Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Jak pisałem, oba odrzuciłem. Maja się trochę wysilić. W końcu za to płacimy. Dostali wytyczne, jak ma wyglądać.Czekamy.
  3. wrabbit

    wrabbit

  4. Moim zdaniem , dolny bardziej czytelny. Zmienił bym tylko grafikę za Logo Grupy , na cztery większe zdjęcia wyrobów. Szyneczka ,frankfuterki , kiełbaska i polędwica. Tak se ino myślę 😉
  5. Dzisiaj
  6. I nic o słoninie topionej...
  7. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2013 t. 68 nr 4 79 Wieprzowe surowce tłuszczowe przeznacza się ponadto do produkcji smalcu. Na rynku spotykamy:  smalec wyborowy – do jego produkcji używana jest słonina, tłuszcz drobny, tłuszcz z podgardla, tłuszcz z pachwiny,  smalec popularny – produkowany jest z takich samych surowców jak smalec wyborowy oraz z tłuszczu otokowego, tłuszczu solonego, peklowanego, wędzonego oraz tłuszczu ze skór [Olszewski, 2002]
  8. Dolny kalendarz ma rzeczywiście bardziej czytelne napisy , natomiast góry w obydwu są takie sobie, w pierwszym Logo bez złotka było by ładniejsze w drugim zbyt duża ilość zdjęć zamazuje obraz.
  9. Ten tego z tamtym z tamtego 😂
  10. Już nadrabiam 😛 A np. tu można sprawdzić "technologiczne" nazwy 😀 https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/2018/08/PNiTPRS-2013-nr-4-RozdziaVI.pdf
  11. Łeee, dopiero trzy strony?
  12. To jak "technologicznie" nazywamy toto?
  13. Dla mnie osobiście bardziej czytelny jest ten niżej .
  14. Napisałem, aby zrobili projekt najbardziej zbliżony do kalendarza z 2024 roku, tego jubileuszowego. Był naprawdę ładny. Zobaczymy co podeślą.
  15. Na razie dostałem dwa projekty kalendarza, ale jakoś ani jeden mi nie odpowiada. Co sadzicie? Nie patrzcie na daty i imprezy między kalendariami, gdyż chodzi na razie o grafikę
  16. Zmniejsz ilość kolendry o połowę i dodaj 1,6 g/kg Majeranku - przyprawy wymieszaj ze zmielonym na makówce ścięgnistym klII/masz tego w sarnie sporo/ do tego dodaj ok 5% całości wkładu lodowatej ! wody , powstanie taka papka i to wymieszaj z pozostałym mięsem. Peklowanie OK
  17. Tak zamierzam zrobić, trzymać się przepisu. Ale małe pytanie: Czy można dodać majeranku? Nie zepsuje to smaku kiełbasy? Czosnek świeży zetrzeć na tarce i dodać do zmielonego mięsa? Czy dobrze rozumiem peklowanie mięsa: 1. Dzielę mięso klasowo (chude tłuste osobno) 2. Kroję na kawałki takie które zmieszczą się w maszynce 3. Kawałki mięsa zasypuję peklosolą (16gr/kg) 4. Pozostawiam na 48h 5. Mięso mielę maszynką przy użyciu sitek tak jak w przepisie 6. Dodaję przyprawy - wyrabiam mięso 7. Nadziewam w jelita 28/30 8. Wieszam do osuszenia 9. Wędzenie temperatura 55 stopni 10. Parzenie (właśnie jaki czas parzenia?) Z góry dziękuję za podpowiedź.
  18. Przelew poszedł
  19. Poszły dwa przelewy......zamieszałem.
  20. Wrzuć efekty tego smolenia, może obroni się sprawnością. 😉
  21. Czytając Wasze opinie,teraz i dla mnie ta konstrukcja wydaje się co najmniej dziwna.Chyba uszyję jakiś futerał i będę chował ten wynalazek na dzień przed wzrokiem ludzi.Dopiero wieczorem postaram się używać tego czegoś.Wędziłem już kiełbaskę,jak na pierwszy raz chyba jest dobrze.Dzisiaj spróbuję osmalić mięsko.Chciałbym ze swojej strony podziękować za zainteresowanie się tematem,oraz za cenne uwagi.
  22. Padło w tym temacie mnóstwo pustych słów, które nic kompletnie nie wnoszą i nie przybliżają nas do profesjonalnego nazewnictwa. Tak więc moje pytanie tym razem zadam inaczej: jeśli pokroję słoninę i stopię na patelni, a potem przeleję płynny tłuszcz (bez skwarków) do słoika lub innego naczynia to jak w pełni fachowo nazwać ten wyrób? Smalec? Jeśli nie to jak nazwać?
  23. Witajcie Kiełbaska wyszła przednia. Mimo niedokładnej klasyfikacji wszystko poszło idealnie, wyrób pyszny. Jedyna różnica to, że częściowo zrobiłem kabanosy a część 28/32 i, że nie podpiekałem tylko sparzylem. Dzięki 🖐️
  24. Wczoraj
  25. To jest nowoczesna sztuka w budownictwie wędzarni. Można powiedzieć, że @donio użył najnowszej technologii i formy (futuryzmu) do obsługi procesu wędzenia tworząc wizualny oksymoron. W projekcie budowy nowoczesnej maszyny dla starego rzemiosła została użyta futurystyczna nietypowa geometryczna, industrialna forma i konstrukcja. Konstrukcja jest ciężka i solidna wygląda na zaprojektowaną z myślą o trudnych warunkach pogodowych występujących w naszym kraju, EF2 jej nie podniesie. Reasumując, jak to powiedział mój przyjaciel podczas zwiedzania. Abstrakcja to obraz, który ma tyle znaczeń ilu ma widzów (przykład powyższe wypowiedzi forumowiczów). Szczepan ostatnio taka sztuka jest na czasie teraz jest taka moda przypomnij sobie poprzedni projekt lokomotywy cynkowej.
  26. Przelew z naddatkiem na prosiaczka wykonany .
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.