marula3 Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lipca 2016 (edytowane) WitamPostanowiłem przerobić swoją wędzarnie z szafki. Chcę dorobić palenisko zewnętrzne z blachy stalowej o grubości 3mm, o wymiarach; szerokość 40cm, długość 50 cm, wysokość 36 cm. Między paleniskiem a komorą wędzarniczą chcę zastosować rurę stalową o grubości 2 mm, średnicy 200mm i długości 1m.Co sądzicie czy ten zestaw będzie prawidłowo działał. Do tej pory miałem kłopoty z utrzymywaniem stałej temperatury w komorze wędzarniczej - paliłem bezpośrednio pod wędlinami. Edytowane 2 Lipca 2016 przez marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lipca 2016 NIc nie przerabiaj tylko naucz się opalać - w takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim wędziłem około 5 lat i jedyna różnica do Twojej to miałem taką szafkę ocieploną deskami podłogówkami.Pamiętaj wędzenie to sztuka opalania - dołożenie rury w niczym Ci nie pomoże jeśli będziesz źle operował ogniem i dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lipca 2016 Dziękuję za wiadomość.Chyba Ciebie posłucham i bardziej będę się przykładał do utrzymywania stałych temperatur w wędzarni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lipca 2016 W palenisku utrzymujemy żar, nie płomień. Odymić wyroby, a uwędzić to różnica. No chyba ze chcesz się truć na własne życzenie. Poczytaj pierwsze posty tego tematu: wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) WitamMam wędzarnie wykonaną z szafki ubraniowej metalowej, Do tej pory jako palenisko wykorzystywałem dół szafki, chciałbym to zmienić i zrobić palenisko osobno, połączyć go z komorą wędzarniczą rurą metalową. Nie bardzo wiem jaką zastosować długość rury i jej średnicę.Może ktoś korzysta z podobnych wędzarni i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem.Pozdrawiam, marula3 Edytowane 24 Lutego 2017 przez marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2017 A do czego ma służyć osobne palenisko? Ma ono być zamiast bezpośredniego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2017 A do czego ma służyć osobne palenisko? Ma ono być zamiast bezpośredniego?Wydaje mi się że będę mógł bardziej spokojnie wędzić, przy bezpośrednim palenisku trzeba cały czas pilnować żaru, trudno utrzymać na dłuższy czas stałą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2017 Nie bardzo wiem jaką zastosować długość rury i jej średnicę. Dawno Ci mówiłem żebyś zrobił palenisko z boku bo nie umiesz wędzić w wędzarni bezpośredniej. Dostawił bym palenisko do ściany z boku, ale żadnej rury bym nie dawał . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2017 Dawno Ci mówiłem żebyś zrobił palenisko z boku bo nie umiesz wędzić w wędzarni bezpośredniej. Dostawił bym palenisko do ściany z boku, ale żadnej rury bym nie dawał . Myślałem że się jeszcze trochę podszkolę w wędzeniu bezpośrednim, ale to trochę trudne. Czy dostawienie paleniska do ściany wędzarni rozwiąże problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Czy dostawienie paleniska do ściany wędzarni rozwiąże problem? Częściowo tak.Łatwiej będzie panować nad temperaturą..A jak sobie i z tym nie poradzisz to dołożysz kawałek rury. Edytowane 24 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zrób sobie pod szafą palenisko skrzyniowe (ruchome) takie, jakie zaprezentował w swojej składanej wędzarni Kazik55. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2017 Częściowo tak.Łatwiej będzie panować nad temperaturą..A jak sobie i z tym nie poradzisz to dołożysz kawałek rury. Arkadiusz, ja tą swoją wędzarnie z szafki już wiele razy przerabiałem, teraz chciałbym już tak ją przerobić abym więcej do tego nie powracał. Jeśli się orientujesz podpowiedz jaka średnica i długość rury będzie odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2017 Naucz się opalać. Zacznij od małej ilości drewna. Ustal wielkość i ilość żaru, która wystarczy do utrzymania temperatury. Bedziesz stabilnie wędził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) Naucz się opalać. Zacznij od małej ilości drewna. Ustal wielkość i ilość żaru, która wystarczy do utrzymania temperatury. Bedziesz stabilnie wędził.To co piszesz to ja tak robiłem, chciałbym utrzymywać temperaturę stałą, a bezpośrednie palenisko jest bardzo absorbujące, ciągle trzeba dokładać lub przesuwać rozpalone drewno bo inaczej drewno gaśnie lub się nadmiernie pali. Edytowane 25 Lutego 2017 przez marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2017 Masz zły dostep powietrza otwierajac wentylujesz, zamkniesz brakuje powietrza wiec calość wymaga wiecej zaru. Przerób na palenisko z osobnymi dzwiczkami, ustabilizujesz spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2017 Przerób na palenisko z osobnymi dzwiczkami, ustabilizujesz spalanie.Ja już dawno zrobiłem osobne drzwiczki do paleniska. Doradź mi jaką dać średnicę i długość rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zrób normalną wędzarnię i problem z głowy lub pomyśl nad właściwym opalankem. Na początek ociepl szafę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lutego 2017 Wędzonki wyglądają dobrze, więc nie wiem po co Ci rura. Ja wędzę w mniejszej szafce zrębkami, temperatura nie skacze. Myślę, że problem polega na tych Twoich drzwiczkach do paleniska. Jeśli to możliwe, przerób na podsuwane, wtedy lepiej będziesz kontrolował palenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.