Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Cześć, Jestem już po pierwszym wędzeniu. Nie wszystko jeszcze jest dokończone po stronie wędzarni ale się udało. Wędziłem: - serki - wędzonkę zbójnicką (polecam jak ktoś jeszcze nie kosztował) Czas od 16:00-21:00 przy temp 60-70°C przez 3-3,5h , a potem 90-100°C około 1,5h i końcówka już na samym żarze. Temperatura na dworze -4 do 0. Wyszło OK:) Z rzeczy do zrobienia: - montaż termometru z dwiema sondami i zdalnym odczytem. - myślę czym włożyć tę ławę betonową. Myślałem nad płytkami mrozoodpornymi albo blachą? - dyfuzor dymu bo na razie użyłem dwa obrzeża betonowe i kawałek blachy 4mm z grila.
  3. bilu72

    Wariacje bila72

    ,,Skośnooki" już się przegryzł.
  4. Dzisiaj
  5. Nie No i na start pasuje. Za tydzień działam 😁
  6. No cóż. Nie będę się licytował. Mam inne zdanie o popękanych i zblaszkowanych kominach które widziałem. Serdeczne.
  7. Wczoraj
  8. SzrekPL, obejrzałem i odsłuchałem narrację Żorża. Dania do wykonania tylko dla wolnych ludzi. Przygotowanie każdej potrawy z cielęcych nóżek i z bizona trwa co najmniej 3 dni. Potraktowałem jako trening - sprawdzian czy rozumiem jeszcze rosyjski wynik pozytywny. Czekam do czwartku , czy łasy na pochwały i dary przywódca z za oceanu zafunduje Polsce. Oby nie trzeba było gotować Hasz 'a w okopach.
  9. Januszfeniks, jeśli masz takich kolegów fachowców - to ludzie zacofani . Piszesz nie mając przygotowania merytorycznego i praktycznego do wygłaszania takich tez. Jesteś laikiem w tym temacie ,który ma potrzebę zajęcia stanowiska. Kominy systemowe to nie zabawki tylko wysokiej jakości systemy dedykowane do różnego rodzaju paliw oraz rozwiązań technicznych stosowanych w budownictwie. Mam nadzieję ,że koledzy z forum mając potrzebę budowy lub remontu komina zasięgną opinii doradców technicznych u producentów systemów kominowych , jest ich wielu w Polsce, jest wybór ceny i rozwiązań. Można też mając podstawową wiedzę z matematyki , fizyki oraz materiałoznawstwa z zakresu szkoły średniej i trochę chęci zapoznać się z poradnikami dostępnymi u producentów by wyrobić sobie zdanie. Jestem pewien ,że wybudowanie komina z cegły dziś w stosunku do komina systemowego o lepszych parametrach jest dwa razy droższe w robociźnie i materiale. W swojej praktyce prowadząc działalność wybudowałem około setki kominów systemowych do dnia dzisiejszego działają i nie mam reklamacji. Firmy które wykonują renowację kominów tradycyjnych w większości stosują do przewodów kształtki z kominów systemowych . Jeśli chcesz zapoznać się z tematem podaruję Ci poradnik i przewodnik po rozwiązaniach kominów systemowych spalinowych i wentylacyjnych. Pozycja ma wykresy nomogramy można dobrać komin do wędzarni i kotłowni. Wyślę na poste restante lub adres jaki wskażesz .Pozdrawiam
  10. Ot i się zaczęło na forum. Zaraz się odezwie @arkadiusz. Jak to jest ze słoniną. Czy slonina wedzona na ciepło jest dopuszczalna. Setki typu Capri, czy to na pewno ser. ? @arkadiusz??? Oczywiście chodzi o domowy wyrób wędlin.
  11. Serki Capri wędzę z pozostałymi wędzonkami i jeszcze nigdy mi nie popłynęły.
  12. Nie wiem czy o to konkretnie Ci chodzi, popatrz może akurat
  13. Czy można próbować z wrotyczem suszonym ?
  14. Temat taki. Od dawna chodzi mi przepis po głowie który gdzieś obejrzałem w telewizji z nóg wołowych. Zdaje się że była to jakaś zupa lub gulasz coś z meksykańskiej kuchni. Szukałem kopytek na naszym rynku ale zawsze był jakiś problem z nabyciem. Jest można powiedzieć niedostępny na polskim rynku. A dziś podskoczyłem z radości 😁. U Turka takie nogi można nabyć bez problemu więc jest okazja ziścić plan 😁🤣. Ktoś posiada tego typu przepisy lub gdzie mogę odszukać?! 😁
  15. Kominy systemowe fajna zabawka. Pierwszy pożar i pozamiata w. Cegła przetrzyma taki cyrk. W tej chwili kto rozsądny to buduje z cegły czerwonej a nie system. Dla mnie porażka. Najmniejsza nie uwaga w budowie i po kominie. Koledzy po fachu unikają jeśli mogą takich kominów.
  16. Coś wiem na ten temat ponieważ robię tak od lat, słonina miękka do tego stopnia że można ją rozsmarowywać 👍👏
  17. A ile czasu pani peklowala ?
  18. Ja w takiej temperaturze wędziłam słoninę. Mało tego ja po wędzeniu podniosłam temperaturę i słoninę podpiekałam do stanu szklistego. Była palce lizać.
  19. Nc nie popłynie. Serki Capri zawsze wędzę w podobnej temp. i nigdy nie było żadnych problemów.
  20. Pięknie Panocku. 😚 Teraz buda.
  21. Wczorajszego wieczoru dziewczyny wylatały pełen bak🙊. Halinko powiem Tobie w tajemnicy, że schowałem parę litrów paliwa na nasze wspólne oblatywanie🤣.
  22. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
  23. Jak będziesz wędził na gorąco boczek łopatkę szynkę w temp. 45-55 C to serki i słonina może popłynąć.Te dwie pozycje powinno się wędzić na zimno przez kilka dni ew. na ciepło do 30C.Poza tym słoninę w zależności od grubości powinno się solić ok.14 dni.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.