Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem kabanosy a oto foto- relacja

Kabanosy jak dla mnie to mogły być tłuściejsze ale rodzina chce żeby takie robić i z tej receptury. Kabanosy nie były pieczone i suszone, dlatego że niektórzy spożywają je po rozmrożeniu na gorąco . Kto chce suszone to podsusza je na kaloryferze. Zawór zainstalowany na nadziewarce to dobry pomysł. Niewypałem okazało się przygotowanie jelit baranich i nałożenie ich na rurkę . Nie miały poślizgu i ciężko było je założyć na lejek. Ale mam już inny pomysł

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/
Udostępnij na innych stronach

Fajne kabanoski i ładnie rozpisane na poszczególne mięśnie.Dla mnie też trochę za chude.Dziadku na trzecim zdjęciu jest chyba błąd?.Powinno być wp.IIa i IIb a jest wp Ia i Ib.mrgreen:

 

Teraz ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-142850
Udostępnij na innych stronach

Zawór zainstalowany na nadziewarce to dobry pomysł

Dziadku czy aby naprawde? ja daje jeden obrot korba do tylu i jest w porzadku, a taki zawor trudno chyba porzadnie wymyc, ale moze sie myle.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-142857
Udostępnij na innych stronach

Z myciem nie ma kłopotu wszystko rozbieralne skręcane ręcznie bez klucza. Patrz temat Moja nowa nadziewarka

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4803&postdays=0&postorder=asc&start=15

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-142859
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy idą jak woda . Dzisiaj nadziałem następną porcję 7 kg .Udoskonaliłem nakładanie jelit . Zawsze moczyłem jelita baranie 5-10 min Przelanie i na lejek . Spróbowałem tak jak niektórzy radzą długie moczenie - ale to niewypał. .Zrobiłem coś takiego

Nakładanie w ten sposób jelit baranich to przyjemność wystarczy tylko odnaleźć tą ,,dziurkę'' w jelicie łożyć w nią ten instrument i dalej idzie jak woda. Moczenie 10min przelewanie już na prętach i nakładanie i od razu na lejek tak jak na zdjęciach. Zięciowi to się podobało i pierwszy raz w życiu bawił sie z jelitami i bardzo dobrze sobie poradził. I nowa końcówka na lejek. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143938
Udostępnij na innych stronach

Zawsze moczyłem jelita baranie 5-10 min Przelanie i na lejek . Spróbowałem tak jak niektórzy radzą długie moczenie - ale to niewypał.

DZIADEK masz rację z tymi jelitami, ja nigdy aż tak długo nie moczę .

 

Nakładanie w ten sposób jelit baranich to przyjemność wystarczy tylko odnaleźć tą ,,dziurkę''

Taka mała ''dziurka'' a ile przyjemności :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143957
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego długie moczenie to niewypał? Ciężko się zakłada, czy są twarde (gumowate)? Walczę ostatnio z jelitami i nie do końca jestem zadowolony z efektów. Są twarde lub gumowate. Moczę ok 12 godzin, 2-3 razy zmieniając wodę i przelewając.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143958
Udostępnij na innych stronach

Dwa dni temu, na początek z 3 kg. farszu zrobiłem kabanoski wg. przepisu @Halusi i wszystko byłoby super gdyby nie te nieszczęstne nakładanie osłonki na lejek. Porażka, osłonka co chwilkę pękała a zakupiłem najmniejszą ilość- 70 m :grin: Zrobiłem może z 1,5 kg ale smak i wygląd super.

Do lejka wlawałem po kropelce oliwy aby zrobić lepszy poślizg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143965
Udostępnij na innych stronach

Witam ja dzisiaj robiłem kabanosy 16,5kg. Wczoraj kupiłem w hurtowni jelita baranie 24+ i są rewelacyjne. Ciut szersze od 22-24. Nadziewało się super, ta ilość zajęła mi jakieś 1,40min nadziewania. Z pęczka 90m zostało jakieś 6m. Jelita moczyłem 12godz. Pozdrawiam
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144047
Udostępnij na innych stronach

Mój lejek do kabanosów robiłem sam, jest o średnicy 12-13 mm . Jaka maksymalna średnica lejka to zależy od kalibru jelit . Oferowane w sprzedaży jako uniwersalne to chyba 15-16 mm.

Tutaj moje najnowocześniejsze urządzenie

Koszt jednego 2 zł, drut kwasówka . Na razie najlepsze co wymyśliłem. W wczorajszej produkcji dodałem 5% tłuszczu twardego . Konsumenci wolą jednak poprzednie . Co do moczenia długiego jelit baranich- długo moczone nie mają wcale poślizgu. Miałem jelita badziewie, rwały się podczas nadziewania.Kilka zdjęć z wędzenia .

1 W oczekiwaniu na nagrzanie wędzarni

 

3 Wędzenie dym jak z lokomotywy a w palenisku ciemno

4 już uwędzone

5. I specjalnym pojazdem transportowane do domu .

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144074
Udostępnij na innych stronach

Jak taki pojazd zobaczycie W Ostrołęce - to jedzie dziadek. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144081
Udostępnij na innych stronach

Patrz temat

Kabanosy -jak nałożyć jelita na lejek

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=592&postdays=0&postorder=asc&start=30

Ta końcówka ostatnio zrobiona jest lepsza ponieważ w czasie nakładania w razie braku poślizgu można swobodnie wypchać troszeczkę farszu, który daje poślizg. Najlepiej jednak sprawdziło się to urządzenie z drutów. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144149
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.