Skocz do zawartości

Kilka pytań na początek


zbyster

Rekomendowane odpowiedzi

Temat Twojego postu to

Kilka pytań na początek

Może na początek poczytać troche forum? Znajdziesz, gwarantuję, odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania. Fajnie, że do nas zajrzałeś. Jesteśmy skarbnicą wiedzy. Witamy!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba  mierzyć termometrem temperaturę środka szynki?
Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki?

Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni
Przy parzeniu 68. Przy wedzeniu nie koniecznie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy trzeba parzyć szynkę> ?

Jeżeli chcesz mieć ją surową wędzoną, to nie trzeba.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak poznać czy szynka jest uwędzona?

 

 

a czy trzeba parzyć szynkę?

 

 

trzeba mierzyć termometrem temperaturę?

 

 

a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik?

 

A czy Kolega czytał już chociaż troszkę Akademii Dziadka? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaStreszczeń ani skryptów niestety nie posiadamy.

Pomału byłby czas ku temu uważam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie odnośnie konstrukcji. Otóż chciałem zapytać czy wypuścić trochę przewód którym idzie dym z paleniska do wędzarni (tak jak na zdj),czy zostawić go na równo ze ścianą paleniska?

 

http://www.fotosik.pl/zdjecie/4294b27ee86a033c

 

\Dodam jeszcze że będzie to wędzarnia ładowana od góry,

Edytowane przez zbyster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witaj - mięsa do wędzenia nie trzeba w nic zawijać . Wędzonki abo się sznuruje albo wkłada do siatki wędzarniczej .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Przebywało" ? Na początek pytanie o temperaturę ? Jak długo peklowane ? Jakie "stężenie" solanki ?

To tak na "już" :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.