Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Dzisiaj
  2. Daktyle
  3. Dawidk1

    Wyroby Dawida

  4. Dawidk1

    Wyroby Dawida

  5. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Dziś nie malowanie akwarela. A malowanie wędlinek w wędzarni i coś do wędlinek. Chlebek na zakwasie. Vermont Hamelmana. I wszystkiego najlepszego na święta i dużo udanych wyrobów.
  6. Zrobione, sól gruba bo mam taką na stanie, owinięte w folie na ścisło i dodatkowo vacum ale bez szaleństwa że ,,deska"
  7. Ja nie daję w vacum żeby nie gnieść włókien. Ścisło owijam w folię. Używam soli takiej jaką mam pod ręką ale wiele osób używa gruboziarnistej.
  8. Ale to wszystko smaczne zjadłoby 😀
  9. KinZonKill

    Mięso dzika

    Dzik miał robione badania. Pierwsze się z tym spotkałem także ciekawiło mnie co to takiego.
  10. Okej dzięki chyba już wiem wszystko.
  11. U mnie poszły oba w Vacum , z koperkiem i osobno z koperkiem i burakiem. Sól zawsze dawałem grubszą / czasami taką do kiszonek/ , nigdy miałką ale nawet nie zastanawiałem się nad tym.
  12. Dziękuję, wiadoma sprawa za pierwszym razem zawsze zgodnie z przepisem, pójdzie w folię a później zastanawiam się nad vacum. Sól morska gruba może być czy bez znaczenia?
  13. SZCZEPAN

    Mięso dzika

    Węzły chłonne w dziczyźnie Podczas rozbioru dziczyzny, szczególnie dzika, wiele osób natrafia na twarde, szarawe lub sinofioletowe struktury w mięsie. Często są one mylone z „gruczołami”, ropniami lub zmianami chorobowymi. W rzeczywistości w większości przypadków są to węzły chłonne – naturalny element anatomii zwierzęcia. Mięso wokół jest bezpieczne, o ile tusza przeszła badanie weterynaryjne (w tym na włośnie). Często trafia się w wieprzowinie zwłaszcza w karkówce, łopatce albo boczku. Ma taki szarawy / sinawy kolor i jest twardszy niż tłuszcz.
  14. Lecą zdjęcia po kolei, a że ja mam nie po kolei w głowie, to sobie wymyśliłem gravlaxa z jesiotra 😂
  15. Nie to akurat jesiotry do wędzenia na gorąco😁
  16. Zrób dokładnie z przepisem, ja robię na szerokiej folii i łatwiej go zawinąć , co by się nie sypało koperkiem. Obracać raz dziennie. Zlać powstały płyn. Przed krojeniem zgarnąć koper/Jak z buraczkiem to i buraczek/ ciąć w cienkie plastry ostrym nożem .
  17. KinZonKill

    Mięso dzika

    Cześć. Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłem kiełbasę z dzika. I podczas rozbioru dzika w jego mięsie było takie dziwne zgrupowania. Co to może być?
  18. Znalazłem ten przepis, jakieś sugestie/podpowiedzi ? bo będziemy robili pierwszy raz ☺️
  19. Łososie?
  20. Miałem kiedyś wędzenie tej wielkości, właśnie przerobioną na elektryczną. 6kg kiełbasy to było max ile byłem w stanie włożyć, żeby w miarę równo łapała kolor. Idealnie było 4-5kg. Powyżej efekt był podobny jak opisujesz - suszenie kiełbasy a nie wędzenie... Dym opływał cały wsad naokoło i kotlował się w górnej części. Teraz już wiem, że lepiej dwa razy wędzić niż przeładować wędzarnie choćby o jedno pęto. PS. Teraz dalej mam 50x50 ale wysokość 140 - wchodzi dwa poziomy 😁
  21. Nie zapomnij usunąć z nich wiazigę/strunę.
  22. Szczupak żerujący w ławicy sielawy😉😀.
  23. Nie , z łososia
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.