hercules Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Ostatnio wpadłem na pomysł uwędzenia białej kiełbasy ze sklepu. Czy może ktoś z forumowiczów próbował takiego pomysłu, jeśli tak to jakie uzyskaliście efekty? Jakieś specjalne przygotowania, czy prosto na kij i do wędzarni?Pzdrhercules Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Ostatnio wpadłem na pomysł uwędzenia białej kiełbasy ze sklepu. Czy może ktoś z forumowiczów próbował takiego pomysłu...kolega Raulo coś robił https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=685 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hercules Opublikowano 11 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Ok dzięki za naprowadzenie na ten post bo wcześniej się na niego nie natknąłem. Kupię troszkę kiełbasy białej i bez żadnych specjalnych przygotowań wrzucę ją do wędzarni przy okazji wędzenia wędzonek na święta. Zobaczymy co wyjdzie. Będę wędził w niedzielę i na pewno opiszę na forum co wyszło.hercules Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Wszystko zależy od jakości tej kiełbasy - to wielka loteriaA czy nie lepiej jednak ukręcić coś samemu? - masz jeszcze trochę czasu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Kiełbasa biała ze sklepu jak by była z mieszanką peklującą to można wędzić tylko musisz uważać przy wedzeniu, bo dużo w nią leją wody.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hercules Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Jak będę miał więcej czasu to napewno coś sam ukręcę z kiełbas. Jak narazie, bedę robił wędzonki w niedzielę to dorzucę do wędzarni białej kiełbasy ze sklepu, a efekty napewno opiszę na forum. Dzięki za wszystkie rady :-).Pzdrhercules Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2006 wędziłem :grin: podczas prób okiełznania( dym i temperatura) mojej wędzarnibyła całkiem niezła jak pamiętam albo niezły był destylatza kilka dni będziemy robić własną,zapewne będzie lepsza Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Wędziłem, straciła dużo wody, smak i ogólnie była niezbyt (na pewno zależy to też jakiej firmy produkt). Lepiej będzie jak poczekasz te kilka dni i zrobisz swoją, na stronie głównej są różne receptury. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2006 słaba też próbowałem,praktycznie ją upiekłem. :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hercules Opublikowano 17 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Witam, jak obiecywałem opiszę efekty niedzielnego wędzenia białej kiełbasy. Najpierw w sobotę zacząłem poszukiwać odpowiedniego surowca. Pierwszy wybór padł na sklep drobiowy, ale kiełbasa biała była juz tam parzona, a do tego podzielona na kawałki. A więc podreptałem do "Koniarka", a tam moim oczom ukazła się biała kiełbaska surowa. Kolor mięsiwa w środku wskazywał, że pewnie jest potraktowana peklosolą więc pasuje. Wziąłem na próbę 5 kawałków oczywiście ze sobą połączonych aby było łatwiej powiesić to na kiju. Zajrzałem po drodze do innych sklepów, ale nie zauważyłem takiej żeby miała mięsko w środku czerwonawe. Pozostałem więc przy tych 5 kawałkach. Niedziela, przy okazji wędzenia szynek, boczku, baleronu i polędwicy wstawiłem do wędzarni na kiju zakupione kiełbaski. Drzewko owocowe. Wędziłem ok.2,5h w raczej chłodnym gęstym dymie, a póżniej około 30min. w dość ciepłym, rzadkim, później parzyłem razem z wędzonkami ok.30min. Kolor zadowalający, przekrój sami ocencie, a smak bajera, lekko czosnkowy, mocno wędzony. Podsumowując jest dobra i przy braku czasu na własne wyroby można uwędzić, lecz trzeba wybrać odpowiedni surowiec. Ja następnym razem pokuszę się zrobić kiełbasę całkiem swojską. Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-) Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy, dzięki za odpowiedzi. hercules http://hercules78.host247.pl/wedlinydomowe/00.JPG http://hercules78.host247.pl/wedlinydomowe/01.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2011 Mi również udało się kupić dobrą kiełbasę do wędzenia i nawet wyszła. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2011 Mi również udało się kupić dobrą kiełbasę do wędzenia i nawet wyszła. Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz... od lat nie kupuję białej kiełbasy i nie wiem czym można się zachwycać wędząc kupną wędlinę... :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Listopada 2011 Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-)Tym halusiu można się zachwycać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Listopada 2011 Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz... od lat nie kupuję białej kiełbasy i nie wiem czym można się zachwycać wędząc kupną wędlinę... co racja to racja jak masz czas na wędzenie białej kupnej,to znajdż czas na zrobienie własnej- białej to naprawdę niewiele kosztuje i zajmuje czasu pozdrawiam Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Listopada 2011 hercules napisał/a: Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-) Tym halusiu można się zachwycać. _________________A można... Miro :tongue: '' jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Listopada 2011 Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz...Oj tak tak... nie wierzyłem dopóki sam nie zrobiłem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2011 Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz...Oj tak tak... nie wierzyłem dopóki sam nie zrobiłem...Najgorsza swoja biała kiełbasa jest i tak kilka razy lepsza niż ta ze sklepu, choć z drugiej strony może się coś zmieniło bo tak dawno nie kupowałem w sklepie :wink: (białej kiełbasy) Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Listopada 2011 :grin: halogen :grin: bardzo dobrze,że od czegoś zaczynasz :clap: wiele razy kupowałem kiełbasy surowe do zakąski podczas wędzenia :thumbsup: były bardzo dobra i ohydne :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Listopada 2011 hercules, Jednak daj się przekonać do własnych wyrobów. To co widać na fotkach to spuchnięta przebarwiona chemicznie "imitacja kiełbasy" wiadomo, że w takiej kiełbasie znajdziemy mnóstwo wypełniaczy od mąki do MDM i wszystko powiązane jest wielofosforanami. Liczy się kasa!!! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Listopada 2011 dietykon, No tak, brak dobrych okularów. Nie mam czasu do siedzenia przed kompem, wszystko w pospiechu. Ale uwaga nie traci na czasie tylko zyskuje :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Listopada 2011 dietykon, w sumie to można co nie co powiedzieć halogenowi, bo chciał, nie chciał, ale podziela zdanie herkulesa bądź, co bądź sprzed 5 lat :???: Andyandy, Ale uwaga nie traci na czasie tylko zyskuje, też jestem tego samego zdania A tak się ładnie składa, że dziś zakupiłem trochę surowca(łopatka+boczuś), bo o gołąbkach mowa była, więc trzeba było mielone zrobić, a nie gotowe kupić(zawsze lubię wiedzieć co w produkcie się znajduje - czy np. nie ma kciuka Pana Władka itp. itd) Kiełbaska właśnie się od 15 minut parzy... dla kolegi halogena i Herkulesa, jeśli jeszcze nas odwiedza, wrzucę potem foto jak gotowiec własnoręcznie zrobiony wygląda;) - z przepisu znajdującego się na stronie głównej - jak zawsze z resztą Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Listopada 2011 bo o gołąbkach mowa była :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Listopada 2011 Darino, no u mnie niestety nie ma kapusty włoskiej, a przynajmniej się nie spotkałem :/ ... pięknie przypieczone :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Listopada 2011 . pięknie przypieczoneSosik się warzy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Listopada 2011 Oj, chyba ze świeżych pomidorków? :thumbsup: A oto kiełbaska biała - nie sklepowa, nie wiele wyszło, bo ok 1,5 kg, ale to miało byc na kolacyjke i na jutro na śniadanko, ewentualnie jakiś żurek, lub barszczyk się zmontuje - Ps. skóra na brzuszku już się naciągnęła .... z własnej roboty sosikiem chrzanowym .... było płaczu przy tarciu http://img89.imageshack.us/img89/831/pb100022.th.jpghttp://img847.imageshack.us/img847/4391/pb100025.th.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/5259/pb100027.th.jpghttp://img689.imageshack.us/img689/5269/pb100028c.th.jpg A jako ciekawostka, to to, że widelec, który mnie nigdy nie opuszcza, używam go odkąd pamiętam, to widelec, który wraz z całym kompletem sztućców, moja babcia dostała w prezencie ślubnym.... http://img854.imageshack.us/img854/8062/pb100029.th.jpg dzisiaj leci mu 52-gi rok użytkowania!!! Nieśmiertelny Gerlach, troszkę wytarty, ale co tam ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.