mumin232 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Jeszcze trochę i będzie zabytkowa Mumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zapodawaj ten scan;) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Stycznia 2015 No chłopie to już zabytek bo ma wiecej niż 50 lat dawaj skan...tego cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mumin232 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia 2015 jak tylko odpale skaner to wam prześle Mumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 2015 jak tylko odpale skaner to wam prześlewitamBędzie miło zapoznać się z tą publikacją,tym bardziej jak do Kóz czy Cieszyna kamieniem rzucił,czekamypozdrawiamMarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Będzie miło zapoznać się z tą publikacją I to wszystko.Nikt, kto ma swoje wypracowane przepisy nie będzie się cofał prawie 100 lat.Mumin 232 , masz rację, to tylko do zabytków się nadaje.Pozdrawiam. Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Gonzo! Nie był bym taki pewny. Jestem święcie przekonany,że znajdą się amatorzy starych przepisów. "Mumin" dawaJ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Gonzo to 16-tkę i następne też na śmietnik? To po co mówimy, że robimy wędliny tradycyjne. Mówmy, że robimy wędliny w domu i żadne E nam niestraszne. PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franko Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Stycznia 2015 A ja jestem zainteresowany tą książką i to nawet bardzo.Przeczytać nigdy nie zaszkodzi.Może jakieś inspiracje wędliniarskie się nasuną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Wklejaj, wklejaj. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Wklejaj, wklejaj. Popieram warto zobaczyc jak to robili 10 lat przed wojną. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Witam nie zgodzę się z tobą Gonzo, obecnie próbuje przepisy dawne i powiem, że odkrywam świat kuchni i wędlin na nowo...Przykładem są śledzie w zalewie wisniowej, golonka marynowana w soku z kiszonej kapusty a potem w nim gotowana, nie wspomne o innych smakołykacha. A to dopiero początek... Edytowane 12 Stycznia 2015 przez lesniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Leśniak, bardzo zaintrygowała mnie ta golonka w soku z kapusty, jakbyś mógł to proszę o bliższe dane (może być na PW). Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Stycznia 2015 @PePe, nie wiem jak to robi kolega @lesniak ale ja z natury leniwy jestem zatem zakupione goloneczki myję pekluje na sucho dodatkowo z pieprzem,czosnkiem, zielem i listkiem laurowym następnie biorę wolnowar na dno idzie 0,8-1kg kapusty dobrze ukiszonej kwaśnej i dodatkowo szklanka półtorej soku z kapusty to porcja na jeden wsad 4-5 sztuk golonek w zależności od wielkości. Kapustę doprawiam pieprzem odrobinę solą i mielonym lub całym kminkiem w ilości "zacnej". Następnie przykrywam i włączam na 12-14h urządzenie. Rozpływa się ustach Czasem do kapusty dodaję wymoczony przez noc groch i jakieś okrawki wędzonkowe typu boczek słoninka czy skrojone w kostkę tzw "dupki" na które nie było amatorów Jak ktoś lubi podpieczone zawsze można wyjąc dwie godzinki wcześniej i podpiec w piekarniku albo tylko potraktować termoobiegiem po "wolnowarzeniu" Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Roger, bardzo zacny sposób na golonkę , z tym że nie posiadamy wolnowaru i prawdopodobnie mieć nie będziemy (jest nas tylko dwoje), ale robimy coś podobnego z wędzonymi żeberkami extra mięsnymi w szybkowarze - mniamuśne .Interesuje mnie to macerowanie w soku z kapusty, jak długo ,z jakimi przyprawami i.t.d. Pozdrawiam. Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Stycznia 2015 PePe, zapewniam Cię że nawet przy tylko dwóch osobach, wolnowar to rzecz jak najbardziej warta inwestycji, tym bardziej że często na różnych promocjach można zakupić za naprawdę tzw. "psie pieniądze". W mojej sytuacji też jesteśmy tylko we dwoje, ponieważ trójka naszych dzieci jest dorosła i od dawna na "swoim" , a posiadamy oprócz np "Kombiwaru" dwa różne wolnowary. Zależy co ma być przyrządzane. Jeden wolnowaro o pojemności 3 litry, a drugi 4,5 litra. Jesteśmy mega zadowoleni z tego sprzętu i gorąco Ci go polecam. Na pewno warte są każdej wydanej na nie złotówki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Jak tak mówisz , tylko czy żona pozbędzie się jakiegoś innego gara , szafki mają swoją pojemność a małżonka bardzo przyzwyczajona jest do wszelkiej maści "gziorów" i nie pozwala nic wyrzucić . Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Stycznia 2015 PePe, to nie tylko Twoja LP tak ma, ja mam podobnie, ale zawsze znajdzie się gdzieś jakaś "dziurka" aby ten wolnowarek utknąć, a naprawdę warto go mieć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Ja juz nie mam miejsca w kuchni na nic ..po ostatnich "gwiazdkowych" prezetach -garnek zeliwny polewany . tagine, i do tego maszyna do lodow. Teraz tylko bedzie trzeba usunac glamoty TZ z szafy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Naprowadźmy posty na własciwy temat . -Książka masarska- cenne znalezisko Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franko Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Naprowadźmy posty na własciwy temat . -Książka masarska- cenne znaleziskoi na to cenne znalezisko czekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Przykładem są śledzie w zalewie wisniowej, Leśniak można prosić o przepis na te śledzie. A co do książki Mumin dawaj ją TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Stycznia 2015 lesniak napisz prosze przepis na sledzie oraz golonkę , ksiazke tez chetnie przeczytam.Pozdrawiam Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Wszystko znajdziecie na moim Facebooku i forum ale ok jeszcze dzisiaj bedzie w dziale przepisy regionalne.:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi