Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i gubie się w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem przepis 1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa 60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę
- Dzisiaj
-
Mam zamiar zrobić paprykarz i mam takie pytanie : Jak długo trzeba go trzymać po tyndalizacji by był już dojrzały w smaku ?
-
Dołączył do społeczności: Nutka13
-
👍
-
Nie widzę tu problemu. Wyjmuje się cała szufladę. 2025-01-18-103927250.mp4
-
Dołączył do społeczności: kekefac368
-
Dołączył do społeczności: Tomek125250
-
Jak zrobisz szufladę na wielkość praktycznie, całego paleniska to nie ma problemu. Miałam szufladę i wiem o czym mówię. Zwykłego paleniska, czy szuflady na stojąco się nie wyczyści.
-
Dołączył do społeczności: Sefarin
-
Nie ma z tym problemu. Bynajmniej nie czuje dyskomfortu w tym temacie obsługi.
-
Mając szufladę mamy też mniej miejsca do rozgarniania żaru.
-
Sadowniczka obserwuje zawartość Wariacje bila72
-
Ależ to Smakowicie wygląda 😋
-
Dołączył do społeczności: stec
-
Dołączył do społeczności: sliwinsky
-
Dołączył do społeczności: gzylu25
-
Dołączył do społeczności: kamilos 1234
-
Gdybyś zamontował szufladę miał byś prostszą czystszą i obsługę bez klękania.
-
Fajnie upieczone serki czy piekłeś do momentu, aż skórka będzie chrupiąca🤔.
-
-
W żadnym wypadku ocynk, unikaj stosowania ocynku w naszym hobby. Może być zwykła czarna, może być nierdzewka, grubość - cienka, nie ma sensu dawać grubej.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Wstawiam Ci oryginalny przepis z norm branżowych z 1986 roku. Oczywiście możesz go zmodyfikować według własnych potrzeb i upodobań. Ja sam znacznie zmniejszyłem ilość kminku, a dodałem więcej gałki muszkatołowej. -
Dołączył do społeczności: grzegorzbed
-
Wystarczy zwykła czarna i tak się zakonserwuje sama... Nierdzewka wygląda ładnie
-
@MariuszB Właśnie miałem o to pytać;) wystarczy blacha ocynkowana, czy musi być koniecznie nierdzewna? Jakiej grubości? Pozdrawiam A
-
No i super👍"śledzik na raz" pod dobrą książkę jak znalazł 😉
-
Na początek to obij wewnątrz komorę blachą, tak przynajmniej do połowy ponieważ będziesz miał pożar prędzej czy później.
-
-
Cześć, Jestem już po pierwszym wędzeniu. Nie wszystko jeszcze jest dokończone po stronie wędzarni ale się udało. Wędziłem: - serki - wędzonkę zbójnicką (polecam jak ktoś jeszcze nie kosztował) Czas od 16:00-21:00 przy temp 60-70°C przez 3-3,5h , a potem 90-100°C około 1,5h i końcówka już na samym żarze. Temperatura na dworze -4 do 0. Wyszło OK:) Z rzeczy do zrobienia: - montaż termometru z dwiema sondami i zdalnym odczytem. - myślę czym włożyć tę ławę betonową. Myślałem nad płytkami mrozoodpornymi albo blachą? - dyfuzor dymu bo na razie użyłem dwa obrzeża betonowe i kawałek blachy 4mm z grila.
-
-
Nie No i na start pasuje. Za tydzień działam 😁
-
No cóż. Nie będę się licytował. Mam inne zdanie o popękanych i zblaszkowanych kominach które widziałem. Serdeczne.
- Wczoraj
-
SzrekPL, obejrzałem i odsłuchałem narrację Żorża. Dania do wykonania tylko dla wolnych ludzi. Przygotowanie każdej potrawy z cielęcych nóżek i z bizona trwa co najmniej 3 dni. Potraktowałem jako trening - sprawdzian czy rozumiem jeszcze rosyjski wynik pozytywny. Czekam do czwartku , czy łasy na pochwały i dary przywódca z za oceanu zafunduje Polsce. Oby nie trzeba było gotować Hasz 'a w okopach.
