Marcin_ Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Września 2014 Czy ktoś może robił przyprawę Maggi własnoręcznie i chciałby się podzielić przepisem?Szukalem na forum i googlowalem rezultatów można powiedzieć brak jedyne co znalazłem to: w słonej wodzie zamoczyc liscie lubczyku i czekać ale zadnego konkretnego przepisu i proporcji. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Września 2014 Podszedłbym do tego dokładnie tak jak napisałeś Posiekany lubczyk z łodygami zalałbym solanką z odrobiną kopru i czosnku i kisiłale w niewielkiej ilości solanki tak żeby tylko doszła do poziomu ugniecionego lubczyku ... Sos sojowy to też frrmentowana soja , tabasco podobnie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) Chyba po eksperymentuje i zobacze co z tego wyjdzie Mam suszony lubczyk chyba powinien sie nadać? Edytowane 27 Września 2014 przez Marcin_ Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Września 2014 Ja takze od dluzszego czasu poszukuje czegos co zastapi maggi, niestety jeszcze nic konkretnego nie znalazlem. Dodaje do potraw pieprz ziolowy, troche pomaga ale to nie to samo. Jesli cos znajdziesz co mogloby zastapic maggi to daj prosze znac, bardzo mnie ten temat interesuje.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Września 2014 To jedyny przepis jaki znalazłem:http://www.chefkoch.de/rezepte/1450331249911432/Liebstoeckl-Maggikraut-Paste.html Jako, że z niemieckim u mnie kiepsko użyłem translatora a oto efekty Składniki:700g Lubczyku100g Soli morskiej lub himalajskiej Umyć liście lubczyku, osuszyć i posiekać lub użyć blendera. Dodać sól i dobrze wymieszać, aż sól się rozpuści. Przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym, ciemnym miejscu. Trwałość około rokuProporcje powinny być 7: 1. Tak 7 części liści i jedna część soli. Jeśli ktoś ma ochotę poprawić tłumaczenie bardzo proszę Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2014 Lubczyk i prawdopodobnie wywar z niego, był podstawą wynalezienia przyprawy maggi.Receptura oryginału jest strzeżona, a obecna, sklepowa maga nie ma z nią nic z maggi wspólnego.Można jednak przypuszczać, że jest to wyciąg z lubczyka z dodatkiem soli. Lubię magę, ale często zastępuje ją samym świeżym lubczykiem.Dla mnie jego smak jest prawie identyczny z magą i dodatek "maggi" jest zbyteczny. Maggi czy maga, oto jest dylemat ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Września 2014 Maggi czy maga, oto jest dylemat ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Maggi Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Września 2014 Podstawą oryginalnych szwajcarskich przypraw był aromatyczny wyciąg z ziela lubczyku ogrodowego. No to mamy pole do popisu ! Trzeba nazbierać lubczyku, sparzyć, dosolić, odparować i .... kto wie co nam wyjdzie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Września 2014 Wyjdzie chyba coś o konsystencji pesto a jak ze smakiem trzeba próbować Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Września 2014 Jeśli ktoś ma ochotę poprawić tłumaczenie bardzo proszę Nie trzeba nic poprawiac, przetlumaczone bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Października 2014 Dzięki uprzejmości przyjaciela z Austrii który chętnie odnalazł przepis jak również go przetłumaczył . Pierwowzorem przyprawy "Maggi" był ekstrakt mięsny, opracowany przez niemieckiego chemika Justusa von Liebiga.Powstaje on w procesie w wodzie gotowania mięsa, oczyszczonego z tłuszczu, żył i innych zanieczyszczeń w stosunku 1:1. Aby otrzymać kilogram gotowej, gęstej pasty, należy przygotować około 30 kg surowca.Mięso należy gotować w temperaturze ok 85 stopni. Po kilku godzinach należy wywar wystudzić i zebrać tłuszcz, po czym ponownie gotować, do otrzymania gęstej pasty.W roku 1886 Szwajcar Julius Maggi opracował przepis na roślinną przyprawę, która miała zastąpić ekstrakt mięsny Liebiga. Składa się ona z białka roślinnego (z soi i pszenicy), wody, soli, aromatów, glutaminianu oraz ekstraktu drożdżowego. W procesie fermentacji (podobnej, do fermentacji przy produkcji piwa) białka roślinne rozkładane są na aminokwasy, co daje charakterystyczny zapach przyprawy. Przed przelaniem do szklanych butelek przyprawa dojrzewa przez 3 do 4 miesięcy.Domowy substytut przyprawy Maggi robiony jest z sosu sojowego, soli, pieprzu oraz suszonego lubczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Października 2014 Januszfeniks nam chodzi tutaj o jakis przepis ktory mozna by bylo wykorzystac w domowych warunkach, cos prostszego tak jak robienie np. konfitur.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Października 2014 Ok Rzucę hasło może się coś znajdzie na niemieckich stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Poszukaj na forum Pana Boczka.. Nasz wspanialy kolega robil juz cos podobnego.. (Chyba kostke rosolowa/bulion..) ale nie moge teraz tego znalesc..Robert (PB) napewno dopomoze w dylemacie.. P.s "Podobno w lubczyku nie ma sladu Maggi.. Albo odwrotnie.." Edytowane 1 Października 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Października 2014 2 kilogramy kości wieprzowych, 100 gramów marchwi, 100 gramów cebuli, 100 gramów pora, 100 gramów selera, 1kg lubczyka, koncentrat pomidorowy.Cebulę umyć, ale nie obierać (ze względu na kolor)Kości podpiec w piekarniku, na brązowo, ale żeby nie były spalone.W dużym garnku podsmażyć pokrojone warzywa, nie spalić. Warzywa kroimy w grubą kostkę.Wrzucić 50 gramów koncentratu pomidorowego.Po 2-3 minutach wrzucić kości i zalać do pełna wodą (garnek 5 litrów).Dorzucić przynajmniej 1 kg grubo pokrojonego lubczyka.Niech pyrka na małym ogniu przez 4-5 godzin. Odcedzić i gotowe.Jeśli komuś zależy na kolorze, to dodać sosu sojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Października 2014 A jak z trwałoscią takiego sosu? Bo zabawy przy tym trochę jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Października 2014 Trochę dziwny przepis bo w składzie maggi tego nie ma, żadne kości i koncentrat pomidorowy, dziś na próbę nastawiłem kilka zerwanych gałązek posiekanych drobo szczypta cukru i niech fermętują, zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Października 2014 Kości ? A owszem, kiedyś robiąc maggi się gotowało. Dziś, pozostaje chemia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Lutego 2019 Temat umarł ?Ktoś próbował przepisu januszfeniks ? 2 kilogramy kości wieprzowych, 100 gramów marchwi, 100 gramów cebuli, 100 gramów pora, 100 gramów selera, 1kg lubczyka, koncentrat pomidorowy.Cebulę umyć, ale nie obierać (ze względu na kolor)Kości podpiec w piekarniku, na brązowo, ale żeby nie były spalone.W dużym garnku podsmażyć pokrojone warzywa, nie spalić. Warzywa kroimy w grubą kostkę.Wrzucić 50 gramów koncentratu pomidorowego.Po 2-3 minutach wrzucić kości i zalać do pełna wodą (garnek 5 litrów).Dorzucić przynajmniej 1 kg grubo pokrojonego lubczyka.Niech pyrka na małym ogniu przez 4-5 godzin. Odcedzić i gotowe.Jeśli komuś zależy na kolorze, to dodać sosu sojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Lutego 2019 Ja raz robiłem tez eksperyment, ale dokładnie nie pamiętam, dałem świeżego lubczyku soli i wody i oleju nie jestem pewny oleju do słoika i zakręciłem ,ale nie pamiętam co jeszcze i zapomniałem o tym , po jakimś czasie znalazłem to i było ciemne jak maggi i tak smakowało,zaprzestałem eksperymentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Lutego 2019 Znalazłam taki przepisPrzepisy Thermomix. Domowa maggi w płynie.Składniki: 1 pęczek świeżego lubczyku (ok. 200 g)5o g suszonego lubczyku1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach20 g soli1 łyżka sosu sojowego1 duża cebulakilka listków laurowychkilka ziaren ziela angielskiego2 suszone grzyby250 g wodyWykonanie:Lubczyk dokładnie myjemy. Wkładamy do naczynia Thermomix. Wsypujemy sól. Miksujemy czas 30s/obr. 6Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Wkładamy do naczynie Thermomix.Dodajemy przyprawy. Wlewamy wodę. Gotujemy czas 30 min/100 stopni/obr.1Czekamy jak będzie ciepłe. Wlewamy na gazę i całość dokładnie odciskamy. Ja przechowuję maggi w lodówce w słoiku.Z racji dużej ilości soli i niskiej temperatury maggi można przechowywać nawet 1 miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Lutego 2019 A gdyby zalać lubczyk wódką? Taka nalewka. Alkohol nie przeszkadza w gotowaniu, a smak i aromat wyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Lutego 2019 Alkohol nie przeszkadza w gotowaniu Alkohol w niczym nie przeszkadza A poważnie, to jestem właśnie teraz na etapie robienia takich naturalnych zapraw/nalewek waniliowej i z cytrusów (głównie z myślą o deserach ale niewykluczone że i do gotowania się przydadzą) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Lutego 2019 Alkohol w niczym nie przeszkadza A poważnie, to jestem właśnie teraz na etapie robienia takich naturalnych zapraw/nalewek waniliowej i z cytrusów (głównie z myślą o deserach ale niewykluczone że i do gotowania się przydadzą)Też kiedyś robiłem waniliową i cynamonową. Bardzo fajne "olejki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Lipca 2020 Pozwolę sobie odświeżyć temat.Zrobiłem pierwszy raz według tego przepisu. Pachnie nieźle.2 cebule1 pietruszka, korzeńkawałek selera2 średnie marchewkilubczyk z grubymi łodygami400 ml wody5 liści laurowych10 ziaren ziela angielskiego40 g soli5 g słodkiej papryki5 g pieprzuliście lubczyku4 ząbki pokrojonego czosnku30 g cukruobieramy warzywa – cebule, pietruszkę, seler, obrywamy listki lubczyku od łodygi. Krok nr 2:do piekarnika wkładamy warzywa i łodygi lubczyku (bez listków)czas: 20-30 min.temperatura: 180 st.uwaga, warzywa mają się przypiec, ale nie spalić, jeśli się spalą cała przyprawa będzie gorzka. Krok nr 3:wyciągamy z piekarnika, zalewamy 400 ml wody dodajemy 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego gotujemy 30 minut i odstawiamy na 2-3 godziny Krok nr 4:w drugim garnku karmelizujemy 30 g cukru odsączony wywar dolewamy do skarmelizowanego cukru dodając:40 g soli, 5 g słodkiej papryki,5 g pieprzu liście lubczyku,4 ząbki pokrojonego czosnku gotujemy 15 min., odstawiamy do ostygnięcia przecedzamy wywar, przelewamy do słoików wywar może stać w lodówce 6 miesięcy, jeśli chcecie przechowywać ją dłużej, wcześniej trzeba spasteryzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.