Skocz do zawartości

Książka masarska - cenne znalezisko


mumin232

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie zgodzę się z tobą Gonzo, obecnie próbuje przepisy dawne i powiem, że odkrywam świat kuchni i wędlin na nowo...Przykładem są śledzie w zalewie wisniowej, golonka marynowana w soku z kiszonej kapusty a potem w nim gotowana, nie wspomne o innych smakołykacha. A to dopiero początek...

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@PePe,  nie wiem jak to robi kolega @lesniak ale ja z natury leniwy jestem zatem zakupione goloneczki myję pekluje na sucho dodatkowo z pieprzem,czosnkiem, zielem i listkiem laurowym następnie biorę wolnowar na dno idzie 0,8-1kg kapusty dobrze ukiszonej kwaśnej i dodatkowo szklanka półtorej soku z kapusty to porcja na jeden wsad 4-5 sztuk golonek w zależności od wielkości. Kapustę doprawiam pieprzem odrobinę solą i mielonym lub całym kminkiem w ilości "zacnej". Następnie przykrywam i włączam na 12-14h urządzenie. Rozpływa się ustach ;) 

Czasem do kapusty dodaję wymoczony przez noc groch i jakieś okrawki wędzonkowe typu boczek słoninka czy skrojone w kostkę tzw "dupki" na które nie było amatorów ;)

Jak ktoś lubi podpieczone zawsze można wyjąc dwie godzinki wcześniej i podpiec w piekarniku albo tylko potraktować termoobiegiem po "wolnowarzeniu" ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roger, bardzo zacny sposób na golonkę :) , z tym że nie posiadamy wolnowaru i prawdopodobnie mieć nie będziemy (jest nas tylko dwoje), ale robimy coś podobnego z wędzonymi żeberkami extra mięsnymi w szybkowarze - mniamuśne :) .

Interesuje  mnie to macerowanie w soku z kapusty, jak długo ,z jakimi przyprawami i.t.d.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PePe, zapewniam Cię że nawet przy tylko dwóch osobach, wolnowar to rzecz jak najbardziej warta inwestycji, tym bardziej że często na różnych promocjach można zakupić za naprawdę tzw. "psie pieniądze". W  mojej sytuacji też jesteśmy tylko we dwoje, ponieważ trójka naszych dzieci jest dorosła i od dawna na "swoim" , a posiadamy oprócz np "Kombiwaru" dwa różne wolnowary. Zależy co ma być przyrządzane. Jeden wolnowaro o pojemności 3 litry, a drugi 4,5 litra. Jesteśmy mega zadowoleni z tego sprzętu i gorąco Ci go polecam. Na pewno warte są każdej wydanej na nie złotówki :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak tak mówisz :D , tylko czy żona pozbędzie się jakiegoś innego gara , szafki mają swoją pojemność a małżonka bardzo przyzwyczajona jest do wszelkiej maści "gziorów" i nie pozwala nic wyrzucić :mad: .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja juz nie mam miejsca w kuchni na nic :tongue: ..po ostatnich "gwiazdkowych" prezetach -garnek zeliwny polewany . tagine, i do tego maszyna do lodow. Teraz tylko bedzie trzeba usunac glamoty TZ z szafy  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.