Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. ePiotrM

    peklowanie na mokro

    Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i gubie się w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem przepis 1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa 60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę
  3. Dzisiaj
  4. Mam zamiar zrobić paprykarz i mam takie pytanie : Jak długo trzeba go trzymać po tyndalizacji by był już dojrzały w smaku ?
  5. Nie widzę tu problemu. Wyjmuje się cała szufladę. 2025-01-18-103927250.mp4
  6. Jak zrobisz szufladę na wielkość praktycznie, całego paleniska to nie ma problemu. Miałam szufladę i wiem o czym mówię. Zwykłego paleniska, czy szuflady na stojąco się nie wyczyści.
  7. Nie ma z tym problemu. Bynajmniej nie czuje dyskomfortu w tym temacie obsługi.
  8. Mając szufladę mamy też mniej miejsca do rozgarniania żaru.
  9. Sadowniczka

    Wariacje bila72

    Ależ to Smakowicie wygląda 😋
  10. Gdybyś zamontował szufladę miał byś prostszą czystszą i obsługę bez klękania.
  11. Fajnie upieczone serki czy piekłeś do momentu, aż skórka będzie chrupiąca🤔.
  12. bilu72

    Wariacje bila72

    Frajer boczuś kanapkowy w asyście małosolnych.
  13. W żadnym wypadku ocynk, unikaj stosowania ocynku w naszym hobby. Może być zwykła czarna, może być nierdzewka, grubość - cienka, nie ma sensu dawać grubej.
  14. Wstawiam Ci oryginalny przepis z norm branżowych z 1986 roku. Oczywiście możesz go zmodyfikować według własnych potrzeb i upodobań. Ja sam znacznie zmniejszyłem ilość kminku, a dodałem więcej gałki muszkatołowej.
  15. Wystarczy zwykła czarna i tak się zakonserwuje sama... Nierdzewka wygląda ładnie
  16. @MariuszB Właśnie miałem o to pytać;) wystarczy blacha ocynkowana, czy musi być koniecznie nierdzewna? Jakiej grubości? Pozdrawiam A
  17. MariuszB

    Wariacje bila72

    No i super👍"śledzik na raz" pod dobrą książkę jak znalazł 😉
  18. Na początek to obij wewnątrz komorę blachą, tak przynajmniej do połowy ponieważ będziesz miał pożar prędzej czy później.
  19. Cześć, Jestem już po pierwszym wędzeniu. Nie wszystko jeszcze jest dokończone po stronie wędzarni ale się udało. Wędziłem: - serki - wędzonkę zbójnicką (polecam jak ktoś jeszcze nie kosztował) Czas od 16:00-21:00 przy temp 60-70°C przez 3-3,5h , a potem 90-100°C około 1,5h i końcówka już na samym żarze. Temperatura na dworze -4 do 0. Wyszło OK:) Z rzeczy do zrobienia: - montaż termometru z dwiema sondami i zdalnym odczytem. - myślę czym włożyć tę ławę betonową. Myślałem nad płytkami mrozoodpornymi albo blachą? - dyfuzor dymu bo na razie użyłem dwa obrzeża betonowe i kawałek blachy 4mm z grila.
  20. bilu72

    Wariacje bila72

    ,,Skośnooki" już się przegryzł.
  21. Nie No i na start pasuje. Za tydzień działam 😁
  22. No cóż. Nie będę się licytował. Mam inne zdanie o popękanych i zblaszkowanych kominach które widziałem. Serdeczne.
  23. Wczoraj
  24. SzrekPL, obejrzałem i odsłuchałem narrację Żorża. Dania do wykonania tylko dla wolnych ludzi. Przygotowanie każdej potrawy z cielęcych nóżek i z bizona trwa co najmniej 3 dni. Potraktowałem jako trening - sprawdzian czy rozumiem jeszcze rosyjski wynik pozytywny. Czekam do czwartku , czy łasy na pochwały i dary przywódca z za oceanu zafunduje Polsce. Oby nie trzeba było gotować Hasz 'a w okopach.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.