rademar Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2016 Robiłem juz dwie kiełbaski i obie nie były jakoś szczególnie rewelacyjne. W sobote planuje kolejną i żona uparła się na przepis, który właśnie przywiozła ze wsi od rodziny ( wędzą zarobkowo ). Kiełbaska od nich pamięta się żonce bardzo smacznie. Ale tak - bez peklosoli tylko sól. Żadnego "leżakowania" tylko prosto po wyrobieniu do flaka i do wędzarni. Bez parzenia,.. prawdopodobnie podpiekana. Ale jak sam pytałem "producentki" przez telefon o tzw. obróbke termiczną na koniec to ona nie wiedział o co chodzi,.. "Ot, po prostu wędzimy". Aż się boje zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2016 Są rejony gdzie właśnie tak kiełbaskę się robi czyli : na samej soli i w wędzarni się wędzi w wyższej temperaturze gdzie zarazem się podpieka . Kolor wiadomo jaki ...... na bardzo ciemno . Nie zwracając uwagi na sztukę masarską . Tak to się robi od dziesięcioleci Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Ale jak sam pytałem "producentki" przez telefon o tzw. obróbke termiczną na koniec to ona nie wiedział o co chodzi,.. "Ot, po prostu wędzimy". Z tego co piszesz jest to kiełbasa z połcia z szarym oczkiem robiona przez większość wiejskich masarzy.Do flaka, do wędzarni bez osuszania i zamiast wędzenia i dodatkowej obróbki termicznej pieczona a nie wędzona w wędzarni.Przy temp. w wędzarni w granicach 70 C i wyższej i odpowiednim czasie nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej bo jest w środku już upieczona. Edytowane 2 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2016 Dokładnie tak jak piszecie. Pamietam te kiełbase z przed kilku lat. Była ciemna ale smaczna. I z tego co zrozumiałem to oni nie maja paleniska tylko palą ciagłym ogniem na dnie wędzarni. A więc sprobuje taką zrobić. Tylko najpierw wędzenie w niższej temp. a na koniec podpiekanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2016 Tylko najpierw wędzenie w niższej temp. a na koniec podpiekanie. To już nie będzie taka jednak proponuję tak zrobić . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2016 Robie spory wsad z wędlinami - musiałbym wszystko potraktować wędzeniem w wysokiej temp. Więc najpierw uwędze co ma być wędzone, a potem część zostanie na podpiekanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Listopada 2016 Przepraszam za zaśmiecanie twojego tematu ale czy kiełbasa nie wyglądała jak tuhttps://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/13511-Co-to-za-kiełbasa? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Listopada 2016 Cóś w tym stylu. Choć o ile ją pamietam z przed wielu lat to mięsko było chyba nawet ciemniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Cześć . Podam ci przepis na smaczną kiełbasę na samej soli.Składniki na 3 kg:1 kg szynki kl I na oczkach 121 kg łopatki kl I na oczkach 81 kg podgardla na oczkach 6przyprawy:sól 17g/kgcukier 0,5g/kgpieprz czarny 1g/kgpieprz ziołowy 2g/kgczosnek 3 ząbki /kgwoda 5-10%Podsuszamy w wędzarni, wędzimy do koloru ciepłym dymem,podpiekamy w wędzarni przez 1,5 godziny w temperaturze 90-100 C. Podpiekanie możliwie w małej ilości dymu.Gwarantuję ci , że tak wykonana kiełbaska będzie smaczna i w przekroju będzie pięknie wybarwiona. Edytowane 3 Listopada 2016 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2016 Podpiekanie w temp 90 - 100 st przez 1,5 godz to chyba nieporozumienie! Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2016 Wszyscy którzy ją próbowali są zachwyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2016 Wszyscy którzy ją próbowali są zachwyceni. No i super . :clap: Bo to jest również ważne że najbliższym smakuje . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2016 Kiełbasa wygląda bardzo ładnie i apetycznie, ale czy podane 1,5 h w 90-100 C nie jest faktycznie pomyłką?Patrząc na zdjęcie nie widać efektu aż tak długiego podpiekania..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2016 Pewno termometr coś nie tak. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Listopada 2016 Termometr wskazuje prawidłowo.Do podpiekania stosuję bardzo suche drewno. Pali się malutkim płomieniem bez dymu.Krakowska zostaje jeszcze pół godziny dłużej. Ale nie odbiegajmy od tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Listopada 2016 Czyli to tak na szybko ,bo bez czekania na "upeklowanie" i na szybko ,bo bez parzenia .Może kiedyś spróbuję tylko na pewno nie będe tyle podpiekać ,bo mam wrażenie ,ze by został suchy wiór... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Listopada 2016 Wszyscy którzy ją próbowali są zachwyceni. ...może warto rozszerzyć ich horyzont smaków.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zachwyceni--to może faktycznie za "duże " słowo w odniesieniu do smaku zwykłej kiełbasy ....,albo może tylko ja się nie zachwycam żadnymi kiełbasami -po prostu jest mniej ,lub bardziej smaczna i tyle. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Listopada 2016 Szkoda że muszę to tłumaczyć. Spróbujcie zrobić tak jak opisałem. Kiełbasy parzone dla mnie i znajomych są mniej smaczne. Niedowiarków proszę na pw adresy to wyślę próbki. 3 pierwsze osoby dostaną próbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Listopada 2016 Czyli to tak na szybko ,bo bez czekania na "upeklowanie" i na szybko ,bo bez parzenia . O jakim upeklowaniu wspominasz, przy wyrobie na samej soli?Parzenie też jest zbędne przy podpiekaniu.....to dwa różne wyroby. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Listopada 2016 ,podpiekamy w wędzarni przez 1,5 godziny w temperaturze 90-100 C. Podpiekanie w temp 90 - 100 st przez 1,5 godz to chyba nieporozumienie! ale czy podane 1,5 h w 90-100 C nie jest faktycznie pomyłką? Pewno termometr coś nie tak. Taką cienką podpiekam przez 25 minut w temp. 75-90 stopni, ale można inaczej, ku naszemu zdziwieniu i zastanawiające jest tylko - co będzie przy pieczeniu przez 1,5 godziny w 90-ciu stopniach? Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Listopada 2016 ...nikomu nie musisz nic tłumaczyć... natomiast Twoje wypowiedzi są naznaczone teorią Klubera Rossa Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Listopada 2016 No coś ty!-narażać tyle mięsa??.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Listopada 2016 Po pół godzinie też jest już zjadliwa czyli nie surowa. Natomiast dłuższe podpiekania nadaje jej specjalnego smaku.Ale oczywiście podpiekamy prawie bez dymu aby nie zrobiła się ciemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Listopada 2016 Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło? ...czekamy..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.