Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
 - Dzisiaj
 - 
	Zdecydowanie lepszy Lidlomix niż air fryer i Termomix. W tych pochodnych termomixa poza obiadem i upieczeniem chleba można robić lemoniady latem, pędzić bimber po kupieniu odpowiedniego adaptera. Jedynie do czego używamy air fryer to do frytek i pieczenia ryby oraz pałek kurczaka , czasem do tostów z serem. A w Lidlomixie/Termomixie można też smalec zrobić, a głownie najlepszy do robienia zup i sosów. Bratowa ma oryginalnego Termomixa i niektóre przepisy w nim są fajniejsze tego samego dania niż w Lidlomixie, ale czy to powód by przepłacać i płacić haracz co miesiąc ?
 - 
	PanBoczek obserwuje zawartość Słoiczki malutkie na sosy, prezenty, kieliszki, śluby itp
 - 
	Witajcie! Kopę lat tak pomyślałem, że Przyjaciół Prosiaczka może zainteresować coś takiego.. wystawiłem na olx dla znajomego i w końcu go przekonałem, żeby dla forumowiczów zrobił na dzień dobry 50% mniej, tzn 50gr/szt Keczup heinz w słoiczkach 34ml *mieszczą 40g keczupu/sosu, który się przeterminował we wrześniu przeto nie może byc sprzedany jako keczup wg prawa, ale też nie będę siedział i ich opróżniał a realnie taki produkt będzie dobry dopóki mu nakrętki nie przerdzewieją za x lat haha Robię to grzecznościowo, jest ich coś około 1400-1500, więc poświęcenie wielu godzin na opróżnienie ich odpada, najwyżej zainteresowani sobie użyją do jakiegoś wyrobu lub zutylizują. Wysyłka ciut droższa ewentualnie, ale cóż ^^ Heinz jest kultowy, ale pieron słodki, że huhu można by zacier nastawić haha Realnie - dobrze się odmacza etykieta, nie ma żadnych tłoczeń.. jedyny ślad po poprzedniej zawartości to daty przydatności na nakrętce, które można czymś zakleić i jest francja elegancja Ściskam Was mocno
 - 
	
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
januszfeniks odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Znaczy jaka była mieszanka betonowa? - 
	Ale ja wiem.Najpierw musisz zapeklować z nastrzykiem.Później uwędzić i na końcu sparzyć ok. 4 h w temp.90C do miękkości i zdjąć skórę (łatwo schodzi z wołowych i cielęcych gorzej z wp).Możesz go peklować jak wędzonki 8-10 dni albo zgodnie z tabelą peklowania podrobów z 16 - stki.Ten ze zdjęcia akurat nie jest wędzony, ale to rzecz gustu. Proces jest taki sam oprócz wędzenia.
 - 
	
 - 
	Dołączył do społeczności: n90ull
 - 
	Dorota super filmik zamieściłaś , robię ciasto makaronowe w melakserze , zrobię i francuskie.Dzięki.
 - 
	Dołączył do społeczności: Jaro32
 - 
	Podpinam się pod temat, sam jestem ciekawy jak to zrobić i co z tego wyjdzie
 - 
	
	
				Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
MariuszB odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Hehehehehe 🙂 Janusz, jak postawiłem kamienne mauzoleum to wielu pisało że w nim nie da rady wędzić, a jeżeli już to spalę przyczepę drewna, prawda okazała się inna, że nie mieli racji, jedyne w czym mieli rację to fakt że muszę wędzarnię osuszać, ale dla mnie to nie problem ponieważ drewna mam w brud, wędzarnia pięknie osusza i wędzi, nawet w okresie zimowym daje radę wędzić zimnym dymem, wystarczyło ją poznać i nauczyć się w niej wędzić 🙂 A czytając forum widzę jak wielu ma problemy z wędzarniami zachwalanymi i polecanymi, mają problemy z budową, nawet dymogeneratory potrafią wielu doprowadzić do szału..... ale masz rację, forum służy do wymiany swojej wiedzy, jest po to aby dawać rady, a że zawsze znajdzie się ktoś kto ma odmienne zdanie, cóż.... takie jest życie i nasza tradycja.... tam gdzie trzech polaków to są cztery zdania 🙂 - 
	
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
januszfeniks odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Zatem po co jest forum?! Jeśli nie mówi się o błędach lub udogodnieniach. Zatem niech tematy będą martwe ponieważ po co się wtrącać? Lepiej spuścić z tonu. 😄 Jego pieniądze i jego ból. Nie ja za to place. Od co. Znoechecaszcjiz mnie któryś raz aby się wycofać z tego miejsca co kilka razy już poczyniłem. To nie ten samo forum za które je kiedyś uważałem. Co do wędlin jest duża wiedza o rozwój ale z budową wędzarni to za 50 lat będziecie stali w tym samym miejscu. - 
	Witam Nie wiem czy ktos juz to robil, ale jak sobie wobrazam, mogloby by byc to cos ciekawego. Nie wiem tylko jak przygotowac taki ozor do wedzenia? Problem z oczyszczeniem ze skor. Wedzisz po ugotowaniu i sciagnieciu skory? Peklowac w skorze, uwedzic i parzyc i dopiero wtedy skore oczyscic? Ma ktos jakas rade? Jesli zrobie to podziele sie opinia 🙂
 - 
	
	
				Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
@halusia@ odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Zgadza się Janusz jesteśmy dorośli . Czasami trzeba uszanować koncepcja innych, mam na myśli Tomka, który ma swoj bagaż doświadczeń i pozwolić iść własnym tokiem myślenia. Mi tez zarzucałeś że palenisko i drzwiczki nie spełnią swojej roli. Uwierz mi że wędzi mi sie świetnie i bezproblemowo. Szanuje Twoje umiejętności i wiedzę, ale Twój "ton" przekazu...spóść trochę powietrza. Pozdrawiam 😊 - 
	Tak te produkty. O dobry patent z tą żywica do żywności. Z grup jej nie kojarzę.
 - 
	To jest bardzo apetyczne mięsko gotowe do pożarcia 😁
 - 
	Ja mam system kominowy od Rauch i jestem bardzo zadowolony. Długa gwarancja i parametry dobre i dosyć tanie
 - 
	Dołączył do społeczności: Pawełek12
 - 
	Cz ten? https://www.taniomania.pl/p/37568597/osmo-3011-wosk-twardy-olejny-original-polysk-bezbarwny-750ml?se=pYV-phrswQfoQAVhVZSazU2R5aYl21v_&gad_source=1&gad_campaignid=21288943090&gclid=Cj0KCQiA5abIBhCaARIsAM3-zFXEvTNjW1bx6Jt9C3d7LCP61ZPEgKhj1b3W8vbY03pz6_6JRxV6H38aAulSEALw_wcB Czy tej? https://www.epodex.com/pl/product/proplus-system/?currency=PLN Mała podpowiedź do desek przeznaczonych do żywności używaj takiej żywicy: https://acrylicone.pl/produkt/epoxyfood-art-transparentna-zywica-do-zywnosci/?hl=pl-PL
 - 
	
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
januszfeniks odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Halinka nie pisz bezosobowo a kierunkowo. Bo obserwujesz ale nic nie robisz. Jeśli coś komuś zarzucasz to jasno i na temat. Jesteśmy dorośli! Czy będziemy bawić się w kotka i myszkę jak na Facebooku? - 
	
 - 
	
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
Małgo odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
 - 
	
	
				Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
1.Osadzanie Po przygotowaniu kabanosów umieść je w przewiewnym miejscu, aby mogły się odpowiednio osadzić. Nie kieruj się sztywno czasem – ważniejsze są warunki, w jakich przebiega proces. 2.Osuszanie Czas osuszania zależy od pogody, szczególnie od wilgotności powietrza. Sprawdzaj stan kabanosów dotykiem – gdy po około 30 minutach będą suche w dotyku, można przejść do kolejnego etapu. 3.Wędzenie i pieczenie Po osuszeniu rozpocznij wędzenie. Możesz jednocześnie prowadzić proces pieczenia. Podczas pieczenia pilnuj, aby temperatura wewnątrz kabanosów osiągnęła 70°C – to gwarantuje ich bezpieczeństwo i odpowiednią konsystencję. Gdy kabanosy osiągną temperaturę 70°C wewnątrz, możesz zakończyć cały proces wędzenia. 4.Dosuszanie Po zakończeniu wędzenia i pieczenia możesz kabanosy dodatkowo dosuszyć. Stopień dosuszenia zależy od Twoich preferencji – jeśli wolisz bardziej suche kabanosy, pozostaw je w przewiewnym miejscu jeszcze przez jakiś czas. - 
	Żywicy używam epoksydowej najczęściej epodexu zazwyczaj dwóch rodzajów do 1cm i do 5cm mają też do wyższych wysokości. A do wykończenia używam np. Olejowosk osmo. A do deseczek olej tungowy czy olej mineralny. I na to wosk z wosku pszczelego, karnauba i oleju mineralnego.
 - 
	
	
				Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
@halusia@ odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Od jakiegoś czasu obserwuje i co niektórzy swoją " racją" próbują udowodnić że " nawet gdy nie mają racji, to zawsze ją mają" 🙈 Tomku...działaj, czekam na efekt końcowy. - 
	Ciasto robiłam z Menu Dorotki, tu link: Francuskie wymaga chłodzenia, wałkowania, składania, ale warte grzechu. Sama do niego podchodziłam, jak pies do jeża. U mnie kolejne wałkowania były, jak był czas. Nie pilnowałam z zegarkiem czasu chodzenia, bo tak jak autorka przepisu radzi ważny jest stopień wychłodzenia. Któreś wałkowanie zrobiłam po dwóch godzinach, bo miałam chwilę wolnego. Ja zrobiłam z dwóch porcji. Połowę upiekłam na próbę, a drugą połowę mam w lodówce, na zaś.
 - 
	Bardzo ładne projekty wykonałeś 👏. Dawid jakich materiałów używasz mam na myśli: żywicę, oleje i woski?
 - 
	
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
Kanada odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Wiesz co, w przyszłym tygodniu zrobię tak: Osadzanie: 4 godziny w temperaturze pokojowej 20–22°C Osuszanie: 40 minut w temperaturze 50–55°C Wędzenie z pieczeniem: rozpocznę od 60°C, z podawaniem dymu i co 20 minut będę zwiększał temperaturę aż do 90°C, tak aby cały proces trwał około 1,5 godziny. Dymogenerator podaje suchy i chłodny dym, ale zmniejszę jego intensywność o połowę. Na dole wędzarni mam otwór o średnicy 110 mm — czy powinienem go częśćowo zamknąć podczas wędzenia i pieczenia? Ostatnim razem był otwarty maksymalnie tak samo jak komin może to było powodem że dostawało się wilgotne i chłodne powietrze. Gdybym tym razem przymknął dolny otwór o 1/2 albo 3/4, czy proces przebiegłby prawidłowo? 
