Skocz do zawartości

Peklowanie mięsa z zamrażarki a ilość soli


Daldi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Otóż planuję przygotować wieprzowine i dziczyzne w słoikach i nie jestem pewien ilości soli do peklowania jaką powinienem dać na 100g mięsa.

Ostatnio dawałem 15g soli na 100g świeżego i było w porządku.

 

Pytanie:

1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się?

2. Lepiej peklowac solą czy peklosola?

 

Dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie: 1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się? 2. Lepiej peklowac solą czy peklosola?

1/ Nie ma różnicy

2/ Soląc - solisz, a używając peklosoli - peklujesz, to ogromna różnica w końcowym wyrobie.

 

Do wyrobów w słoiku lepiej zastosować mniejszą ilość peklosoli niż np. do kiełbasy.

15 g na 1 kg mięsa, to dobra dawka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można też użyć mieszanki w skali 50/50 lub mniejszej... ja robię 60/40 ( sól/peklosól ) w ilości 18g / kg . peklosól jest również swego rodzaju ''konserwantem'' . Pozdrawiam i udanych wyrobów życzę. :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś obyło mi się o uszy że jak mięso jest rozmrażane to w miejsce straconej wody chłonie więcej wody

Zależy jak jest zamrażane: czy (prawidłowo) szybko, czy wolno.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chodziło mi o czas zamrożenia mięsa od chwili jego pozyskania, ale o sposób samego zamrażania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powinno sobie leżeć w temp. pokojowej'' aż się rozmrozi.

Raczej w lodówkowej... 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.