chciało mi się już czekać i mierzyć o ile wzrosło :blush: . Byłem szczęśliwy, że to już gotowe i tylko powiesić i hop do łóżka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Pedro pochwal sie i wrzuc fotke jak szynka Ci wyszla,bedzie to uwienczeniem Twejpracy.pozdrawiam Ciebie i GabiMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Stycznia 2008 No jasne Pedro. Ja tutaj o technice, a zapomniałem na chwilke, że może braknąc oddechu "czynnikowi ludzkiemu".Pozdrówka i smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Pedro pochwal sie i wrzuc fotke jak szynka Ci wyszla,bedzie to uwienczeniem Twej pracy. Będzie fotka gotowego wyrobu razem z czymś (!?!?). Ale to coś jest jeszcze w trakcie produkcji. :question: :question: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam . pedro . Ja też czekam z niecierpliwością na Twoje smakowitości . Oczywiście mam na myśli fotki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.