tier Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 12 Maja 2016 Moim zdaniem to znak że z kumpiakiem było coś nie tak, skoro mucha złożyła jajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 12 Maja 2016 skoro mucha złożyła jajka.. Szkoda towaru. Teraz już tylko na ryby. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzisz Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 12 Maja 2016 mam jeszcze dwa jak je uchronic przed podobną sytuacją? zastanawiam się czy psy sie nie potruja czy go wrzucic w jakas solanke by go im porcjowac wrrrrrrrrrrr szkoda mi tyle roboty wszystko wygladalo ze bedzie ok jeden blad ze ten jeden kumpiak nie zabezpieczylem smalcem i ta packa co jest pisana na forum i do suszenia dla uzyskania ladniejszego koloru dalem jeszcze cukier- na tym jednym postanowilem troche poeksperymentowac i szlak trafil go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 12 Maja 2016 postanowilem troche poeksperymentowac i szlak trafil go No to masz za swoje ... generalnie przestroga dla wszystkich "cukrojąco-myjących" a tyle o tym było pisane ... Te które zostały przemyj w winie lub wręcz mocnym alkoholu i dobrze zasól (na grubo) do dojrzewania najlepiej zabezpieczyć siatką - moskitierą rozciągniętą na drewnianym stelażu (robisz taką "klatkę" wokół wędlin) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzisz Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 12 Maja 2016 macie pomysl jak zabezpieczyc pozostale 2 przed ingerencja wrednych bzykaczy? czy owinąc dodatkowo w ponczoche czy sam smalec z maka wystarczy?razem pisalismy pytanie i odpowiedz hehe:) zrobie jak piszecie... a tamtym mozna karmic psa? wymoczyc go przed ? wczoraj smacznie wtrynial i stad tez widzialem ze mieso sie nie popsulo mialo piekny kolor itdw sensie wymoczyc i gdzies susszyc podpiec ? czy zakopac i nie truc siersciucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 12 Maja 2016 Po co moczyć? jaki ma zapach? wygląd? wrzuć fotki, jak chcesz dać dla psa to po prostu wytnij miejsca zakażone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 12 Maja 2016 Wykroić zainfekowane, wymoczyć w wodzie żeby odsolić i ugotować ... żadnego pieczenia zwierzęta w naturze nie używają soli a mięso i kości to sierciuchy same lubią zakopać i konsumować już jest mocno "walące" .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 13 Maja 2016 Tylko wszystko zalerzy jakie to siersciuchy ..jak taie domowe co to nie przyzwyczajone do takiego "smakolyku" to moze sie skonczyc na wizycie u weterynarza .. moj czworonog nawet gotowanej wolowiny nie trawi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 13 Maja 2016 moj czworonog nawet gotowanej wolowiny nie trawi Nie dziwię się.Wilki - przodkowie psów domowych - raczej nie gotowały sobie mięsa. Jadły surowe.Nawet dla ludzi surowe mięso jest lżej strawne niż obrobione termicznie. Pytanie jest takie, czy kumpiak był wędzony.Chociaż - po prawdzie - nie znam psa, który nie merda ogonem czując zapach wędzonego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Po prawdzie to nie znam psa któremu taki poziom zasilenia nie zaszkodzi Tyle w tym temacie ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 13 Maja 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 13 Maja 2016 Po prawdzie to nie znam psa któremu taki poziom zasilenia nie zaszkodzi Konieczności odsolenia wyrobu przeznaczonego dla czworonoga chyba nikt nie kwestionował? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 13 Maja 2016 A ktoś oprócz mnie wspomniał ? Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 15 Maja 2016 Przeczytałem ostatnich kilkanaście postów w tym temacie,. Co do tego mycia w solance to nie ażeby pozbyć się soli z powierzchni, sól ta wcale nie przeszkadza. Robi się ażeby pozbyć się pleśni i innych nie pożądanych narostów. Włosi od czasu do czasu odświeżają długo dojrzewające szynki szybkim zanurzeniem w gorącym szmalcu. Tą papką (sugna) smarujemy część szynki nie pokrytej skorą. Robimy papkę ze szmalcu i mąki z ryżu. Często dodawany do papki jest pieprz przeciw muchom. Ale najlepiej zabezpieczyć szynki siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzisz Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 16 Maja 2016 czym zabezpieczacie swoje kumpiaki przed muchami? chce uchronić pozostałe dwie bo jedna poszła na straty. Proszę o sugestie jak Wam się udaje uchronić szynki. Z góry dzięki. Czy pończocha coś pomorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 16 Maja 2016 do dojrzewania najlepiej zabezpieczyć siatką - moskitierą rozciągniętą na drewnianym stelażu (robisz taką "klatkę" wokół wędlin) A jak ma wolniej dojrzewać to dodatkowo papka ze smalcu i maki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzisz Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 16 Maja 2016 wyczytalem o owinieciu papirem sniadaniowym ponczocha Co myslicie?moskitiera juz jest szkoda ze wszystkiego nauczyło życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzisz Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 17 Maja 2016 Owiniete papierem śniadaniowym i całe nogi łącznie ze skórą, która była nacina żeby przeszła sól nasmarowane są tą ,,papką" ze smalcu pieprzu soli pieprzu cayenne oraz mąki, Skóre owinąłem także smalcem, bo przy tej która poszła dla sierściuchów tam zalęgły się także larwy muchy. A tak swoją drogą wiem, że robić najlepiej jest w jesieni, gdy temp są optymalne, niskie itd., ale czy ktoś robił robić taką szynkę w lecie? mam ciemną piwnicę, gdzie temp jest przez cały czas ok 10-15 stopni i jest ciemno. Czy w takich warunkach da się zasolić by nie zgniło i rozpocząc teraz pracę nad kolejną czy nie ma szans na powodzenie? Wielkie dzięki za info i jak by ktoś rozpoczynał w lecie to proszę o jakies sugestie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzisz Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 19 Maja 2016 da sie zrobic taka szynke w takich warunkach jakie sa teraz? mam tez ciemna jak wspomnialem piwnice do zasolenia a pozniej na strych:) prosze o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_w Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 5 Października 2017 Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na forum i mam pytanie do doswiadczonych kolegow. Wiem ze temat jest stary ale zawsze warto sprobowac. Wszystko wedlinki robie od kilku lat oczywiscie z pomoca przepisow z forum( dzieciaki sa zadowolone a to najwazniejsze). Chce zrobi sobie kumpiaka ale nie wiem czy trzeba nacinac skore z zewnetrznej strony zeby sol doszla i najwazniejsze czy nacinac skore nad stawem kolanowyn zeby napchac tam soli. Jesli jest to mozliwe to prosze o odpowiedz. Pozdrawiam. Chyba ze moglbym sie odezwac do kogos na piva:) po porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.