Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?
Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Dzisiaj
-
Daktyle
-
Dziś nie malowanie akwarela. A malowanie wędlinek w wędzarni i coś do wędlinek. Chlebek na zakwasie. Vermont Hamelmana. I wszystkiego najlepszego na święta i dużo udanych wyrobów.
-
Zrobione, sól gruba bo mam taką na stanie, owinięte w folie na ścisło i dodatkowo vacum ale bez szaleństwa że ,,deska"
-
Ja nie daję w vacum żeby nie gnieść włókien. Ścisło owijam w folię. Używam soli takiej jaką mam pod ręką ale wiele osób używa gruboziarnistej.
-
Smaki Agi i Grzewloda
Dawidk1 odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Ale to wszystko smaczne zjadłoby 😀 -
Dołączył do społeczności: Jacek sawicki
-
Dzik miał robione badania. Pierwsze się z tym spotkałem także ciekawiło mnie co to takiego.
-
Okej dzięki chyba już wiem wszystko.
-
U mnie poszły oba w Vacum , z koperkiem i osobno z koperkiem i burakiem. Sól zawsze dawałem grubszą / czasami taką do kiszonek/ , nigdy miałką ale nawet nie zastanawiałem się nad tym.
-
Dziękuję, wiadoma sprawa za pierwszym razem zawsze zgodnie z przepisem, pójdzie w folię a później zastanawiam się nad vacum. Sól morska gruba może być czy bez znaczenia?
-
Węzły chłonne w dziczyźnie Podczas rozbioru dziczyzny, szczególnie dzika, wiele osób natrafia na twarde, szarawe lub sinofioletowe struktury w mięsie. Często są one mylone z „gruczołami”, ropniami lub zmianami chorobowymi. W rzeczywistości w większości przypadków są to węzły chłonne – naturalny element anatomii zwierzęcia. Mięso wokół jest bezpieczne, o ile tusza przeszła badanie weterynaryjne (w tym na włośnie). Często trafia się w wieprzowinie zwłaszcza w karkówce, łopatce albo boczku. Ma taki szarawy / sinawy kolor i jest twardszy niż tłuszcz.
-
Lecą zdjęcia po kolei, a że ja mam nie po kolei w głowie, to sobie wymyśliłem gravlaxa z jesiotra 😂
-
Nie to akurat jesiotry do wędzenia na gorąco😁
-
Zrób dokładnie z przepisem, ja robię na szerokiej folii i łatwiej go zawinąć , co by się nie sypało koperkiem. Obracać raz dziennie. Zlać powstały płyn. Przed krojeniem zgarnąć koper/Jak z buraczkiem to i buraczek/ ciąć w cienkie plastry ostrym nożem .
-
Cześć. Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłem kiełbasę z dzika. I podczas rozbioru dzika w jego mięsie było takie dziwne zgrupowania. Co to może być?
-
Znalazłem ten przepis, jakieś sugestie/podpowiedzi ? bo będziemy robili pierwszy raz ☺️
-
Dołączył do społeczności: dexi10
-
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
grim_reefer odpowiedział(a) na Robert2008k temat w Kiełbasy grube
Miałem kiedyś wędzenie tej wielkości, właśnie przerobioną na elektryczną. 6kg kiełbasy to było max ile byłem w stanie włożyć, żeby w miarę równo łapała kolor. Idealnie było 4-5kg. Powyżej efekt był podobny jak opisujesz - suszenie kiełbasy a nie wędzenie... Dym opływał cały wsad naokoło i kotlował się w górnej części. Teraz już wiem, że lepiej dwa razy wędzić niż przeładować wędzarnie choćby o jedno pęto. PS. Teraz dalej mam 50x50 ale wysokość 140 - wchodzi dwa poziomy 😁 -
Dołączył do społeczności: markus-01
-
Dołączył do społeczności: Ksdhomie
-
Arexx obserwuje zawartość Popsuta zalewa peklująca - wymiana na solankę o jakim stężeniu
-
Nie zapomnij usunąć z nich wiazigę/strunę.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Szczupak żerujący w ławicy sielawy😉😀. -
Nie , z łososia
-
Dołączył do społeczności: ziel44
-
Smaki Agi i Grzewloda
quadro555 odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Zjadłbym i taki 😁
