DZIADEK Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zrobiłem kabanosy a oto foto- relacja Kabanosy jak dla mnie to mogły być tłuściejsze ale rodzina chce żeby takie robić i z tej receptury. Kabanosy nie były pieczone i suszone, dlatego że niektórzy spożywają je po rozmrożeniu na gorąco . Kto chce suszone to podsusza je na kaloryferze. Zawór zainstalowany na nadziewarce to dobry pomysł. Niewypałem okazało się przygotowanie jelit baranich i nałożenie ich na rurkę . Nie miały poślizgu i ciężko było je założyć na lejek. Ale mam już inny pomysł Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Fajne kabanoski i ładnie rozpisane na poszczególne mięśnie.Dla mnie też trochę za chude.Dziadku na trzecim zdjęciu jest chyba błąd?.Powinno być wp.IIa i IIb a jest wp Ia i Ib.mrgreen: Teraz ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-142850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zawór zainstalowany na nadziewarce to dobry pomysłDziadku czy aby naprawde? ja daje jeden obrot korba do tylu i jest w porzadku, a taki zawor trudno chyba porzadnie wymyc, ale moze sie myle. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-142857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Z myciem nie ma kłopotu wszystko rozbieralne skręcane ręcznie bez klucza. Patrz temat Moja nowa nadziewarka http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4803&postdays=0&postorder=asc&start=15 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-142859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Kabanosy idą jak woda . Dzisiaj nadziałem następną porcję 7 kg .Udoskonaliłem nakładanie jelit . Zawsze moczyłem jelita baranie 5-10 min Przelanie i na lejek . Spróbowałem tak jak niektórzy radzą długie moczenie - ale to niewypał. .Zrobiłem coś takiego Nakładanie w ten sposób jelit baranich to przyjemność wystarczy tylko odnaleźć tą ,,dziurkę'' w jelicie łożyć w nią ten instrument i dalej idzie jak woda. Moczenie 10min przelewanie już na prętach i nakładanie i od razu na lejek tak jak na zdjęciach. Zięciowi to się podobało i pierwszy raz w życiu bawił sie z jelitami i bardzo dobrze sobie poradził. I nowa końcówka na lejek. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Stycznia 2011 dobry patent dzięki Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zawsze moczyłem jelita baranie 5-10 min Przelanie i na lejek . Spróbowałem tak jak niektórzy radzą długie moczenie - ale to niewypał. DZIADEK masz rację z tymi jelitami, ja nigdy aż tak długo nie moczę . Nakładanie w ten sposób jelit baranich to przyjemność wystarczy tylko odnaleźć tą ,,dziurkę''Taka mała ''dziurka'' a ile przyjemności :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Dlaczego długie moczenie to niewypał? Ciężko się zakłada, czy są twarde (gumowate)? Walczę ostatnio z jelitami i nie do końca jestem zadowolony z efektów. Są twarde lub gumowate. Moczę ok 12 godzin, 2-3 razy zmieniając wodę i przelewając. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Dwa dni temu, na początek z 3 kg. farszu zrobiłem kabanoski wg. przepisu @Halusi i wszystko byłoby super gdyby nie te nieszczęstne nakładanie osłonki na lejek. Porażka, osłonka co chwilkę pękała a zakupiłem najmniejszą ilość- 70 m :grin: Zrobiłem może z 1,5 kg ale smak i wygląd super.Do lejka wlawałem po kropelce oliwy aby zrobić lepszy poślizg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-143965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Stycznia 2011 I nowa końcówka na lejek.Dziadku, jaką średnicę ma ten lejek?? (jaka może być maxymalna średnica do jelit baranich?) Pozdrawiam Cytuj Jędruś! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam ja dzisiaj robiłem kabanosy 16,5kg. Wczoraj kupiłem w hurtowni jelita baranie 24+ i są rewelacyjne. Ciut szersze od 22-24. Nadziewało się super, ta ilość zajęła mi jakieś 1,40min nadziewania. Z pęczka 90m zostało jakieś 6m. Jelita moczyłem 12godz. Pozdrawiam Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Mój lejek do kabanosów robiłem sam, jest o średnicy 12-13 mm . Jaka maksymalna średnica lejka to zależy od kalibru jelit . Oferowane w sprzedaży jako uniwersalne to chyba 15-16 mm. Tutaj moje najnowocześniejsze urządzenie Koszt jednego 2 zł, drut kwasówka . Na razie najlepsze co wymyśliłem. W wczorajszej produkcji dodałem 5% tłuszczu twardego . Konsumenci wolą jednak poprzednie . Co do moczenia długiego jelit baranich- długo moczone nie mają wcale poślizgu. Miałem jelita badziewie, rwały się podczas nadziewania.Kilka zdjęć z wędzenia . 1 W oczekiwaniu na nagrzanie wędzarni 3 Wędzenie dym jak z lokomotywy a w palenisku ciemno 4 już uwędzone 5. I specjalnym pojazdem transportowane do domu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jak taki pojazd zobaczycie W Ostrołęce - to jedzie dziadek. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Kobitka się owinie"koralami" kiełbas :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Patrz temat Kabanosy -jak nałożyć jelita na lejekhttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=592&postdays=0&postorder=asc&start=30Ta końcówka ostatnio zrobiona jest lepsza ponieważ w czasie nakładania w razie braku poślizgu można swobodnie wypchać troszeczkę farszu, który daje poślizg. Najlepiej jednak sprawdziło się to urządzenie z drutów. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5077-dziadka-kabanosy/#findComment-144149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.