Kamil_1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Rocker, Zlikwiduj kanał, a palenisko zrób pod komorąKomora niska, ale jak widzę łatwo można ją podwyższyć - trzeba domurować kilka warstwKomorę wyłóż deskamiDaj deflektor Przeróbki nie będą skomplikowane i kosztowne... Nie upieraj się, ale posłuchaj... Będziesz zadowolony... iii... przyznasz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) 2 lata temu chciałem takową robić. Ktoś mi doradził, że lepiej oddalić palenisko. Decyzji nie żałuję. jako że to ja jestem głównym zadymiaczem to w momencie zrobienia przeze mnie drugiej wędzarni ta u rodziców będzie służyła jako grill z blatem obok Jak będzie czas to postaram się zastosować do waszych rad (niestety praca w serwisie powoduje że nawet majówka jest pracująca).Deflektor zastosowałem po 2 czy 3 wędzeniu już. Jest regulowany na nóżkachRoger - czemu kanał do bani? co źle zrobiłem? Od siebie dodam, że wędliny nie były ani razu kwaśne, są bez nacieków i już w chwili obecnej nie są okopcone. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez rocker Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 2 lata temu chciałem takową robić. Ktoś mi doradził, że lepiej oddalić palenisko. Decyzji nie żałuję. To dokładnie jak w tym starym Opolskim przeboju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Od siebie dodam, że wędliny nie były ani razu kwaśne, są bez nacieków i już w chwili obecnej nie są okopcone. Rocker wrzucić przy okazji fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Taaa Tapniete z Tapatalk Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) chętnie się pochwalę, z ostatniego (przed świątecznego) wędzenia. Akurat nie zrobiłem foty po wyjęciu z wędzarni ale jakieś resztki się ostały to dziś wrzucę. p.s. dobrze że nie wstawiłem zdjęć w lepszej jakości bo wtedy to dopiero by mi się oberwało Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez rocker Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ja jako początkujący mimo wszystko zadymiacz i osoba głównie czytająca to forum mogę zapytać od siebie czemu ma służyć szamot w palenisku ? Rozumiem że też ci tak ktoś doradził. Pomijając to dlaczego słuchasz kogoś zamiast zawierzyć osobom z forum, bo chyba wszyscy tutaj zgadzają się co do szamotu w palenisku;), to do czego według Ciebie jest on w palenisku potrzebny? Co daje? Jaka jest korzyść z jego stosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Z tym szamotem w paleniskach to ogólnie panuje taki stereotyp . Jak jest ogień to musi być szamot - bo : u babci w piecu tak było i u wuja na wsi w kaflowym , i u cioci Jadzi w kozie itd itd. No i tak to idzie. O tym , że jest to złe w wędzeniu ludzie dowiadują się dopiero po tym , jak usmolą swoje wędzonki i zaczynają szukać pomocy i przypadkiem trafiają na To forum. ( no są też i tacy , którzy trafiają na forum wcześniej a i tak ładują szamot , bo : są "mądrzejsi" ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 A, co tam! Jego sprawa, jego zabawa. Przez żołądek po mądrość - czy, jakoś tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Maja 2017 rocker, wielkie brawo. Brawo za upór w dążeniu do celu i nie uleganie chwilowym modom. Kawał dobrej i solidnej roboty.Możesz teraz się cieszyć zdrowymi, pięknymi wyrobami z pięknie wykonanej wędzarni.Pozdrawiam! Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Glisno Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Maja 2017 Zastanawiacie się dlaczego początkujący z uporem maniaka ładują szamot do paleniska ,jestem jednym z tych raczkujący. Nigdy nie budowałem wędzarni ani nie wędziłem, dla mnie zawsze ogień=szamot jest to już zakodowane gdzieś w głowie.i trzeba było spędzić naprawdę wiele godzin na tym forum żeby zmienić zdanie.Myślę że głównym powodem szamotu w palenisku jest osłonięcie klinkieru z obawy przed jego popękaniem ,bardzo mało o tym piszecie a szkoda.W czerwcu zaczynam budowę wędzarni i na pewno nie będzie w niej szamotuPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Maja 2017 Zastanawiacie się dlaczego początkujący z uporem maniaka ładują szamot do paleniska - Mamo, dlaczego ucinasz górę i dół mięsa na pieczeń? – zapytała raz córka.- Bo tak robiła babcia - odparła mama.- Babciu, czemu tak robiłaś? - drąży dalej dziewczę.- Bo tak nauczyła mnie moja mama.A prababcia, zapytana o powód obcinania mięsa na pieczeń, przypomniała sobie:- A, bo miałam taką małą brytfannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Maja 2017 Irek nie zawsze ludzie stawiaja wedzarnie z klinkieru. Czasami z cegly rozbiorkowej czy cos a'la to i dalej wykladaja szamotem. Tak jak mowisz, gdzies jest zakodowane, ze ogien = szamot. Tylko ze w wedzenie polega na tym, zeby spalac drzewo w jak NAJNIŻSZEJ temperaturze a szamot tutaj nie pomga. Jest o tym napisane na forum w wielu miejscach i jak czytasz o tym, ze ktos po raz kolejny uzywa szamotu a do tego przekonuje ze czytal forum no to sie odechciewa. Teraz tak, sa tacy ktorzy założą temat i tam dadza sie przekonac i zmieniaja koncepcje a sa tacy, co beda stali przy swoim i beda chcieli przekonac ze maja racje. Niektorzy tutaj zjedli zęby na wedzeniu i techologiach wedzenia i naprawde nikt nikomu tutaj na zlosc nie chce zrobic a tylko pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Października 2017 ahhh czytam ten mój temat i najchętniej bym poprosił moderatorów o jego usunięcie.Wiem, ile błędów zrobiłem, nie wszystko doczytałem przed budową (naprawdę z tym szamotem nie wiedziałem).Jednakże, wędząc do koloru nie mam problemu z utrzymaniem temperatury w granicach 40-60 stopni (nie skacze mi tak, a po prostu w tym zakresie spokojnie wędzę). Nauczyłem się już procesu (po paru próbach z róznym wynikiem).Nie mam porównania co ile dokładacie do swoich zadymiaczy nowe drewno, u mnie muszę to robić co ok 2-4 godz, zależnie od temp i wielkości klocków (jednakże ze względu na drzwiczki z kafloka nie mogą być za duże). Przy następnym wędzeniu zamieszczę zdjęcia Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.