zbyster Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lutego 2016 witam. Zrobiłem wędzarnię i przymierzam się do wędzenia za około 10 dni. Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lutego 2016 Temat Twojego postu to Kilka pytań na początekMoże na początek poczytać troche forum? Znajdziesz, gwarantuję, odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania. Fajnie, że do nas zajrzałeś. Jesteśmy skarbnicą wiedzy. Witamy! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lutego 2016 Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki? Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lutego 2016 Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki? Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni Przy parzeniu 68. Przy wedzeniu nie koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyster Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2016 a czy trzeba parzyć szynkę> ?Nie straci swojego zapachu/smaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2016 Jeśli proces parzenia wykonasz prawidłowo nic nie straci na jakości Poczytaj o parzeniu w Akademii Dziadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2016 czy trzeba parzyć szynkę> ? Jeżeli chcesz mieć ją surową wędzoną, to nie trzeba. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyster Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lutego 2016 a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik w którym jest mięso?-np folią spożywczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lutego 2016 a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik w którym jest mięso?-np folią spożywczą? Nie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2016 jak poznać czy szynka jest uwędzona? a czy trzeba parzyć szynkę? trzeba mierzyć termometrem temperaturę? a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik? A czy Kolega czytał już chociaż troszkę Akademii Dziadka? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaStreszczeń ani skryptów niestety nie posiadamy. Pomału byłby czas ku temu uważam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyster Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) ... Edytowane 10 Lutego 2016 przez zbyster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyster Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Mam jeszcze pytanie odnośnie konstrukcji. Otóż chciałem zapytać czy wypuścić trochę przewód którym idzie dym z paleniska do wędzarni (tak jak na zdj),czy zostawić go na równo ze ścianą paleniska? http://www.fotosik.pl/zdjecie/4294b27ee86a033c \Dodam jeszcze że będzie to wędzarnia ładowana od góry, Edytowane 11 Lutego 2016 przez zbyster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Trzeba zrobić tak aby dym szedł do komory wędzarniczej a nie na zewnątrz. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Leosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witaj - mięsa do wędzenia nie trzeba w nic zawijać . Wędzonki abo się sznuruje albo wkłada do siatki wędzarniczej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 w rajstope zawijali aby miała po ściągnięciu ładny kolor (wędzonka) bo okopcali (nieprawidłowo wędzili ). Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 dzieki za odpowiedz.to dzis je zasznuruje i powiesze w chlodnym miejscu do obciekniecia bo jutro wedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Witam mam pytanie czy mial ktos taka sytuacje ze po wyciagnieciu miesa z solanki mieso mialo specyficzny zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 A kiedy do niego zaglądałeś ostatnio i w jakiej temperaturze przebywało mięso? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 po wyciagnieciu miesa z solanki mieso mialo specyficzny zapach? Jaki zapach, smierdzi z lekka..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 "Przebywało" ? Na początek pytanie o temperaturę ? Jak długo peklowane ? Jakie "stężenie" solanki ?To tak na "już" Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 tak śmierdzi z lekka 6 dni w solance na 4litrow wody dalem 200g peklo soli 3 zabki czosku pare ziarenek pieprzu bylo przechowywane w temperaturze ok 7-8 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Czyli 50 g na litr wody. To o co najmniej połowę za mało. Ile miałeś mięsa? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 ok 4 kgmozna to wedzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Czyli 50 g na litr wody. To o co najmniej połowę za mało. Ile miałeś mięsa?a do tego czosnek i 8 stopni, miało prawo zaśmiardnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.