agn Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2012 Ok wiec postaram sie , w miare mozliwosci i czasu wstawic kilka przepisow oczywiscie popartych fotkami. Na poczatek moze kilka podstawowych uwag. Po pierwsze grilowanie a bbq to dwie zupelnie inne metody przyrzadzania potraw .Grilowanie jest procesem szybkim w porownaniu z bbq , i zwykle bezposrednio nad zrodlem ciepla ,temperatury grilowania wahaja sie miedzy 200 a 400 st celcjusza .Bbq natomiast jest procesem bardzo wolnym od 4 do 24 godzin ,w temp. Oscylujacych miedzy 90 a 130 st celcjusza (low and slow), nigdy bezposrednio nad zrodlem ciepla i oczywiscie z obowiazkowym udzialem dymu. Podam teraz kilka podstawowych czasow grilowania dla roznych potraw Steak ( wymawia sie oczywiscie stejk): new york strip ,porterhouse , rib - eye , filet mignon, t- bone ,top sirlion : Grubosc 2 cm. czas 4 do 6 min , temp 300-350 st c , pokrywa zamknieta , grilowanie bezposrednie czyli nad zrodlem ciepla ( nad zarem lub wszystkie palniki wlaczone) oczywiscie Przy metodzie bezposredniej jesli czas wynosi 4 min to znaczy ze grilujemy na jednej stronie 2 min i na drugiej 2 min. Grubosc 2,5 cm czs 5 do 8 minut , temp 300 - 350 st c , z tym ze pierwsze 4 minuty grilujemy metoda bezposrednia , reszte czasu metoda posrednia czyli nie nad zarem a po jego przeciwnej stronie , lub srodkowy palnik wylaczony( zar powinien byc zawsze przesuniety na jedna strone ). W metodzie posredniej nieKoniecznie musimy obracac mieso Grubosc ok 4cm czas 12 -14 min , temp 300-350 st c pierwsze 6 min metoda besposrednia , reszte czasu metoda posrednia Hamburger ok 2 cm grubosci 8-10 min Temp 300-350 st c metoda bezposrednia Schabowy z koscia lub bez. Ok 2,5cm. 10 min temp 200-250 st c metoda bezposrednia Piers z kurczaka ok 200g. 12 min temp 200-250st Metoda bezposrednia Kawalki kurczaka z koscia 30 - 40 min 200 - 250 Metoda bezposrednia Filet ryby 1 cm grubosci. 3-5min. Temp 300- 350 st c. Metoda bezposrednia Ok to na tyle dzis. Jak tylko pogoda sie poprawi ( mam nadzieje ze Piatku) ugriluje cos i wrzuce przepisik z fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Września 2012 Stek po polsku pisze się i wymawia się STEK oczywiście.http://slowniki.gazeta.pl/pl/stek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Września 2012 new york strip ,porterhouse , rib - eye , filet mignon, t- bone ,top sirlion :Bądź uprzejmy wyjaśnić forowiczom proszę, z jakich części polędwicy lub rostbefu robione są poszczególe typy steków. Jako miłośniczka steków doceniam Twoją inicjatywę, niemniej nie mogę powstrzymać się od uwagi, że pisanie w brzmieniu fonetycznym świadczy albo o lekceważeniu czytelników (chyba, że chodziło by o jezyk chiński :grin: ), albo o tym, że nie znasz polskich odpowiedników angielskich określeń. Polecam słownik lub Wikipedię. Spróbuję też pomóc ale przez PW. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Września 2012 new york strip ,porterhouse , rib - eye , filet mignon, t- bone ,top sirlion :Czy new york strip i porterhouse to nie jeden i ten sam steak (?) tylko inaczej nazywany w US i Australii? NIe wiem, moze sie myle, bo na stekach tak bardzo sie nie znam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2012 Czy new york strip i porterhouse to nie jeden i ten sam steak (?) tylko inaczej nazywany w US i Australii?Bingo :grin: Strip steak - Wikipedia, the free encyclopedia en.wikipedia.org/wiki/Strip_steak - The strip steak is a type of cut of beef steaks. Internationally it is called a club steak. In the United States and Canada it is also known as New York strip, strip loin, shell steak, or Kansas City strip steak. In Australia it is known as a porterhouse steak or boneless sirloin. Tłumaczenie: Stek typu Strip – wg Wikipedii Stek o nazwie Strip jest rodzajem steku wołowego uciętego wyłącznie z rostbefu lub polędwicy. Posiada międzynarodową nazwę steku klubowego. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie znany jest również jako New York strip, Strip z górki (cielecej) lub combra jagniecego (loin), stek „w skorupce” (Stell stek) oraz stek z Kansas City. W Australii znany jest pod nazwą stek porterhouse lub befsztyk z polędwicy (boneless sirloin) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2012 Jako miłośniczka steków doceniam Twoją inicjatywę, niemniej nie mogę powstrzymać się od uwagi, że pisanie w brzmieniu fonetycznym świadczy albo o lekceważeniu czytelników (chyba, że chodziło by o jezyk chiński :grin: ), albo o tym, że nie znasz polskich odpowiedników angielskich określeń. Polecam słownik lub Wikipedię.EAnno. Wrzucanie do języka polskiego obcojęzycznych wtrętów, jest typowe dla tzw. "amerykanów z Kołomyi" co to jeszcze amerykańskiego (angielskiego) się nie nauczyli, a polskiego już zapomnieli. Taki specyficzny sposób dowartościowywania się przez nowicjuszy i pozowania na prawdziwego Yankee. Bardzo często spotykany w stanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2012 Anno to sa nazwy steakow ,i wszedzie sprzedaje sie je pod takimi nazwami. To tak samo jakbym mial ci tlumaczyc nazwe mc donalds zeby byc poprawny fonetycznie.W stanach jesli na polce w sklepie na opakowani jest napisane kielbasa to nikt nie ma pretensji o brzmienie i fonetyke , tylkowymawia ta nazwe jak umie podobnie pierogi. Widze ze znow ktos stara sie blysnac ale musze cie kolego zmartwic ze ny strip to nie to samo co porterhouse no chyba ze krakowska i mortadela to dla ciebie to samo http://www.google.com/search?q=beef+cuts&hl=en&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=9PxaUJa9Oanl0QH224G4Bg&sqi=2&ved=0CC4QsAQ&biw=1024&bih=672 Tu macie dokladny podzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Września 2012 Agn dawaj przepisy. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Września 2012 agn, jestem kolezanka. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Września 2012 No sorry kolezanko , byc moze u ciebie sa troche inne nazwy , ale z tego co mi wiadomo w europie raczej operuje sie tymi co podalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Września 2012 agn, coś bardziej w temacie BBQ, please ... Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Września 2012 Jakieś przepisy , a nie tylko jałowa wymiana zdań . :rolleyes: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Września 2012 Jakieś przepisy , a nie tylko jałowa wymiana zdań . :rolleyes:Tez jestem za :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Września 2012 Grillowac to chyba kazdy umie dawaj jakis przepis na te BBQ :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Września 2012 Ja to chyba jestem do tylu. Tutaj przynajmniej BBq to miesa sie szykuje nie powiem, w marynacie, kilka lub kilkanascie godzin wczesniej, jednak samo czas na bbq nie jest dlugi. Tzn. ze ja tylko grill robilam na bbq? Prosze mnie wyprostowac , zylam w niewiedzy przez tyle lat. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Września 2012 Kurcze, to dawajcie jakieś swoje przepisy... ja to standard... łapki kurczaka i karczek... ale bym chciał zrobić jakieś "kotlety" na grillu... tylko jak ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Września 2012 ... ale bym chciał zrobić jakieś "kotlety" na grillu... tylko jak ?Normalnie :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Września 2012 ANNAM napisał/a: Czy new york strip i porterhouse to nie jeden i ten sam steak (?) tylko inaczej nazywany w US i Australii? Bingo :grin:Zupełna nieprawda... Porterhouse to inaczej T-bone , ale ucięty z szerszą polędwicą. New york strip - to sam rostbef . A skąd wzięła się ta nazwa ? ano z tego że ucięty plaster rostbefu ma kształt nowego jorku :wink: Co do stosowanego nazewnictwa i związanych z tym kontrowersji, niech mi ktoś podpowie jak po polsku nazwać odpowiednik T-bone`a.... [ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 09:27 ]Anno to sa nazwy steakow ,i wszedzie sprzedaje sie je pod takimi nazwamidokładnie tak .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Września 2012 T-bone stek. (czyt. Tibon stek) Tak też się nazywa i tak się to wymawia np. w Szwecji oraz wielu innych europejskich krajach.https://www.google.pl/search?q=tibon+stek&hl=pl&client=firefox-a&hs=sbJ&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=SRdcUI7cEsbXsgamxYGYCg&ved=0CCUQsAQ&biw=1280&bih=894 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Września 2012 Co do stosowanego nazewnictwa i związanych z tym kontrowersji, niech mi ktoś podpowie jak po polsku nazwać odpowiednik T-bone`a....już o tym było... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2230&highlight=jak++bedzie++polsku :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Września 2012 Kurcze, to dawajcie jakieś swoje przepisy... Ja przetrenowałem różne metody przygotowania steków, jednak pozostałem przy tym najprostszym plastry ( najczęściej rostbef ) o grubości ok 2,5 cm bez żadnych przypraw smażę na łoju wołowym na rozgrzanej grubej żeliwnej patelni. Po usmażeniu ( dla mnie idealny to "medium" czyli średnio wysmażony ) , posypuję lekko dość grubą solą morską z młynka i smaruję odrobiną masła czosnkowego. Po odczekaniu kilku minut zabieram się za konsumpcję Kiedyś posypywałem również świeżo mielonym pieprzem, ale od pewnego czasu zrezygnowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Września 2012 Ja zaś robię tak że po dojściu do temperatury pokojowej (nie prosto z lodówki) tuż przed smażeniem solę i pieprzę i wrzucam na mocno rozgrzaną patelnie grillową. Lubię średnio wysmażone więc około 6 min wystarcza. Po tym czasie konsumuję. Nie próbowałem tylko położyć masło po zdjęciu z patelni... ale spróbuje.W pracy kolega jeszcze dodatkowo je marynuje ale jakoś mi się to gryzie z prawdziwą naturą steka.Z czym jadacie steki ? Z czym smakują najbardziej?Jeśli z naszych krów to jakie mięso kupujecie na steki ? PS.Czy kupowaliście kiedykolwiek w MAKRO mięso na steki pochodzenia argentyńskiego, francuskiego czy też kanadyjskiego? (pytam bo 2 plastry kosztują około 60zł i nie wiem czy warto się skusić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Września 2012 tuż przed smażeniem solę Spróbuj koniecznie posolić po wysmażeniu dodatkowo je marynuje ale jakoś mi się to gryzie z prawdziwą naturą steka Mi również się gryzie Jeśli z naszych krów to jakie mięso kupujecie na steki ? Ja najczęściej rostbef lub antrykot . Mam zaznajomioną ubojnię, w której kolega ( również smakosz steków ) przetrzymuje na chłodni cały tzw "pistolet" z okrywą łoju tak ok 14 dni. Wówczas to mięso ma zupełnie inną kruchość i smakowitość. Takiej całkowicie świeżej wołowiny nie smażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 22 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Września 2012 Rib -Eye staak. Espresso style 2 steaki rib -eye ok 250 gram kazdy ,o grubosci 2,5 cm. olej z oliwek 1 lyzeczka Mieszanka przypraw:Pol lyzeczki kminku1 lyzka stolowa kawy na espresso (dosc grubo zmielonej )1 /2 lyzeczki papryki chili1 lyzeczka papryki slodkiej1lyzeczka soli morskiej (gruboziarnista)1 lyzeczka pieprzu czarnego (grubo mielony ) Na 30 do 40 min przed grilowaniem wyciagamy steaki z lodowki ( nie powinno grillowac sie zadnych mies wyjetych prosto z lodowki )Steaki smarujemy delikatnie olejem z oliwek z kazdej strony i nacieramy dokladnie , uprzednio wymieszana mieszanka przypraw . Rozgrzewamy grila do temp ok 300 st c . Grilujemy po 3 min z kazdej strony metoda bezposrednia , z przykryta pokrywa.Jesli ktos lubi bardziej wypieczone , nalezy dodac po 1 min z kazdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Września 2012 1 lyzka stolowa kawy espresso (dosc grubo zmielonej ) A jak zmielić kawę espresso..? Przepis ciekawy.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.