Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

moje pytanie jest następujące mianowicie chciałem zrobić szynke ok 2kg a więc musze ją zrobić z dwuch mięśni jak je dobrze połączyć czy musi pozostać na nich ta cienka błonka "mizdra" czy też nie a może się coś dodaje albo wystarczy tylko obydwa mięśnie włożyć w siatke i same się skleją przy wędzeniu i parzeniu.

 

 

Pozdrawiam

kilka pytań do...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, z których mięśni z szynki chcesz zrobić szynkę wędzoną

Na początek, dla porządku

czy musi pozostać na nich ta cienka błonka "mizdra"

mizdra występuje na mięśniu najdłuższym grzbietu (wchodzi wskład schabu).

Złaczenie dwóch mięsni ze sobą i ich ściśnięcie poprzez osznurowanie lub włożenie do siatki powoduje lepsze wiązanie, chociaż nie jest to regułą;wszystko zależy od mięsa.

Moja rada to powierzchnie mięśni, które chcesz połączyć spróbuj podrapać nożem aby wytworzył się farsz lub można dodać(cienka warstwa) dobrze rozdrobnionego mięsa z golonki, powinno się udać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-17611
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Szynka się wędzi. Ma 10,5 kg. Po dwu i półgodzinnym osuszaniu zamykam wędzarnię i daję dym. Mam zamiar wędzić (razem z osuszaniem) ok. 10 godzin, czyli gdzieś do 18.

I tu mam pytanko. Ile czasu parzyć takie "maleństwo". Dodam, że jest to szynka z kością, częścią skóry i golonką. Czy parzyć 50 min. na kg, to by wyszło ok. 8,5 godz. Proszę o rady. Do 18 mam czas na podjęcie decyzji :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27105
Udostępnij na innych stronach

Czy parzyć 50 min. na kg, to by wyszło ok. 8,5 godz.

Ta norma jest przy okrągłych kształtach, np ta na fotkach ma płaskawy kształt i jeżeli miałbym parzyć to dał bym przy tej wadze około 6 ,5 max 7 godzin

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27106
Udostępnij na innych stronach

Po napisaniu ww postu przeczytałem cały artykół z pierwszej strony (za pierwszym razem oglądałem tylko smakowite fotki :grin: ) i tam też parzenie trwało 7 godzin mimo wagi 12 kg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27108
Udostępnij na innych stronach

Pedro a nie lepiej parzyć do osiągnięcia temp wewnątrz , a nie na oko wg czasu :wink: :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27111
Udostępnij na innych stronach

Pedro a nie lepiej parzyć do osiągnięcia temp wewnątrz , a nie na oko wg czasu :wink: :tongue:

Masz rację tak zrobię. Dostałem w tym temacie ekspresową poradę telefoniczną od samego...... :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27123
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem 8,5 kg. Wędziłem ok. 8 godz. Prosto z wędzarki parzyłem 8 godz. ( w temperaturze 70 stopni czasami dochodziła do 75 stopni.)a następnie w tej wodzie zostawiłem do rana, aż wystygła. Była soczysta i mięka
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27154
Udostępnij na innych stronach

Szynka po 10-cio godzinnym wędzeniu prosto z wędzarni powędrowała do gara z wrzątkiem na 20 min. i potem w temp. 80-85°C jeszcze 6,5 godz. aż osiągnęła ok. 68°C w najgrubszym mięśniu. Nie mam wagi żeby zmierzyć ubytek, ale na oko jest lżejsza po parzeniu jakieś 2 kg.

Dziś już sobie wisi w wędzarni i wędzi się w temp. ok. 30°C.

Wniosek: duże szynki parzy się krócej niż 50 min./godz. Wyszło ok. 40 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27174
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

pedro . Ciekawe spostrzeżenie z parzeniem dużych szynek . Chcę takowe zrobić na Wielkanoc ,zawsze parzyłem uwzględniając wagę szynki oczywiście bez wielkiej precyzji jeżeli chodzi o wagę i temperatury zawsze były ok . Teraz widzę że termometr z sondą był by wskazany .

To przecież na 6kg godzina krócej .

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27177
Udostępnij na innych stronach

Pedro, dlatego ten sposób parzenia szynek, z kilkudziesieciominutowym gotowaniem na poczatku, teraz uważany jest za marnotrawstwo surowca i nie stosuje sie go juz w produkcji przemysłowej od dawna, choc podkresla sie jego inne dodatnie cechy.

Kiedys zapodałem temat z nocnym wędzeniem produktów systemem "delta T", ale jakoś przeszedł bez echa.

Trzeba jeszcze było sprawdzić ile stopni (1 czy 2) podskoczyła temp. wewnatrz szynki, po wyjęciu jej z parzenia. Ciekawe własnie, jak to by wyglądało przy takiej dużej szynce. Ja przy takich do 5 kg osiągałem od 1 do 1,5 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27178
Udostępnij na innych stronach

Trzeba jeszcze było sprawdzić ile stopni (1 czy 2) podskoczyła temp. wewnatrz szynki, po wyjęciu jej z parzenia. Ciekawe własnie, jak to by wyglądało przy takiej dużej szynce. Ja przy takich do 5 kg osiągałem od 1 do 1,5 st.C.

Po całodziennym wędzeniu i wieczorno-nocnym parzeniu zaglądałem tylko, gdzie wyro, bo mi oko lekko leciało. Nie chciało mi się już czekać i mierzyć o ile wzrosło :blush: . Byłem szczęśliwy, że to już gotowe i tylko powiesić i hop do łóżka :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27184
Udostępnij na innych stronach

No jasne Pedro. Ja tutaj o technice, a zapomniałem na chwilke, że może braknąc oddechu "czynnikowi ludzkiemu".

Pozdrówka i smacznego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27187
Udostępnij na innych stronach

Pedro pochwal sie i wrzuc fotke jak szynka Ci wyszla,bedzie to uwienczeniem Twej

pracy.

 

Będzie fotka gotowego wyrobu razem z czymś (!?!?). Ale to coś jest jeszcze w trakcie produkcji. :question: :question: :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27190
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

pedro . Ja też czekam z niecierpliwością na Twoje smakowitości . Oczywiście mam na myśli fotki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/999-du%C5%BCa-szynka/#findComment-27191
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.