qba-69 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Listopada 2016 Tym razem w ramach testu, na warsztat poszedł klinek twarogowy mlekowity 250g, zakupiony w dyskoncie z robalem w logo Efekt zaskoczył pozytywnie Nie różni się zbytnio od tych "najlepszych" Tradycyjnie aromatyzowany słodkim dymem z malinowych pędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Listopada 2016 aromatyzowany słodkim dymem z malinowych pędów Dzisiaj używałam pędów lawendowych do wędzenia; aromatyczny dym pozytywnie nastraja sąsiadów a wyrobom nadaje niepowtarzalny charakter. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zaczynam dochodzić do wprawy.Wielkie dzięki: qba-69 oraz Wszyscy pozostali, którzy podrzuciliście mi rady odnośnie problemów jakie miałem z wędzeniem serków.A oto dzisiejszy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Ładnie to wygląda. Mam nadzieję, że do Zakopanego coś zabierzesz? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Pewnie Maxell że przywieziemy serki, ale moja LP właśnie krzyczy, żebym przekazał, że będą też smażone śledzie w zalewie octowej i wędzone "lafiryndy" tzn. flądry.P.S.qba-69 sorki za off-top Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Viszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Pozdrów serdecznie Z.O.Ł.Z.Ę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Grudnia 2016 qba-69 sorki za off-top Przecież jest o serkach Czym je tak ładnie udekorowałeś? Przy okazji coś więcej dopisać też można, śniadanie z obiadkiem za jednym przysiadkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Nawet się nie spodziewałem że to będzie takie pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Nawet się nie spodziewałem że to będzie takie pyszne Kolejna ofiara serkowego uzależnienia Aż tutaj czuć ten aromat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Grudnia 2016 To i ja się pochwalę w Twoim temacie. Dalej wędzę tylko serki typu włoskiego Capri z firmy Sierpc. Moczyłem w solance 12 godzin. Na 2 litry wody dałem 100gr soli kuchennej. Później 14 godzin ociekania, 1,5g osuszania i wędzenie razem z szynkami przez ok 8 godzin w temperaturze 50-65C. Serki zgodnie z oczekiwaniami wyszły mega uwędzone, nic się nie kruszy, struktura dla nas idealna. Moja 1,5 roczna córka bierze do ręki i zajada ze smakiem. tym razem obyło się bez przypraw. dzięki ! Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Grudnia 2016 przez ok 8 godzin w temperaturze 50-65C Jak Wam takie smakują to OK - ja wędzę max 4 godziny przy 8 godz wg mnie za długo - ale to indywidualny gust - następnym razem wyjmij kilka wcześniej na próbę i poczujesz różnicę - wiem oscypki dwa lub trzy dni się wędzą ale w rzadkim i zimnym dymie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Grudnia 2016 przez ok 8 godzin w temperaturze 50-65CJak Wam takie smakują to OK - ja wędzę max 4 godziny przy 8 godz wg mnie za długo - ale to indywidualny gust - następnym razem wyjmij kilka wcześniej na próbę i poczujesz różnicę - wiem oscypki dwa lub trzy dni się wędzą ale w rzadkim i zimnym dymie spokojnie, to było nasze 4 wędzenie tych serków. Dla nas im bardziej uwędzone tym lepiej. Poprzednie wędzone z drobiem krócej i w niższej temperaturze mniej nam smakowały. Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Najważniejsze, że smakuje A czy uwędzone bardziej lub mniej, to już indywidualna sprawa każdego zadymiacza Serki i tak długo nie poleżą, z wiadomych względów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Grudnia 2016 A to ja w takim razie mam pytanie w związku z: wiem oscypki dwa lub trzy dni się wędzą ale w rzadkim i zimnym dymieCzy ktoś z Was wędził takie serki zimnym dymem przez kilka dni? Na pewno kiedyś spróbuję, ale jeżeli już Ktoś tak robił to może się podzieli opinią/efektami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Struktura serka zmienia się podczas wędzenia w temperaturze 50o C i wtedy jest idealny (przynajmniej jak dla mnie) Przy wędzeniu w niższej temperaturze będzie bardziej kruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Takie serki twarogowe wędzone na zimno mi osobiście nie smakują Prawdziwy owczy oscypek na bacowce jest właśnie tak wędzony u powały na zimno i jest super.Po wielu eksperymentach robię podobnie jak Qba czyli ok 50st ...Ostatnio wedziłem mozzarellę też jest super Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 26 Lutego 2017 Rodzina i znajomi już nas tak naciskali, że się w końcu wzięliśmy i trochę serków w weekend uwędziliśmy.Z przyprawami to typ włoski, a bez przypraw to zwykły tłusty posolony z ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 26 Lutego 2017 Widzę, że delikatnie je potraktowałeś W jakiej temperaturze i jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Marca 2017 Witajcie.Zakupiłem serki capri z Sierpca na sobotę nastawiam się na pierwsze wędzenie. Jak wyjdzie to efekty pokażę ma forum ???? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Marca 2017 nastawiam się na pierwsze wędzenie poczytaj wędzenie kolegów - solankowanie , ociek, osuszenie - i wędzenie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) [Dodano: 02 mar 2017 - 12:02] nastawiam się na pierwsze wędzenie poczytaj wędzenie kolegów - solankowanie , ociek, osuszenie - i wędzenie Tak dzięki. Zastanawiam się jakich przypraw użyć czy wogóle przyprawiać.A osuszanie to w wędzarni robić na otwartej górze? Można razem z mięsem? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Marca 2017 przez pioran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Marca 2017 Zastanawiam się jakich przypraw użyć czy wogóle przyprawiać u mnie najczęściej jest czysty ( tak chcą moje córki i Małgo) - ale możesz na części zrobić dowolne przyprawy - jakie sa preferowane u Ciebie w domu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Marca 2017 Zastanawiam się jakich przypraw użyć czy wogóle przyprawiać u mnie najczęściej jest czysty ( tak chcą moje córki i Małgo) - ale możesz na części zrobić dowolne przyprawy - jakie sa preferowane u Ciebie w domu Zrobię czyste żeby poznać technikę Najczęściej za pierwszym razem wychodzi super a później dopiero zaczynają się schody bo chce się coś dopracować Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Ja obtaczam serki w ziołach prowansalskich, czosnku , papryce , nieco mielonego kminku. U mnie ,dla odmiany, wolą doprawione -więc najlepiej zrób i taki i tak Edytowane 2 Marca 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Marca 2017 A osuszanie to w wędzarni robić na otwartej górze? Można razem z mięsem? Jak najbardziej można z mięsem. Wędząc inne wyroby, przy okazji wkładam też sery. Oczywiście grubsze mięsiwa potrzebują więcej czasu do osuszenia, czyli sery odpowiednio później, wraz z kiełbasami i rybami. Ociekanie serów na kratkach około 12 godzin poprzedzających wędzenie, a po tym czasie do osuszania w wędzarni. Ewentualne przyprawy dopiero przed osuszaniem, inaczej ociekanie może być utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.