Daldi Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2016 Witam! Otóż planuję przygotować wieprzowine i dziczyzne w słoikach i nie jestem pewien ilości soli do peklowania jaką powinienem dać na 100g mięsa.Ostatnio dawałem 15g soli na 100g świeżego i było w porządku. Pytanie:1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się?2. Lepiej peklowac solą czy peklosola? Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Października 2016 Ostatnio dawałem 15g soli na 100g świeżego i było w porządku. Chyba na 1000 g (1 kg). Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Października 2016 Pytanie: 1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się? 2. Lepiej peklowac solą czy peklosola? 1/ Nie ma różnicy2/ Soląc - solisz, a używając peklosoli - peklujesz, to ogromna różnica w końcowym wyrobie. Do wyrobów w słoiku lepiej zastosować mniejszą ilość peklosoli niż np. do kiełbasy.15 g na 1 kg mięsa, to dobra dawka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Października 2016 Tak mój błąd 15g na 1kg ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2016 Można też użyć mieszanki w skali 50/50 lub mniejszej... ja robię 60/40 ( sól/peklosól ) w ilości 18g / kg . peklosól jest również swego rodzaju ''konserwantem'' . Pozdrawiam i udanych wyrobów życzę. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2016 Dziękuję za podpowiedzi. Kiedyś obyło mi się o uszy że jak mięso jest rozmrażane to w miejsce straconej wody chłonie więcej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Października 2016 Kiedyś obyło mi się o uszy że jak mięso jest rozmrażane to w miejsce straconej wody chłonie więcej wody Zależy jak jest zamrażane: czy (prawidłowo) szybko, czy wolno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Października 2016 Chodzi mi tutaj bardziej o dziczyzne, normalnie wisi około 10 dni potem rozbiór i do zamrażarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Października 2016 I jak jest zapakowane i rozmrażane ...też... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Października 2016 Nie chodziło mi o czas zamrożenia mięsa od chwili jego pozyskania, ale o sposób samego zamrażania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Października 2016 Pakuje go w strech i potem do woreczkow jednorazowych, następnie rozmrażam w zimnej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Października 2016 następnie rozmrażam w zimnej wodzie oooo....nie... Powinno sobie leżeć w temp. pokojowej'' aż się rozmrozi... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Października 2016 Powinno sobie leżeć w temp. pokojowej'' aż się rozmrozi. Raczej w lodówkowej... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2016 O Witam Cię EAniu co racja ,to racja Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.